PATRIMONI HISTORIC i ARTISTIC


TARRACO - Apareixen restes d'un mur romà a l'avinguda Pau Casals de Tarragona

noticies de T A R R A C O - — Publicat per josep.m @ 12:30

EL PUNT. Tarragona.
En una excavació que han dut a terme un equip d'arqueòlegs en un solar de l'avinguda Pau Casals de Tarragona –on està prevista la construcció d'un bloc de pisos–, hi han aparegut restes d'un mur romà, a més d'altres materials de l'època imperial (als segles I i II). Segons l'arqueòloga territorial de la Generalitat de Catalunya Maite Miró, el mur podria correspondre al mateix edifici d'època romana que es va localitzar en unes excavacions en un solar proper, al carrer August. L'edifici estaria situat fora de la muralla de Tàrraco. La intervenció arqueològica, que ja ha acabat, ha anat a càrrec de l'empresa Àrea. La comissió territorial de Patrimoni ja ha analitzat les troballes i ha autoritzat la construcció del bloc de pisos.
 
http://www.vilaweb.cat/www/elpunt/noticia?p_idcmp=2497111 


IRLANDA - MONUMENTO DE BARONSTOWN DESTRUIDO CON EL PRETEXTO DE OSCURIDAD (*)

noticies del mon - — Publicat per josep.m @ 12:23


DSCF0038.JPG

FOTO.- http://tarawatch.org/?p=289

El monumento arqueológico enorme de Baronstown, candidato posible a un monumento nacional, fue destruido sobre las horas tempranas del miércoles 4 de julio en que la maquinaria se movió sobre el sitio en 4am. Cuando los manifestantes llegaron 6am el sitio entero razed totalmente a la tierra. Esto era un sitio extraordinario descrito recientemente por el arqueólogo Joe Fenwick como “multi-período, el complejo arqueológico” que era mucho más extenso que el monumento nacional declarado de Lismullin.

Según los documentos vistos por la campaña para ahorrar Tara Baronstown había sido recomendado para el estado del monumento nacional hace un número de meses por los arqueólogos en sitio, pero que esto fue rechazada por el principal arqueólogo del NRA y el ministro anterior para el ambiente Dick Roche. El Dr. Muireann Ní Bhrolcháin dijo: “Ese están destruyendo nuestra herencia con el pretexto de oscuridad la dicen toda. Exigimos que el gobierno llame una moratoria en toda la construcción en el valle de Gabhra por lo menos hasta que el nuevo comité convocado por Minister Juan Gormley haya sometido sus deliberaciones y hasta la Comisión de Peticiones de la UE que visitó Tara también someter su informe.”

Michael Canney dijo: " Hemos estado impulsando a ministro Gormley repasar la documentación con respecto al proyecto arqueológico del conjunto en el valle de Tara. Si él hubiera tomado nuestro aconsejar quizás otro pedazo de nuestra herencia nacional irreemplazable no habría sido nivelado. La ninguna administración o directorios anteriores puede ser culpada por este último disgrace."

En otro desarrollo, los residentes locales en el área de Trevet están convocando una reunión pública para plantear la cuestión del ruido de la construcción en la noche así como el efecto que el trabajo está teniendo en la calidad del agua potable local a pesar de las garantías que recibieron que no sucedería esto.

Mientras tanto en otros sitios en el valle, en donde la construcción ha sido obstaculizada seriamente por protestas diarias la atmósfera está llegando a ser más tensa
.

Debbie O' Reilly que un manifestante local dijo: “El presidente de SIAC, abogado Ciaran Feighery de Dublín estaba en la mano en el emplazamiento de la obra hoy y atestiguado de primera mano un asalto de manifestantes por los trabajadores de construcción. Siendo un hombre de la ley contamos con que cuando ante el tribunal lo invitan para atestiguar a este asalto él hará tan honesto.”

Ni Bhrolcháin, la campaña del M. para ahorrar Tara http://www.savetara.com


EGIPTO - Primera prótesis de la Historia

noticies del mon - — Publicat per josep.m @ 12:22


PrótesisImagen de un dedo del pie artificial hecho de madera y cuero -que actualmente se exhibe en el Museo de El Cairo (Egipto)- descubierto por científicos ingleses.
 
Se estima que la prótesis fue hecha entre los años 1000 y 600 a.C. y que es la prótesis más antigua en la historia de la Humanidad según investigadores de la Universidad de Manchester (Inglaterra) que esperan demostrar que el dedo gordo artificial del pie derecho es anterior en varios siglos a la prótesis de una pierna artificial que data del año 300 a.C. (Esa pierna había sido hecha de bronce y estaba depositada en el Colegio Real de Cirujanos en Londres. Fue destruida por las bombas alemanas durante la II Guerra Mundial.)
 
