PATRIMONI HISTORIC i ARTISTIC


El Congrés aprova destinar 1 milió d'euros a la rehabilitació del Monestir de Poblet

noticies de C A T A L U N Y A - — Publicat per josep.m @ 08:23

 



rehabilitació del monestir de poblet Joan RUiz PSC comissió d'Habitatge del Congrés diari de tarragona camp de tarragona conca de berberà

   Imatge del Monestir de Poblet 
Panoramio
 
 
 

La comissió d'Habitatge del Congrés ha aprovat aquesta tarda una proposició no de llei del PSC per tal que "es continuïn desenvolupant les actuacions necessàries per tal que es rehabilitin tan aviat com sigui possible les traces de la Bosseria del monestir de Poblet". El diputat del PSC, Joan Ruiz, ha destacat "la importància de les actuacions complementàries que es duran a terme en el monument" a la qual se li destina un pressupost d'un milió d'euros.

Segons el diputat socialista, Joan Ruiz, l'actuació més immediata consistirà en adequar l'entorn del monestir, el que inclou obres en la urbanització i la construcció de dues noves naus pels lavabos i per a l'estança de grups, a banda d'ampliar el pressupost de les obres per a l'hostatgeria. Es tracta d'un conjunt d'obres complementàries que aniran a càrrec del Ministeri d'Habitatge.

Joan Ruiz ha posat de relleu la importància dels treballs de recuperació "d'un dels monestirs més emblemàtics del nostre patrimoni històric i arquitectònic. El monestir de Poblet, declarat com a Bé d'Interès Cultural, és una referència històrica obligada no només a nivell de les comarques tarragonines sinó també pel conjunt dels territoris de l'antiga Corona d'Aragó."

 

 

 

http://www.delcamp.cat/index.php?command=show_news&news_id=4193

Masos abandonats, en ruïna i espoliats

noticies de C A T A L U N Y A - — Publicat per josep.m @ 08:13

 


Fargas ha restaurat la casa, «plantejada per viure-hi i treballar-hi».

 

Reus té un nombre inconcret de masos que han desaparegut i d'altres amb els quals s'ha especulat o que s'han restaurat

 Sembla que no existeix un inventari exhaustiu ni actualitzat de tots els masos i xalets que sobretot durant el segle XIX van proliferar a Reus i on la burgesia passava els estius. Molts han acabat desapareixent; els que es conserven estan abandonats, motiu pel qual sovint han estat espoliats; l'Ajuntament n'ha recuperat una petita part i d'altres se'ls han quedat particulars que amb paciència i més o menys diners a la butxaca els han fet habitables. Amb tot, el director del Museu d'arqueologia Salvador Vilaseca, Jaume Massó, va explicar que no s'ha fet mai gaire res per mantenir aquest patrimoni arquitectònic i historicoartístic i que més aviat s'ha jugat a especular. També va mostrar-se decebut i va dir que en general «no hi ha una política clara» per conservar-los.

Una part del patrimoni arquitectònic que conserva la ciutat de Reus és herència del segle XIX, però una mica també segles anteriors. La burgesia d'aquell temps es va fer construir petits palaus als afores de la ciutat –llavors replegada dins el tomb dels ravals–, que hi anava a passar els caps de setmana o els estius. Eren ciutadans que havien fet diners i que en comptes d'invertir en accions destinaven els estalvis en la compra de masos, tal com va explicar Ramon Amigó, que havia estat president del Centre de Lectura de Reus, i que ha dedicat bona part de la seva vida a l'onomàstica. També hi ha masos que es van fer construir pagesos, on tenien explotacions agrícoles. Amb el pas dels anys, molts masos i també xalets que es van construir més tard, han quedat absorbits pel nucli urbà i les administracions els han reconvertit en espais públics. Els de més a la perifèria no han tingut la mateixa sort i han acabat desapareixent del paisatge sense que ningú se'n qüestionés el seu valor.

Jugant a especular.

Però no només això, hi ha propietaris que també han volgut aprofitar-se de les circumstàncies i que han jugat a l'especulació, venent els masos al millor postor o en espais on s'han edificat urbanitzacions, motiu pel qual poden haver aconseguit treure'n un benefici econòmic. Per Jaume Massó, director del Museu Salvador Vilaseca, l'especulació «és el pitjor mal» perquè va en detriment de la conservació d'aquestes edificacions.

Masos abandonats i espoliats.

