Els diputats catalans a Cadis

Posted by j_rius on 25 Març, 2012 10:03

La setmana passada s’acomplí el segon centenari de la Constitució de Cadis i a l’article commemoratiu no férem cap referència al paper i a la intervenció dels catalans a les Corts, en un moment en que Catalunya era per mor de la guerra pràcticament francesa o com a mínim napoleónica.

Sembla obvi que l'experiència de construcció d'una nova estructura política assajada a les Corts de Cadis representava la primera oportunitat que tingueren els polítics catalans de particpar, d'una manera activa, en la política de la monarquia hispana. No sembla que es pugui parlar de nació espanyola i encara menys d'estat espanyol en el sentit contemporani, en un indret on els sobirans s'autocproclamaven Reis de les Espanyes i de les ïndies  

Els catalans que acudiren a Cadis tenien un coneixement escàs de les realitats polítiques i administratives dels territoris de la corona, probablement per motius tant diversos com la manca d’experiència, haver estat desconnectats dels debats que havien configurat el pensament de la il·lustració castellana. Citant a Fontana, els llibres del reformisme Il·lustrat castellà no tingueren gaire circulació per la Catalunya de finals del s. XVII i començaments del XIX, perquè no responien als problemes de la societat catalana d’aquell temps, hi havia encara un altra inconvenient per intervenir en la vida parlamentaria que es fonamentava en la retòrica, no dominaven suficientment la llengua castellana.

L'any 1813 Ramon Llàtzer Dou escrivia als nous diputats elegits lo que combiene sumamente es exercitarse bien en la lengua castellana y estudiar bien los libros de economia pública y contrahida Espanya.

Malgrat això, suposar aque els diputats catalans podien haver tingut un paper rellevant en el moment en que naixia el parlamentarisme espanyol, significa desconèxier als parlamentaris i les corts. Només un diputat, Antoni de Capmany tenia prou capacitat i coneixement per articular de manera apropiada els interessos de Catalunya en els debats i les discusions de Cadis, l'altra nom més destacat fou en Dou, qui presidí les Corts durant un mes.     

Capmany fou en realitat una figura solitària enmig de la resta de diputats catalans. Si deixem aquests nom de banda l’altra grup de diputats que destacaren el troben al costat reaccionari, són els qui tenien com a finalitat oposar-se a les reformes i mantenir l’estructura de la vella societat. En aquest grup hi ha els noms de Dou, Ramon Utgés, Jaume Creus, Francesc de Papiol i Padró.  

Veient les actes de corts i llegint la correspondència de l’època es pot concloure que els diputats Catalans a Cadis, com no podia ser d’altra manera, no poden ser classificats per una definició ideològica conjunta, tampoc si es segueix la transcripció dels seus discursos es pot dir que tingueren una gran projecció com oradors i les seves intervencions anaren principalment dirigides als temes de comerç i hisenda.

(Ramon Llàtzer de Dou)

Sembla doncs que poca cosa es pot destacar dels senyors diputats. En tot cas l’important foren les Corts de Cadis, doncs si bé la participació dels catalans en aquest primer assaig de parlamentarisme moderns fou fluixa, alguns dels diputats tindran un paper prou interessant, una vegada madurats, però serà en un futur, es tracta de Joan de Balle o el discutit Felip d’Aner, entre altres que han cridat l’atenció de Josep Fontana, Pierre Vilar, Ernest Lluch o més recentment Roman Piña.

*Dirigit per José Antonio Escudero s’ha publicat l’estudi assaig on hi ha intervingut Roman Piña Homs estudiant als diputats catalans i mallorquins en l’obra col·lectiva Cortes y Constitución de Cádiz. 200 años, editada por Espasa.

 

Comparteix:
  • Facebook
  • Twitter
  • Google

technorati tags: , , ,

Les Corts de Cadis i 200 anys de La Pepa

Posted by j_rius on 18 Març, 2012 21:00

 

En plena Guerra del Francès i malgrat l’oposició que hi va oferir la Regència, les circumstàncies obligaren a inaugurar les sessions de les Corts de Cadis el dia 24 de setembre de 1810. Foren unes corts noves, doncs per primera vegada es reunia un parlament relativament modern i unitari, molt semblant a una Assemblea Nacional.

