PATRIMONI HISTORIC i ARTISTIC


TARRACO - Apareixen murs i fonaments de l'època romana a l'entorn del mercat de Tarragona

noticies de T A R R A C O - — Publicat per josep.m @ 20:07
C.F.. Tarragona
L'excavació arqueològica que des de fa setmanes es realitza a l'entorn del mercat central de Tarragona continua posant al descobert material de l'època romana. L'actuació se centra ara en els carrers Colom i Reding. En el primer, s'han localitzat restes de murs i fonaments romans a la part més propera a la façana del mercat i, segons el consistori, «en el decurs de les pròximes setmanes es podrà definir la seva funció i cronologia».
 
Pel que fa al carrer Reding, els arqueòlegs han obert una gran cala al costat de la façana del mercat, que arriba prop de la porta lateral de l'edifici. En aquest sector han comprovat que, a uns tres metres de profunditat, «s'havia aplanat el terreny natural per crear una mena d'espai obert, de funció, de moment, no determinable». Segons Patrimoni, «aquesta zona es va reomplir de terra, pedres i fragments de carreus de construccions romanes, en temps medievals o en època moderna, fet que es concretarà en l'estudi arqueològic final». Després de fer-ne un informe, les restes es cobriran provisionalment per prosseguir l'excavació. Els treballs continuaran al carrer Governador Gonzàlez, per excavar l'estructura subterrània trobada a l'estiu.
 
 
http://www.vilaweb.cat/www/elpunt/noticia?p_idcmp=2640480

TARRACO - Rossell proposa emmagatzemar carreus del Mèdol per a restaurar monuments romans

noticies de T A R R A C O - — Publicat per josep.m @ 19:41


Les obres de construcció de la variant de Tarragona han obligat a moure una pila de carreus d'època romana, extrets de la pedrera del Mèdol. El director dels serveis territorials de Cultura, Adam Manyé, explica que, efectivament, algunes de les pedres s'han mogut i que una empresa d'arqueologia es troba en aquests moments avaluant els carreus i quina nova ubicació se'ls podria donar.

En aquest context, la regidora de Patrimoni de l'Ajuntament de Tarragona, Rosa Rossell, suggereix que s'emmagatzemin els carreus per aprofitar-los, després, en futures rehabilitacions i restauracions del patrimoni romà de Tarragona.
 
http://www.esquerra.cat/locals/?id_article=19379 


TARRAGONA - La Tabacalera será de propiedad municipal antes de final de año

noticies de T A R R A C O - — Publicat per josep.m @ 19:16
 Josep Fèlix Ballesteros asegura que se mantendrán las seis naves situadas en el interior de la parcela
por octavi saumell |

El edificio de la Tabacalera será de propiedad municipal antes de finalizar este 2007. Así lo anunció ayer el alcalde de Tarragona, Josep Fèlix Ballesteros, quien aseguró al Diari que, finalmente, «no se eliminarán» las seis naves que están en el interior de la parcela de 40.000 metros cuadrados situada entre el Passeig de la Independència y Vidal i Barraquer. Una de ellas podría formar parte de las compensaciones que se darán al Gobierno Central para que la ciudad recupere el Banco de España.


El Ayuntamiento de Tarragona esperaba firmar los documentos durante el pasado mes de septiembre, pero problemas en las reparcelaciones y en la posterior publicación de la modificación puntual del Plan General en el Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya han retrasado la operación con Altadis.

Paralelamente a la reconversión del terreno, el deseo del consistorio es la de plantear una gran zona verde en el Passeig de la Independència, que se complementará con una rotonda y un nuevo carril en Ramón y Cajal.

De 60 a 90 millones de euros

La intención del consistorio es la transformar en el futuro el espacio en el Museu Nacional Arqueològic de Tarragona (MNAT), actualmente ubicado en la Plaça del Rei, pero con los servicios centrales ya en la Tabacalera. En los terrenos contiguos y en el subsuelo de la fábrica se encuentra la necrópolis romana más importante de occidente. Entre los años 1922 y 1933 se pusieron al descubierto más de 2.000 tumbas. El edificio fue inaugurado el 31 de marzo 1932, y los últimos trabajadores (38) abandonaron el espacio el pasado 23 de marzo.


Actualmente, el MNAT es de propiedad estatal, pero está gestionado por la Generalitat de Catalunya, que tiene la intención de pedir el traspaso de la instalación. «Sé que no serán unas negociaciones fáciles, pero tampoco creo que deban ser extremadamente complicadas», expresó Ballesteros a este rotativo, quien indicó que «las administraciones tienen claro que éste debe ser el museo nacional de arqueología de Catalunya».

El siguiente paso será constituir el Consell de Patrimoni y, posteriormente, se encargará a la Generalitat y al Gobierno central que se hagan cargo del proyecto. Según Josep Fèlix Ballesteros, el coste de las obras «rondarán entre los 60 y los 90 millones de euros».
 
 
http://www.diaridetarragona.com/

BARCELONA - Un jaciment anomenat Barcelona

noticies de C A T A L U N Y A - — Publicat per josep.m @ 19:11

El Museu d'Història de la Ciutat aborda en una exposició l'activitat arqueològica a la capital catalana

RAÜL MAIGÍ.
Barcelona
Entre la troballa d'un objecte sota terra i l'exposició en una vitrina hi ha un procés de treball en què intervenen diferents professionals amb l'objectiu de reconstruir el passat a partir dels vestigis que amaga un jaciment. El Museu d'Història de la Ciutat de Barcelona ha volgut divulgar amb una exposició la tasca dels arqueòlegs, incidint en la ingent activitat feta a la capital catalana en els últims vint-i-cinc anys. Actualment es registren prop d'un miler d'intervencions arqueològiques a l'any a Barcelona, que té el repte de compatibilitzar la conservació del patrimoni històric amb la planificació urbanística de la ciutat moderna.


