PATRIMONI HISTORIC i ARTISTIC


TARRACO - Les restes romanes no impediran la construcció de l'escola bressol de les Clarisses de Tarragona

 

Solar on s'han localitzat les restes romanes. Foto: J.F.

 

Les restes romanes localitzades no impediran la construcció de l'escola bressol projectada al pati posterior del convent de les Clarisses de Tarragona. Almenys així ho creu l'arqueòloga territorial, Imma Teixell, que indica que, malgrat que el projecte ha de passar encara per la comissió territorial de Patrimoni, «des d'un punt de vista arqueològic no hi ha cap problema» perquè es pugui construir la llar d'infants en aquest solar.

Les rases arqueològiques que s'hi han efectuat les últimes setmanes han confirmat que al solar hi ha murs i paviments d'època romana, que donarien continuïtat a les restes que ja es van descobrir a finals del 2007, al solar adjunt.

De fet, l'escola bressol s'havia d'aixecar en un primer moment gairebé a tocar de l'edifici del convent, però durant les primeres excavacions s'hi va localitzar un mur de sis metres que podria correspondre al conjunt de la necròpoli paleocristiana, a més d'un mosaic, dos enterraments i estructures d'habitatges. Aquestes troballes van fer descartar la ubicació inicial i es va enretirar uns vint metres. Ara, en l'última intervenció, s'hi han localitzat estructures romanes de les quals encara no es coneix «ni l'ús ni la funcionalitat», segons Imma Teixell. L'arqueòloga territorial destaca que el projecte arquitectònic s'haurà d'adequar a les troballes arqueològiques i garantir-ne la preservació. Aquest projecte serà el que haurà de tenir el vistiplau de la comissió territorial de Patrimoni de la Generalitat.

El regidor d'Educació de l'Ajuntament tarragoní, Joan Sanahujes, vol esperar la decisió de Patrimoni abans de pronunciar-se sobre la qüestió, però sí que diu que, al contrari del que es pensava, «ara veig més clar que l'escola bressol es pugui fer allà». Aquesta seria la primera llar de titularitat municipal que es construirà al centre de la ciutat.

 

 

http://www.elpunt.cat/tarragona/article/2-societat/16-educacio/33935-les-restes-romanes-no-impediran-la-construccio-de-lescola-bressol-de-les-clarisses-de-tarragona.html


GANDESA - Declaren bé cultural d'interès nacional l'esglèsia de l'Assumpció, la Casa de la Vila Vella i La Presó de Gandesa

noticies de C A T A L U N Y A - — Publicat per josep.m @ 19:24


Gandesa (ACN).- El Govern ha aprovat aquest dimarts declarar bé cultural d'interès nacional en la categoria de monument històric l'església de la Mare de Déu de l'Assumpció, la Casa de la Vila Vella i la Presó o Casa de la Castellania, de Gandesa. En el cas de l'Església de la Mare de Déu de l'Assumpció i antiga casa de la Vila Vella es tracta de dos monuments medievals situats la plaça de l'Església, del centre històric de Gandesa. La singularitat d'aquests edificis són la seva 'estructura arquitectònica' i el 'valor testimonial i urbà' segons el Govern. En el cas de de la Casa de la Castellania l'expedient deixa clar que l'edifici ha viscut 'alguns dels esdeveniments més importants' de la història de Catalunya.

 

http://www.vilaweb.cat/www/acn/noticia?id=3579052


SANT CUGAT DEL VALLES - Descobreixen un alt nombre de tombes visigòtiques al jaciment de Can Cabassa de Sant Cugat

noticies de C A T A L U N Y A - — Publicat per josep.m @ 06:08

 


Imatge de la necròpoli al jaciment de Can Cabassa
amb les tombes al descobert. Foto: E.A.
 

Tantes sepultures suggereixen que hi deuria haver una petita església o capella

 Continuen els treballs de camp al jaciment arqueològic de Can Cabassa, a Sant Cugat, després que l'excavació hagi deixat al descobert fins a 62 tombes d'origen visigòtic a la necròpoli descoberta a principi d'any i on les previsions calculaven que hi podien haver unes 40 tombes. La necròpoli forma part del jaciment romà, que inclou sitges i un forn circular, gairebé únic a Catalunya. Els experts creuen que l'alt nombre de tombes suggereix l'existència d'una església o capella a la zona.

