PATRIMONI HISTORIC i ARTISTIC


16-11-2007 MNAT-Tgna L’antiguitat clàssica a través dels gravats:

A g e n d a - — Publicat per josep.m @ 19:44

16 de novembre de 2007 – 27 de gener de 2008

Aquesta mostra presenta una part de la col·lecció de gravats de Giovanni Battista Piranesi pertanyents al fons del Museu de Montserrat. Una col·lecció, considerada la més important de l’Estat, al costat de les de la Biblioteca Nacional de Madrid i de la Reial Acadèmia de Sant Carles de València, que ens permet recorre els paratges i monuments més coneguts de Roma, la Ciutat Eterna, així com d’altres imatges de l’antiguitat clàssica. Unes imatges que van servir de record als primers turistes procedents del nord d’Europa. S’exposa, també, el llibre “Il Campo Marzio dell’Antica Roma”, un tractat essencial per a comprendre la defensa que Piranesi va fer de Roma en temps que es discutia la seva supremacia a l’Antiguitat, una obra cabdal que reflecteix la força de l’artista venecià, arqueòleg i polemista.



Los arqueólogos preparados para reiniciar las excavaciones en Herculaneum (*)

noticies del mon - — Publicat per josep.m @ 11:38

The excavations of Ercolano

Foto- http://en.wikipedia.org/wiki/Herculaneum

 

Londres (PTI): En un intento de recuperar la pérdida de las obras de Aristóteles, Sófocles y Catullus, los arqueólogos están a reiniciar las excavaciones en la antigua ciudad de Herculaneum en Italia, donde se encuentra una biblioteca romana sepultada bajo 90 metros de lava de la erupción del Monte Vesubio en el 79 dC.

  "Es imposible, absolutamente imposible, que se excave de Villa dei Papyri sin encontrar cosas fantásticas. Podemos encontrar lo que se había perdido se desplaza de Aristóteles, o podemos encontrar algo aún más emocionante que ni siquiera había pensado todavía ", de Andrew Wallace Hadrill, El Director del Proyecto de Conservación de Herculaneum, dijo a 'The Daily Telegraph'.

  La enorme casa, justo en las afueras de Herculaneum, pertenecía a Lucio Séneca Piso quién Julius Caesar's suegro. Alrededor de 1.800 rollos de media importancia han sido encontrados desde la biblioteca fue descubierto 250 años atrás.

  Los arqueólogos han descubierto recientemente otros dos pisos al edificio, pero la labor en el sitio interrumpido en 1999 debido a los temores acerca de la conservación del sitio.

  "Las partes hemos excavado hasta el momento son sólo alrededor de un tercio de todo el sitio. Pero es un poco difícil de expropiar la tierra para excavar el de Villa dei Papyri, ya que se encuentra debajo de la ciudad moderna sala.

  "Muchas de las bodegas de las casas modernas son sólo un metro o más por encima de la antigua ruinas romanas," Wallace - Hadrill fue citado diciendo.

Los nuevos trabajos de excavación será financiado por un subsidio de 1,5 millones de libras del Packard Humanities Institute, fundado por un vástago de Hewlett Packard ordenador imperio.  El trabajo está financiado por un período de dos millones de libras al año un subsidio de la Unión Europea y la región de Campania.

"Sabemos, porque lo que está debajo de los túneles excavados en el siglo 18, en el que todo tipo de estatuas y frescos," dijo Wallace - Hadrill.

 

http://www.archaeologynews.org/story.asp?ID=236791&Title=Archaeologists%20to%20restart%

20excavations%20at%20Herculaneum



Excavaciones Castanheiro do Vento 2008 - Portugal

A g e n d a - — Publicat per josep.m @ 09:39
A equipa responsável pelo estudo arqueológico do sítio pré-histórico de Castanheiro do Vento (freguesia de Horta do Douro, conccelho de Vila Nova de Foz Côa) -  constituída por mim, e por João Muralha (Museu da Cidade de Lisboa, bolseiro FCT, concluindo a sua tese de doutoramento sobre o sítio), Ana Margarida Vale (b0lseira FCT, realizando a sua tese de doutoramento sobre o sítio), Gonçalo Leite Velho (docente do IPT, Tomar, concluindo a sua tese de doutoramento sobre o sítio próximo, de Castelo Velho de Freixo de Numão) e Bárbara Carvalho (arqueóloga, licenciada pela FLUP) - anuncia uma nova campanha de trabalhos (a nona consecutiva) para Julho de 2008.
VOJ é investigador do CEAUCP da FCT e JM e AMV são investigadores colaboradores do mesmo Centro.

