PATRIMONI HISTORIC i ARTISTIC


TARRACO - Comença la rehabilitació del pont del Diable, que durarà 26 mesos i costarà dos milions

 

 

Ahir es va començar a muntar la bastida a una meitat
del pont del Diable. Foto: JUDIT FERNÀNDEZ.


És la primera recuperació integral del monument i el projecte també preveu fer passar una làmina d'aigua pel canal

- Tarragona - CARINA FILELLA

És la primera rehabilitació integral del pont del Diable. Ahir mateix es va començar a instal·lar la gran bastida en aquest monument de Tàrraco que, durant 26 mesos, serà recuperat pam a pam. El projecte també preveu fer passar una làmina d'aigua contínua pel canal, per mostrar tal com funcionava originàriament l'aqüeducte. A més, l'Institut Català de Paleoecologia Humana i Evolució Social, dirigit per Eudald Carbonell, farà un estudi dels materials constructius «per entendre com i quan es va construir», segons l'arquitecte Joan Albert Adell. L'empresa adjudicatària és Estudio Métodos de la Restauración i el pressupost és de dos milions d'euros, que finançaran el Ministeri de Foment, a través de l'1% cultural, i l'Ajuntament de Tarragona.

El mes passat ja es va començar a netejar la vegetació de l'entorn i a posar tanques per tot el perímetre del pont del Diable, i ahir es van iniciar els treballs d'instal·lació de la bastida al monument. Per evitar que l'aqüeducte quedi totalment cobert durant més de dos anys (el termini d'obres previst és de 26 mesos), la bastida es muntarà en una meitat del pont deixant lliure la resta: «finalment s'ha arribat a la solució de restaurar una meitat a banda i banda i després l'altra, fet que no impedirà als turistes visitar i fotografiar el pont, sempre a través de les tanques de seguretat», segons va dir ahir la regidora de Patrimoni, Rosa Rossell, que va destacar també que aquesta restauració integral del monument (la primera que s'hi duu a terme) «representa deixar el pont en condicions òptimes perquè pugui durar 2.000 anys més; ja que mai s'havia fet un condicionament d'aquestes característiques i això s'engloba en tota l'actuació del recinte, com la neteja del bosc, la recuperació dels jardins romàntics i els treballs de l'Escola Puig i Valls».

L'arquitecte encarregat de fer el projecte de restauració, Joan Albert Adell, va explicar ahir a peu del monument que se substituiran alguns carreus malmesos pel pas del temps o per l'acció de l'home, però que «no es farà res que no sigui estrictament necessari per a la restauració». També es faran estudis biològics i geològics del material original, ja que «per construir el pont es van portar pedres de 22 pedreres de l'entorn de Tàrraco», segons Adell.

A més, per donar a conèixer quina era la funció dels aqüeductes romans, «es farà passar una làmina d'aigua contínua, per poder visitar el pont tal com funcionava originàriament, ja que és l'únic aqüeducte visitable a través del seu canal». A més, es reconstruirà un tram d'uns trenta metres de l'specus (el canal de l'aqüeducte). També es preveu restaurar una part del canal que es troba a l'avinguda Catalunya.

El pressupost del projecte és de 2 milions d'euros, finançat en un 75% pel Ministeri de Foment, a través de l'1% cultural, i la resta a càrrec de l'Ajuntament. Les obres, que tenen una durada prevista de 26 mesos, van a càrrec de l'empresa especialitzada en restauracions d'edificis històrics Estudio Métodos de la Restauración.

L'IPHES analitzarà els materials

Tal com ja va avançar El Punt, l'Institut Català de Paleoecologia Humana i Evolució Social (IPHES), dirigit per Eudald Carbonell, serà l'encarregat de fer les anàlisis dels materials constructius del pont del Diable «per entendre com i quan es va construir», segons l'arquitecte Joan Albert Adell. «Per l'edat del morter de calç i dels líquens que es troben entre les pedres es pot determinar la datació d'una infraestructura important com aquesta», va afegir. L'extracció de les mostres i el seu anàlisi anirà a càrrec de l'IPHES. L'anunci de l'encàrrec d'aquest treball a l'institut que dirigeix Eudald Carbonell va molestar els responsables de l'ICAC (Institut Català d'Arqueologia Clàssica) que veien «il·lògic» que s'encarregui a un catedràtic de Prehistòria l'estudi dels materials constructius d'un aqüeducte romà.

 

 

http://www.elpunt.cat/noticia/article/5-cultura/19-cultura/39614-comenca-la-rehabilitacio-del-pont-del-diable-que-durara-26-mesos-i-costara-dos-milions.html

 



Un catàleg recull els 655 pergamins de l'Ajuntament de Tarragona

noticies de T A R R A C O - — Publicat per josep.m @ 19:26

 

Presentació del catàleg, ahir, a l'Ajuntament. Foto: J.F.

