PATRIMONI HISTORIC i ARTISTIC


Un simposi sacseja l'estancament de l'arqueologia catalana

noticies de C A T A L U N Y A - — Publicat per josep.m @ 18:19
Alguns participants en les jornades van visitar dissabte l'església d'Olèrdola, en restauració. 
Foto: JORDI FARRÉ VINSEUM

Els experts reclamen que els agents del sector estiguin més coordinats

RAÜL MAIGÍ.
Vilafranca del Penedès
Un lideratge ferm de la Generalitat i de les universitats que estimuli la recerca i la coordinació dels sectors públics i privats que es dediquen a l'arqueologia, que permeti agilitzar el treball i optimitzar els recursos. Aquestes són algunes de les demandes que es van sentir amb més força en les jornades organitzades aquest cap de setmana a Vilafranca per Vinseum, el Museu de les Cultures del Vi. Professionals d'arreu del país s'han proposat posar fi als dèficits que s'eternitzen en la professió.

L'homenatge a Maria Rosa Senabre, Titina, conservadora del Museu de Vilafranca desapareguda recentment, ha propiciat unes jornades que han reunit una trentena d'arqueòlegs que treballen en diferents àmbits arreu del país, des del Departament de Cultura i la Diputació de Barcelona fins a professionals d'empreses privades i tècnics de museus de Sabadell, Badalona i Amposta, entre altres. Aquestes són algunes de les demandes sorgides del debat.

 



XARXA I TREBALL CONJUNT


Universitat, instituts de recerca públics, Servei d'Arqueologia de la Generalitat, museus, ajuntaments, diputacions, empreses privades, arqueòlegs aficionats... Un dels problemes principals del sector és la falta de coordinació, que fa que cadascú treballi pel seu compte. La progressiva professionalització del sector no ha aconseguit homogeneïtzar la feina, un dels punts que es vol regular amb el futur conveni col·lectiu, que hauria de contribuir també a reduir la inestabilitat laboral que caracteritza el sector. A Vilafranca, tothom va coincidir a assenyalar que cal establir lligams professionals entre les diferents institucions per rendibilitzar esforços i uns recursos que són clarament insuficients. Jordi Principal, del Museu d'Arqueologia de Catalunya (MAC), alerta que en la professió hi ha molt de «recel», un dels frens que impedeix trobar espais de convergència i que afavoreix la dispersió.



LA RECERCA, EN DUBTE


Les universitats? Els museus? Cultura? Les discrepàncies afloren a l'hora de valorar qui ha d'assumir el lideratge en matèria de recerca, bàsica en aquesta disciplina. Pepita Padrós, cap d'arqueologia del Museu de Badalona, va denunciar el «finançament insuficient», la «manca total de coordinació entre les institucions que fan recerca» i la «pobresa conceptual» en l'elaboració dels projectes, que són més aviat de «recuperació i de valorització del patrimoni». Padrós proposa avaluar l'estat actual de la recerca i verificar el que s'ha finançat amb relació al que s'havia proposat, així com elaborar una mena de llibre d'estil que unifiqui els mecanismes sobre mètodes de treball i registre. Jordi Principal, per la seva banda, va assenyalar que hi ha professionals molt qualificats a les universitats que duen bons projectes, però no estan ben coordinats, com passa amb programes locals «de molta vitalitat, que sovint són desconeguts». Principal creu que cal trobar fórmules perquè les empreses d'arqueologia puguin dedicar temps i recursos a la recerca i alliberar, així, les dades que generen.



