PATRIMONI HISTORIC i ARTISTIC


BARCELONA - Les restes romanes de Can Ricart en perill

noticies de C A T A L U N Y A - — Publicat per josep.m @ 11:51

 

 

restes2

 

 

Les restes d’una antiga vil.la romana descobertes fa pocs dies a Can Ricart, que segons informava ahir l’edició del diari Avui podrien ser del segle I dC, poden quedar novament sepultades sota terra si comencen les obres de construcció de la futura Casa de Les Llengües. La decisió depén del que dictamini la Direcció General de Patrimoni Cultural de la Generalitat de Catalunya segons informa Poblenou.org

 

 

Fonts del Museu d’Història de Barcelona han qualificat la troballa d’inèdita, ja que és el prmer cop que es troben restes romanes en aquesta zona de la ciutat de Barcelona. Les restes podrien ser d’una antiga vil.la del segle I dC de la zona rural propera a la ciutat romana de Barcino.

El dijous 12 de novembre, l’Ajuntament de Barcelona va emetre un comunicat menyspreant la descoberta d’aquestes restes romanes i on ho qualificava de  restes escadusseres, de difícil definició i datació, donat el seu deficient estat de conservació i les característiques dels treballs que es duen a terme.

Segons el mateix comunicat Les restes s’han tornat a colgar per evitar la seva degradació a l’espera d’iniciar properament una segona fase de treballs que permeti la seva excavació arqueològica extensiva i posterior avaluació patrimonial. En qualsevol cas es resta a l’espera d’allò que dictamini i avaluï la Direcció General del Patrimoni Cultural de la Generalitat de Catalunya, com a organisme competent.

 

El perillòs precedent d’Horta

L’agost del 2007 es van descobrir restes d’una vil.la romana al carrer Salses (districte d’Horta). En aquell cas l’Ajuntament de Barcelona i la Generalitat van decidir tornar a sepultar de terra aquelles restes, tot i l’opinió contrària dels arqueòlegs.

 

La veritable cronologia de la troballa de restes romanes a Can Ricart

13/10/2009- L’empresa Dracma Arqueologia inicia les tasques de recerca arqueològica preventiva al recinte de Can Ricart.

06/11/2009- El blog de l’AAVV de Can Ricart publica l’article “Ruïnes Romanes a Can Ricart?”

10/11/2009- El blog de l’AAVV de Can Ricart publica les primeres fotos sobre les restes romanes descobertes a Can Ricart.

11/11/2009- El blog de l’AAVV de Can Ricart publica les fotografies de les excavacions fetes a la Cereria Mas i a Can Font.

11/11/2009- POBLENOU.ORG publica una noticia titualada Troben unes possibles restes arqueològiques a Can Ricart (amb les fotografies publicades anteriorment per l’AAVV de Can Ricart)

2/11/2009- L’Ajuntament de Barcelona emet un comunicat on anuncia la descoberta de restes romanes a Can Ricart

13/11/2009- El diari Avui publica una noticia titulada Trobada una vil·la romana a Can Ricart

14/11/2009- El diari Avui anuncia que les restes romanes podrien ser del segle I dC

 

 

 

http://www.llibertat.cat/content/view/7030/29/

COSTA RICA - Hallan cementerio precolombino cuando preparaban la construcción de un colegio

noticies del mon - — Publicat per josep.m @ 00:27

 

 

San José, 13 nov (EFE).- Arqueólogos costarricenses descubrieron un cementerio precolombino de entre 1.200 y 1.700 años de antigüedad en un terreno en el que se iba a construir un colegio, informó hoy el Museo Nacional, que lidera la investigación de la necrópolis.

El hallazgo se produjo hace un mes en la zona de Guápiles, 50 kilómetros al este de San José, en la zona del Caribe, cuando un arqueólogo realizaba un estudio de impacto ambiental antes de la construcción del centro educativo y por sorpresa se encontró con los restos precolombinos.

El director del Museo Nacional, Francisco Corrales, indicó hoy a Efe que la construcción del cementerio es "inusual" en el país porque hay "dos estructuras de piedras de río contiguas y además está limitado por una edificación circular".

Subrayó que los restos desvelan que en la zona existía una sociedad con "una organización social madura y con diferencias de clases", aunque aún no han podido identificar a qué cultura precolombina pertenecían.

Corrales recalcó que hasta que no se hayan analizado las pruebas en el laboratorio no se podrá determinar cuál era su modo de vida ni su patrón funerario.

Explicó que se desconoce el porqué de esta construcción singular, pero señaló que espera resolver el misterio en las dos semanas de investigación de campo que les quedan y en los meses posteriores de análisis en el laboratorio.

El director del museo detalló que en la zona se encontraron entre 10 y 12 tumbas, pero advirtió que es muy difícil cuantificarlas aún, por el mal estado del área, que entre otras cosas ha sido utilizada para el cultivo de ñame y había albergado una cancha de fútbol.

Otro de los problemas, "es que el suelo es muy ácido, por lo que no se han podido conservar bien los restos humanos", dijo el arqueólogo.

Corrales afirmó que entre las ruinas también se han hallado 75 piezas de cerámica, "algunas dedicadas a las ofrendas sepulcrales, pero otras tienen motivos de la vida cotidiana, por lo que se piensa que podría haber una zona habitacional cerca del cementerio".

A pesar del hallazgo del cementerio, el colegio se construirá en un área cercana.

 

http://sdpnoticias.com/sdp/contenido/2009/11/13/4/531930

 


Powered by LifeType