PATRIMONI HISTORIC i ARTISTIC


TARRAGONA - L'Ajuntament recomana al propietari del fortí que retiri la demanda de 18 milions

 

Una imatge actual del Fortí de la Reina. Foto: S.CASADO.


El consistori tarragoní ja li ha fet saber que l'entesa només serà possible si fa aquest pas

4/05/09 02:00 - Tarragona - S.CASADO

Un cop s'acabin les obres de desmantellament de l'interior del fortí de la Reina, caldrà estudiar quin ús s'hi dóna en el futur. En el nou POUM està definit com a monument situat en zona verda, amb uns usos molt concrets i detallats, tot i que el fet que sigui privat i que, a més, el propietari sol·liciti a l'Ajuntament una indemnització de 18 milions d'euros segur que dificulta l'entesa entre les parts. El consistori, que encara no ha rebut cap proposta per donar sortida al monument per evitar el deteriorament, condiciona qualsevol mena d'acord amb l'amo al fet que es faci enrere i retiri la demanda, cosa que, de moment, no s'ha produït.

D'aquí a pocs dies, s'haurà complert la sentència judicial que obligava a deixar el fortí de la Reina tal com estava abans que s'hi comencés a construir el restaurant, a principi dels anys noranta. Però el litigi entre l'Ajuntament de Tarragona i el propietari del monument, Enric Catà, continua vigent, perquè si l'un –l'administració municipal– defensa la teoria de la «indemnització zero» com manté l'alcalde, Josep Fèlix Ballesteros, des de fa temps, l'altre –l'amo de la fortificació– no ho creu així i per això ha presentat una demanda contra el consistori per valor de 18 milions d'euros en concepte de danys i perjudicis i cessament de negoci. L'Ajuntament ja ha contactat en diverses ocasions amb Catà, per instar-lo a retirar la demanda.

El regidor d'Urbanisme de Tarragona, Xavier Tarrés, explicava: «Ja li hem dit que qualsevol mena de pacte només passa perquè la retiri. Creiem que el que demana és molt alt, i això dificultaria molt arribar a una entesa.» Tarrés Insistia que «si les dues parts s'avenen, segur que tot serà molt més fàcil».

Informes exactes

En referència al monument, Tarrés va assegurar: «El tenim taxat i valorat, i sabem exactament tot el que s'hi ha fet i també tot el que s'ha fet malbé.» D'acord amb el nou planejament urbanístic, el fortí serà declarat edifici monumental en zona verda, i «això permet uns usos molt concrets» –va insistir el regidor–. «Dins de l'ús monumental –hi va afegir el regidor– hi ha diferents sortides, però si les que demana el propietari no s'ajusten al planejament, llavors li haurem de dir que no. Ara estem en fase d'anàlisi per veure què s'hi pot fer perquè no quedi abandonat.» Tarrés va deixar clar que «no es pot deixar que torni a l'estat que tenia durant els anys vuitanta.»

Un altre cop amb runa

Ahir va fer cinc mesos que van començar les tasques dins del monument, a càrrec de l'empresa Rècop Restauracions, amb un cost de 643.000 euros que assumeix inicialment el consistori però que farà repercutir en el propietari del restaurant de manera subsidiària.

 

 

http://www.elpunt.cat/tarragona/article/1-territori/6-urbanisme/

33293-lajuntament-recomana-al-propietari-del-forti-que-retiri-la

-demanda-de-18-milions.html



Un retrat únic de Jaume I s'exposa per primera vegada a Catalunya

noticies de C A T A L U N Y A - — Publicat per josep.m @ 20:42

 

 

 

Barcelona (ACN).- El Museu d'Història de Catalunya ha col·locat aquest dilluns l'únic retrat coetani del rei Jaume I, datat a l'any 1261 i exposat per primera vegada a Catalunya. L'obra es podrà veure en el marc de l'exposició 'Princeses de terres llunyanes. Catalunya i Hongria a l'edat mitjana' que s'inaugurarà el proper 7 de maig. Es tracta d'un projecte organitzat conjuntament pel Museu d'Història de Catalunya i el Museu Nacional d'Hongria per donar a conèixer les relacions que es van establir entre ambdós països al llarg del període medieval. Les 200 peces que s'exposaran gaudeixen d'un alt valor historicoartístic i requeriran d'altes mesures de seguretat i de conservació.

 

 

 http://www.vilaweb.cat/www/acn/noticia?id=3578699



China planea rescatar un navío de la dinastía Ming hundido hace cuatro siglos

noticies del mon - — Publicat per josep.m @ 12:55
Un equipo de arqueólogos chinos planea recuperar los restos de un navío mercante perteneciente a la dinastía Ming que se hundió en la costa meridional de Cantón hace más de 400 años, según comunicó hoy la Administración Estatal de Herencias Culturales china (SACH, en sus siglas en inglés).

El organismo no dio más detalles del dispositivo de rescate, que se prevé que empiece este año.

El barco, de diez metros de eslora, fue descubierto en 2007 por un pescador local y se halla semienterrado en el fondo marino, a una distancia de 5,6 millas náuticas (más de 10 kilómetros) de la ciudad de Shantou, en la mencionada región de Cantón.

De momento ya se han recuperado cerca de 200 piezas de porcelana de su interior, pero se calcula que la embarcación transportaba unas diez mil cuando se hundió.

