PATRIMONI HISTORIC i ARTISTIC


BARCELONA - La muralla del mar, tapiada

noticies de C A T A L U N Y A - — Publicat per josep.m @ 18:59

 

| Les restes de la muralla i el baluard de Migdia han quedat emparedats pels nous edificis | L'Ajuntament encara rumia com fer el passeig arqueològic que va prometre

El tram de la muralla de mar i la part del baluard de Migdia que van aparèixer al subsòl dels terrenys del que va ser l'estació de Rodalies de Renfe a la Barceloneta ja quasi no es veuen. Tots dos elements han quedat emparedats per vuit edificis d'una promoció immobiliària de Sacyr Vallhermoso que ja està pràcticament acabada. Només es veu un tros petit del mur i, des de l'aire, la vora superior del que podria ser un camí de ronda.

Mentrestant, l'Ajuntament encara s'està pensant com es pot fer realitat el passeig arqueològic que l'alcalde, Jordi Hereu, va anunciar el 10 de maig del 2008, quan, a més del baluard i la muralla, que havien aparegut un any abans, es va descobrir en aquest mateix indret un vaixell del segle XIII.

Els experts van coincidir que tantes troballes juntes s'havien de fer ressaltar i es va constituir una comissió, formada per diversos departaments de l'administració, per vigilar que Vallehermoso mantingués a la vista la muralla. Un any i mig després, els edificis ja estan a punt de ser ocupats i se sap que la muralla només es podrà veure des del primer pis de l'aparcament subterrani. És difícil d'imaginar en què consistirà aquest passeig, si finalment es fa, i si quedarà algun element visible.

De tots els historiadors consultats perquè opinessin sobre aquesta obra, només Francesc Xavier Hernàndez Cardona ha volgut donar el seu parer. "La destrucció del patrimoni vinculat a l'epopeia catalana de 1705-1714 ha estat sistemàtica. En el seu dia l'oriolbohiguisme [en referència a l'arquitecte municipal Oriol Bohigas] provincià va generar una cultura de demolició que es va concretar en l'arc de Santa Maria, la deformació del Fossar de les Moreres, la destrucció de la muralla de la Ciutadella i la cruel destrucció del barri de Sant Pere", diu aquest historiador i catedràtic de didàctica de les ciències socials de la UB. "Fa pocs mesos es va excavar i colgar el portal de Sant Daniel, del baluard de Santa Clara. I en aquests moments l'empresa Sacyr, que col·labora amb l'Ajuntament en la degradació del paisatge urbà de la Barceloneta, està procedint a emparedar el baluard de Migdia i la muralla de mar".

Una peixera al pàrquing

Les restes arqueològiques van aparèixer quan la immobiliària va començar a excavar per fer els fonaments. Primer es van tronar altres vestigis de diverses èpoques i finalment es van descobrir el baluard i el tros de muralla. L'AVUI va informar de la troballa el 21 de novembre del 2007 i va denunciar que la immobiliària, en vista de la lentitud de l'Ajuntament, ja havia decidit tapar les restes i oferia col·locar una mena de peixera al pàrquing del primer subsòl, a través de la qual es podria veure un tros del baluard.

Dues setmanes després, el 5 de desembre, la comissió de govern de l'Ajuntament va aprovar una modificació del planejament del conjunt de l'Estació de França per tal de poder preservar la muralla i el baluard i va obligar Sacyr Vallehermoso a canviar la disposició dels edificis perquè la muralla quedés exempta. Aquest canvi va requerir una modificació del Pla Metropolità i de les qualificacions dels terrenys. També es va moure de lloc un edifici del Patronat de l'Habitatge, que va créixer en alçada per deixar més espai lliure a nivell de carrer. Però finalment les edificacions de Sacyr han quedat enganxades a la muralla.

 

 

 http://paper.avui.cat/article/ciutats/178340/la/muralla/mar/ha/quedat/sepultada/pels/edificis.html



CANTALLOPS - L'Ajuntament de Cantallops conserva i consolida dues cases del segle XVIII

noticies de C A T A L U N Y A - — Publicat per josep.m @ 18:56

 

22/11/09 L’ajuntament de Cantallops ha començat unes obres del “PLAN E” consistents en la recuperació, conservació i consolidació de dues cases del segle XVII. El terreny on es troben radicades és de propietat municipal i estan situades al carrer església, núm. 7, just al costat de l’església parroquial i adossades a la muralla del castell de Cantallops.

