EL MORELL - La vil·la romana del Morell podria haver estat «una mena d'àrea de servei» de l'època
CARINA FILELLA. Tarragona
Josep Maria Macias i Joan Menchón, codirectors d'un llibre que recull les investigacions i la documentació generada durant l'excavació a la vil·la romana dels Hospitals del Morell, descoberta el 1995 durant unes obres de l'empresa Repsol –propietària dels terrenys–, creuen que les restes podrien correspondre a «una mena d'àrea de servei» de l'època romana.
+ El llibre es va presentar ahir a la seu de l'ICAC a Tarragona. Foto: JUDIT FERNÀNDEZ
|
A finals de l'any 1995, durant les obres d'una nova planta de polipropilè al complex químic que l'empresa Repsol té al Morell, es van descobrir les restes d'una vil·la romana del segle del segle II aC, que pertanyia a l'antic territori de Tàrraco. Ara l'ICAC n'ha publicat un llibre que recull tota la investigació sobre el jaciment, amb la coordinació dels arqueòlegs Josep Maria Macias i Joan Menchón, que van intervenir en els treballs arqueològics.
A l'assentament romà, situat entre la via Tarraco-Ilerda i la llera del riu Francolí, i que va estar en funcionament fins al segle V, s'hi van localitzar també restes de dos establiments d'aigües termals i una àrea funerària, a més d'un mosaic policromat del segle IV que en aquests moments es conserva al Museu Nacional Arqueològic de Tarragona.
La investigació de les restes, però, també ha obert «dubtes». «No sabem si és un assentament d'una vil·la romana o és una mena d'àrea de servei de l'època romana», va afirmar Joan Menchón. De fet, els dos codirectors de la publicació van explicar ahir que era habitual, també en època romana, que a peu de les carreteres hi hagués aquest tipus d'àrees de servei per als viatgers perquè hi poguessin «fer estada per descansar, donar el farratge als cavalls o banyar-se a les termes», segons Josep Maria Macias.
La vil·la dels Hospitals del Morell –nom que fa referència a «hospitalitat»– «reflecteix els patrons d'ocupació romana a l'àrea central de l'Ager Tarraconensis i complementa, a partir d'una anàlisi exhaustiva, les dades històriques que, fins a l'actualitat, oferien les vil·les de Centcelles, a Constantí, i de Paret Delgada, a la Selva del Camp», segons expliquen els responsables de l'ICAC.
L'excavació a la vil·la romana va anar a càrrec de l'empresa Codex. La seva gerent, Cristina Benet, reconeixia ahir les dificultats que van tenir per excavar en aquest jaciment situat en un complex químic, on els terminis per dur a terme el projecte de construcció de la nova planta de Repsol van obligar els arqueòlegs a «treballar de les vuit del matí fins a les vuit del vespre».
NOVA COL·LECCIÓ
El llibre, titulat La vil·la romana dels Hospitals (el morell, Tarragona). Un assentament de la via De Italia in Hispanias, publicat amb el suport de la URV i de Repsol, enceta una nova col·lecció de l'ICAC, Hic et Nunc, que recollirà les investigacions fetes en excavacions d'urgència i les generades des del camp universitari o empresarial però «amb continguts molt concrets, no tan ambiciosos com la col·lecció Documenta», segons la directora de l'ICAC, Isabel Rodà, que va destacar la necessitat que es publiquin els resultats d'excavacions concretes com ara la del jaciment del Morell. Per Rodà, estudis com aquest amplien el coneixement sobre el territori de Tàrraco: «L'arqueologia de Tàrraco ha cridat tant l'atenció que sabem molt poc del seu territori», va dir. De fet, aquest jaciment s'ha inclòs en el projecte d'investigació de l'Ager Tarraconensis, en el qual ja s'han investigat uns cent trenta jaciments del territori.