PATRIMONI HISTORIC i ARTISTIC


TARRACO - Tàrraco rebrà demà l'acreditació com a meravella de Catalunya

noticies de T A R R A C O - — Publicat per josep.m @ 19:52

 

 

 FOTO.-http://www.mnat.es/cat/tarraco/monu/monu05.html

 

EL PUNT. Tarragona.
El president de l'organització Capital de la Cultura Catalana (CCC), Xavier Tudela, lliurarà demà l'acreditació al conjunt arqueològic de Tàrraco com una de les 7 meravelles del patrimoni cultural material de Catalunya. L'acte se celebrarà a l'amfiteatre, a les dotze del migdia. L'elecció de les 7 meravelles de Catalunya ha estat una iniciativa de l'organització CCC i Catalunya Ràdio, en el marc de les activitats complementàries al programa que es desenvolupa a les ciutats designades com a capital cultural (Banyoles 2004, Esparreguera 2005, Amposta 2006, Lleida 2007 i Perpinyà 2008), promoguda «amb la voluntat de divulgar el patrimoni català d'una manera didàctica, pedagògica, lúdica i, alhora, motivar el coneixement i la visita als llocs seleccionats».

Les 7 meravelles de Catalunya, elegides d'entre cent propostes que hi aspiraven, han estat: el Temple Expiatori de la Sagrada Família de Barcelona, el conjunt monumental del Turó de la Seu Vella de Lleida, el conjunt arqueològic de Tàrraco, el centre històric de Vic, la Catedral de Girona, el Monestir de Sant Miquel de Cuixà i el Celler Cooperatiu de Gandesa.

 

 http://www.vilaweb.cat/www/elpunt/noticia?p_idcmp=2481454



MONTBLANC - L'esprint final de la muralla

noticies de C A T A L U N Y A - — Publicat per josep.m @ 19:52
Imatge:MontblancForadot.jpg

FOTO.- http://ca.wikipedia.org/wiki/Imatge:MontblancForadot.jpg

 

 

L'esprint final de la muralla Montblanc és a punt de fer realitat un somni: la conclusió del procés de restauració de la fortificació medieval
Gemma Casalé | gcasale@diaridetarragona.com

La Subdirecció General de Patrimoni Històric del Ministeri de Cultura ha mostrat la seva total predisposició a ajudar l'Ajuntament de Montblanc a concloure el llarg procés de restauració de la fortificació medieval. Aquesta mateixa setmana, el titular d'aquesta subdirecció general, Álvaro Martínez, es reunia amb l'alcalde de Montblanc, Josep Andreu; l'exalcalde de la vila, Josep Gomis, i el responsable tècnic del procés de recuperació de la fortificació, Maties Solé. Durant la trobada, Álvaro Martínez va manifestar que la voluntat del govern central és fixar en Montblanc el model a seguir en els processos de recuperació patrimonial per a localitats amb característiques similars.


De fet, Montblanc ja té bona part del camí fet. Falta poc més del vint-i-cinc per cent de la muralla pendent d'alliberar i restaurar. I les obres executades fins ara han rebut l'elogi de la Subdirecció General del Patrimoni Històric del Ministeri de Cultura. Precisament els seus màxims responsables assenyalaven, aquesta setmana, que les obres impulsades segueixen una línia coherent i respectuosa amb el bé patrimonial que protegeix el centre històric de la Vila Ducal des del segle XIV. Al mateix temps també destacaven el ferm interès de l'Administració local a protegir aquesta part de la història arquitectònica de la població.

La reunió mantinguda aquesta setmana a la seu del Ministeri de Cultura va servir també per a establir els paràmetres clau que hauran de permetre, amb gairebé tota probabilitat, concloure el procés de recuperació de la fortificació medieval.

Tanmateix, si bé l'Administració central es compromet a col·laborar amb el cinquanta per cent de les despeses corresponents als projectes de recuperació, ara l'Ajuntament de Montblanc també haurà de buscar la col·laboració econòmica d'altres administracions, concretament de la Generalitat de Catalunya, per a completar un projecte que podria estar totalment acabat en un període màxim de deu anys.

Però, a més de garantir l'execució de noves inversions, des de la Subdirecció General del Patrimoni Històric també s'han compromés a col·laborar econòmicament en el procés de manteniment de les muralles, amb la ferma voluntat d'evitar que es produeixin danys en els trams de la fortificació que ja hagin estat objecte d'alguna intervenció de restauració.

Es preveu que, una vegada l'Administració autonòmica també hi hagi donat el seu vistiplau, totes les administracions implicades rubriquin un conveni que serà prorrogable fins que es pugui donar per acabada tota l'obra. Aquest tràmit es podria formalitzar durant els darrers mesos de l'any. L'alcalde de Montblanc, Josep Andreu, es mostrava satisfet de l'acord, un dels més importants en el llarg procés de la restauració.

El tram més complex

El nou impuls econòmic que pot rebre a partir d'ara el complex i llarg procés de restauració de la fortificació medieval de Montblanc arriba tot just quan es donarà inici a la materialització de les obres en el tram més complex. Correspon al pas de l'antiga carretera nacional 240 a Montblanc i encara s'hi troben alguns habitatges i comerços adossats a la fortificació.


