Sant Magí i l’aigua.

19 Agost, 2006 08:41
Publicat per csala, Festes

Segona diada de Sant Magí. L’aigua, la protagonista.

Els portants,

Des de la recuperació de la baixada tradicional de l'aigua el 1994, aquest col·lectiu ha esdevingut vital per fer entendre a molts joves en què consisteix la Festa de Sant Magí.

Són dues jornades i mitja esgotadores, en les que els portants, molts d’ells a peu, fan els més de 60 quilòmetres que separen les Fonts de Sant Magí, a la Conca de Barberà (tot just a 500 metres de l’actual límit provincial amb Barcelona), fins a la nostra ciutat.

La tradició explica que a la Brufaganya, Sant Magí, per donar de beure als seus captors, va colpejar amb el seu gaietó el terra d’on va començar a brollar miraculosament l’aigua.

El transcurs dels carros per les vies de les nostres comarques, esdevé una autèntica festa per tots els pobles pels que passa el sacrificat seguici maginenc, convertint-se en una de les úniques festes que agermana pobles i comarques. Sant Magí podria perfectament esdevenir el patró del Camp de Tarragona.

4.000 són els litres de l’aigua miraculosa de les Fonts de Sant Magí que es reparteixen a l’Ermita del Portal del Carro a la Part Alta de la ciutat, litres d’esperança per a previndre i guarir les malalties. És la tradició, i un any més, els carrers més cèntrics de la ciutat, atapaïts de ciutadans han volgut acompanyar a qui amb sacrifici i voluntarisme ha fet possible la seva arribada.

La revetlla... remullada,

Quan fa deu anys és va instaurar la revetlla remullada, l’objectiu era novament, estendre entre la gent més jove el motiu pel qual celebrem aquesta festa. Es tractava de donar a l’aigua, eix i símbol vital de la Festa de Sant Magí, no un sentit miraculòs, sinó un sentit lúdic, intentant enllaçar ambdúes concepcions. Són menys de 30.000 litres d’aigua els que s’utilitzen per a aquesta espectacular revetlla que celebrem a la Plaça del Rei, i ara és quan podria a començar a explicar que signifiquen 30 metres cúblics d’aigua ,..., si és menys que el que es gasta per regar les zones ajardinades de les Rambles de Barcelona en un dia, que si significa tan sols un pam i mig d’aigua d’una piscina mitjana... res serviria. Puc reconèixer que efectivament des d’un punt de vista de conscienciació en l’estalvi d’aigua, segurament no és l’activitat més adequada per celebrar en ple estiu, però tampoc és just convertir a Tarragona en el pim, pam, pum nacional de les festes d’aigua que es celebren pel país, perquè aquí té un objectiu que ja he explicat, feble si voleu, però l'aigua en aquesta festa de Sant Magí és l'element central, mentre a molts altres llocs es celebren festes d'aigua sense altra motiu aparent que el d’apaivagar la calor.

Alguna formació política del tripartit, fins i tot a criticat que utilitzèssim aigua reciclada de piscina, quan ells, a altres poblacions on governen, (Mataró per exemple), han fet la festa de l'aigua, i si no em fallen els informadors, amb aigua corrent de boca, o a Granollers, on enguany no preveuen suspendre la festa d’aigua entre els blancs i blaus, i podríem seguir i seguir,.... Evidentment la revetlla remullada no és encara tradicional a Sant Magí, però molts no entendrien ara aquesta festa sense aquesta activitat, una de les més exitoses de les instaurades els darrers anys.

Bona diada de Sant Magí als que teniu la bondat de passar pel bloc.

5 Comentaris | 0 RetroenllaçOs