Si l’any 1810 hi varen haver unes corts unicamerals en lloc de les organitzades per estaments fou senzillament per trobar-nos en guerra i pel fet que, entre els grups més avançats, es vivia una certa onada de democràcia ideològica.  
La Promulgació de la Constitució de 1812, Salvador Viniegra
Aquestes Corts Generals i Extraordinàries començaren amb un problema important. Les Corts es proclamaren sobiranes i en exigir als Regents el jurament de fidelitat aquests, es negaren a fer-lo. Val a dir que el president de la Regència i bisbe d’Ourense, Pedro Quevedo y Quintano, en negar-s’hi també va presentar la dimissió. Fou amb posterioritat i fruit de moltes pressions que acabaria fent el jurament i la seva actitud donaria nom al que seria conegut amb el nom de partido servil. 
 
Les Corts de Càdis eren esperades, segurament amb massa ingènuitat, com allò que havia d’arreglar tots els problemes haguts i per haver i el fet de reunir-se a Cadis, una ciutat lliure tant de francesos com d’anglesos, dinàmica, oberta al mon modern i al comerç americà, fou un encert.  
 
Entre els inconvenients cal tenir present la manca de previsió de la Regència al convocar les eleccions sota la pressió de la guerra, per sufragi universal masculí, sense cap llei electoral i d’una manera molt caòtica, per acabar-ho d’adobar la majoria de diputats eren novells i no hi havia la més petita idea de disciplina parlamentaria.
Els diputats anaren arribant a Cadis com podien i tenint present que, en algunes províncies no es pogué fer l’elecció i en altres es feren però els diputats no podien traslladar-se, s’establí un costum que ja s’havia donat al Decret de Baiona, es nomenà diputats suplents a persones naturals d’aquestes zones que fossin a Cadis.
Monument a les corts de Càdis
És obvi que aquesta situació afavorí els partidaris de les reformes, doncs la guerra i les comunicacions afavoria la presència dels diputats procedents de les zones perifèriques que eren les ideològicament més avançades. En aquestes corts tingué una gran importància l’oratòria i diputats brillants com Argüelles, arrossegà molt hàbilment, amb les seves intervencions, la massa de diputats neutres. Probablement, això deixà un problema en el parlamentarisme del segle XIX: a Las Cortes hi havia més tenors que idees, no pas com ara on no sembla haver-hi ha ni idees ni tenors.
En aquell moment no es podia parlar de partits però si de tendències ideològiques: als partidaris de les reformes els començaren a anomenar liberals, als partidaris de sortir de la guerra però per tornar a l’absolutisme, foren coneguts com servils – terme pejoratiu doncs venia de serf però també de vil; i finalment, hi havia el grup dels americans, que preocupats pel que podria passar a les colònies normalment votaven amb els liberals, tot i tenir a les seves files de notables exemplars ultraconservadors.
En aquesta ambient els liberals aconseguiren emplenar la Constitució, promulgada el 19 de maig  de 1812, d’un nou esperit però malgrat la seva importància cal tenir present que també adoptaren altres acords, segurament menys coneguts, però que, sortits d’aquestes corts serien molt importants. Es tracta del decret de llibertat de premsa (5 de novembre de 1810),  l’abolició dels senyorius (1 de juliol de 1811) i el decret d’abolició de la Inquisició (22 de febrer de 1813). 
 
