PATRIMONI HISTORIC i ARTISTIC


L'Espluga de Francolí crearà un centre d'interpretació del neolític

noticies de C A T A L U N Y A - — Publicat per josep.m @ 18:28
 
 

+ L'objectiu és millorar l'oferta turística de la localitat.
 
 
 
 
També es farà un auditori a l'aire lliure. Tot costarà prop de 700.000 euros

N. ROCA.
L'Espluga de Francolí
L'Ajuntament acaba d'aprovar el projecte d'habilitació d'un espai d'interpretació del neolític a la cova de la Font Major i també el projecte d'urbanització i enjardinament de l'àmbit del Freginal com a zona verda, on, a més, es construirà un auditori a l'aire lliure. El projecte, que costarà 700.000 euros, rebrà una part del finançament de la llei de barris de la Generalitat, mentre que el govern municipal ha enviat la proposta perquè sigui subvencionada pels fons europeus Feder.


La memòria del projecte preveu la creació d'un assentament neolític experimental en un espai que es localitzarà a l'entorn de l'entrada de la cova de la Font Major. El document proposa la recreació de dues cabanes que demostrin la forma de vida i treball dels avantpassats; també hi haurà una tercera cabana que es reservarà com a auditori on es representaran de manera pràctica el treball i la utilització de les eines, estris, menjar, etc., i on es passaran audiovisuals interpretatius. Tot això, amb l'objectiu de reforçar i consolidar l'actual oferta turística i educativa d'una manera «pràctica i visual». I per tal de recrear un ambient més natural, la base del recinte serà de sorra rentada i els elements de contenció de terres seran de pedra natural.

 



UN AUDITORI NATURAL


El segon projecte, que s'executarà paral·lelament, és la construcció d'un auditori a l'aire lliure amb el terra natural i recobert de gespa rústica. Aquest equipament públic s'habilitarà a l'àmbit del Freginal, on es farà una intervenció d'urbanització i enjardinament que es complementarà amb la proposta de la ruta històrica i medieval del nucli antic i la del conjunt format per la façana fluvial: les coves de l'Espluga i el Celler Cooperatiu. La idea del govern local és que es converteixi en un parc urbà per a l'ús de la població. El projecte també inclou la creació d'un mirador i una àrea de jocs.

Els dos projectes conjunts estan valorats amb 690.985,67 euros. Una part de l'obra s'executarà amb recursos provinents de la llei de barris, de la qual l'Ajuntament va obtenir la subvenció l'any passat, mentre que l'alcalde, David Rovira, confia poder aconseguir la inclusió del projecte a les ajudes dels fons europeus Feder. L'obra ja fa anys que està en dansa i finalment el consistori ha pogut concretar el projecte, aprovat en el ple.
 
 
http://www.vilaweb.cat/www/elpunt/noticia?p_idcmp=3416882


Uns 450 grups impulsen un manifest perquè no desaparegui la cultura popular amb foc

noticies de C A T A L U N Y A - — Publicat per josep.m @ 18:21
 
 

+ Colles de diables i públic participant en el correfoc de les festes de la Mercè. Foto: JUANMA RAMOS

 

 

Diables i colles de bestiari estan preocupats perquè d'aquí a un any acaba la moratòria que els permet l'ús de material pirotècnic

SANDRA PÉREZ.
Barcelona
Al gener del 2010 acaba la moratòria de la directiva europea aprovada el 2007 que regula l'ús del material pirotècnic i que afecta de ple les entitats culturals populars que, com els diables i les colles de bestiari, utilitzen el foc, i, per tant, festes tradicionals catalanes com ara la Patum, Sant Joan i els correfocs. Uns 450 col·lectius de diables i colles de bestiari dels Països Catalans han impulsat un manifest per demanar al govern estatal i a la Generalitat que es faci una regulació específica que protegeixi la cultura popular amb foc. Les entitats, «molt preocupades» perquè «ja ha començat el compte enrere i no hi ha resultats», demanen el suport de la ciutadania. La Generalitat ha creat una comissió de treball i presentarà una proposta al Ministeri d'Indústria, que ho ha de regular.


La Federació de Diables i Dimonis de Catalunya, l'Agrupació del Bestiari Festiu i Popular de Catalunya, la Federació de Dimonis i Diables del País Valencià i la Federació de Diables i Bèsties de Foc de les Illes –que representen uns 450 col·lectius– acaben de fer públic un manifest unitari, però amb redaccions diferents adaptades a cada zona, per reclamar el suport d'altres grups culturals catalans, com ara castellers i esbarts dansaires, dels ajuntaments, dels grups parlamentaris i de la ciutadania per evitar que la directiva 2007/23/CE del Parlament Europeu es traslladi sense canvis a la legislació estatal i es restringeixi l'ús del material pirotècnic sense distingir l'ús privat del públic. Concretament, reclamen tant a la Generalitat com al govern estatal (malgrat que són conscients que és aquest últim qui ha de fer la transposició de la directiva) que «estableixin el caràcter singular dels elements festius de la cultura popular i tradicional catalanes mitjançant una regulació específica en l'ús dels materials pirotècnics».