Els arqueòlegs s'han trobat amb un problema a causa de l'elevat nombre de tombes d'origen visigòtic, segons explica un dels responsables del jaciment, Pere Lluís Artigues. «El nombre d'elements constructius en aquest assentament és molt minso si el comparem amb el nombre de gent enterrada, per tant podria ser que la gent de l'entorn vingués fins aquí per enterrar els morts, la qual cosa suggereix l'existència d'un lloc de culte», explica. Per certificar-ho, un cop finalitzi el treball de camp, els arqueòlegs hauran de revisar totes les troballes i estudis realitzats fins ara al jaciment de Can Cabassa –una actuació que va començar el 2000, i que ara arriba a la fi de la segona fase– per tal de trobar algun element o material que certifiqui l'existència d'una església o capella. De fet, segons Artigues, durant els treballs de la primera fase tant les tombes com l'aixovar (anells de bronze, plats decorats amb sants, vidres amb creus) que es va trobar dins de les sepultures indicaven l'existència d'una capella que llavors es va intuir i atribuir al senyor de l'assentament. «Potser aquella capella no era tant personal del senyor i n'hi havia una de més gran per als poblats de l'entorn», diu. Aquesta necròpoli, de la qual s'han excavat fins a 62 tombes, dataria de finals del segle V d.C. i principis dels segles VI d.C. i tot i que els treballs finalitzaran en un termini de dues setmanes es calcula que podrien aparèixer més tombes si l'excavació avancés cap al carrer Astúries, a Mira-sol. Al carrer Montmany, a 300 metres, hi ha una segona necròpoli, d'unes 40 tombes dels segles III, IV i V d.C.

La romanitat

e.ansola

Els treballs d'excavació arqueològica a la zona de Can Cabassa, davant de l'Hospital General de Catalunya, van deixar al descobert el que els arqueòlegs no dubten ja de qualificar de la vil·la romana més gran i important de la comarca. El jaciment ocupa uns 21.000 metres quadrats, si es té en compte la primera fase excavada entre els anys 2000 i 2001, i en aquesta segona fase s'han trobat una vuitantena d'estructures arqueològiques, des de sitges i forns fins a una necròpoli amb els 62 enterraments excavats. La datació de les restes del jaciment de Can Cabassa permet fixar tot el període de la romanitat i el començament del visigòtic, des del segle III d.C. fins al VII.

 

 

http://www.elpunt.cat/tarragona/article/5-cultura/19-cultura/33602

-descobreixen-un-alt-nombre-de-tombes-visigotiques-al-jaciment

-de-can-cabassa-de-sant-cugat.html



PERU - Declaran patrimonio cultural de Perú al diseño Kene-Shipibo

noticies del mon - — Publicat per josep.m @ 00:34

 

 El Instituto Nacional de Cultura –INC- del Perú, ha emitido una Resolución Directoral en donde indica en su artículo único: ‘Declarar Patrimonio Cultural de la Nación al Kene-Shipibo’, la palabra Kene, se refiere al diseño, que se usa tanto en la cerámica, los tejidos y tallados en madera.

Para llegar a esta Resolución, el INC, ha tomado en cuenta algunas consideraciones como la Convención para la Salvaguarda del Patrimonio Cultural Inmaterial de la UNESCO, que establece que ‘se entiende por Patrimonio Cultural Inmaterial los usos, representaciones, conocimientos y técnicas junto con los instrumentos, objetos, artefactos y especies culturales inherentes, que las comunidades, los grupos y en algunos casos los individuos reconozcan como parte integrante de su patrimonio cultural’.

Fuentes gubernamentales consideran este reconocimiento un gran motivo de felicidad y orgullo, ya que el pueblo Shipibo – Conibo, se constituye en la etnia, más representativa y mayoritaria de la Región Ucayali, enriqueciendo el acervo cultural y turístico del Perú.

Expreso. Redacción. Q.R

 

 http://www.expreso.info/es/noticias/internacional/declaran_patrimonio_cultural_de_per_al_dise_o_keneshipibo


Powered by LifeType