Caprichos A, (103) Goya
La crítica conservadora acusa habitualment a les Corts de Cadis de dur a terme una obra abstracte, inspirada en la il·lustració i per tant poc patriòtica i estrangeritzant però en realitat intentà incorporar l’Espanya absolutista a Europa, recollint innovacions jurídiques provinents de França però sense trencar dramàticament amb el passat.
Alguns autors han parlat de radicalisme en aquestes corts, és enormement agosarat, doncs cal posar-se en l’època i recordar que la guerra era als carrers, camins, pobles i ciutats, per tant, no ha d’estranyar que sovint la situació real fes que els mateixos diputats anessin més enllà del previst en concessions i drets favorables al poble que era lluitant al carrer. Segurament per aquest motiu no hi hauria una nova constitució tant democràtica fins la de 1869.
El més avançat de “La Pepa” era el sistema unicameral, però no s’hi introduïa cap utopia social i menys revolucionaria, tot i que España deixava de ser una monarquia absoluta de dret diví s’establia una monarquia moderada hereditària. Tenint present les escenes vergonyoses i vergonyants de Baiona, uns legisladors audaços haurien pogut proclamar la república però amb tota seguretat no estaven preparats per fer-ho, els diputats seguien necessitant la monarquia como una assegurança davant aquest presumpte fantasma que s’anomena poble 
 
I en cap cas es pot oblidar la propaganda molt ben orquestrada en favor de Fernando VII, probablement el rei més miserable i colpista que mai ha tingut qualsevol de les monarquies peninsulars dels visigots ençà. La història del segle XIX ha demostrat l’error que fou mantenir al rei com a cap de l’exèrcit i que pogués nomenar i cessar lliurement els ministres, tot i que no podia ordenar cap llei sense la signatura del ministre del ram que podia ser cessat en qualsevol moment.
Fernando VII, Goya
 
La Constitució de 1812 era certament avançada pel seu temps però mai s’ha d’oblidar el context, d’on es venia, on s’era i cap a on s’anava. Per exemple, la Constitució  declarà la religió catòlica única i verdadera, probablement per contrarestar que el programa liberal no renunciava a la desamortització. També declarava ciutadans als habitants d’ambdós hemisferis però establia una diferència amb els originaris de l’Àfrica, un eufemisme per privar el dret de ciutadania als negres i a bona part de les castes americanes.  
 
També organitzà ajuntaments electius però, no cal exagerar aquesta disposició constitucional, doncs a les capitals de província l’ajuntament i la Diputació serà presidida per caps polítics de nomenament directe del govern, amb àmplies competències tant econòmiques com militars que, en alguns casos, feien coincidir en la mateixa persona. Molt freqüentment durant el primer quart del s. XIX aquesta persona era militar.
 
Fou també important l’esperit en la supervisió de les contribucions amb articles profundament democràtics on es deia: Las contribuciones se repartirán entre todos los españoles con proporción a sus facultades, sin excepción ni privilegio alguno (art. 339). Lamentablement, com segles després, això no fou altra cosa que un desig. La situació de ruïna del país i el domini del poder de grups privilegiats, anul·larien l’eficàcia de l'article quedant per un futur que arribi la utopia feta llei.

Cadis, teatre on es celebraren sessions de Corts
El component utòpic de la Constitució de 1812, com de tantes altres fins i tot del segle XX, és la seva millor executòria, especialment en el seu esperit, quan deia que la nació es lliure i independent i no és ni pot ser patrimoni de cap família ni persona.  
 
Ha estat una visió ràpida i breu d’unes Corts especials i d’una Constitució, La Pepa,  que per ser la primera i malgrat les seves limitacions feren a Cadis una obra immensa i de gran repercussió.
Comparteix:
  • Facebook
  • Twitter
  • Google

technorati tags: , , , , ,

Història i art: La Llegenda de les 4 Barres entre la realitat i la imaginació

Posted by j_rius on 05 Març, 2012 19:41

Sovint tenim imatges considerades veritats gairebé immutables basades en fonts com la llegenda, el cinema, el còmic, el teatre o l’art. És obvi que anar al cinema és tant important com llegir, que assistir a una representació teatral es tant gratificant com divertir-se amb els detalls d’un còmic i conèixer les llegendes tradicionals tant necessari com comprendre l’art, però en tots els casos imaginació i realitat no van necessàriament vinculades.

