Erdrag

Un espai personal a la xarxa.

Les NNTT i l'educació

erdrag | 22 Agost, 2007 12:04

Aquest matí, mentre em despertava, escoltava la ràdio i parlàven de l'ús per part dels infants i joves dels aparells que anomenem noves tecnologies (bàsicament mòbil, ordinador connectat a internet, consoles i TV en general). Això m'ha fet pensar i m'he decidit a escriure sobre el tema. 
Sovint parlem i intentem descobrir si l'ús de les noves tecnologies és bo o dolent pels infants. Parlem d'hores davant la TV, d'hores connectats a internet, d'euros a la factura del mòbil, etc. No dic que no sigui una bona forma de controlar la justa mesura de l'accés dels infants i joves a tot aquest món. Però crec que és molt més interessant (i complementari) parlar de quin tipus d'ús en fan. Per exemple, pel que fa a la TV: com tria l'infant el que vol veure? Engega la tele i "xupa" el que estan fent? O es pot fer una negociació abans per decidir els programes que es mirarà? Pel que fa a internet: s'enganxa a un joc i no surt d'allí? O busca i descobreix coses noves? L'usa per a comunicar-se amb amics? Els pares saben què hi està fent? O només és un cangur més barat? El mòbil: té un ús concret i progressiu en funció del moment i l'edat? O és un regal com aquell qui regala una joguina més?
 
Bé, a banda de tot això, temes molt personals de cada família, vull parlar de l'ús de les Noves Tecnologies en el món de l'educació formal (és a dir: a les escoles). 
Avui en dia, per a estar mínimament preparat, cal tenir un cert domini de diferents eines (bàsicament dominar l'ordinador), però això no és un gran problema, ja que els joves solen ser autodidactes i n'aprenen molt ràpid, i l'escola, l'institut i sobretot el món del lleure hi ajuda bastant.
L'escola no s'ha de plantejar l'ús de les NNTT a les aules senzillament com un nou aspecte més dins el currículum, com s'ha fet durant molts anys. Sortosament, aquesta concepció està canviant i ara s'entén l'entrada de les NNTT a les aules com una eina, com una ajuda més, per a l'adquisició dels coneixements i especialment, per a l'adquisició dels procediments per a obtenir els coneixements, quan aquests no hi siguin. És a dir, que no ensenyem als nostres alumnes com funciona un buscador d'internet pq ho sàpiga, sinó que ensenyem als nostres alumnes les parts del cos humà, per exemple, i en un moment donat ens falta una informació, que la busquem a internet usant un buscador, i és en aquest moment on li ensenyem a l'alumne com funciona l'aparell (per posar un exemple moooolt simple).
Però no és només l'ordinador l'aparell de NNTT que ha d'entrar a les escoles. Qualsevol aparell digne de ser usat per un infant pot entrar a les aules. Podem (i hem de ser capaços de fer-ho ja) trobar una aplicació educativa dins les escoles a les consoles, als mòbils, a la tele (això ja s'ha fet sempre), etc.
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by LifeType - Design by BalearWeb