PATRIMONI HISTORIC i ARTISTIC


TARRACO VIVA - Solucions romanes a la crisi econòmica


El festival Tàrraco Viva mostra com va afrontar l'emperador August la crisi alimentària que va afectar la població


Recreació sobre l'Annona romana, ahir, a Caixafòrum. A la dreta,

Una de les aportacions més importants de l'emperador August a la construcció política de l'imperi romà va ser la creació de la prefectura de l'annona, un organisme que s'encarregava de proveir Roma dels productes alimentaris bàsics (cereals, oli i vi). Ahir, en el marc del festival Tàrraco Viva, l'associació Projecte Phoenix va presentar un espectacle que explicava el funcionament d'aquest ens, que «va esdevenir el més semblant a un ministeri d'economia». Era, segons Magí Seritjol, coordinador del festival, «el més semblant a un antecedent del modern estat del benestar». Tàrraco Viva continuarà avui amb altres recreacions històriques, com ara una que explicarà els rituals a la llar romana i una altra sobre el culte a la deessa Venus.

El muntatge que ahir va presentar l'Associació Projecte Phoenix a Caixafòrum Tarragona va servir per mostrar el paral·lelisme entre la crisi econòmica i alimentària que va viure la població romana fa dos mil anys i la que sacseja la societat actual. «Les comparances són odioses, però reflexionar sobre el passat ens ensenyarà el futur», segons va dir Magí Seritjol durant la presentació d'ahir. Com va afrontar l'emperador August aquella situació? Creant la prefectura de l'annona, un organisme que es va encarregar durant més de 300 anys de proveir Roma dels productes alimentaris bàsics (cereals, oli i vi). De retruc, però, aquesta organització va esdevenir el més semblant a un ministeri d'economia, ja que la seva actuació determinava, no només les distribucions gratuïtes del menjar, sinó també els preus d'aquests productes bàsics en el mercat lliure. El sistema annonari va constituir «el més semblant a un antecedent del modern estat del benestar».


D'altra banda, l'Associació cultural Sant Fructuós va iniciar dijous a la nit, al claustre de la catedral de Tarragona, les representacions de l'espectacle In coemeterio, que recrea un enterrament paleocristià del segle V dC.

A través de diversos quadres plàstics, des de l'arranjament i exposició del cadàver, passant pel seguici fúnebre, fins a l'enterrament i la pregària pels difunts, s'explica com era un funeral cristià de l'època tardoromana. A més, el públic pot veure un audiovisual en què s'explica l'evolució i transformació del claustre de la Catedral (que va ser una zona cementirial en l'època tardoromana). Avui, a partir de tres quarts de deu i fins a un quarts de dotze de la nit, es tornaran a oferir visites en català i castellà, i tindran una durada d'uns 30 minuts, aproximadament, cadascuna.

Tàrraco Viva viurà avui i demà el seu primer cap de setmana, i els grups de reconstrucció històrica desplegaran les seves propostes per enguany. El grup Thaleia, per exemple, oferirà avui quatre espectacles diferents: Ars medica, sobre la medicina a l'antiga Roma; Sacra privata, sobre els rituals a la llar, Carmina canere, sobre el món de la música a l'antiga Roma, i Veneralia, que mostra el culte a la deessa Venus. A més, el grup Nemesis oferirà al Fòrum de la Colònia l'espectacle Captio, que recrea l'entrada als sacerdocis de Júpiter i Vesta. I el grup Legio I Germànica mostrarà com era el correu a l'antiga Roma, a les deu de la nit, a les muralles. A la mateixa hora, a la Casa Castellarnau, el grup Narradors Tarragonins farà un recorregut per la mitologia grecoromana.



Històries romanes centren la nova jornada del Tàrraco Viva

 

El grup Thaleia va representar les obres al pretori romà

Representació d'Ars Medica Foto: DIMAS BALAGUER.
Representació d'Ars Medica Foto: DIMAS BALAGUER.

Diferents recreacions històriques van centrar ahir el primer dissabte del Tàrraco Viva d'enguany amb la interpretació d'obres com ara Ars medica, Sacra privata i Veneralia –novetat d'enguany– que el grup Thaleia va recrear dins el pretori romà. La resta del dia va estar marcat per altres recreacions, tallers, lectures de literatura romana, visites i conferències.