El Museo Británico también tiene en exhibición la prótesis de otro dedo similar pero ésta no está adherida a su pie. "Los dos dedos datan de entre las mismas fechas y si podemos demostrar que uno o ambos eran funcionales habremos hecho retroceder el nacimiento de la medicina prostética en unos 700 años", comenta Jacky Finch, del Centro de Egiptología Médica de Manchester.
 
http://totalinternet.blogspot.com/

BEGUR - El govern delimita l'entorn de protecció de la torre de la casa Pella i Forgas

noticies de C A T A L U N Y A - — Publicat per josep.m @ 07:57
Pulsa aquí para ver la imagen a tamaño completo
FOTO.-http://jordidalmau.album.ijijiji.com/displayimage.php?album=lastup&cat=0&pos=3

DANI CHICANO. Begur
El govern de la Generalitat ha delimitat un entorn de protecció de la torre de defensa adossada a la casa Pella i Forgas de Begur, que el 1944 va ser declarada monument històricoartístic. El novembre de l'any passat es va incoar l'expedient per delimitar l'entorn de protecció i a mitjan aquest mes s'han complert els tràmits preceptius i, per tant, queda delimitat. En l'acord del govern també s'hi inclou el subsòl del monument. Els criteris per definir aquest entorn són controlar les perspectives de la torre des dels espais públics que l'envolten i controlar l'afectació de possibles actuacions en edificis adjacents i confrontants.
 
http://www.vilaweb.cat/www/elpunt/noticia?p_idcmp=2496977


EMPURIES - Troben fragments d'àmfora àtica a Empúries en el curs d'arqueologia

noticies de C A T A L U N Y A - — Publicat per josep.m @ 07:46


Les excavacions han permès arribar a les fases fundacionals del jaciment

DANI CHICANO. Empúries
La localització de fragments d'una àmfora àtica –provinent d'Atenes– datada en el segle VI aC ha estat un dels aspectes destacats de les excavacions que s'han fet aquest estiu al jaciment d'Empúries, en el marc del 61è Curs d'Arqueologia del MAC. Les excavacions també han permès arribar a les fases fundacionals del jaciment.
 
 
A l'esquerra, un fragment d'àmfora àtica amb una figura de senglar. A la dreta, una vista de l'excavació. Foto: LLUÍS SERRAT

El curs l'han seguit gairebé una trentena d'arqueòlegs de l'Estat, França, Itàlia i el País Basc, la majoria especialitzats en arqueologia clàssica, que durant 21 dies han participat en les excavacions i en els seminaris i conferències organitzats. El tema del curs d'aquest any era Els contextos ceràmics d'època hel·lenística a la Mediterrània occidental (segles III-II aC).

La troballa més significativa de les excavacions ha estat els fragments d'una àmfora àtica amb figures negres que devia fer més de 50 cm d'alçada i que els arqueòlegs daten del segle VI aC. És molt possible que l'àmfora fos transportada des d'Atenes i es pot identificar que prové de l'entorn o del taller del pintor atenenc Exèquies. Els fragments tenen pintures interessants i són prou grossos perquè s'hi pugui identificar diverses figures que hi ha dibuixades. També s'han trobat altres peces de ceràmica de figures roges o de color invertit del segle V aC, peces metàl·liques i monedes.

D'altra banda, les excavacions han permès rebaixar els nivells excavats l'any passat a la zona de l'estoa –construcció porticada grega de planta rectangular amb el sostre de dos aiguavessos sostingut per columnes– del sector de la neàpolis de la ciutat grega d'Emporion, i documentar el procés constructiu de l'edifici, del segle II aC. Com que aquesta zona fa pendent cap a la platja, s'han pogut excavar fases constructives anteriors, fins arribar en algun punt a les fases fundacionals, és a dir, a la ciutat grega original del segle VI aC. Això ha estat possible perquè, seguint els sistemes constructius de l'època, no es feien fonaments de tota la planta de l'edifici, sinó que només s'obrien rases allà on havien d'anar els murs, amb la qual cosa, en comptes d'excavar per fer els fonaments, el que es feia era arrasar el terreny i anivellar-lo, de manera que hi havia estructures que quedaven soterrades i que són les que ara permeten estudiar els sistemes constructius de l'època. Concretament, les restes trobades pertanyen a l'entramat urbà anterior a l'ampliació de l'àgora i a la construcció de l'estoa.