D'altra banda, també n'hi ha molts que estan abandonats. Això, per Massó, és conseqüència dels canvis de l'estil de vida de la societat. De fet, en molts masos no hi arriben serveis bàsics com ara els d'aigua i llum, i per això els propietaris tampoc hi veuen la necessitat d'anar-hi a viure, perquè, a més, no tenen tantes comoditats. L'abandó dels masos ha portat, en conseqüència, que molts estiguin en estat de ruïna o que els mateixos propietaris n'hagin enderrocat la coberta per no haver de pagar els impostos. I si els edificis són buits, sovint sofreixen espoliacions: «Amb grues i camions» s'han endut bigues i pedres.

Particulars que els reformen.

La família Martorell hi ha instal·lat els cellers De Muller.

La família Martorell hi ha instal·lat els cellers De Muller.

 

Un últim cas, però, tot i que no tan corrent, és la iniciativa privada. Particulars o empreses, «amb molt de mèrit», segons Massó, han adquirit aquests edificis i s'han dedicat a restaurar-los, tot i el cost econòmic, com és el cas dels cellers De Muller. La família Martorell ha restaurat el Mas de Valls, on també hi ha els cellers. El fotògraf publicitari Carles Fargas ha aconseguit comprar el Xalet Serra, situat a la carretera de Castellvell, i l'ha convertit en la seva casa.

Valor artístic i arquitectònic relatiu.

Els masos que es van anar construint a Reus tenen característiques arquitectòniques comunes –molts tenen plantes quadrades i torres, per exemple–, però no tots tenen un valor –ni artístic ni arquitectònic– extraordinari. Jaume Massó va explicar que alguns tenen aires modernistes o noucentistes, però en general no es poden enquadrar en cap estil concret sinó que més aviat són «eclèctics». Segons el poder adquisitiu dels propietaris –burgesos que hi passaven l'estiu o pagesos–, o de l'època en què fossin construïts, es contractava un arquitecte, un mestre d'obres o un paleta qualificat per als treballs de construcció i per aquest motiu molts masos «imiten» determinats estils arquitectònics i són «més funcionals que bonics». Segons Massó, n'hi ha pocs que fossin dissenyats per arquitectes reconeguts, com ara Pere Caselles. Aquests poden ser alguns arguments pels quals es pot entendre que només Mascalvó fos declarat bé cultural d'interès nacional durant el govern franquista i perquè es considera una fortificació. Els que tenen un valor arquitectònic, historicoartístic o també etnogràfic «una mica considerable» sí que haurien de conservar-se, va remarcar Massó.

Pèrdua del patrimoni històric.

«De patrimoni sempre se'n perd», va reconèixer Massó, i tot i que l'Ajuntament «té la responsabilitat de conservar el patrimoni que hi ha al municipi» no se'l pot culpar de la constant desaparició d'elements patrimonials de cert valor. El fet és que perquè en aquest cas un mas es conservi i posteriorment es rehabiliti ha de tenir una declaració prèvia de bé, i això legalment no és feina del consistori, ni de cap altra administració. Segons Massó, hi ha d'haver algú que faci una feina exhaustiva d'inventariar i catalogar els edificis però «no hi ha una política clara en aquest sentit». Amb tot, el pla especial de protecció del patrimoni arquitectònic historicoartístic i natural de la ciutat de Reus sí que en protegeix.

Mas de Valls

elpunt

Els orígens del Mas de Valls es remunten al segle XIV, tot i que no se'n troben documents escrits fins ben bé el segle XVII. Des de llavors, la casa –que té una superfície de més de 1.000 m², més 200 hectàrees de terreny– ha passat per diferents propietaris –com ara la família Carreras Valls– fins que ha caigut en mans de la família Martorell, que ha tardat més de set anys a restaurar-la. Pere Martorell va explicar com el seu pare l'havia comprat i que l'objectiu ha estat «intentar tornar-li la forma original, típica de mas», ja que amb els anys s'hi havien construït diferents annexos, que no s'han conservat. Martorell és el gerent dels cellers De Muller, instal·lats a la mateixa finca. La família, va explicar, no hi viu tot l'any, sinó que hi passa temporades, sobretot a l'estiu, ja que els costos de mantenir la casa habitable tot l'any són molt elevats, va confessar, de la mateixa manera que va afegir somrient: «Jo sóc més urbanita», per la qual cosa se li faria difícil viure en una finca allunyada del nucli urbà. Antigament, el Mas de Valls es coneixia com el mas Porpres, el nom del qual es va adoptar de la partida on es troba situada la casa, a tocar de la carretera de Salou, al camí que va cap a la depuradora.