La mayoría de ellas datan del reinado del emperador Wanli de la dinastía Ming, entre 1573 y 1620, aunque se encontraron también piezas anteriores, de hasta el siglo X.

Cui Yong, miembro del Instituto Provincial de Arqueología de Cantón, explicó que el navío era probablemente un velero comercial que transportaba objetos de los artesanos locales.

"Es un hallazgo muy interesante, puesto que el emperador Wanli impuso una prohibición del comercio marítimo durante su poder. La recuperación del barco ayudará a saber más sobre el comercio de la época", agregó.

Las autoridades se han decidido a rescatar el material después de dos años de patrullas ininterrumpidas en la zona para ahuyentar a los caza recompensas.

Según el servicio de costas, desde mayo de 2007 se ha dado el alto 50 barcos sospechosos que merodeaban la zona.

China multiplica ahora los esfuerzos para recuperar sus vestigios históricos, después del escándalo que supuso para el gigante asiático la subasta de dos bronces robados del Antiguo Palacio de Verano por las tropas británicas y francesas en 1860 y que pertenecían a la colección del fallecido modisto francés Yves Saint-Laurent. EFE gmp/mz/mcd

 

http://www.elconfidencial.com/cache/2009/03/11/78_china_planea_rescatar_navio_dinastia_hundido.html



Géza Alföldy, nou «honoris causa» de la URV, reprèn l'estudi sobre l'epigrafia de Tàrraco

 

 
 
Géza Alföldy, ahir, en el moment de la investidura. Foto: J.F.
 
 

Considerat el principal investigador de l'epigrafia clàssica, ahir va lamentar l'estat de degradació d'algunes restes de la ciutat

30/04/09 02:00 - Tarragona - CARINA FILELLA

 

La Universitat Rovira i Virgili (URV) va investir ahir doctor honoris causa l'hongarès Géza Alföldy, considerat el principal investigador en el terreny de l'epigrafia clàssica llatina. Precisament Alföldy, que va coordinar una de les obres cabdals en aquest camp, el Corpus Inscriptionum Latinarum, n'està enllestint ara una segona edició, en què s'inclouran les 1.500 inscripcions que s'han localitzat a Tàrraco: «Tarragona té un nombre d'inscripcions molt més gran que altres ciutats, com Mèrida, que en té menys de la meitat», va destacar ahir moments abans de protagonitzar l'acte d'investidura, al paranimf de la URV. Alföldy, però, va lamentar també l'estat de degradació en què es troben algunes d'aquestes inscripcions romanes localitzades a Tàrraco.

El rector de la URV, Francesc Xavier Grau, va elogiar ahir els mèrits científics d'Alföldy i també la seva estreta relació amb la ciutat de Tarragona, als vestigis romans de la qual ha dedicat quaranta anys d'estudi: «És un especialista mundial en l'estudi de l'epigrafia romana i ha portat el nom de Tàrraco al món», va destacar el rector. El professor hongarès, per la seva banda, va confessar: «Des del primer moment que vaig estar a Tarragona, fa quaranta anys, hi vaig perdre el cor.»

Géza Alföldy està considerat l'estudiós més destacat de l'epigrafia clàssica llatina i un dels principals especialistes en el camp de la història social de Roma.

La Rovira i Virgili és la vuitena universitat del món que investeix honoris causa Alföldy (i la segona catalana, després de la Universitat Autònoma de Barcelona, que l'en va nomenar l'any 1988). Tel vegada per això Francesc Xavier Grau va reconèixer: «Potser hem trigat massa a fer-li aquest nomenament.»

El professor d'història antiga a la Universitat de Heidelberg Géza Alföldy (Budapest, 1935) va ser apadrinat pel director del departament d'història i història de l'art de la URV, Amancio Isla, que ahir també va destacar la vàlua dels seus estudis: «[Alföldy] és capaç d'escriure la història romana a partir de les epigrafies.»

Entre la producció bibliogràfica de Géza Alföldy destaca l'estudi més complet que s'ha fet mai sobre les inscripcions romanes de la ciutat. Totes aquestes inscripcions es recolliran ara en la segona edició del Corpus Inscriptionum Latinarum, l'obra cabdal que va coordinar i que ara actualitza.

1.500 inscripcions

Alföldy va destacar que Tàrraco és una de les ciutats amb més inscripcions clàssiques llatines. En té 1.500, quan en una ciutat com Mèrida se'n coneixen menys de la meitat, unes 700. L'obra, que podria veure la llum l'any que ve, inclourà les inscripcions localitzades a la ciutat en els darrers anys, com la que es troba en un pedestal dedicat a Mart que es va localitzar a la catedral de Tarragona o una inscripció funerària d'un soldat romà del segle III. Cada epigrafia es contextualitzarà amb una descripció del monument on es troba.

El nou honoris causa de la URV va lamentar, però, l'estat de degradació en què es troben moltes d'aquestes restes: «És una llàstima que hi hagi moltes inscripcions encastades en carrers de la Part Alta de Tarragona i que es vagin deteriorant a causa del clima, del trànsit de vehicles», va dir. «Potser seria possible extreure algunes d'aquestes inscripcions del lloc original i posar-les en un museu per tal que poguessin conservar-se millor», va afegir l'investigador.

 

 

 http://www.elpunt.cat/tarragona/article/5-cultura/19-cultura/31826

-geza-alfoeldy-nou-lhonoris-causar-de-la-urv-repren-lestudi-sobre

-lepigrafia-de-tarraco.html


Powered by LifeType