El dia del llibre i de la rosa és una festa tradicional que Catalunya viu amb plenitud i exporta de fa temps. Malgrat que el consumisme fa català el dia de Sant Valentí, o de los enamorados que es celebra durant el mes de febrer, el nostre dia per commemorar l’amor, i l’amistat, té lloc a la primavera, el 23 d’abril.

  

Dissortadament no és festa laboral i cada any hem d’esgarrapar hores d’on sigui per poder passejar l’ambient dels carrers, plens de llibres i roses. Hi ha molta gent contrària a aquesta celebració, per considerar-la consumista. D’altres defensen que consumir cultura és apostar pel futur individual i col·lectiu i que aquesta festivitat serveix per promocionar escriptors i per potenciar l’hàbit per la lectura.

  

La tradició popular, però, estableix que els homes han de regalar roses i que les dones compraran llibres per obsequiar els homes. Un costum que històricament ha semblat reservar el privilegi de la lectura al gènere masculí i l’únic que ha permès potenciar de la dona són les glàndules olfactives.

 (Segueix)