Xalet Serra

el punt

El fotògraf publicitari Carles Fargas ha recuperat amb «sensibilitat» el reconegut Xalet Serra, que es pot contemplar des de la carretera de Castellvell. Fargas va adquirir la casa l'any 1991 i va tardar sis anys a fer-la habitable perquè ha servit com a magatzem d'obres del bloc de pisos que hi ha ara al costat i estava en molt mal estat de conservació. El xalet data de principis del segle XX. Primer va ser propietat d'uns anglesos que hi tenien uns cellers i després del farmacèutic Joan Rubió, que hi va establir la seva fàbrica de productes farmacèutics. Ara, Fargas ha convertit aquesta casa en la seva llar i també estudi fotogràfic, i per tant hi passa moltes hores al dia. N'ha conservat molts elements, com ara les rajoles i les pintures del saló, de Tomàs Bergadà, i ara està arreglant la teulada de la torre, tota de pissarra. L'edifici és considerat bé cultural d'interès local, però Fargas va dir que les ajudes de les administracions costen d'arribar i per això hi va afegir: «Tot el procés ha estat una lluita molt dura i ningú m'ha regalat res.» Ara, però, valora els avantatges de viure en una casa que fa 400 m² en una sola planta, tot i que també en reconeix els desavantatges, com ara el cost econòmic que implica viure-hi tot l'any.

 

 

 

http://www.elpunt.cat/noticia/article/1-territori/6-urbanisme/106274.html

BADALONA - El poblat ibèric del Turó d'en Boscà s'excavarà i s'arranjarà l'any que ve

noticies de C A T A L U N Y A - — Publicat per josep.m @ 08:08

 

 

 

 
 
El poblat ibèric té una estructura de terrasses al capdamunt del turó d'en Boscà. Foto: M.M.

Una partida de 400.000 euros del pressupost general de l'Estat permetrà la seva museïtzació

 

Després d'anys d'inversions destinades als jaciments arqueològics de Baetulo, el 2010 serà també l'hora del patrimoni iber de Badalona. Una partida de 400.000 euros procedents del pressupost general de l'Estat permetrà l'excavació d'una àrea més àmplia del poblat ibèric del Turó d'en Boscà, que té una superfície vuit vegades més gran del que hi ha actualment a la vista, i la museïtzació del recinte. La inversió farà més entenedores als visitants les restes ibèriques i l'ampliació de l'àrea arqueològica possibilitarà als investigadors descobrir més dades sobre el poblat, on ja s'han fet troballes destacades com ara el vas de les naus.

L'actuació que es podrà fer al poblat amb l'arribada de la partida de 400.000 euros és molt més ambiciosa de la que s'havia previst inicialment amb motiu de la Capital de la Cultura Catalana Badalona 2010. El director del Museu de Badalona, Joan Mayné, havia anunciat que durant l'any vinent estava previst fer millores i senyalitzar els accessos al poblat i instal·lar rètols informatius i baranes a la part excavada del recinte per fer-lo més entenedor per a les visites guiades que organitza periòdicament el museu. Ara es planteja la possibilitat d'excavar-hi per fer créixer l'àrea arqueològica, cosa que permetria, segons explica, «aportar noves dades i més informació a la que ja coneixem sobre els ibers de Badalona». Mayné explica que la superfície real del poblat és vuit vegades l'espai que a hores d'ara està aflorat. Pel que fa al projecte de museïtzació, el director del museu avança que aniria en la línia del que ja s'havia projectat, però que amb l'arribada de més recursos es podrà ampliar amb l'objectiu de poder fer que les restes arqueològiques siguin més entenedores amb la instal·lació de panells informatius, d'elements de retolació i de millora dels accessos amb la instal·lació de baranes i el condicionament d'escales. També està previst treballar en el camí d'accés al poblat, que s'enfila des de la carretera de Can Ruti.

Mayné assegura que ara cal esperar que arribi la comunicació del Ministeri de Cultura per confirmar la partida econòmica i aleshores «s'haurà de pactar amb Madrid el projecte que tirarem endavant perquè pugui estar enllestit a final de l'any vinent».

