PATRIMONI HISTORIC i ARTISTIC


TARRAGONA - Els treballs arqueològics al Mercat Central duraran entre tres i sis mesos

noticies de T A R R A C O - — Publicat per josep.m @ 20:16

 

 

Les intervencions al carrer Governador González
van començar fa uns dies. / Foto: J. FERNÁNDEZ

 

Ballesteros anirà a Madrid el 25 de juliol per buscar-hi finançament

EVA FERRÉ.
Tarragona
La setmana passada van començar les intervencions arqueològiques al voltant del Mercat Central de Tarragona prèvies al projecte de remodelació d'aquest espai. L'objectiu és determinar si hi ha restes de valor històric que cal preservar. El 25 de juliol, l'alcalde, Josep Fèlix Ballesteros, i el segon tinent d'alcalde, Sergi de los Ríos, concretaran a Madrid la part del finançament que aportarà el govern central, ja que aquest pas també es necessari abans de poder engegar el projecte executiu final.

Les actuacions arqueològiques que s'estan duent a terme a l'entorn del Mercat Central de Tarragona afecten els carrers Cristòfor Colom, Governador González i Reding. La remodelació d'aquesta infraestructura podria afectar el subsòl arqueològic de la ciutat i, per tant, és necessari un estudi arqueològic rigorós que determini si hi ha restes que cal conservar. La feina dels arqueòlegs podria durar de tres a sis mesos en funció, també, del que trobin sota terra, però fonts del consistori ja han assenyalat la seva voluntat de prendre les decisions amb agilitat «perquè el projecte no s'endarrereixi».

Sergi de los Ríos va declarar ahir que l'Ajuntament vol ser «molt transparent» i que no pretén entrar en «alarmismes innecessaris». A més, el segon tinent d'alcalde també va destacar que els treballs es faran per fases, ja que es vol afectar el mínim possible les botigues i garantir les operacions de càrrega i descàrrega. D'acord amb antigues prospeccions, els tècnics esperen trobar restes romanes d'habitatges suburbans dels segles I al IV, ja que es tracta d'un espai fora de muralles. A la zona podria amagar-s'hi també algun enterrament. De moment, el que ja s'ha trobat és una petita peça de ceràmica de l'època de l'emperador Neró (segle I). El projecte de remodelació del Mercat Central es troba en una fase inicial. Encara no ha començat l'elaboració del projecte executiu definitiu, que es desenvoluparà en paral·lel a les actuacions arqueològiques.

No obstant, hi ha un altre pas previ que cal fer abans d'abordar-lo, a banda de les excavacions: acordar amb el govern central quina part del finançament de les obres aportarà. L'alcalde de Tarragona, Josep Félix Ballesteros, i el segon tinent d'alcalde es desplaçaran a Madrid el 25 de juliol per tractar aquest punt.

 

http://www.vilaweb.cat/www/elpunt/noticia?p_idcmp=2484503


TARRACO - Tàrraco rep el diploma que l'acredita com una de les meravelles de Catalunya

noticies de T A R R A C O - — Publicat per josep.m @ 20:14



GERARD NOMEN. Tarragona

El conjunt arqueològic de Tàrraco ha estat elegit una de les set meravelles del patrimoni cultural material de Catalunya. La tria va fer-se mitjançant una votació popular a iniciativa de l'organització Capital de la Cultura Catalana i Catalunya Ràdio. Amb aquesta distinció es fa palesa la voluntat de divulgar el patrimoni català didàcticament i motivar-ne el coneixement i la visita.

Ahir al matí l'alcalde va rebre del president de l'associació Capital de la Cultura Catalana, Xavier Tudela, el diploma que l'acreditativa com una de les set meravelles, en un acte que es va celebrar a l'Amfiteatre romà. «Aquesta menció ens projecta com un dels focus culturals i històrics més importants de Catalunya», va afirmar orgullós Josep Fèlix Ballesteros. L'alcalde, però, avisava: «Encara tenim un llarg camí a recórrer en la difusió del nostre patrimoni, l'hauran de recórrer les futures generacions.»

 

http://www.vilaweb.cat/www/elpunt/noticia?p_idcmp=2484500



MERIDA - El Museo Romano se prepara para crecer, a punto de estrenar su reforma

noticies de extremadura — Publicat per josep.m @ 20:05
Imagen:Mnar2.jpg
FOTO.-http://es.wikipedia.org/wiki/M%C3%A9rida_(Espa%C3%B1a)

Esta semana se han colocado tres mosaicos que estaban en el almacén La exposición 'Artifex' se abre al público mañana
CELIA HERRERA/MÉRIDA

Tres nuevos mosaicos de época romana se exponen desde esta semana en la planta baja del Museo de Arte Romano, inmerso en un proceso de reforma interior que está a punto de terminar y que podría inaugurarse en unas semanas, según anuncia el director del centro, José María Álvarez, muy satisfecho con los resultados, que han supuesto un gran salto cualitativo para la modernización de la colección.

La colección de numismática, por ejemplo, una de las mejores de España, resultaba difícil de observar en los antiguos expositores, en forma de mesa. Tras la reforma, las monedas ahora se han instalado en vitrinas verticales pegadas a la pared, muy iluminadas, facilitando así su exhibición y contemplación.

También se ha cambiado toda la cartelería, que ahora contextualiza las piezas, aporta explicaciones sobre la colección en inglés, francés, castellano y portugués, e incluye mapas y dibujos que permiten comprender de una manera más rápida las claves del argumento.

Estreno audiovisual

Ya sólo faltan algunos retoques de última hora, y pronto se estrenará la nueva presentación audiovisual sobre el contenido del Museo que recibirá a los visitantes a la entrada.

La modernización del interior del Museo coincide con la preparación del proyecto de ampliación del centro, cuyo diseño ya ha sido encargado al arquitecto que concibió el actual edificio, Rafael Moneo, que tiene pendiente una próxima visita al Museo Romano.

Esta semana se inaugurará la exposición 'Artifex', sobre ingeniería romana, que ya se ha mostrado en otros museos del país y que mostrará el ingenio y las máquinas que permitieron el levantamiento de grandes obras que aún perduran.

 

http://www.hoy.es/prensa/20070718/merida/museo-romano-prepara-para_

20070718.html



MEDELLIN - Acondicionan el parque arqueológico de Medellín

noticies de extremadura — Publicat per josep.m @ 19:50

PROGRAMA DE EMPLEO.

Acondicionan el parque arqueológico de Medellín

18/07/2007 REDACCION

 

Los 45 trabajadores del Programa Patrimonio Crea Empleo de la Mancomunidad Integral de Municipios Guadiana están adecuando el parque arqueológico de Medellín. En la actualidad han restaurado el acceso y trabajan en la limpieza de la vegetación existente en los restos del teatro romano, así como en el desescombro de la iglesia de Santa María del Castillo.

 

http://www.elperiodicoextremadura.com/noticias/noticia.asp?pkid=314960

Powered by LifeType