LEGISLACIÓ ADEQUADA


Xavier Menéndez, tècnic de la Diputació de Barcelona i vicepresident de l'Associació de Museòlegs, va fer un repàs exhaustiu del marc legal que regeix l'arqueologia i el patrimoni a Catalunya. Va citar necessitats com ara desenvolupar la Llei de Patrimoni Cultural Català de 1993, reglamentant i potenciant la figura del BCIL (Bé Cultural d'Interès Local), una figura de protecció poc coneguda i poc utilitzada pels ajuntaments, com l'EPA (Espai de Protecció Arqueològica). En aquesta línia, va reclamar a la Generalitat més concertació de la gestió més pròxima amb els governs locals amb delegació de competències i traspàs de recursos, així com la designació de més arqueòlegs territorials. Menéndez, que aposta per unificar els inventaris de Patrimoni Arquitectònic i Arqueològic, també opina que cal «definir el paper del MAC en la gestió dels dipòsits arqueològics i en la museïtzació de materials emblemàtics». Sobre això mateix, Josep Castells, cap de la secció Informació i Estudis del Patrimoni Cultural de la Generalitat, va fer autocrítica i va destacar que el «marc jurídic és prou bo». «Moltes coses van malament no per les lleis, sinó per l'aplicació que en fem els que hi treballem». Castells també va subratllar el pas de gegant en benefici de l'arqueologia que ha suposat la legislació en medi ambient establerta a finals dels 80 i que també ha donat cobertura al patrimoni cultural.



EL CAS DEL PENEDÈS


Els arqueòlegs penedesencs, majoritaris en les jornades, han debatut també les principals problemàtiques locals, com ara que el museu de Vilafranca i el d'Olèrdola reprenguin un paper de referència a la comarca. El primer aposta per la temàtica del vi. La desaparició de la secció d'arqueologia del centre preocupa els col·laboradors, que alerten que la llavor que va fer néixer el museu va ser precisament l'arqueologia. D'altra banda, Núria Molist, directora de la seu d'Olèrdola del MAC, assumeix que aquest centre ha de ser un motor per a l'arqueologia de la zona, però lamenta la paràlisi que viu el jaciment perquè encara no s'ha produït el desplegament territorial previst en la Llei de Museus de 1991. Tot i així, els experts confien en les possibilitats de la comarca, per la quantitat de jaciments que estan en procés de restauració i museïtzació, com ara el Sant Sepulcre d'Olèrdola i l'assentament medieval de Can Ximet i Can Castellví, entre altres. Una de les propostes de les jornades ha estat de l'Institut d'Estudis Penedesencs, el president del qual, Joan Solé Bordes, ha ofert l'entitat com a punt de confluència entre les institucions implicades en el patrimoni penedesenc. Josep Mestres, arqueòleg de la casa, afirmava: «Fa 30 anys dèiem el mateix que s'ha dit en aquestes jornades». El compromís conjunt ara és que es notin canvis.

 

http://www.vilaweb.cat/www/elpunt/noticia?p_idcmp=2472661


NORUEGA - Después de 1.000 años una nave restaurada Vikinga surcará el Mar del Norte a vela (*)

noticies del mon - — Publicat per josep.m @ 09:59

 

 

 

 Una nave larga Vikingo del S XI que se ha reconstruido a su condición original pronto saldrá en un viaje de siete semanas de Dinamarca a través del Mar del Norte a su puerto casero de Dublín, accionado solamente por sus velas.


El Havhingsten fra Glendalough (el semental del mar de Glendalough) es el buque de guerra más grande de Vikingo reconstruido nunca.

El 1 de julio el recipiente saldrá del puerto danés de Roskilde, que sirvió como los Vikingos que prosperaban el centro político y comercial del 9no a el siglo XII.

Después de una travesía de 44 días y de 900 náutico-millas usar solamente su vela cuadrada enorme, el longship y su equipo 65 alcanzarán Irlanda, en donde fue construida original en 1040 en el bosque de Glendalough.

El longship participó en choques entre los anglosajones y los normandos en 1050-1060, cuando muchos Vikingos daneses vivieron en Irlanda.

El barco fue hundido en el fiordo de Roskilde con cuatro otras naves en el final del siglo XI para defender la costa danesa de invadir a Vikingos de Noruega.

El casco de la nave del roble fue encontrado en 1962, y la reconstrucción comenzó en 2000 en los astilleros del museo de la nave de Vikingo de Roskilde -- una tarea que era tardar cuatro años.

Después de 84 días de pruebas en aguas próximas, la nave está lista ahora para retrazar su hogar de la ruta.