 

http://www.vilaweb.cat/www/elpunt/noticia?p_idcmp=2496978



El Col·legi d'Arquitectes catalogarà el fons de Fort de Ribot sobre el romànic

noticies de C A T A L U N Y A - — Publicat per josep.m @ 07:30
El Col·legi d'Arquitectes catalogarà el fons de Fort de Ribot sobre el romànic

El conveni signat amb la família regula la cessió temporal de centenars d'imatges de monuments

XAVIER CASTILLÓN ACN. Figueres
L'Arxiu Històric de la Demarcació de Girona del Col·legi Oficial d'Arquitectes de Catalunya (AHCOAC-G) catalogarà els centenars d'imatges dels monuments romànics de l'Alt Empordà i altres punts de les comarques gironines que va realitzar Joaquim Fort de Ribot (Figueres, 1924-2005). Ahir al migdia va tenir lloc, a la sala d'actes de la Delegació de l'Alt Empordà del COAC, la signatura del conveni amb la família Fort per a la cessió temporal de les imatges d'aquest important fons a l'arxiu, que gràcies a aquesta tasca de catalogació permetrà la difusió i l'estudi de l'obra gràfica de Joaquim Fort sobre el romànic.




+ Fotografies fetes per Joaquim Fort de Ribot a Ripoll (esquerra), Castelló d'Empúries (a dalt) i Sant Pere de Rodes.

Joaquim Fort de Ribot va ser un propietari rural molt implicat en la vida cultural empordanesa de les últimes dècades. Gràcies a la seva condició d'hereu va poder dedicar-se a diverses activitats artístiques com ara la fotografia, les arts plàstiques i la música. Pel que fa a la fotografia, Fort ha deixat llegat documental sobre l'estudi del romànic i els seus orígens, sobretot a l'Alt Empordà, i sobre aquest tema va fer diverses aportacions, com a col·laborador en alguns dels llibres d'Alexandre Deulofeu –que l'esmenta com a col·laborador indiscutible en els seus llibres de memòries– i també com a conferenciant arreu del país. Fort va ser un fotògraf molt preocupat pels vessants tècnics d'aquesta disciplina i va reunir una gran col·lecció d'aparells fotogràfics. A més de la seva passió per plasmar els capitells, relleus i monuments romànics, també va retratar, entre altres personatges de la seva època, l'artista Salvador Dalí, i es va relacionar amb el fotògraf Melitó Casals, Meli. Dins l'àmbit de les arts plàstiques, va ser alumne del prestigiós aquarel·lista Ramon Reig. I amb Gonçal Comellas va compartir molts moments d'estudi i interpretació del violí.

El conveni de col·laboració que ha signat la família Fort i la Demarcació de Girona del COAC permetrà la catalogació a càrrec de l'AHCOAC-G dels centenars d'instantànies, en blanc i negre i de gran qualitat, que Joaquim Fort de Ribot va realitzar sobre l'art romànic, especialment a l'Alt Empordà, durant els anys seixanta i setanta.

Quan es va posar en marxa el projecte de l'actual Museu de l'Empordà, Fort també va col·laborar en la catalogació d'algunes obres, juntament amb Josep Maria Joan i Rosa i Evarist Vallès.

 



PROCÉS DE DIGITALITZACIÓ


A la signatura del conveni, hi van assistir, ahir a Figueres, el president de la Demarcació de Girona del COAC, Josep Riera; el delegat de la Delegació de l'Alt Empordà del COAC, Jaume Torrent, i la vídua i el fill de l'artista, Joana Bramon i Josep Fort, també arquitecte, en representació de la família. Segons aquest conveni, l'arxiu del COAC portarà a terme la digitalització de les imatges, mentre que els originals continuaran sent propietat de la família Fort.

Josep Riera va destacar la importància d'aquest conveni, ja que les fotografies que conté l'arxiu del COAC «són una eina propera a l'arquitectura» i procedeixen en part de donacions tan rellevants com aquesta o la que va fer prèviament la família Masó. Jaume Torrent va afegir que les imatges de Fort tenen un gran valor, «ja sigui per la seva alta qualitat fotogràfica com per la informació que contenen, ja que moltes mostren detalls del monument que no existeixen actualment per les rehabilitacions posteriors».
 
http://www.vilaweb.cat/www/elpunt/noticia?p_idcmp=2496963

Powered by LifeType