LA PREOCUPACIÓ


El president de la federació de diables, Pep Enric, ho deixa molt clar: «Tothom està molt preocupat.» Creu que el col·lectiu paga ara «el buit legal» que ha denunciat durant molts anys i recorda que les tradicions populars i el foc estan molt arrelats a tots els Països Catalans, i, per tant, la directiva afecta, per exemple, els correfocs, les processons, els seguicis festius, la Patum, les falles, la mascletada infantil i Sant Joan. Sete Udina, president de l'agrupació del bestiari festiu, deixa molt clar que les entitats han treballat des del mateix moment de l'aprovació de la normativa per aconseguir canvis. Ara, fan un pas endavant amb el manifest i un acte reivindicatiu que convocaran al mes de febrer perquè «el temps s'acaba» i cal «aconseguir un suport ampli» ja que «és la cultura popular la que està en perill». Els dos presidents reconeixen que el Departament de Cultura ha treballat per trobar una solució i oferir una proposta amb la creació d'un grup de treball mixt a través del Centre de Promoció de la Cultura Popular Tradicional. No han estat els únics. Per exemple, l'Ajuntament de València té previst aprovar avui una moció amb la qual vol recordar al Ministeri d'Indústria que han passat més de dos anys des de l'aprovació de la directiva, que, entre altres punts, prohibia als menors de dotze anys l'ús de material pirotècnic. De fet, la polèmica ha perseguit la directiva des de la seva aprovació perquè no es van tenir en compte totes les sensibilitats i es va concebre restrictivament.



ELS INFANTS I LA DISTÀNCIA


«Els nens són la llavor de la cultura del foc de demà», afirma Udina. En la directiva europea, però, es restringeix l'accés dels nens als petards, de manera que es prohibiran per als menors de dotze anys. Fins als setze anys podran utilitzar pirotècnia de baixa perillositat (bengales, bombetes i fonts) i entre els setze i els divuit de perillositat mitjana (carretilles amb poca càrrega). Aquesta restricció afecta directament les colles de diables infantils i la participació dels adolescents en les colles de diables i de bestiari amb foc. Segons Enric, l'edat d'accés al material és un dels temes que es tracten en la comissió de treball amb la Generalitat. La federació també està amoïnada per un altre aspecte: les distàncies de seguretat. Així, per exemple, la directiva marca que quan es tracta de material de categoria 3, que serien els petards que s'utilitzen als correfocs, per exemple, la distància ha de ser igual o superior als 15 metres. «Necessitarem carrers de 30 metres per fer un correfoc, i no es podrà fer la Patum tal com és ara», explica el president. Per Udina, les distàncies que marca la directiva fan inviables moltes de les festes que es fan actualment als Països Catalans i la relació entre el públic i els membres de les entitats. Enric recorda que els col·lectius no entren a valorar si les restriccions proposades per la directiva per als ciutadans són les correctes, però tenen molt clar que com a entitats formen part de la cultura popular i tradicional catalana, i que és una tradició «amb més de 800 anys d'història».Després de l'aprovació del manifest, els col·lectius que l'han impulsat es reuniran aquest cap de setmana per concretar la data i el lloc de presentació. «Serà un acte reivindicatiu on llegirem el manifest i hi haurà diferents representacions de cultura popular».
 
 
 
http://www.vilaweb.cat/www/elpunt/noticia?p_idcmp=3416993


REINO UNIDO - (*) PROYECTO ARQUEOLOGÍA AÉREA REVELA RICA ARQUEOLOGÍA DE NORFOLK

noticies del mon - — Publicat per josep.m @ 00:06
a black and white aeral photo showing

Una fotografía aérea de la RAF de 1945 muestra la disposición de la batería Mouseold, Norwich. Foto cortesía del Patrimonio Inglés (RMN) RAF Fotografía

TLa última fase de un proyecto respaldado por el Patrimonio Inglés para crear un mapa digital de Inglaterra por el cotejo de la información arqueológica de archivo de fotografías aéreas ha dado lugar a descubrimientos arqueológicos cerca de 4000 en Norfolk.

El gran proyecto, llamado el Programa de Cartografía Nacional (NMP), utiliza modernas e históricas fotografías aéreas - muchos de ellos figuran en el Registro de Monumentos Nacionales - para identificar y analizar los sitios arqueológicos que han permanecido ocultos durante muchos años.