Enquadramento logístico: ACDR (Associação Cultural, Desportiva e Recreativa de Freixo de Numão, dirigida por António Sá Coixão, mestre em Arqueologia pré-histórica) com a qual sempre trabalhámos naquela região, desde que se iniciaram em 1989 as escavações de Susana Oliveira Jorge, da FLUP, em Castelo Velho, hoje um sítio dependente do IGESPAR e aberto aos visitantes.

O período de trabalhos será de quatro semanas, podendo cada voluntário inscrever-se por uma semana ou mais. Por semana entende-se a chegada a Freixo de Numão ao domingo à tarde e a partida no sábado seguinte de manhã. Cada semana inclui assim 5 dias de trabalho de campo e, na medida do possível, contacto com artefactos provenientes do sítio no museu local (núcleo de pré-história), além de uma lição/debate, à noite, explicativa das investigações em curso.
As semanas serão então as seguintes:
1ª - de 6 a 12 de Julho;
2ª - de 13 a 19 de Julho;
3ª - de 20 a 26 de Julho;
4ª - de 27 de Julho a 2 de Agosto de 2008.
Além do enquadramento de todas as tarefas a realizar, estão incluídas neste serviço/escola prática de verão de arqueologia, as seguintes condições:
- Transporte à chegada e à partida da e para a estação da CP de Freixo de Numão (c. de 13 km. de distância da vila)
- Alojamento nas instalações da ACDR (sempre que possível, quarto colectivo; quando não possível, camarata);
- Jantar do domingo e, quando a pessoa fique mais de uma semana, também o almoço correspondente;
- três refeições quentes (pequeno almoço 8h.; almoço 13 h.; jantar 20 h.) de segunda a sexta inclusive;
- transporte diário (cerca de 20 km) para a estação, a partir de Freixo (onde se almoça, o que implica portanto c. de 80 km por dia);
- facilidades na lavagem de roupa;
- facilidades e acompanhamento na visita de estudo ao sítio pré-histórico de Castelo Velho;
- facilidades na visita de estudo a pelo menos um dos núcleos de gravuras do Parque Arqueológico do Vale do Côa (património arqueológico da humanidade).
http://www.ipa.min-cultura.pt/coa/

Além do habitual "kit" pessoal próprio deste tipo de trabalhos (vestuário para todos os tipos de clima, incluindo protecção para chuva, botas, protecção solar, chapéu), os participantes que o desejarem podem trazer saco-cama, embora a associação forneça roupa de cama e atoalhados.
É conveniente trazer um cantil, sendo que a ACDR fornece a todos os participantes diariamente água mineral engarrafada.

Para realizarem estas actividades de investigação/formação/promoção do património, os seus promotores não dispõem de qualquer apoio financeiro neste momento, nem do IGESPAR nem da UP ou da FCT, contando-se no entanto que a Câmara Municipal de Foz Côa, à semelhança do que aconteceu em 2007, conceda um subsídio à ACDR.
À FCT foram apresentados nos últimos anos dois projectos que não obtiveram financiamento (estando-se à espera da decisão final sobre o segundo, de cuja decisão se recorreu) e um à Comissão Europeia, o qual também não obteve financiamento, apesar de ambas as instituições considerarem a sua valia e mérito.

