PATRIMONI HISTORIC i ARTISTIC


L'Arxiu de la Corona d'Aragó continua buit mig any després d'una reforma milionària

noticies de C A T A L U N Y A - — Publicat per josep.m @ 20:01

Punt i a part.
 
El Patronat de l'Arxiu de la Corona d'Aragó encara no s'ha reunit per dividir el fons

El reformat Palau del Lloctinent funciona a mitges, i té pendent el trasllat de documentació i l'obertura d'alguns serveis

RAÜL MAIGÍ. Barcelona
Ha passat mig any des que l'exministra Calvo va inaugurar la reforma del Palau del Lloctinent, seu històrica de l'Arxiu de la Corona d'Aragó. La presentació oficial, al gener, del nou patronat de l'ens, integrat per les comunitats autònomes implicades, no ha tingut encara fruits. Les noves sales i els dipòsits (buits) esperen que es desencalli la polèmica que des de fa anys arrossega aquest arxiu, és a dir, la separació dels fons propis de Catalunya dels que són comuns de tots els territoris de l'antiga Corona d'Aragó. Fonts de la Generalitat mantenen que el patronat, que encara s'ha de reunir, no serà executiu fins que no es produeixi la separació dels documents, i es resolguin també els recursos d'inconstitucionalitat pendents sobre l'Estatut.


+ A dalt, una de les sales de dipòsits, buida, esperant encara el trasllat de documentació; a baix, una de les façanes del palau, entre la catedral i la plaça del Rei. Foto: ANDREU PUIG

El 20 de gener passat es formalitzava el nou patronat de l'Arxiu de la Corona d'Aragó (ACA), un acte merament protocol·lari en què l'aleshores ministra de Cultura, Carmen Calvo, es fotografiava amb els presidents de Catalunya, Aragó, el País Valencià i les Illes Balears coincidint amb la inauguració de la seu reformada del Palau del Lloctinent. El ministeri va invertir més de 7,5 milions d'euros en la restauració i modernització d'aquest edifici històric, situat al cor del barri gòtic, al costat de la catedral de Barcelona.

Ha passat mig any i els flamants espais d'aquest palau del segle XVI continuen, en bona part, per estrenar. Grans sales de dipòsit per emmagatzemar documents continuen buides, i una sala de lectura que hauria d'estar disponible per als investigadors encara fa olor de nou. Tot just s'ha fet algun seminari al nou auditori, mentre que la sala del patronat s'ha d'estrenar. Tan sols el pati i l'escala d'honor on hi ha la porta de Sant Jordi de Josep M. Subirachs són obertes al públic, que pot visitar també l'espai d'exposicions. L'Arxiu de la Corona d'Aragó manté el seu funcionament ordinari amb normalitat a la seu del carrer Almogàvers, tot i que resta pendent el trasllat al Palau del Lloctinent de part de documentació i dels serveis administratius, tot i que ja hi ha personal fix treballant-hi.

El conflicte polític, però, persisteix en tant que hi ha recursos d'inconstitucionalitat pendents contra l'Estatut català interposats pels governs autonòmics socis de l'ACA. Des del Ministeri de Cultura es manté silenci –tot i els requeriments d'aquest diari–, i més ara que el departament està remogut pel canvi de titular. Des de la Generalitat, per contra, tenen clar que el Patronat de l'ACA no serà executiu fins que no s'acompleixi el que diu l'Estatut, és a dir, que els fons propis de Catalunya se separin i s'incorporin al sistema d'arxius de la Generalitat, un compromís que l'exministra Calvo va adquirir l'estiu passat amb el també exconseller de Cultura català Ferran Mascarell, i amb el vistiplau dels responsables de cultura del País Valencià, Aragó i les Balears. Fonts del Departament de Cultura indiquen que els tècnics treballen en la identificació dels documents propis i dels que són compartits amb l'antiga Corona d'Aragó. Un cop s'hagi pactat quins són propis i quins compartits amb les altres comunitats, el patronat tindrà via lliure per treballar.