Una moció d'ICV-EUiA aconsegueix els recursos

L'arribada dels 400.000 euros per a l'excavació i la museïtzació del conjunt arqueològic del jaciment del poblat ibèric del Turó d'en Boscà s'ha fet a partir de l'aprovació d'una esmena presentada pel diputat d'ICV-EUiA, Joan Herrera, al pressupost general de l'Estat. Són les propostes d'esmena als pressupostos del 2010 elaborades des del grup municipal d'ICV-EUiA de Badalona. Màrius Garcia, regidor d'aquest grup, assegura que l'arribada d'aquesta aportació «és una gran notícia perquè permetrà fer realitat l'excavació i museïtzació del Turó d'en Boscà i possibilitarà mostrar al públic una peça important del llegat arqueològic de Badalona». Garcia explica que «la conservació d'aquest espai i el seu ús pedagògic i cultural va en la línia que defensa el nostre grup per a la difusió de la cultura de la ciutat i la creació de nous equipaments culturals».

Un passat desconegut

Les restes iberes del turó d'en Boscà es remunten en el segle IV a C, data de la fundació del poblat, que coexistia amb altres assentaments propers com ara el del Puig Castellar, de Santa Coloma de Gramenet, el de Montjuïc, a Barcelona, i el que hi havia al turó de Montgat, tots integrants de la tribu laietana. Des de l'arribada dels romans a Badalona, es va iniciar un procés de coexistència entre ibers i romans. Sembla ser que els ibers podrien haver treballat en la construcció de la ciutat romana i que hi va haver un procés d'assimilació cultural que queda provat per les esteles funeràries romanes trobades a Can Peixau, que contenen grafies ibèriques. Fins ara no s'ha pogut trobar cap prova de la invasió del poblat, com ara restes de cendres. Se suposa que va entrar en desús i va ser abandonat vers la meitat del segle I a C. Les excavacions poden aportar més dades sobre la història d'aquests primers badalonins i afegir noves estructures a la part del poblat aflorada. És una estructura emmurallada d'habitatges construïts en terrasses amb dues torres de defensa: una de circular i una altra de quadrada, la base de la qual s'observa clarament.

 

 

 

 http://www.elpunt.cat/noticia/article/5-cultura/19-cultura/106408.html



GIRONA . Patrimoni insta a rehabilitar el monestir d´Amer per descobrir un ´tresor amagat´

noticies de C A T A L U N Y A - — Publicat per josep.m @ 08:04

 

Imatge d'una de les façanes del monestir amerenc. <br/>
 
Imatge d'una de les façanes del monestir amerenc.

 carles colomer 

 

 Miquel Sitjar creu que després de recuperar Sant Pere de Rodes o Sant Feliu de Guíxols ara és el torn de la vila selvatana

GIRONA | ACN/DDG
És un dels monestirs més importants del país però desconegut per a la majoria de la gent. Aquesta és la reflexió de Patrimoni que ha instat les administracions a unir forces i tirar endavant un pla integral per rehabilitar el monestir de Santa Maria d'Amer.
El director territorial de Cultura, Miquel Sitjar, va afirmar ahir que és un monestir tant o més important que el de Ripoll o el de Sant Pere de Rodes però és un "tresor per descobrir".
No s'hi ha fet cap campanya arqueològica i les intervencions que hi han fet han estat "pedaços" per al manteniment. L'objectiu és retornar a la societat la que fou una de les abadies més importants de l'època medieval. "El que fa falta són diners", va afirmar Sitjar.
"Amer no li sona, a ningú, de res", va lamentar el director de Cultura. Altres monestirs, com el de Sant Pere de Rodes o el de Sant Feliu, han fet campanyes arqueològiques i han pogut revalorar el patrimoni però això no ha passat al d'Amer.
Un dels motius pels quals no s'ha fet cap campanya de recuperació del monestir és que es va reconvertir i se li han donat altres usos. "Si netegem el monument potser ens anirem trobant coses que ens sorprendran, és un tresor amagat", explica el director dels Serveis Territorials.
Aquesta reflexió ha sorgit arran d'una petició per eliminar unes pintures superficials del monestir. La comissió del Patrimoni Cultural li ha donat el vistiplau perquè són modernes, es van fer entre els anys 50 o 60, i no tenen valor històric ni artístic. Però la comissió creu que aquest és un "pedaç" més dels que han anat fent al monestir i, per això, ha decidit instar les diverses administracions a aplegar forces i marcar-se com a objectiu la restauració del monestir. "Fan falta diners", va explicar Sitjar, i va afegir que per a la recuperació del monestir Generalitat, Diputació de Girona, Ajuntament d'Amer i Bisbat han d'anar de la mà.
"Se sap que aquest monestir històricament havia estat molt important", va exposar Sitjar, i va afegir que no només és un edifici amb valor artístic, sinó també històric.


