PATRIMONI HISTORIC i ARTISTIC


Entra en vigor el conveni de la Unesco que protegeix el patrimoni subaquàtic

noticies del mon - — Publicat per josep.m @ 12:01


L.P..
Girona

El conveni de la Unesco, aprovat el 2001, en virtut del qual es protegeix el patrimoni cultural subaquàtic, entra en vigor demà passat, el dia 2 de gener.

Aquesta convenció estableix els principis que regulen les activitats que afecten el patrimoni cultural subaquàtic i la col·laboració entre països per tal de preservar aquest bé de la humanitat.

Aquest patrimoni, en el cas de les restes arqueològiques que hi ha en aigües de Catalunya, la gestió, recerca, estudi i protecció està en mans del Centre d'Arqueologia Subaquàtica de Catalunya (CASC) del Museu d'Arqueologia de Catalunya (MAC).

 

 

http://www.vilaweb.cat/www/elpunt/noticia?p_idcmp=3268042

 



El centre paleontològic dels Hostalets de Pierola enriquirà l'oferta prehistòrica de l'Anoia el 2010

noticies de C A T A L U N Y A - — Publicat per josep.m @ 12:00


ACN.
Els Hostalets de Pierola

El futur centre d'interpretació del parc paleontològic que l'Ajuntament dels Hostalets de Pierola (Anoia) vol impulsar arran de les restes fòssils localitzades podria ser una realitat a finals del 2010, segons ha explicat l'alcalde del municipi, Jordi Calpe. El Departament de Turisme de la Generalitat ha concedit una subvenció de 64.000 euros per fer un estudi de museïtzació. Durant l'any vinent s'espera redactar el projecte executiu i començar les obres el 2010. La idea és donar potencialitat a les troballes del jaciment on fins ara s'han localitzat unes 30.000 restes fòssils. El centre es farà a la masia Can Roviralta, una finca situada a l'entrada del poble amb valor històric, ja que és un dels habitatges que va donar origen a la població dels Hostalets. Segons Jordi Calpe, el centre, a més d'incloure una exposició amb les troballes, vol esdevenir un espai de treball per als paleontòlegs. Atès que l'Anoia disposa del parc prehistòric de Capellades, on es preveu situar el museu del neandertal de Catalunya, Calpe creu que els dos municipis han de crear un circuit turístic amb altres elements d'interès com el castell de Piera.

Els investigadors de l'Institut de Paleontologia Miquel Crusafont de Sabadell afirmen que la zona reuneix un conjunt de característiques que la fan «extraordinària» i única al món. Té una seqüència sedimentària que explica entre els 14 i fins als 8 milions d'anys, una densitat de jaciments que permet trobar exemplars de totes les espècies que hi van viure i restes abundants de primats. Aquest va ser el jaciment en què es va descobrir l'esquelet de l'antropoide Pierolapitecus catalaunicus, el fòssil més recent de l'avantpassat comú de ximpanzés, goril·les i humans batejat amb el nom de Pau.

 

http://www.vilaweb.cat/www/elpunt/noticia?p_idcmp=3267780

 



PERU - Expedición verifica hallazgo de posible ciudadela preincaica en Amazonas

noticies del mon - — Publicat per josep.m @ 11:53
Vivienda circular con batán grande hallada en supuesta ciudadela preincaica en el cerro Pachallama, del caserío La Palma, en la provincia de Utcubamba. Foto: ANDINA / Alberto Pintado.

 

Bagua Grande, dic. 02 (ANDINA).- Una expedición de autoridades locales verificó el hallazgo de una posible ciudadela preincaica en el cerro Pachallama, del caserío La Palma, en el distrito de Jamalca, provincia de Utcubamba (Amazonas), reportada por lugareños.

El grupo, que llegó el último fin de semana, encontró viviendas circulares de piedra en una extensión de cinco hectáreas de un terreno agrícola ubicado en el referido caserío.

En dichas viviendas se observó batanes de piedra de gran dimensión, los cuales habrían sido utilizados por los antiguos pobladores de la zona para moler algunas semillas o plantas silvestres.

La expedición tuvo que afrontar dificultades como la cuesta del cerro Pachallama, por lo agreste del camino y la lluvia, tras salir desde Bagua Grande y pasar por el centro poblado Pururco.

El alcalde de Jamalca, Ricardo Cabrera Bravo, indicó a la agencia Andina que fueron los propios pobladores de La Palma los que han habilitado la zona.

“Organizaron sus propias faenas, provistos de machete se han abierto paso mediante una trocha para llegar hasta el lugar donde se divisa un hermoso paisaje natural lleno de flora y fauna, además de una catarata de unos 500 metros”, señaló.

El profesor Benedicto Pérez Goicochea, quien reportó el hallazgo, sostuvo que también se ha encontrado pinturas rupestres sobre un acantilado. "La ciudadela llega hasta un abismo que, sospechamos, los antiguos habitantes utilizaron como mirador y donde podían divisar a sus posibles enemigos", relató.

Pachallama es el nombre que lleva el cerro donde se encuentra la ciudadela con algunas fortificaciones parecidas a las de Kuélap, aunque se encuentran semienterradas y tapadas por una frondosa vegetación, recordó.

(FIN) APV/VVS/JOT

 http://www.andina.com.pe/espanol/Noticia.aspx?id=8FzJ2Q/eXZY=


Powered by LifeType