El castell és Bé Cultural d’Interès Nacional (BCIN) en virtut de la Llei 9/1993, de 30 de setembre, del Patrimoni Cultural Català. Les esmentades cases són de les més antigues de Cantallops, corresponen a la primera meitat del sis-cents (1635); tenen un valor patrimonial indubtable; i formen part d’un mateix conjunt històric, amb una unitat coherent i entitat pròpia. Així doncs, pel seu valor històric i arqueològic, aquests edificis adossats a la muralla estan catalogats i formen part d’un conjunt protegit per les Normes Subsidiàries municipals (art. 63.2 NN.SS). El pati, on estan ubicades, serà objecte d’una intervenció arqueològica per així poder determinar restes més antigues, com així acordà la Comissió de Cultura dels serveis territorials de la Generalitat. (Font i iamtge facilitades per Independents per Cantallops - Acord Municipal)

 

 

http://foro.infojonquera.cat/DetalleNoticia.aspx?n=492


CATLLAR - Restes marines i materials per la fabricació de colorant, principals troballes del jaciment de la Cativera al Catllar

noticies de C A T A L U N Y A - — Publicat per josep.m @ 18:41

 

 

 


Les excavacions que es duen a terme al jaciment de la Cativera al Catllar (Tarragonès) han donat a conèixer l'aparició de restes marines i de materials per la fabricació de colorant 

La codirectora de l'excavació, Marta Fontanals, ha explicat aquest dilluns al matí a l'ACN que l'aparició de restes marines es deu principalment la poca distància que hi ha entre la població i el mar. Al mateix temps, s'ha descobert que la fauna marina s'utilitzava tant per l'alimentació com per crear penjolls i materials de bijuteria. El jaciment ha permès saber també de l'abundància de materials per la fabricació de colorant. Segons Fontanals, l'ús del colorant era 'molt abundant, inclús el sól n'estava impregnat.' 

Marta Fontanals ha detallat que des de l'any 1995 s'està treballant en aquest jaciment ja que hi ha indicis que té 'gran valor arqueològic'. Així mateix, la intervenció que de manera continuada s'hi dur a terme ha permès crear una cronologia i obtenir informació detallada sobre els éssers que hi van viure així com conèixer la vida quotidiana que tenien.

Fontanals ha dit que des de 2002 s'estan creant jornades intensives de treball d'unes tres setmanes i que, la resta del temps, es passa en laboratoris estudiant el significat i la història de les troballes. Tot i que ja s'ha treballat sobre quatre nivells del jaciment encara en queden tres de pendents per seguir coneixent el patrimoni del territori.

Al jaciment actualment hi treballen unes 10 persones de manera continuada i tots ells provenen del món de la història tot i que amb diferents especialitzacions en arqueologia i jaciments.

Fontanals ha explicat que tot i que la informació obtinguda passa a ser nou material d'investigació gràcies a les contínues publicacions, la receca continua sent un camp difícil i més encara que estigui subvencionat per les administracions. Tot i així, Fontanals ha matisat que des d'un principi han rebut el suport de la URV i de l'Ajuntament del Catllar.

Marta Fontanals ha conclòs dient que la feina de l'arqueologia i de les excavacions és 'aparentment intangible però que permet conèixer els orígens i a valorar el que ens envolta'. 

 

 

 

http://www.diaridetarragona.com/camp/036756/restes/marines/materials/per/fabricacio
/colorant/principals/troballes/jaciment/cativera/catllar

 



CHINA - Una empresa minera destruye 100 metros de la Gran Muralla cuando buscaba oro

noticies del mon - — Publicat per josep.m @ 00:43

 


Varios turistas caminan a lo largo de la sección Badaling de la Gran Muralla China. Foto: EFE / MICHAEL REYNOLDS
 
Varios turistas caminan a lo largo de la sección Badaling de la Gran Muralla China. Foto: EFE / MICHAEL REYNOLDS
EFE
PEKÍN

La policía china ha iniciado una investigación contra una empresa minera que presuntamente agujereó un tramo de la Gran Muralla, de 2.000 años de antigüedad, durante una prospección en busca de oro, según ha informado la agencia oficial Xinhua.

La empresa, Hohhot Kekao Mining, ha dañado alrededor de 100 metros del monumento más conocido de China con dos agujeros de cinco metros de profundidad, ocupando un área de unos 300 metros cuadrados, a la altura de la localidad de Pogendi.

El responsable del departamento de patrimonio cultural regional, Wang Dafang, ha asegurado que el daño a la muralla es irreparable y ha recordado que la compañía había sido advertida en cinco ocasiones para que detuviera sus operaciones "pero continuó su vandalismo".

Penas de cárcel y multas costosas

El tramo dañado fue construido durante la dinastía Qin (221-207a.C), la primera que unificó China y en la que el emperador Qin Shihuang inició los trabajos de unión de muros locales que acabaron conformando la Gran Muralla. El monumento se erigió para evitar la entrada de pueblos invasores del norte de Asia.

La Gran Muralla llegó a medir más de 8.000 kilómetros, pero un tercio de su longitud quedó destruido debido a la erosión natural o a la mano del hombre. Muchas casas rurales cercanas a la muralla están construidas con piedras sacadas del monumento. Pese a ello, destruir tramos de la Gran Muralla puede ser penado con 10 años de prisión o multas de hasta 48.000 euros, según la ley china.

 

 

http://www.elperiodico.com/default.asp?idpublicacio_PK=46&idioma=CAS&idnoticia_PK=660923&idseccio_PK=1021

 


Powered by LifeType