Entre los 4.000 sitios redescubierto olvidado en Norfolk åre túmulos Edad de Bronce, la Edad de Hierro, los asentamientos, los campamentos romanos, pueblos medievales y la Segunda Guerra Mundial de defensa antiaérea. El proyecto también ha creado un registro exacto de alrededor de 2000 sitios conocidos anteriormente.

"El Programa Nacional de Cartografía está transformando nuestro conocimiento de la arqueología del paisaje a través de Inglaterra y el equipo están produciendo algunos resultados fantásticos en Norfolk", informó Helen Winton, Investigador Superior y jefe de equipo para el NMP del Patrimonio Inglés.

"Los recientes proyectos de Norfolk han sido especialmente emocionantes como los resultados han sido sorprendentemente complejo. Los nuevos descubrimientos han puesto de relieve el valor de la revisión y cotejo de la información arqueológica que figuran en Inglaterra aéreo colecciones fotográficas ".

Batería Mouseold traza sobre un mapa de OS. © Crown Copyright, número de licencia 100019340
Un mapa de una zona

a map of an area

Mediante el examen de las marcas de corte y de tierras en las exploraciones de las fotografías aéreas NMP equipo busca pistas sobre la manera en que la tierra se utilizó, la cartografía de las características arqueológicas cuidadosamente por superposición de toda la información para crear una reveladora imagen digital de la zona.

Uno de los ámbitos examinados por el equipo es el aeródromo Mouseold y la Segunda Guerra Mundial pesada batería antiaérea en Norwich.

Situado en una zona actualmente ocupada por casas y escuelas, en tiempo de guerra fotografías aéreas tomadas por la RAF, los detalles de la Segunda Guerra Mundial una pesada batería antiaérea en el norte-este de la ciudad, uno de los varios proteger la zona.

Cuatro emplazamientos de armas en torno a su puesto de mando son claramente visibles en el centro de la fotografía. La pistola de radar, por la que se-plataforma - parte del equipo utilizado para realizar un seguimiento de la posición de los posibles objetivos - se puede ver a la derecha de la batería en la NMP mapa.

Fosa de los sistemas, un radar de la plataforma de aterrizaje y la lucha contra las defensas del enemigo también han sido identificados por la investigación, junto con zanjas y pozos de más edad que pueden tener relación con medieval o posterior a la actividad medieval.

una fotografía aérea que muestra una gran excavación en los campos marcados por una gran zona de tierra roja visible con los círculos y otras marcas dentro de ella
an aerial photograph showing a large excavation across fields marked by a large red earth area with visible circles and other marks within it
Fotografía de excavación en la granja Harford. Foto: Derek Edwards Un 5 de abril de 1990. © Norfolk Servicio de Arqueología y Museos

En Caistor St Edmund el equipo más profundamente en la historia, mirando a la prehistoria y los cementerios y la solución de Sajonia Harford en la granja.

El complejo multi-fase de sitio al sur de Norwich se identificó por primera vez desde el aire en 1933. Afecta a la fotografía aérea y las excavaciones en 1989-91, antes de la construcción del Bypass Sur, reveló que los grandes recintos circulares visibles en las fotografías aéreas representan los restos de un cementerio de la Edad de Bronce túmulo y solución en torno a la Edad de Hierro.

Edad de Hierro y más tarde romana monumentos funerarios también fueron descubiertos, así como las tumbas de Sajonia. El NMP de cartografía, en el que participaron más de 100 consultar las fotografías aéreas del lugar, permite la representación gráfica y exacta datación de la rasgos arqueológicos, que está ayudando a los arqueólogos a entender en su más amplio contexto.

Sophie Tremlett, Superior Aire Foto Oficial de Interpretación en el Norfolk de Arqueología del Paisaje, dijo que los trabajos se informará a las futuras decisiones de planificación y desarrollo.

Fotografía aérea del sitio en la granja Harford. adoptadas el 14 de junio de 1974. Foto: Una Derek Edwards Norfolk © Servicio de Museos y Arqueología
blanco y negro fotografía aérea que muestra las marcas circulares en un campo

black and white aerial photograph showing circular marks in a field
"Uno de los principales objetivos de la encuesta es para informar y racionalizar la planificación de las decisiones relativas a la rica y variada entorno histórico de la zona, que incluye el yacimiento prehistórico de Arminghall" Henge ", la ciudad romana de Venta Icenorum (Caistor St Edmund) y la Edad del Hierro y romanos en el complejo Fison Camino, Thetford. "

Inglés Patrimonio ha cartografiado más de una tercera parte del país hasta la fecha, y el Norwich-Thetford-A11 es un corredor de una serie de proyectos actualmente en curso.

El NMP de Norfolk registros descriptivos están incorporadas en el Registro de Medio Ambiente Histórico de Norfolk, que se puede acceder en línea a través del Explorador de Norfolk Patrimonio sitio web:
www.heritage.norfolk.gov.uk.


  

Powered by LifeType