PATRIMONI HISTORIC i ARTISTIC


CHINA - Al Buda más alto del mundo se le cae el pelo por la lluvia ácida

noticies del mon - — Publicat per josep.m @ 11:41
 Imagen del lamentable estado en que se
encuentra el Buda Leshan /   Afp / Liu Jin

Pekín. (EFE).- La lluvia ácida, que afecta a una tercera parte del territorio chino, es una de las causas del avanzado deterioro del Buda de Leshan, el más alto del mundo, al que se le han desprendido los rizos, informó hoy la prensa estatal.

El rostro del pétreo buda, de 71 metros de altura y erigido en el siglo VIII, está surcado por negros chorretones y una de sus orejas está a punto de desprenderse a causa de la lluvia ácida, los microbios alimentados por la alta humedad y el desgaste del tiempo, dijeron expertos citados por a la agencia Xinhua.


No es la primera vez que la gigantesca estatua, Patrimonio de la Humanidad de la UNESCO, se enfrenta a las agresiones de la lluvia ácida, y en el año 2001 se puso en marcha un proyecto de unos 20 millones de dólares para limpiarla.

"La conservación del buda gigante debería ser un proyecto duradero, y creo que este tipo de grandes proyectos de mantenimiento deberían llevarse a cabo cada cinco años", dijo Peng Xueyi, director del Instituto de Reliquias Culturales de Leshan.

Pero además, dijo, es fundamental una "reforma general" del entorno ecológico de la zona y una gestión más racional de la avalancha de turistas.

En 2006, sin ir más lejos, Leshan recibió 2,81 millones de turistas, un quince por ciento más que en el año anterior, de acuerdo con datos de la agencia estatal, Xinhua.

 

http://www.lavanguardia.es/lv24h/20071107/53409581441.html


TARRACO - Un estudi del poblament de Tàrraco s'emporta la beca Tarragonès 2007

noticies del mon -, noticies de T A R R A C O - — Publicat per josep.m @ 06:53




C. FILELLA.
La Nou de Gaià

Un estudi de Maria Isabel Panosa del poblament de Tàrraco s'ha emportat la beca d'investigació Lucius Licinius Sura, inclosa dins els premis Tarragonès i dotada amb 2.450 euros i la publicació de l'obra. Durant la vetllada organitzada ahir a la Nou de Gaià, el Consell Comarcal, que convoca els premis, també va fer un reconeixement a Josep A. Baixeras.

De Kese a Tarraco. Estudi del poblament de la Tarragona romana d'època republicana a partir de l'epigrafia és el títol de l'obra que ahir al vespre es va emportar la beca d'investigació Lucius Licinius Sura, inclosa dins els premis Tarragonès, que convoca per novè any el Consell Comarcal del Tarragonès. El treball és obra de Maria Isabel Panosa Domingo, que s'emporta els 2.450 euros de dotació de la beca i que, a més, veurà publicat el treball en el termini d'un any. La beca s'atorga a un projecte de treball que es refereixi a la comarca, en el seu conjunt, o als municipis que la componen. «L'objectiu és fomentar els treballs de recerca que van configurant la història dels nostres municipis», van explicar fonts de l'ens comarcal.

Els premis Tarragonès es van lliurar ahir al vespre en un acte organitzat al Casal Municipal de la Nou de Gaià, presentat per la periodista Montse Adan i que va estar amenitzat musicalment pel grup ebrenc Quico el Célio, el Noi i el Mut de Ferreries. Durant la vetllada també es van lliurar els dos premis de reconeixement que inclou el cartell. Un va ser per a l'escriptor tarragoní Josep Anton Baixeras, mereixedor del premi de Creació, que s'atorga amb l'objectiu de fer notòria la trajectòria artística d'una persona o grup vinculat a la comarca. I el segon va ser per a l'entitat ecologista Gepec, que va rebre el premi de difusió, que reconeix una entitat que hagi difós algun aspecte del Tarragonès.

 

http://www.vilaweb.cat/www/elpunt/noticia?p_idcmp=2632988


Els millors gravats de Roma, a Tàrraco

A g e n d a - — Publicat per josep.m @ 06:50


El Museu Nacional Arqueològic de Tarragona mostra fins al 27 de gener la important col·lecció de gravats de Piranesi

CARINA FILELLA.
Tarragona
Giovanni Battista Piranesi (1720- 1778) és un dels grans noms de l'art del gravat. Amb un interès desbordant per la riquesa de Roma i amb una lluita aferrissada per defensar la supremacia d'aquesta ciutat en l'art constructiu del món antic, Piranesi és autor de la que és considerada la col·lecció de gravats més important de l'Estat, que permet recórrer els paratges i monuments més coneguts de la Ciutat Eterna. Una cinquantena dels seus gravats s'exposen des d'ahir al Museu Nacional Arqueològic de Tarragona (MNAT), fruit de la col·laboració amb el Museu de Montserrat. Al costat de les obres, fetes amb una magnífica tècnica de clarobscur, el MNAT exposa peces diverses de Tàrraco, com ara escultures, capitells, columnes i inscripcions.