 



L'ARXIU REIAL, L'ORIGEN


En sintonia amb el govern català es manifesta Joan Antoni Jiménez, president de l'Associació d'Arxivers de Catalunya. «Les negociacions estan molt verdes, i amb tres recursos d'inconstitucionalitat sembla difícil arribar a un acord, tenint en compte que les diferents comunitats autònomes tenen interessos contraposats», afirma. L'entitat sosté que el nucli originari i fonamental de l'ACA és constituït per l'Arxiu Reial de Barcelona, i que la denominació d'Arxiu de la Corona d'Aragó s'aplica a partir del segle XVIII i de forma «artificiosa». A més, els altres territoris sí que tenen els seus arxius reials. Fins a finals del segle XX, l'ACA va ingressar de manera constant fons diversos de Catalunya, havent d'exercir unes funcions «desproporcionades» amb els seus mitjans i naturalesa, segons opinen els arxivers. Des d'aquest punt de vista, doncs, l'Estatut no vol trencar res ni apropiar-se d'uns documents «que pertanyen a Espanya», com en el seu dia va alertar el president balear, Jaume Matas. Al contrari, es tracta de mantenir a l'ACA el patrimoni comú i transferir a la Generalitat els documents que afectin exclusivament Catalunya. L'associació d'arxivers considera que l'ACA ha de ser un arxiu tancat, reial, medieval i modern, que ha de contenir bàsicament el fons originari de l'Arxiu Reial de Barcelona, el fons del Consell d'Aragó, el fons del Mestre Racional, el de la Batllia General de Catalunya, el de la Intendència General de Catalunya, el de la Reial Audiència de Catalunya i el de la Governació General de Catalunya.

Per la seva part, el director de l'ACA, Carlos López, subratlla la important reforma que s'ha realitzat al Palau del Lloctinent, que situa l'edifici en una «molt bona posició de futur a llarg termini». López defensa que l'edifici ja és obert i s'hi fan coses, diu que esperen que el ministeri (òrgan del qual depèn l'ACA) els digui quan i com s'han de fer els trasllats, i confia que el palau cobrarà vida una altra vegada a mesura que es desenvolupi el nou projecte. «El patronat pot ser un bon punt de trobada. Deixem que el patronat treballi i sigui un lloc de convivència i no de baralles, perquè ens posem tots d'acord», sosté López.

 



SET SEGLES D'ANTIGUITAT


L'Arxiu de la Corona d'Aragó va néixer el 1318 com a Arxiu Reial de Jaume II. És una de les institucions arxivístiques més antigues d'Europa. El Palau del Lloctinent, del segle XVI, es va crear com a ampliació de l'antic Palau Reial inspirat en la tradició gòtica catalana, però introduint-hi tendències renaixentistes. Ha estat la seu de l'ACA des de 1838. Als segles XIX i XX s'hi van fer remodelacions diverses fins a la restauració actual, que s'ha dut a terme els últims tres anys. El palau va fer les funcions d'arxiu fins al 1993, quan es va inaugurar la nova seu al carrer dels Almogàvers. Allà hi ha tota la documentació i s'hi fan les funcions arxivístiques, mentre que l'edifici del Lloctinent es destina a la docència i la investigació especialitzada, a banda de lluir com a edifici històric de l'Arxiu de la Corona d'Aragó.

 

http://www.vilaweb.cat/www/elpunt/noticia?p_idcmp=2483161


Alòs de Balaguer - Hallan en la Cova del Parco una aguja de coser de hueso datada en unos 15.000 años

noticies de C A T A L U N Y A - — Publicat per josep.m @ 19:13
FOTO.- http://www.ccnoguera.cat/alosbalaguer/index.php?option=com_content&task=view&id=66&Itemid=104 

 

Lleida - Andrés Rodríguez  2007-07-17


Los trabajos que se están realizando este verano en la Cova del Parco, en el término de Alòs de Balaguer, han permitido recuperar un valioso utensilio de trabajo hecho con hueso: una aguja de coser. “La pieza es idéntica a la que se utiliza ahora, sólo se ha modificado el material”, señala el profesor del Àrea de Prehistòria de la Universitat de Barcelona, Xavier Mangado.