En el museo de la nave de Vikingo, el jefe de las 35 millón-coronas (dólar 6.3-million, 4.7 millones de euros) proyecta, Preben algo Soerensen, está poniendo los tactos finales en el recipiente antes de su salida.

El aire de mar fresco se mezcla con el olor fuerte del alquitrán de pino, pues las manitas trabajan febril para cerciorarse de que la nave es marinera.

Un carpintero trabaja en alisar la superficie de madera de la quilla, otro comprueba los empalmes, y los trabajos de un tercero sobre el mástil.

Mirando orgulloso el longship, Soerensen, un danés thirtyish con ojos azules y una barba desaliñada, es felices con el resultado final.

" Solamente alrededor de un cuarto del casco original fue encontrado pero era la mayoría de las partes importantes, " él dice.

La nave es 30 metros (98 pies) de largo, 3.8 metros (12.5 pies) de par en par y tiene un bosquejo de 0.9 metros (2.95 pies). Pesa 25 toneladas, y tiene 120 metros cuadrados (1.291 pies cuadrados) de la vela en su mástil de 14.5 metros (48-foot).

Durante pruebas, el Havhingsten fra Glendalough ha alcanzado velocidades superiores de 10 nudos. No tiene ningún motor y los remos serán utilizados solamente en los puertos para las maniobras delicadas.

Desemejante de los Vikingos, el equipo sin embargo tendrá el radar, la antena basada en los satélites y otro equipo de la navegación.

Los constructores navales de Dinamarca, de las islas de Feroe, de Noruega y de las islas de Aaland participaron en la reconstrucción, usar " los mismos métodos los Vikingos usados y con las herramientas hechas especialmente para asemejarse a ésos utilizaron en el Vikingo era."

" Pero la parte más dura es todavía venir. Es la prueba verdadera que es alrededor comenzar, " Soerensen dice, admitiendo que él tiene algunas aprehensiones sobre el viaje.

" Nadie ha hecho nunca esta clase de una travesía, norte de Escocia y en el mar irlandés, que están entre las aguas más peligrosas de Europe."

" El longship, que es un barco abierto, puede mover de un tirón encima en algunos segundos en los mares pesados. Cuando era común para que los Vikingos se ahoguen. Pero no tenemos ninguna intención de seguirlos en el profundo, " él dice.

Los 65 miembros de equipo por lo tanto usarán juegos de la vida del lleno-cuerpo y la nave será seguida por un barco de la ayuda, " apenas en case".

La puntería de la expedición es " para ver cómo los Vikingos, como marineros expertos, navegaron las aguas traidoras de Europa con las naves aparentemente frágiles pero cuyas se han probado técnicas de la construcción, y aprender sobre las capacidades y la maniobrabilidad de los longships, " Soerensen dice.

Como los Vikingos, el equipo de Glendalough hará algunas paradas a lo largo de la manera, desde " dos días de navegación en un barco tienen gusto de esto, donde cada persona tiene menos de 0.8 metros cuadrados (8.6 pies cuadrados) a se, son exhausting."

El equipo, envejecido 16 a 64 e incluir a 20 mujeres, trabajará en cambios de cuatro horas, y, cuando no en el trabajo, tendrá " vida muy básica conditions."

Pero los riesgos y la carencia de la comodidad no han disuadido a equipo, que vienen a partir de 11 países incluyendo Australia, Dinamarca, Alemania, Irlanda, Noruega y los Estados Unidos.

Son " aventureros que están interesados en la era de Vikingo que quiere participar en esta experiencia histórica, " según Soerensen.

El longship es debido en Dublín antes del 14 de agosto, cuando se planean las celebraciones.

Entonces irá en la exhibición en el Museo Nacional de Irlanda hasta el resorte de 2008, antes de volver al museo de la nave de Vikingo en Roskilde en donde ensamblará las cuatro otras naves que fueron encontradas junto con él en la parte inferior del fiordo de Roskilde.

 

http://www.breitbart.com/article.php?id=070624041839.nats3k6m&show_

article=1&cat=0


Powered by LifeType