+ Llibre de Piranesi sobre el Campo Marzio i una de les peces arqueològiques que s'exposen al MNAT. Foto: JUANPE RODRÍGUEZ

Al costat d'un gravat de Piranesi que mostra unes ruïnes amb l'estàtua de Minerva al centre, el MNAT hi ha col·locat el cap de l'escultura de la deessa Minerva que es conserva al museu. I al costat de gravats de capitells, es poden veure capitells romans reals localitzats a Tàrraco. Aquest és un dels objectius del muntatge que ahir es va inaugurar al MNAT, L'antiguitat clàssica a través dels gravats. Els Piranesi de Montserrat. Francesc Tarrats i Pilar Sada, director i responsable de difusió del museu tarragoní, van destacar que «del que es tracta és de lligar la imatge amb l'objecte real, amb la realitat de l'antiguitat clàssica».

L'exposició la formen una cinquantena dels 150 gravats de què consta la col·lecció completa de Giovanni Battista Piranesi, pertanyents al fons del Museu de Montserrat. Una col·lecció, considerada la més important de l'Estat, al costat de les de la Biblioteca Nacional de Madrid i de la Reial Acadèmia de Sant Carles de València, que permet recórrer els paratges i monuments més coneguts de Roma, la Ciutat Eterna, així com d'altres imatges de l'antiguitat clàssica. Aquesta exposició ja s'ha pogut veure a Oviedo, Sabadell, París i Andorra, tot i que en el cas de Tarragona s'ha enriquit amb l'exposició de capitells, escultures, inscripcions i altres peces localitzades a Tàrraco.

Per Artur Ramon, comissari de la mostra, la importància de l'obra de Piranesi és indiscutible. «És un dels gravadors més importants de la història de l'art», va dir ahir en la presentació de l'exposició. De Piranesi no només en destaca el seu virtuosisme en la tècnica del gravat, sinó també l'acurada visió que dóna la seva obra de la Roma que va viure. Són especialment bells els gravats que va fer del Coliseu, que es veu a vista d'ocell, «una vista impossible en una època en què encara no existia la fotografia», segons Artur Ramon.

De personalitat polièdrica, Piranesi va ser polèmic en el seu temps per la defensa, «amb arguments que avui serien insostenibles», de la supremacia de l'art romà sobre el grec.



UNA JOIA BIBLIOGRÀFICA


La col·lecció de gravats que conformen la mostra és una selecció de la riquíssima col·lecció adquirida per l'Abadia de Montserrat l'any 1908, a Roma, així com els continguts en el volum Il Campo Marzio della Antica Roma. De fet, el MNAT exposa la primera edició d'aquest llibre publicat el 1762, que, en paraules d'Artur Ramon, «és una autèntica joia bibliogràfica». El volum, en què Piranesi reconstrueix cronològicament el desenvolupament històric del Campo Marzio, esdevé un tractat essencial per comprendre aquella defensa que Piranesi va fer de Roma en temps que es discutia la seva supremacia a l'antiguitat. Atesa la impossibilitat de poder fullejar el llibre per qüestions de conservació, el MNAT ha inclòs en l'exposició un audiovisual que en mostra el contingut.



CONFERÈNCIES I LECTURES


Paral·lelament a la mostra, que es podrà veure al MNAT fins al 27 de gener del 2008, s'han organitzat diverses activitats paral·leles, com ara un cicle de conferències que encetarà dimarts que ve el mateix comissari de la mostra, i que també inclourà xerrades de Francesc Fontbona, director de la unitat gràfica de la Biblioteca de Catalunya (27 de novembre) i de Josep Anton Remolà, conservador del MNAT (4 de desembre). El museu també proposa un club de lectura, que consistirà en la lectura de Paseos por Roma, de Henri B. Stendhal, una novel·la directament relacionada amb l'exposició que posa lletra a la descripció visual dels gravats de Piranesi. A més de les visites guiades per a escolars i altres grups, el MNAT ha organitzat el taller Construeix l'urbs, viu la civitas, que acosta els participants a les característiques de l'urbanisme romà.

Powered by LifeType