Aparadors de Pals
Patrimoni també considera que cal un pla especial per al nucli històric de Pals. Miquel Sitjar va dir que sovint van rebent peticions per fer "obertures" per a aparadors de botigues o entrades d'aparcaments. "Hi ha el perill que el conjunt històric acabi quedant molt foradat", va explicar Sitjar, que creu que més que avaluar d'una en una les peticions, cal tenir un pla especial per poder observar el conjunt en la seva totalitat.
"Hem de veure com integrem la justa necessitat de donar una vida comercial al conjunt i el respecte al patrimoni", va concloure.
De moment, la Comissió del Patrimoni ha informat desfavorablement sobre les dues peticions d'obertures que ha rebut.
 
 
 
 
 

http://www.diaridegirona.cat/cultura/2009/11/21/patrimoni-insta-rehabilitar

-monestir-damer-descobrir-tresor-amagat/371180.html

 



Unesco colaborará con Bolivia en plan urgente de preservación del Cerro Rico

noticies del mon - — Publicat per josep.m @ 01:36

 

JornadaNet
APG

 

La Organización de las Naciones Unidas para la Educación, la Ciencia y la Cultura (Unesco) enviará expertos internacionales a Bolivia para implementar un "plan urgente" de preservación del Cerro Rico de Potosí, declarado Patrimonio Natural y Cultural de la Humanidad en 1986, informó el viernes una fuente oficial.

"Vamos a acompañar todos los estudios que se están realizando a nivel de lectura internacional y tener toda una diagnosis para comenzar un plan de acción urgente de medio y largo plazo para el Cerro Rico", afirmó la directora de la Unidad de Latinoamérica y del Caribe de Patrimonio Mundial de la Unesco, Nuria Sanz.

La española hizo estas declaraciones tras reunirse en La Paz con los Ministros bolivianos de Culturas, Pablo Groux, y Minería, Luis Alberto Echazú, en un encuentro en el que evaluaron además el estado de otros dos lugares declarados patrimonio mundial en el país: el sitio arqueológico de Tiahuanaco y el fuerte de Samaipata.

Sanz destacó la "simbología" del Cerro Rico que a su juicio, "trasciende Bolivia y América Latina" y apuntó que la Unesco ha evaluado la mejor manera para colaborar con Bolivia en mejorar el estado de conservación que permita la sostenibilidad y la continuidad de extracción de minerales.

El Cerro Rico, cuya cima se encuentra sobre los 4.702 metros de altitud y ha sido explotada sin parar desde 1545, se convirtió en su momento en la principal fuente de los ingresos de España en América gracias a sus gigantescos yacimientos de plata.

Sin embargo, se teme que las operaciones mineras provoquen daños a la forma cónica de la montaña.

El ministro de Minería explicó que se llegó a un acuerdo con la Unesco para realizar cuatro estudios (sísmico, geofísico, geodésico y un programa de perforaciones) que se iniciarán en el mes de enero entre técnicos internacionales y bolivianos.

De forma paralela, el Gobierno de Bolivia realiza otro estudio para conocer los lugares críticos del cerro en el que, según el ministro, se han invertido 420.000 dólares.

Echazú indicó que se ha concluido de forma satisfactoria la primera fase del examen, en tanto que la siguiente etapa, que ya ha comenzado, comprende un estudio geotécnico que estará listo en abril de 2010.

En el caso del complejo arqueológico de Tiahuanaco, situado en el altiplano de La Paz, la Unesco considera "absolutamente necesario tomar una acción que lleve a completar los datos topográficos para entender el comportamiento estructural de la pirámide" de Akapana, explicó Sanz.

Esta pirámide ha estado en las últimas semanas en el centro de la controversia por su restauración a base de adobe.

"Entendemos que hay algunos factores, sobre todo de restitución de algunos tipos de material que no han dado resultados favorables que permitan avalar una conservación integrada de la estructura", afirmó la española al indicar que el estudio topográfico permitirá crear un plan de conservación integral en Tihuanaco.

En cuanto al fuerte de Samaipata, situado en el departamento oriental de Santa Cruz, la Unesco prevé desarrollar una metodología de plan de conservación que posteriormente será utilizada para el fortalecimiento de los 33 sitios de arte rupestre que forman parte del Comité de Patrimonio Mundial.

"Consideramos que el nivel de actuación desarrollado en Samaipata permite generar una línea de trabajo que pueda ser repetida por tantos otros lugares. Ha sido elegido como caso de estudio en el marco de patrimonio rural y de arte rupestre", concluyó Sanz.

 

 

http://www.jornadanet.com/n.php?a=39764-1

Powered by LifeType