A ACDR de Freixo de Numão, que se tem distinguido pela sua enorme actividade de dinamização cultural na zona, não pôde em 2007, como não poderá em 2008 fornecer o seu apoio logístico acima referido gratuitamente aos formandos/participantes. Assim, e tal como em 2007, pede a cada pessoa a quantia de 200 euros por semana, podendo ser pagos directamente à ACDR em duas tranches, uma aquando da inscrição, a outra à chegada a Freixo de Numão. O período de inscrição pode considerar-se aberto a partir deste momento, até 15 dias antes do começo dos trabalhos, só se considerando inscrita a pessoa que tenha de facto realizado o seu pagamento, de hoje até 15 Junho de 2008.
Morada e telefone da ACDR de Freixo de Numão: 5155 Freixo de Numão; 279789573.
Página web: http://www.acdr-freixo.pt/index0.html

Os responsáveis científicos pela escavação e por esta acção de formação realizam-na a título gratuito, como aliás o faz a ACDR, associação sem fins lucrativos de Utilidade Pública.
Tal como em 2007
http://sigarra.up.pt/flup/cursos_geral.FormView?P_CUR_SIGLA=CLEA
procurarei que a acção seja considerada, pela Direcção da Faculdade de Letras do Porto, como um "curso livre". Cada semana de um curso livre desta natureza - por sinal, o primeiro a ser realizado fora do Porto pela UP, que eu saiba, em qualquer domínio - corresponde a 40,5 horas, ou seja, 1,5 ECTs. O diploma correspondente custou, em 2007, 25 euros (mais c. de 2 euros de seguro escolar). A seu tempo, e se esse desiderato se concretizar para 2008, avisaremos os inscritos de quando devem contactar com o Gabinete de Formação e Educação Contínua da FLUP.
Os contactos do Gabinete (Dra Isabel Barbosa, Dra Marta Craveiro) são:
226077152
226077173 - fax


TARRACO - Les maquetes de la Catalunya romana es queden a Tarragona

noticies de T A R R A C O - — Publicat per josep.m @ 09:06


Maqueta de Bàrcino.

En aquest blog ja havíem informat sobre la col·lecció de maquetes sobre el món antic, i especialment la Catalunya romana, elaborades per diverses promocions d'alumnes de l’IES Rafael Casanova sota sota el guiatge de la professora Conxita Collellmir. Aquestes maquetes havien estat exposades al Centre de Recursos Pedagògics de Sant Boi de Llobregat, d'on van ser expulsades de manera improcedent, ja que la poca cura de qui va ordenar-ne el desnonament i la imperícia de qui el va realitzar va provocar la desorganització del conjunt i danys greus a algunes de les maquetes.

La bona notícia és que aquest conjunt d'una quarantena de maquetes ja tenen finalment una nova ubicació en el Camp d’Aprenentatge de Tarragona, on estudiants i professors podran tornar a visitar-lo a partir d'aquest curs. La inauguració d'aquest nou espai es farà el proper 15 de novembre, a les 12 h.

D'altra banda durant el curs 2006-2007 alumnes de l’IES Rafael Casanova han reproduït una maqueta de la ciutat de Bàrcino (vegeu-ne la foto), que es quedarà al centre com a testimoni d’aquesta magnífica experiència pedagògica, a disposició de tots aquells professors i alumnes que la vulguin veure amb les explicacions pertinents a càrrec dels mateixos alumnes.

Trobareu més informació i les dades de contacte per la visita de la maqueta de Bàrcino en aquest document PDF. També podeu veure unes quantes fotos realitzades per Ana Ovando de la nova exposició de les maquetes a Tarragona.

 


Teatre grecollatí a Tarragona

A g e n d a - — Publicat per josep.m @ 09:00

Teatre grecollatí a Tarragona

La Societat Catalana de Teatre Grecollatí (Prosopon) ha programat per a aquest curs 2007-2008 la representació de dues obres (en castellà) al Camp de Mart de Tarragona el dimarts 15 d'abril del 2008, a càrrec del grup Balbo de l'IES Santo Domingo, del Puerto de Santa María (Cadis):

  • Orestes d'Eurípides, 12 h.
  • El Persa de Plaute, 15, 30 h
Enguany la matrícula es fa en col·laboració amb el Col·legi de Doctors i Llicenciats en Filosofia i Ciències de Barcelona. Així doncs, per fer la reserva de places s'ha de trucar al número 93.317.04.28 de 10 a 14 hores, a partir del proper 5 de novembre. Per a qualsevol dubte o informació addicional us podeu adreçar a begusobiaga@yahoo.es o prosoponcatalunya@gmail.com.