És per això, doncs, que caldrà «primar les converses amb totes les parts afectades», segons apuntava l'alcalde, Josep Andreu, per a inciar la compra de tots els habitatges que estan adossats a la fortificació. Serà, en alguns casos, una tasca complexa, però indispensable per concloure l'alliberament total de la muralla.

També ara, en aquest tram del costat de l'antiga carretera, s'han iniciat els processos de recuperació de la fortificació, després que durant l'anterior legislatura s'hagués tancat el procés de compra i enderroc de les construccions annexes. Es tracta d'una intervenció que és finançada a través del capítol de l'u per cent cultural, que atorguen els ministeris de Cultura i Foment del govern central.

Seixanta anys

Tot just aquest anys s'escaurà el seixantè aniversari de la declaració del Conjunt Monumental i Artístic que recau sobre la muralla de Montblanc. Era l'any 1947 quan el govern de l'Estat apostava per dur a terme aquesta declaració, que donaria pas també a un incipient procés de restauració de la fortificació.


No va ser, però, fins vint anys després quan el Ministeri de Cultura, a través de la seva secció de Belles Arts, quan garantiria un nou impuls al procés de recuperació de la fortificació. Es dóna la coincidència que va ser gràcies al suport de Belles Arts -la mateixa institució que, de nou, ara s'involucrarà en el procés de recuperació de la muralla- que l'Ajuntament de Montblanc, amb el lideratge de Josep Gomis, iniciava un ambiciós projecte de recuperació.

Actualment un total de quaranta monuments españols han estat distingits per la Unesco amb la catalogació de Patrimoni de la Humanitat. Es tracta d'una marca de qualitat, però també d'un compromís que assumeix el territori per continuar preservant aquell bé patrimonial en les millors condicions.

D'entre aquesta quarantena de béns en destaquen especialment la muralla d'Àvila, que junt amb el conjunt d'esglésies de l'exterior de la fortificació van ser catalogades l'any 1985, i també la muralla de Lugo, que des del 2000 compta amb aquesta catalogació per un conjunt que disposa de disset segles d'història.

Montblanc també anhela obtenir la distinció per part de la Unesco com a Patrimoni de la Humanitat per al conjunt monumental medieval que preserva, d'entre el qual en destaca la muralla medieval. La conclusió del procés de restauració que ara és a punt de rubricar-se també podria esdevenir catalogada com a Patrimoni de la Humanitat.


Josep Gomis ha estat un dels alcaldes més emblemàtics del Montblanc del segle XX. Va fomentar l'arribada de Frape Behr a la capital de la Conca, impulsà un projecte per garantir el subminstrament d'aigua i, entre d'altres, també inicià la complexa tasca d'alliberar i restaurar la fortificació medieval. Aquest darrer fou un camí complex, difícil i que, inicialment, es va topar amb l'oposició ciutadana.

Gomis, acompanyat per Maties Solé, qui dirigiria el procés de recuperació de la muralla, va cercar la complicitat econòmica per dur a terme aquest complex procés amb el Ministeri de Cultura, concretament fou la Direcció General de Belles Arts l'ens que va finançar les primeres intervencions, focalitzades al Baluart de Santa Anna -un dels indrets de major bellesa del monument.

Aquesta setmana el mateix Josep Gomis, acompanyat per Maties Solé i l'actual alcalde, Josep Andreu, van protagonitzar una nova visita al Ministeri de Cultura, prèvia a la rúbrica de l'acord que haurà de permetre garantir la conclusió de les obres de restauració de la muralla. Gomis, d'aquesta manera, donava suport a la nova iniciativa impulsada per l'actual alcalde, Josep Andreu.

 

http://www.diaridetarragona.com/

CHINA - Descubiertos pictogramas chinos anteriores a los jeroglíficos egipcios

noticies del mon - — Publicat per josep.m @ 02:18

Pekín.- Arqueólogos chinos acaban de anunciar el hallazgo de un conjunto de pictogramas de más de 7.000 años de antigüedad, lo que supera en 2.000 años a los jeroglíficos egipcios más antiguos. Este descubrimiento podría reescribir la historia de la escritura china y la de la humanidad.

Según informaba este viernes la agencia oficial, Xinhua, los más de 2.000 pictogramas encontrados están ubicados en las cuevas Damaidi de la montaña Beishan, en la región autónoma de Ningxia Hui (norte), que acogen cerca de 10.000 relieves en roca prehistóricos.

Hasta ahora, los historiadores creían que los caracteres chinos más antiguos eran los encontrados en cerámicas de hace 4.500 años y en huesos de tortuga y caparazones de hace unos 3.000 años. Las tallas prehistóricas de Damaidi fueron descubiertas en la década de 1980, se extienden en una superficie de 15 kilómetros.

La actual escritura china se compone de más de 60.000 diferentes caracteres, de los cuales se usan con cierta frecuencia unos 10.000.

 

http://www.prensaquatro.es/noticia.asp?idnoticia=10576

 


Powered by LifeType