 

La historiadora i arxivera Isabel Companys ha tingut cura de l'edició del catàleg que recull la col·lecció de pergamins de l'Ajuntament de Tarragona dipositats a l'Arxiu Històric de la ciutat. El volum, que l'historiador i exalcalde Josep Maria Recasens va presentar ahir al mateix ajuntament, esdevé el número 12 de la col·lecció Documents del Fons Municipal de Tarragona.

L'obra recull la catalogació de 655 pergamins municipals, és a dir, documents el suport del qual és pell tractada d'animals mitjançant diferents procediments. La informació que contenen, predominantment en llatí, va des del segle XI fins al segle XVIII. Destaca, entre d'altres, el pergamí de 1118 mitjançant el qual el comte Ramon Berenguer III dóna la ciutat i el terme de Tarragona al bisbe Oleguer, per tal que hi restauri la seu arquebisbal i repobli el territori. I, per les seves dimensions, un pergamí de l'any 1304 que té 2.835 mm de llarg per 610 mm d'ample.

 

 

http://www.elpunt.cat/noticia/article/5-cultura/19-cultura/

39720-un-cataleg-recull-els-655-pergamins-de-lajuntament

-de-tarragona.html

 



TORTOSA - Les excavacions al solar del futur edifici de les delegacions de Tortosa finalitzaran a finals d'aquesta setmana

noticies de C A T A L U N Y A - — Publicat per josep.m @ 10:02

 

 

           

 
     
     
 

 

Tortosa (ACN).- Les excavacions arqueològiques que s'estan duent a terme al solar del futur edifici dels serveis territorials del Govern a les Terres de l'Ebre, al carrer Benasquer de Tortosa, acabaran a finals d'aquesta setmana. Les obres d'excavació han tret a la llum diverses estructures de l'època andalusí, que són la continuació de les localitzades ja fa tres anys en els terrenys de l'antic institut de Tortosa, situat al costat, on també es van trobar restes d'una necròpolis romana. Ara, només mancarà excavar petites zones dels voltants del solar i, un cop finalitzin els treballs i la documentació de les restes, les estructures es desmuntaran. Les obres del nou edifici del Govern podrien començar a finals d'any.

 

 

 

 http://www.vilaweb.cat/www/acn/noticia?id=3586031

 



HONDURAS - Hallan los restos que pueden ser de uno de los primeros reyes mayas en Honduras

noticies del mon - — Publicat per josep.m @ 00:22

 

 

Un grupo de arqueólogos encontró en un templo de piedra, en Copán, en el oeste de Honduras, los restos de un hombre, quien pudo ser uno de los primeros reyes mayas, informó hoy una fuente oficial.

El arqueólogo Ricardo Agurcia dijo a periodistas que su más reciente descubrimiento, hacia septiembre de 2008, en el parque arqueológico maya de Copán Ruinas, es el templo Oropéndola, cuya construcción data entre los años 550 y 700 después de Cristo.

En el mismo sitio, indicó Agurcia, se encontró un recinto fúnebre con los restos de un personaje que se presume fue uno de los primeros reyes de Copán, una de las principales ciudades de la civilización maya, que vivió en el sur de México, Guatemala, Belice y Honduras entre los años 800 antes y 900 después de Cristo.

Agurcia, quien en el siglo pasado también descubrió en Copán Ruinas el templo Rosalila, trabaja en el Proyecto de Desarrollo Regional del Valle de Copán, del que no ha sido explorado ni la cuarta parte.

El experto dijo que los restos humanos hallados en la tumba del templo Oropéndola podrían datar de los años 440 o 450 después de Cristo, pero que todavía no se pueden precisar muchos detalles porque la investigación no ha concluido.

En la misma tumba se encontraron adornos tallados muy valiosos como vasijas de cerámica con alimentos, conchas de mar, ollas de mármol o alabastro, tres collares con incrustaciones de jade y orejeras, también de jade.

El templo Oropéndola se encontró unos tres metros debajo del cuarto central del edificio del mismo nombre, en la parte más alta de la Acrópolis de Copán, una de las estructuras en piedra más hermosas que dejaron los mayas.

En la parte alta del templo se aprecia el rostro de un jaguar, lo que hace suponer a los estudiosos de los mayas que es el principio de la tradición más importante de esa civilización, que dejó su historia escrita en piedra, barro, jade y obsidiana.

Una parte de los recientes hallazgos fueron presentados ayer en Copán Ruinas por el ministro de Cultura, Artes y Deportes, Rodolfo Pastor, indicó hoy la oficina de prensa de esa cartera en un comunicado.

Pastor fue acompañado por Agurcia y el gerente del Instituto Hondureño de Antropología e Historia, Darío Euraque, entre otras autoridades e invitados.

El parque arqueológico de Copán Ruinas se localiza en el departamento de Copán, limítrofe con Guatemala, unos 400 kilómetros al occidente de Tegucigalpa.

 

http://noticias.terra.es/genteycultura/2009/0509/actualidad/hallan-

los-restos-que-pueden-ser-de-uno-de-los-primeros-reyes-mayas-

en-honduras.aspx


Powered by LifeType