17-11-2007 III Fòrum Auriga

A g e n d a - — Publicat per josep.m @ 08:57

Fòrum Auriga. Diàleg sobre el llegat grecoromà a Catalunya

La revista Auriga organitza anualment una trobada de totes les persones que desenvolupen alguna activitat relacionada amb el llegat grecoromà a Catalunya.

Aquest aspecte del patrimoni cultural és a mans, fonamentalment, de tres grans col.lectius: el món de l’ensenyament secundari, on es planta la llavor de l’interès per la cultura antiga; el món universitari, on ens formem els professionals i també on es pot desenvolupar la investigació; i el món professional, això és museus, editorials, empreses dedicades a la difusió del patrimoni i altres entitats diverses.

El Fòrum Auriga serveix per establir vies de diàleg entre els diferents professionals i col.lectius "professionals grecoromans" a Catalunya.

III Fòrum Auriga

Se celebrarà a la ciutat de Lleida els dies 17 i 18 de novembre de 2007

Si voleu presentar algun projecte no dubteu en posar-vos en contacte amb nosaltres al correu electrònic: auriga@ccc.cat



16-11-2007 EXPOSICIO L’antiguitat clàssica a través dels gravats: Els Piranesi de Montserrat.

A g e n d a - — Publicat per josep.m @ 08:48

 


   

L’antiguitat clàssica a través dels gravats:
Els Piranesi de Montserrat.

16 de novembre de 2007 – 27 de gener de 2008

Aquesta mostra presenta una part de la col·lecció de gravats de Giovanni Battista Piranesi pertanyents al fons del Museu de Montserrat. Una col·lecció, considerada la més important de l’Estat, al costat de les de la Biblioteca Nacional de Madrid i de la Reial Acadèmia de Sant Carles de València, que ens permet recorre els paratges i monuments més coneguts de Roma, la Ciutat Eterna, així com d’altres imatges de l’antiguitat clàssica. Unes imatges que van servir de record als primers turistes procedents del nord d’Europa. S’exposa, també, el llibre “Il Campo Marzio dell’Antica Roma”, un tractat essencial per a comprendre la defensa que Piranesi va fer de Roma en temps que es discutia la seva supremacia a l’Antiguitat, una obra cabdal que reflecteix la força de l’artista venecià, arqueòleg i polemista.


27-10-2007 EXPOSICIO - L'ESCULAPI. EL RETORN DEL DÉU

A g e n d a - — Publicat per josep.m @ 08:45
 

27 d'octubre 2007 - 17 de febrer de 2008


L'Esculapi torna a la seu de Barcelona el MAC. I ho fa amb una nova imatge. Després d’haver impulsat un exhaustiu projecte d’estudi i restauració de la millor escultura grega trobada al nostre país, el MAC us presenta l’exposició L’ESCULAPI. EL RETORN DEL DÉU, una ocasió única per gaudir d’una peça singular que aviat tornarà al seu emplaçament original, Empúries.

Abans de veure al déu, caldrà que el visitant passi  pels diferents àmbits de la mostra i conegui diversos aspectes vinculats a l’escultura. Només després d’aquest recorregut, el visitant podrà accedir a la segona part de l’exposició: un espai buit, absolutament net, que el visitant podrà compartir amb el déu. Tot un privilegi.



08-11-2007 Todos los que estén interesados en el trabajo de campo en la isla de Cebú (Filipinas)

A g e n d a - — Publicat per josep.m @ 08:29

08 noviembre 2007 (Philippine Inquirer) - El Museo Nacional y el Comité de Sitios, Reliquias y Estructuras de la Cebu Gobierno Provincial busca voluntarios para una investigación en un sitio de Bantayan Island en el norte de Cebu de mediados de noviembre a principios de diciembre.

Tendrá que leer hasta el final del artículo para más detalles sobre el trabajo de campo.

 Mas informacion en :

 

http://www.southeastasianarchaeology.com/2007/11/09/archaeological-fieldwork-in-cebu-philippines/

Powered by LifeType