+ Deu olles utilitzades a Barcelona des del neolític fins a l'actualitat. Foto: QUIM PUIG

Del jaspi paleolític de Montjuïc a una olla de pressió del segle XX. Un total de 357 objectes, la majoria dels quals inèdits, s'exhibeixen per explicar l'evolució de la història de Barcelona. Ara bé, en aquest cas les peces són tan sols un instrument que serveix per mostrar de forma pedagògica què és l'arqueologia i què amaga el subsòl de la ciutat. «No fem forats perquè sí, el que fem és recuperar la història», diu Carme Miró, una de les responsables de l'exposició.

Un dibuix de Wingaerde del 1563 –la imatge més antiga que es conserva de la ciutat– en comparació amb una altra d'actual des de la mateixa perspectiva dóna la benvinguda al visitant, convidat a fer un viatge per la història d'un territori en què ja es registren assentaments humans molt abans de la creació de la Barcino romana. Un conjunt de peces representatives de cada període condensa l'evolució de l'activitat dels barcelonins. Un exemple: deu tipus d'olles, des del neolític fins a l'olla de pressió, que il·lustra com s'han anat creant formes diferents per a una mateixa funció.

La ciutat ha anat creixent en alçària i l'estratigrafia permet constatar la superposició de les restes de cada període. També s'ha reproduït un funeral d'època romana –inspirat en els estudiats a la plaça de la Vila de Madrid–, que els arqueòlegs han pogut reconstruir a partir dels indicis trobats a les tombes.

Un audiovisual sobre l'excavació del portal de Sant Daniel, a la Ciutadella, permet seguir tota una intervenció, i una taula tàctil interactiva aporta informació sobre diferents punts d'interès arqueològic estudiats recentment, la majoria dels quals es concentren a Ciutat Vella.

L'arqueologia a Barcelona. Un passat amb futur connecta amb el present amb els testimonis de veïns i experts que opinen sobre la seva visió de l'arqueologia en cinc breus audiovisuals.

Quant a activitats complementàries, el museu activarà el lloc web www.arqueologiabarcelona.cat, a través del qual es podran ampliar temes que es tracten a l'exposició. Els caps de setmana, a més, hi haurà sempre dos arqueòlegs que faran les explicacions oportunes als visitants. Uns sis-cents especialistes han col·laborat en l'exposició, que es podrà visitar fins a finals d'abril del 2008.

 

http://www.vilaweb.cat/www/elpunt/noticia?p_idcmp=2640061


CHINA - Juegos Olímpicos de China descubre la construcción de reliquias culturales (*)

noticies del mon - — Publicat per josep.m @ 11:28

Este gran templo, situado en 26 Tianwei Road en el Distrito Hebei de Tianjin,

FOTO.- http://spanish.china.org.cn/sports/archive/olympics/2007-06/18/content_8403862.htm 

 

BEIJING (Reuters) - China miles de millones de dólares auge de la construcción antes de la Olimpiada de Beijing ha descubierto cientos de antiguas reliquias -- unos 2000 años de antigüedad -- dejando a los arqueólogos a recoger piezas de construcción detrás de las tripulaciones.

El director de la Administración del Estado y el Patrimonio Cultural, Shan Jixiang, ha instado a los funcionarios locales para llevar a cabo investigaciones de los sitios arqueológicos antes de la construcción, el China Daily informó el martes.

  Pero en la prisa por terminar los proyectos antes de agosto de 2008 la apertura de los Juegos, la tierra son impulsores de conducción.

 

  "Los arqueólogos están en Beijing siguientes topadoras", un arqueólogo de Beijing con la administración municipal de patrimonio cultural, que pidieron anonimato, le dijo al periódico.

  Más de 1500 de oro, cerámica, jade y otros artefactos han sido recuperados desde el Estadio Olímpico de Beijing sitios, y más de 700 antiguas tumbas se han encontrado en los sitios en los dos últimos años, informó el periódico.

 

  El arqueólogo dijo que algunas de las reliquias se remonta a la dinastía Han (206 aC - 220 dC).

  Breakneck desarrollo económico también se ha cobrado muchas histórico "hutong" y los pasadizos de los iconos arquitectónicos en la capital.

Pero Beijing del problema no es exclusivo en el país de rápido crecimiento.

"Las ciudades de China han experimentado enormes cambios, con muchos de sus barrios más antiguos que se reformó, a menudo en detrimento de su patrimonio cultural", dijo al periódico Shan.

Shan dijo que el gobierno gastará más dinero para ayudar a preservar 100 de la del país famoso lugares históricos, incluyendo la Gran Muralla y de algunos sectores de la zona de tiendas Silk Street.

  "En los próximos años será un momento crítico para estos sitios, debido a la continua urbanización", dijo.

(Reporting by Beijing newsroom, editing by Ken Wills) (Presentación de informes por Beijing sala de prensa, la edición por Ken Wills)

 

http://uk.reuters.com/article/lifestyleMolt/idUKT10641920071113?pageNumber=1

Powered by LifeType