PATRIMONI HISTORIC i ARTISTIC


Castells, història viva

noticies de C A T A L U N Y A - — Publicat per josep.m @ 18:59

 

 

 

+ El castell de Montsonís, a la Noguera, és la seu de la fundació

privada Castells Culturals de Catalunya. Foto: CASTELLS DE LLEIDA SL


Una guia promou aquest patrimoni català amb els 44 monuments que ofereixen visites guiades

RAÜL MAIGÍ.
Barcelona

A Catalunya hi ha aproximadament 2.000 castells documentats, entre edificis fortificacions, recintes emmurallats i torres de defensa. Moltes vegades ja només en queda el topònim, no es conserven ni tan sols les pedres. La fundació privada Castells Culturals de Catalunya estimula la conservació i l'ús social d'aquest patrimoni. Recentment, en col·laboració amb el Museu d'Història de Catalunya, s'ha reeditat una guia dels castells del país que ofereixen visites guiades. En comparació amb els 33 monuments que s'hi recollien fa tres anys, la publicació actualitzada n'aplega 44, una xifra que convida a l'optimisme. «El nostre propòsit és cridar l'atenció sobre un patrimoni molt oblidat a casa nostra, que en altres països europeus es cuida com a motor turístic», explica Ramon Orpinell, director gerent de la fundació. El model a seguir és l'Estat francès, però Catalunya està molt lluny de comparar-se amb la vall del Loira, per exemple, pel que fa a la valoració d'aquest patrimoni. A mesura que passen els anys, no obstant això, «ens ho creiem més», assegura Orpinell.

La guia té com a denominador comú que els castells que recull es poden visitar i tenen una mínima estructura de recepció, amb monitors que ofereixen visites guiades o una petita museïtzació que expliqui, almenys, la història del monument. Dels 44 castells, 31 són públics i 13 són privats. La llista, però, continua creixent, i els pròxims a afegir-s'hi són el castell de l'Espluga Calba, a les Garrigues, i el de Mataplana, al Ripollès. Entre els de titularitat pública, quatre són propietat de la Generalitat i els gestiona el Museu d'Història de Catalunya: el castell de Claramunt, el castell de Miravet, el castell i canònica de Sant Vicenç de Cardona i el castell monestir de Sant Miquel d'Escornalbou.

Obrir els monuments a la societat és l'objectiu de la fundació Castells Culturals de Catalunya, que en els darrers anys ha propiciat un conjunt d'activitats per atraure públic. Una vintena d'equipaments participen cada any en el cicle Música als castells. També s'ofereixen com a escenari de fires medievals i festes populars. El novè cicle de conferències, que començarà el mes de febrer que ve, tractarà sobre noblesa i societat a propòsit dels 650 anys de la creació de la Generalitat de Catalunya. Totes les xerrades es fan a la Reial Acadèmia de Bones Lletres, a Barcelona. Una altra acció, des del 1997, és el lliurament dels premis Catalunya Nostra, en què la fundació reconeix els castells més destacats per les seves activitats culturals i per l'esforç en la seva rehabilitació. En aquest sentit, la fundació assessora els propietaris sobre les possibilitats d'obtenir subvencions públiques per restaurar els monuments, sigui per la via de l'1% cultural o de la línia de patrimoni que convoca cada dos anys la Generalitat.

 



MOTOR PER AL TERRITORI


La col·laboració amb el Museu d'Història de Catalunya pretén reforçar precisament la capacitat per transmetre la història que tenen els castells al país. Ara bé, els castells són també un atractiu per estimular l'activitat econòmica relacionada amb el turisme cultural, i la recuperació d'un monument sol reactivar l'entorn. «La majoria de castells són a les zones més petites i miserables, on el turisme no existeix, i per a molts llocs és l'únic recurs», argumenta Ramon Orpinell.

Entre els castells més coneguts de Catalunya, sobresurt el de Púbol. La casa museu Gala Dalí té a l'entorn de 100.000 visitants a l'any, afavorida per la magnitud del personatge i la situació en una àrea de forta atracció turística com la Costa Brava. El castell de Montsonís, a la Noguera, on hi ha la seu de Castells Culturals de Catalunya i de Castells de Lleida, se'n comptabilitzen uns 20.000 a l'any, mentre que altres monuments de la zona de Lleida, on són majoritaris, poden arribar a xifres d'entre 7.000 i 12.000 visitants, segons dades de la fundació.
 
 
http://www.vilaweb.cat/www/elpunt/noticia?p_idcmp=3279666

PERU - Descubren ciudadela Wari en Complejo Arqueológico de Cerro Pátapo en Lambayeque

noticies del mon - — Publicat per josep.m @ 11:51
 
 
 
Ciudadela de la cultura Wari hallada en Complejo Arqueológico de Cerro Pátapo. Foto: Andina/Silvia Depaz

 

Chiclayo, dic. 14 (ANDINA).- Una ciudadela de la cultura Wari, que se constituiría en un "eslabón perdido" del desarrollo cultural del departamento de Lambayeque, donde se erigen grandes fortificaciones de piedra de carácter militar y religioso, fue descubierto en el Complejo Arqueológico de Cerro Pátapo, ubicado a 22 kilómetros de esta ciudad.

Estos importantes hallazgos fueron descubiertos tras los trabajos de mantenimiento que está realizando la Unidad Ejecutora Naylamp:111-Lambayeque en la zona.

Cesar Soriano Ríos, arqueólogo de la Unidad Ejecutora Naylamp, refirió que en ese lugar se desarrolló un estado aristocrático que administraba todo el valle, cuya presencia militar fue imponente.

En este lugar se puede evidenciar celdas y lugares de sacrificios humanos, cuyos restos eran lanzados al precipicio.

Soriano Ríos  indicó que en la etapa de introspección se ha observado osamentas en las partes bajas de la zona, que eran de las posibles víctimas lanzadas al abismo.

Agregó, que éstas  fortificaciones son de gran importancia  para conocer el eslabón del desarrollo cultural luego de la extinción de la cultura Moche, en los años 700 d.C., donde se habría desarrollado la presencia de la cultura Wari en esta zona en los años 700 a 1200 d.C.

“Es la primera vez que se determina la presencia de esta cultura que se expandió desde el sur de nuestro país”, acotó.

Por su parte, Celso Sialer Távara, director de la Unidad Ejecutora Naylamp- Lambayeque, señaló que en las labores de mantenimiento y prevención se han invertido 40 mil nuevos soles, ante las denuncias de huaqueo y destrucción de este importante patrimonio arqueológico.

“Se contrató a 43 obreros de la zona de Pátapo y Pósope Alto y luego de concluidos estos trabajos quedará un vigilante en la zona con el fin de cuidar este importante legado cultural, hasta que se inicie la etapa de investigación arqueológica”, concluyó.
 
(FIN) SDC/LBH/GCO

 

 

 http://www.andina.com.pe/espanol/Noticia.aspx?id=z8B43eUHJMU=


Powered by LifeType