Moltes generacions identifiquen, mercès al film Robin Hood, al rei  Joan Sense Terra com un personatge despietat i envejós mentre el seu germà Ricard Cor de Lleó ha esdevingut un gran heroi. Doncs bé, la història permet reconèxier  a Joan com el rei qui va signar,  probablement sense cap altra alternativa, la Carta Magna, document base del fonament de les llibertats angleses i Ricard no ha estat gaire més que un rei vinculat a les aventures.

En pel·lícules més recents succeeix quelcom semblant, a la multimilionària Gladiator l’emperador Còmode mor lluitant al Coloseo, quan en realitat fou assassinat per ordre de la seva muller. Enverinat primer i com que no acabava de morir-se estrangulat per un pretorià.

Amb aquests exemples queda prou clar que la història no pot basar-se en les tradicions o en tot cas aquestes poden de servir únicament de punt inicial per desenvolupar una investigació.La coneguda llegenda de l’origen de les 4 barres explica com l’emperador franc Lluís el Pietós en algunes versions o Carlemany en altres, visità al comte Guifré el Pilós ferit en la batalla, i en demanar-li a l’emperador una ensenya, aquest mullà quatre dits en la sang que vessava de la ferida del comte i pintà sobre un escut d’or quatre barres vermelles.

    (Claudio Lorenzale. Mort de Guifré el Pilós. 1843) 

Aquesta narració, més o menys guarnida, ens l’han explicat de petits els avis, els pares o l’hem sentida cantar i l’hem llegida en les versions i formats més diversos. Doncs bé, un exercici interessant és intentar veure quina informació dona la llegenda i a partir d’aquesta, contrastar què hi ha de cert, què hi ha de fals i quin ha estat un possible origen del que ha esdevingut el senyal de Catalunya.

D’entrada ens parla del comte Guifré el Pilós, qui va ser comte de Barcelona i de Girona entre els anys 878 i 897 per tant, els fets explicats a la llegenda haurien hagut de succeir en algun moment del segle IX. Lamentablement però la utilització d’emblemes heràldics sobre l’escut d’armes no es va iniciar a Europa fins la primera meitat del segle XII, anteriorment, els escuts eren estris de defensa i no servien pas com elements d’identificació, per tant, resulta impossible que aquesta part de la llegenda sigui certa.

Però és evident que els 4 pals de gules sobre fons d’or són el senyal emprat pels comtes de Barcelona que amb el temps han esdevingut la bandera de Catalunya. Per tant, cal buscar l’origen per altres camins. Una opció és veure quan es comença a emprar per part dels comtes catalans les barres sigui a través de documentació escrita, numismàtica, sigil·logràfica o qualsevol altra font.

(Pau Bejar. La llegenda de les 4 Barres. 1892.Castell de Santa Floretina, Canet de Mar)

 

Pel que fa a l’ús d’emblemes heràldics sobre escuts, el més antic localizat fins aquest moment, són els tres gebrons que utilitzà el comte de Herford, datat l’any 1141, el segueix el lleó de l’escut d’Enric, duc de Saxonia, i posteriorment es troba l’escut de Raoul I de Vermandois, un escaquer datat l’any 1146. Posteriorment es disposa de sis segells, no sencers, on a les dues cares hi apareix un cavaller muntat a cavall portant una llança amb penó a la ma dreta i a l’esquerra abraça un escut en forma d’ametlla en el qual s’adverteixen unes barres verticals que podrien ser el senyal heràldic.

 (Segell penjant de Ramon Berenguer IV)

D’aquests segells penjats, el primer pertany a un document datat el dia 2 de setembre de 1150 a la ciutat d’Arlé, Provença, i signat pel comte Ramon Berenguer IV, fill de Ramon Berenguer III i Dolça de Provença. Per tant, tot fa pensar que la utilització del que anomenem les 4 barres no és tant vell com la llegenda explica però seria el quart element identificatiu més antic de tota Europa. Localitzada, doncs, la data de la possible primera aparició de les barres, any 1150, cal plantejar-se altres qüestions: quin és el seu origen? de quin lloc surten?