La aguja de coser está datada en unos 15.000 años, una época que corresponde al Peleolítico superior. “Las técnicas de la actualidad permiten este tipo de hallazgos en un yacimiento que es el único de Catalunya en el que se está trabajando correspondiente a finales del Paleolítico”, comenta Mangado.
Hasta la fecha se han encontrado ocho agujas de similares características: “Hemos detectado ocho agujas, algunas rotas y otras en proceso de fabricación. De estas ocho, dos las hemos recuperado enteras”, añade con satisfacción del profesor. Este hecho, convierte la Cova del Parco en único en hallazgos de este tipo de objetos en el nordeste peninsular.
Los arqueólogos sostienen que los restos de herramientas y utensilios que se han encontrado en la Cova del Parco corresponden a un grupo de cazadores que, de manera estacional, se instalaban allí para cazar, especialmente cabras.
Pese a todo, hasta la fecha no se han encontrado restos humanos, pese a que son ya 21 las campañas de excavaciones que se han llevado a cabo en el lugar. “Las campañas comenzaron en 1987, si bien ya hubo otras anteriores a las nuestras, que se hicieron de forma esporádica”, puntualiza Mangado.
Las excavaciones están dirigidas por el Àrea de Prehistòria de la Universitat de Barcelona, si bien cuenta con el apoyo de la Generalitat, el Ministerio de Cultura y el Institut d’Estudis Ilerdencs, entre otras instituciones. El equipo está integrado por 15 personas, entre profesores y estudiantes, algunos de ellos extranjeros procedentes de Lisboa o Toulouse.
 

http://www.lamanyana.es/web/html/lanoticia.html?id=73659&seccio=cultura&fecha=

2007-07-17&sortida=03:00:00



PERU - Descubren tumba de autoridad moche más antigua que el Señor de Sipán

noticies del mon - — Publicat per josep.m @ 07:58

 

Un equipo de arqueólogos peruanos, encabezado por el descubridor del Señor de Sipán, confirmó hoy el hallazgo de la tumba de una autoridad mochica aún

 


Un equipo de arqueólogos peruanos, encabezado por el descubridor del Señor de Sipán, confirmó hoy el hallazgo de la tumba de una autoridad mochica aún más antigua que la del llamado Tutankamón de América, al encontrar en ella joyas y enseres de gran valor.

 

El cineasta español José Manuel Novoa, cuya productora, Explora Films, financia en parte las excavaciones, informó a Efe del hallazgo al constatar que pertenece a un miembro de la élite moche debido a las dimensiones del enterramiento y a las coronas halladas en su interior.

El sarcófago 'mide un metro por dos metros y medio y es de madera', manifestó en conversación telefónica desde la Huaca Rajada, el complejo arqueológico donde en 1987 Walter Alva descubrió al Señor de Sipán, en la norteña región peruana de Chiclayo y considerado uno de los principales hallazgos del siglo XX.

Aunque los arqueólogos todavía no han llegado a la momia, lo que se prevé ocurra en los próximos días, por ahora han verificado la existencia de dos coronas de bronce bañadas en oro en forma de 'V', lo que -de acuerdo a la iconografía de la cultura moche- indicaría que se trata de un sumo sacerdote.

También se han hallado cuatro cabezas felinas también de cobre y oro, similares a las que acompañaban una tumba vecina a la de Sipán y que fue saqueada a finales de los años ochenta del siglo pasado, motivo por el que estas piezas se perdieron en el mercado negro.

A ello se suma 'un tocado y tres porras de combate', así como 'otras cuatro coronas retorcidas adrede' ubicadas en los pies del sarcófago, lo que -según el cineasta- podría significar que los enterradores consideraron que estos enseres 'no le harían falta en la otra vida'.

Según Novoa, un apasionado de la antropología y la arqueología y que ha rodado más de un centenar de películas sobre esta temática, esta autoridad moche habría vivido hace unos 1.800 años.

'Esto denota que la tumba es previa al Señor de Sipán', quien se cree fue enterrado hace aproximadamente 1.700 años, matizó.

El descubrimiento se encuadra en las excavaciones que lleva a cabo un equipo de 60 arqueólogos liderados por Walter Alva simultáneas al rodaje del largometraje 'El Señor de Sipán', una súper producción que Novoa planea llevar a la pantalla grande el próximo año.

El filme, cuyo rodaje comenzó en abril pasado, recrea los últimos días de vida del Señor de Sipán y al tiempo registra los trabajos de excavación en vivo, un ambicioso proyecto financiado por Explora Films, el Gobierno de Perú y un fondo oficial italiano.

El rodaje y las tareas arqueológicas, cuyo presupuesto asciende a un millón de euros, son posibles también gracias a la aportación financiera de la productora española 'El Deseo', de Pedro y Agustín Almodóvar, y de Televisión Española (TVE).

 

http://actualidad.terra.es/ciencia/articulo/descubren_senor_sipan_1686098.htm


  UnFuente: EFE/

 


Powered by LifeType