PATRIMONI HISTORIC i ARTISTIC


Las pinturas rupestres de Ulldecona tienen entre 8.000 y 5.000 años

noticies de C A T A L U N Y A - — Publicat per josep.m @ 18:43



Ulldecona (Tarragona), 2 nov (EFE).- Un equipo de investigadores ha iniciado los trabajos para averiguar la cronología del conjunto de pinturas rupestres de Ulldecona, declarado Patrimonio de la Humanidad por la UNESCO, si bien los primeros análisis apuntan a una antigüedad de entre 8.000 y 5.000 años.

Pese a la importancia de este patrimonio, nunca hasta ahora se había realizado "un estudio amplio y transdisciplinar, científico y riguroso" dirigido a obtener la cronología de los diferentes abrigos del conjunto rupestre de Ulldecona, según ha informado hoy el Instituto Catalán de Paleoecología Humana y Evolución Social (IPHES).

En enero de 2006, el IPHES presentó el proyecto "Los medios de comunicación gráfica entre las sociedades postpaleolíticas en Cataluña", con el objetivo de conocer el paisaje de aquella época, la cronología de las pinturas y efectuar una diagnosis sobre su estado de conservación.

En este contexto, se ha realizado ya un muestreo previo de los apoyos de los abrigos de los Cossis y Margalló.

"Se trata de un primer estudio para verificar la existencia de oxalatos (residuos de microorganismos) sobre los apoyos de los abrigos de Ulldecona, en cavidades sin pinturas, para conocer la fecha de formación y de los recubrimientos rocosos que sirvieron de base de los paneles pictóricos a aquellas sociedades prehistóricas", ha explicado hoy el director del proyecto, Ramon Viñas.

De esta manera, se podrá empezar a construir un marco de referencia cronológico para el patrimonio de este conjunto.

Hasta el momento, los resultados obtenidos "nos sitúan en un rango de entre 8.000 y 5.000 años de antigüedad", ha puntualizado Viñas, experto del IPHES en arte rupestre. EFE.

 

http://www.abc.es/agencias/noticia.asp?noticia=160321



MONTBLANC - Surt a la llum la torre més gran de la muralla de Montblanc

noticies de C A T A L U N Y A - — Publicat per josep.m @ 18:37

 


Un equip d'arqueòlegs ha descobert la torre més gran de la muralla de Montblanc. Es tracta de la Torre de Poblet que, amb els seus 12 metres de façana, duplica la llargada de la trentena de torres que conformen el recinte emmurallat

 Se sabia de la seva existència, però no el seu estat de conservació, que ha resultat ser prou bo. La seva singularitat radica tant en les seves dimensions com en l'ús privat que en van fer els monjos del monestir de Poblet. La troballa ha satisfet la vila, que ja no s'estranya de trobar una torre amagada al fons d'una antiga agència de viatges, com ha estat el cas. Ja fa anys que l'Ajuntament adquireix i enderroca immobles adjacents per deixar a la vista tota la muralla.

El fet, però, que s'aprofités la façana de la torre per construir-hi un immoble annex -que al llarg dels anys ha tingut diferents usos, el darrer com a agència de viatges-, hauria ajudat a conservar-la, segons apunta l'arqueòloga Montse Corominas. Fa tres setmanes l'empresa Àpex va iniciar les prospeccions arqueològiques, que han permès confirmar les grans dimensions de la torre perquè han aparegut, i ben definides, les dues cantonades.

Ara caldrà procedir a l'enderroc de l'immoble per poder alliberar la façana de la torre i restaurar-la. Els arqueòlegs també han descobert que uns cubs de vi al subsòl amaguen -i alhora protegeixen- dos metres de fondària de la torre, que se sumarien als sis metres ara visibles. L'altre immoble afectat, i on encara no s'ha treballat, és la casa que pertanyia al monestir de Poblet -on ara s'hi troba la seu de l'associació andalusa-.

El cronista Jaume Felip ha remarcat que es disposa de documentació de l'època, cosa poc habitual en una intervenció arqueològica. Així, un document del 1374 revela que l'abat del monestir de Poblet es va comprometre a pagar la construcció d'una torre de defensa -la muralla de Montblanc es va començar a construir l'any 1366 arran els conflictes bèl·lics- a canvi que no es fes un pas de ronda a la casa, tal com pretenia el municipi.

L'alcalde Josep Andreu ha explicat que la façana ja serà visible aquest Nadal, però l'enderroc de la casa de Poblet no serà possible fins a l'any vinent. També es preveu recuperar una arcada del Riuot -el clavegueram medieval encara en ús- que s'ha localitzat en perfecte estat, arran els sondejos a la zona. També s'ha trobat la remodelació que es va fer de la canalització a principis del segle XX, que ha afavorit la seva conservació.

L'objectiu del consistori és que aquest espai pugui ser visitable. 'És l'espai amb més potencial arqueològic de la vila', ha conclòs Andreu. De les 30 torres del recinte emmurallat -que fa 1,7 quilòmetres de llargada-, 23 ja han estat alliberades. De les 7 restants, n'hi ha 2 que estan parcialment a la vista i 5 tapades per immobles adjacents. Una d'aquestes és la Torre de Poblet, que recorda la Torre de les Armes del mateix monestir de Poblet.

 

 

http://www.diaridetarragona.com/camp/035931/surt/llum/torre/mes/

gran/muralla/montblanc


Powered by LifeType