PATRIMONI HISTORIC i ARTISTIC


LA CANONJA - La Canonja acollirà una trobada científica internacional per investigar les restes de la Boella

noticies de C A T A L U N Y A - — Publicat per josep.m @ 17:09


EL PUNT.
Tarragona

Personal investigador que treballa a diferents països del món es reunirà a la Canonja entre dimecres i divendres d'aquesta setmana per conèixer els resultats preliminars de les investigacions que es desenvolupen a l'entorn del jaciment de la Boella, d'un milió d'anys d'antiguitat, situat al terme municipal de la Canonja. La trobada s'ha organitzat per iniciativa de l'IPHES (Institut Català de Paleoecologia Humana i Evolució Social) amb la col·laboració de l'INQUA (Associació Internacional per a l'Estudi del Quaternari). A més de la Boella, es tractaran altres jaciments del mateix període emplaçats al sud-est asiàtic, la Xina, Síria i també a l'Estat espanyol.

La reunió, amb el nom Workshop 2009 INQUA-IPHES tindrà lloc al castell de Masricard, amb el títol genèric Events singulars observats en registres arqueoestratigràfics: una perspectiva complementària als arxius continentals i marins d'alta resolució. «Un event és un canvi sedimentari provocat per factors com episodis volcànics, inundacions causades pel règim pluvial, incendis en períodes de sequera o de caràcter còsmic, com podria ser, en aquest darrer cas, l'impacte d'un asteroide sobre la Terra», assenyala Marie-Agnès Courty, investigadora de l'IPHES-CNRS (Centre Européen de Recherches Préhistoriques) i coordinadora de la trobada científica juntament amb Josep Vallverdú, director del projecte de recerca del jaciment de la Boella.

 

http://www.vilaweb.cat/www/elpunt/noticia?p_idcmp=3299213

Els assistents, per tant, debatran sobre les evidències del registre ambiental i cultural que apareixen en el canvi magnetoestratigràfic Brunhes d'Euràsia, que va tenir lloc fa uns 800.000 anys. En aquest context, el barranc de la Boella «és un projecte de recerca recent que pretén documentar la paleoecologia i l'arqueologia prehistòrica del Camp de Tarragona durant el plistocè inferior, és a dir, fa un milió d'anys», remarca Josep Vallverdú. El mateix investigador assenyala: «A partir de la presentació d'aquesta excavació, s'avaluarà com el seu registre arqueològic pot proporcionar una perspectiva complementària als sediments continentals i marins que ja es coneixen, per tal de precisar el límit i les característiques del canvi ambiental de fa uns 800.000 anys».



EGIPTO - La esfinge de Giza habría tenido la cara de un león

noticies del mon - — Publicat per josep.m @ 11:52

 La gran esfinge de Giza habría tenido originalmente el rostro de un león y podría ser mucho más antigua de lo que los arqueólogos han señalado tradicionalmente, según nuevos descubrimientos del geólogo Colin Reader y el arquitecto histórico Jonathan Foyle.

 

Reconstrucción digital del rostro de la esfinge

 

 Hasta ahora los orígenes de la estatua habían sido uno de los más enigmáticos misterios, pero el estudio ha revelado que la esfinge no habría tenido el rostro de un faraón.

La esfinge -la estatua de un léon reclinado con cabeza humana- es una de las figuras más grandes del mundo, midiendo 73 metros de largo. Su cabeza está fuera de proporción, lo que sugiere que ha sido más grande de cómo la vemos actualmente.

Usando los datos de los expertos, los artistas de efectos visuales han creado imágenes que muestran cómo debió lucir la esfinge antes de que las pirámides estuvieran ahí.

Reader señaló que la esfinge no sólo era más antigua de lo que todos creen , sino que tenía un rostro totalmente distinto.

Certifica.com
 
Su cabeza y cuerpo están desproporcionadas
 

Egiptólogos que la han estudiado desde hace 200 años, mencionan que fue construída antes que la primer pirámide, unos 4,500 años atras.

El estudio de Reader ha encontrado que la erosión de agua de lluvia sobre el recinto de la esfinge parece ser compatible con el monumento, lo que demuestra que fue creada antes que la pirámide de Giza.

Jonathan Foyle, por su parte, dijo que la cabeza y el cuerpo muestran una gran desproporción. La razón de esto podría ser que la esfinge tenía una cabeza totalmente distinta a la de ahora; la de un león, afirmó Foyle.

Asimismo mencionó que para los egipcios, los leones eran un símbolo mucho más poderoso que una cabeza humana.

 

 Foyle, uno de los investigadores del estudio
Certifica.com

Los descubrimientos de Reader y Foyler son parte de un documental llamado: ´Los secretos de Egipto: La esfinge´, que se será estrenado esta semana.

La esfinge, para la mayoría de los egiptólogos, representan al rey de Khafra. También se cree que Djadefre, el menor hermano de Khafra, contruyó la esfinge en honor a su padre Khufu.

 

http://www.terra.com.pe/noticias/articulo/html/act1539096.htm

Powered by LifeType