El festival romà de Tarragona va encetar ahir el primer cap de setmana d'aquesta 11a edició del Tàrraco Viva, que va centrar els actes del matí al pretori romà amb diferents interpretacions fetes pel grup de reconstrucció històrica Thaleia. L'obra la Sacra privata, que es va representar a la volta de la Tecleta, va aconseguir omplir el màxim d'aforament de què disposaven i va arribar a sobrepassar l'organització en alguns moments en què els turistes que entraven a visitar el pretori interferien en l'acte i no respectaven el silenci ni les zones intransitables durant l'espectacle.

 

El grup Thaleia representant Sacra Privata Foto: MARTA MARTÍNEZ.
El grup Thaleia representant Sacra Privata Foto: MARTA MARTÍNEZ.

 

L'obra, tot i aquestes dificultats, va distreure el públic amb una història que relatava els rituals habituals a les llars romanes. Es va interpretar el naixement d'un nou membre de la família, el pas de la infància a la maduresa, el casament i la maduresa d'una noia, que eren els principals actes d'una família fortament marcats per ritus i costums ancestrals. Aquest conjunt d'actors i actrius que recreen des d'una perspectiva dinàmica i divertida la vida en l'època romana, van interpretar també l'obra Ars medica, que representava el servei mèdic públic amb les contribucions que els romans van fer per la medicina com són ara els hospitals militars, el sanejament ambiental i la legislació de la pràctica i de l'ensenyança mèdica. Thaleia va continuar amb les seves activitats al pretori amb l'obra Carmina canere que incloïa certs instruments musicals de l'època; i a la nit, al circ romà, aquest grup d'actors i actrius van estrenar la novetat d'enguany, l'obra Veneralia, que recreava el dia que les dones veneraven la deessa Venus perquè els donés concòrdia i una vida mirada.

Els actes de la resta del dia es van centrar en diferents llocs de la ciutat com ara el claustre de la catedral, on l'Associació Sant Fructuós va fer representacions d'un enterrament paleocristià del segle V dC. També hi va haver lectures de literatura romana i altres històries teatralitzades.

Avui, a les muralles

La jornada d'avui diumenge del Tàrraco Viva centra totes les seves activitats al passeig Arqueològic i les Muralles. Allí hi tindran cabuda diferents recreacions i narracions històriques, tallers, xerrades, jocs d'estratègia i lectures romanes fins ben arribat el vespre. Diferents grups i associacions duran a terme aquestes activitats al llarg del passeig Arqueològic i l'entrada per al públic, avui, és lliure.

 

 

http://www.elpunt.cat/noticia/article/5-cultura/19-cultura/40914-

histories-romanes-centren-la-nova-jornada-del-tarraco-viva.html



Tàrraco Viva viu el primer cap de setmana del festival més fort de totes les edicions


L'organització fidelitza el públic de fora de Tarragona i vol obrir-se a nous horitzons europeus en els propers anys


Foto: MARTA MARTÍNEZ.

El festival romà del Tàrraco Viva va viure ahir amb màxima esplendor el primer cap de setmana i superant les edicions passades. L'organització va afirmar ahir que ja han arribat a consolidar un públic fidel i ampli de fora de la demarcació i és moment ara d'obrir-se cap a Europa per atreure els aficionats al món romà que ja s'han interessat pel festival.

Foto: MARTA MARTÍNEZ.
Foto: MARTA MARTÍNEZ.

«Estem espantats de l'afluència de gent que hem arribat a veure aquest cap de setmana», afirmava ahir Magí Seritjol, coordinador del Tàrraco Viva. Seritjol va explicar que aquest primer cap de setmana, que normalment és el més fluix del festival, ha estat tan fort com els segons caps de setmana de les edicions passades. El coordinador va afirmar que el que pretén l'organització no és pas batre rècords sinó fidelitzar el públic perquè hi torni cada any. A més, creu que aquest serà l'any que el Tàrraco Viva consolidarà el públic de fora de Tarragona. «Han vingut moltes famílies de Barcelona, però també de la comunitat d'Aragó i València», va dir Seritjol.

 

Foto: MARTA MARTÍNEZ.
Foto: MARTA MARTÍNEZ.