Ramon Berenguer IV, fou comte de Barcelona des de l’any 1131, de Provença a partir de 1144 i es va casar amb Peronella, filla de Ramiro I d’Aragó el dia 11 d’agost de 1137, aquest darrer fet suposà la unió personal del comtat de Barcelona amb el regne d’Aragó.

Queda clar per l’any de localització del primer segell que Ramon Berenguer IV ja era comte de Barcelona, de Provença i príncep d’Aragó, per tant, això no aclareix res de l’origen, doncs les 4 barres poden ser indistintament d’origen aragonès, català o provençal i qualsevol conclusió cal reforçar-la amb fets empírics.

Sabem que els pals vermell i grocs es van tancar dins d’un escut l’any 1150 i que aquests senyal, com tots els altres, pertanyien a nissagues personals no pas territorials per tant, cal buscar més fonts d’informació i una possibilitat és en la preheràldica, és a dir, buscar senyals colors o emblemes usats per alguns llinatges que amb el temps evolucionarien cap al senyal heràldic conegut.

L’any 1982 a la catedral de Girona es va obrir les tombes de Ramon Berenguer II Cap d’Estopes i de la seva besàvia Ermessenda de Carcasona. Aquestes tombes fetes d’alabastre havien estat ordenades pel rei Pere el Cerimoniós, per tant, en retirar-les quedaren al descobert les primitives caixes que contenien els difunts. Eren sarcòfags llisos rectangulars amb tapes de dos vessants, la decoració de la qual consistia en una successió de tires verticals d’uns 5 centímetres d’ampla alternativament vermelles i daurades.

 

(Sepulcre romànic d'Ermessenda de Carcassona. Catedral de Girona)

 

Així doncs, trobem que Ermessenda de Carcassona, vídua de Ramon Borrell I de Barcelona morí l’any 1058 i el seu besnét Ramon Berenguer II, Cap d’Estopes, fou assassinat el 1082, per tant, totes dues sepultures són anteriors a la unió entre el comte de Barcelona Ramon Berenguer IV i la filla del rei Ramiro d’Argó, Peronella que es dugué a terme l’any 1137.

Sembla bastant clar que la decoració del sarcòfag de la besàvia no podia portar l’escut d’armes de la dona del besnét, per tant, aquest fet permet afirmar la possibilitat que aquest podia pertànyer a la nissaga dels comtes de Barcelona abans que esdevinguessin reis d’Aragó.  

Per tant, aquests dos sarcòfags permeten suposar que els comtes de Barcelona,  com alguns altres senyors europeus, tenien un senyal identificador, que en aquest cas eren pals vermells sobre fons daurat, abans que aparegués l’heràldica pròpiament dita a Europa i força abans de la unió amb el regne d’Aragó.

Si afegim que el primer lloc on apareixen les 4 barres és al segell penjant d’un document del 2 de setembre de 1150 i encara que signat a la Provença a la relació de les intitulacions Ramon Berenguer signa com a comte de Barcelona i príncep d’Aragó, sense fer cap referència a títols provençals, permet eliminar també la possibilitat del seu origen.

En definitiva com diu Martí de Riquer, no hi ha mes cera que la que crema, els 4 pals en l’escut apareixen el 1150 i els vells sarcòfags del Cap d’Estopes i de la seva besàvia Ermessenda oberts a la catedral de Girona demostren que els pals de gules eren uns vells senyals i emblema del llinatge dels comtes de Barcelona. 

  1. Bibliografia: Fluvià, Armand de.- Els quatre pals: l'escut del comtes de Barcelona, Barcelona, 1994. Coll i Alentorn, Miquel.- Guifré el Pelós en la historiografia i la llegenda, Barcelona, 1990. Riquer, Martí de.- Llegendes històriques catalanes. Barcelona, 2000.
Comparteix:
  • Facebook
  • Twitter
  • Google

technorati tags: , , , , , ,

Del penya-segat estant

j_rius

Reus, 26 de setembre de 1961.


Recentment

Arxius

Subscripció