 

 El nou repte ara és el públic europeu que s'està començant a interessar per aquest festival. L'organització va explicar ahir que, gràcies als vols de baix cost que connecten la terminal de Reus amb altres destinacions europees, «és el moment de replantejar-nos cap a nous horitzons i promocionar el festival cap a un públic europeu», continuava explicant Seritjol.

 

Més d'una trentena d'activitats i recreacions històriques van omplir les Muralles.  Foto: MARTA MARTÍNEZ.
Més d'una trentena d'activitats i recreacions històriques van omplir les Muralles. Foto: MARTA MARTÍNEZ.

 

Roma a les Muralles

El pater familias, l'esposa, els fills, la gran matrona, els clients i els esclaus. Tots els membres de la tradicional família romana, del grup Thaleia, van explicar ahir en una recreació històrica al passeig Arqueològic de les Muralles com s'estructurava la vida familiar i política a l'imperi Romà, sota l'expectació de milers de persones que s'hi van passejar durant tot el matí i bona part del migdia.

 

Foto: MARTA MARTÍNEZ.
Foto: MARTA MARTÍNEZ.

 

l passeig va centrar ahir totes les activitats de la nova jornada del festival, amb diferents recreacions històriques, i en tot moment els jardins de les Muralles van estar plens de gom a gom. A més del grup Thaleia, altres com ara Legio i Germanica, Nemesis, Ludi Scaenici o l'Aula de Teatre de la URV van interpretar les seves recreacions. També hi van tenir cabuda narracions històriques, xerrades, tallers, lectures de literatura romana i un seguit de jocs d'estratègia sobre l'antiguitat.

 

Foto: MARTA MARTÍNEZ.
Foto: MARTA MARTÍNEZ.

 

Darrera actualització ( Dilluns, 25 de maig del 2009 02:00 )

 

http://www.elpunt.cat/noticia/article/5-cultura/19-cultura/41172-tarraco-viva-viu-el-primer-cap-de-setmana-del-festival-mes-fort-de-totes-les-edicions.html

COLOMBIA - Confirman hallazgos arqueológicos en la UTP

noticies del mon - — Publicat per josep.m @ 02:32

 

 


 

En la Universidad Tecnológica de Pereira existió un complejo funerario que se remonta al año 1.065, más o menos 40 D.C.

Así lo comprueban análisis radiocarbónicos realizados en la Universidad del Salento en Lecce, Italia.

Según explica Alexánder Andrés Franco, arqueólogo y coordinador del Laboratorio de Arqueología de Pereira, en esa época y hasta el siglo XVI los grupos humanos prehispánicos experimentaron profundas transformaciones en cuanto a las relaciones sociales de producción y cosmovisión y fue entonces en dichos siglos cuando se presentó el mayor poblamiento de la región, así como la especialización y división sexual del trabajo. La tumba está conservada 'in situ' y actualmente está abierta a los visitantes en el nuevo bloque de la Universidad Tecnológica de Pereira.
 
 
Clases de tumbas arqueológicas

El arqueólogo Alexander Franco destaca que las estructuras funerarias de la UTP y las halladas en sectores aledaños como El Remanso-Guayabal y Hacienda Génova en la variante Sur-Sur han permitido subdividir en varios grupos las tumbas arqueológicas de la región en:

• Tumbas con ajuar doméstico: es decir, estructuras que exhibieron unaarquitectura particular donde además de ofrendas con objetos de uso cotidiano, fue posible recuperar huesos u objetos líticos, entre otros. A esta categoría correspondieron la mayoría de estructuras excavadas en la universidad.

• Tumbas con ajuar religioso: Igual que el anterior pero predominan los decorados y aplicaciones en la cerámica.

• Tumbas con ajuares mixtos: ofrendas a la vez religiosas y domésticas y fechada para el año 885 ± 40 A.P.

• Tumbas con ajuar predominantemente lítico: corresponde a esta categoría la estructura conservada en el módulo interdisciplinario de la universidad Tecnológica de Pereira. Es de destacar que en la región éstas tumbas se han asociado a las élites no sólo por su vistosidad sino también por la variedad de ajuares funerarios (copas, estatuillas tabloides, orfebrería, etc).

• Amagos: Estructuras funerarias sin material macroscópico.
 
 
La Tarde
 
 
 
 
 

Powered by LifeType