PATRIMONI HISTORIC i ARTISTIC


La universitat es mobilitza per defensar el Museu d'Arqueologia de Catalunya - 23.2.08

noticies de C A T A L U N Y A - — Publicat per josep.m @ 12:20



El manifest contra la «dissolució» del MAC que preveu el Pla de Museus ha sobrepassat el miler de signatures

RAÜL MAIGÍ. Barcelona
El Pla de Museus de Catalunya havia de provocar debat. I ja ho ha fet. El sector de l'arqueologia és fins ara el que més s'ha alarmat, especialment per la «dissolució» del Museu d'Arqueologia de Catalunya (MAC) dins del futur Museu Nacional de Societat, anomenat Catalònia, que també aplegaria els museus d'història i d'etnologia. Un grup de professors universitaris considera errònia la proposta de la Generalitat; asseguren que trencaria la tradició arqueològica al país i critiquen la manca de concreció d'un pla de museus que s'ha elaborat –diuen– sense tenir en compte el món acadèmic. Un manifest penjat a internet ja ha rebut més d'un miler de signatures de suport, i ara reclamen reunir-se amb el departament per poder fer les seves aportacions al Pla de Museus.







+ El Palau d'Arts Gràfiques, seu barcelonina del Museu d'Arqueologia de Catalunya. Foto: MAC

La universitat reivindica el seu paper en la presa de decisions tan importants que afecten el patrimoni del país, i els catedràtics que han impulsat aquest manifest es queixen, entre altres coses, de no haver estat consultats. La crida SOS Museu d'Arqueologia de Catalunya ha rebut fins ara 1.056 adhesions d'arqueòlegs, catedràtics, directors i tècnics de museus i professionals del patrimoni d'arreu del país. També hi són representades totes les universitats de parla catalana.

No els agrada la manera com s'han fet les coses i lamenten que es presenti «sense projecte» un «monstre» de l'envergadura del Museu Catalònia (Museu Nacional de Societat), en el procés de gestació del qual no s'han consultat els organismes que van ser cofundadors del MAC, és a dir, la Universitat de Barcelona (UB) i l'Institut d'Estudis Catalans (IEC). «Ens n'hem assabentat pels diaris i ens sembla una falta de cortesia o ignorància», anota Joan Sanmartí, catedràtic d'arqueologia de la UB. Tampoc aproven el fons del Pla de Museus perquè consideren que menysté el MAC i la tradició arqueològica catalana, que beu de les arrels del món clàssic i neix dels noucentistes, que van impulsar excavacions com per exemple la d'Empúries, de la qual se celebra el centenari aquest any. Els impulsors del manifest reclamen al conseller de Cultura, Joan Manuel Tresserras, «respecte» pel MAC, institució al voltant de la qual s'han forjat diverses generacions d'arqueòlegs catalans, i que no es malmeti el llegat de Pere Bosch Gimpera, primer director del museu, inaugurat el 1935 al Palau d'Arts Gràfiques de l'Exposició Universal del 1929, a Montjuïc. Els catedràtics lamenten l'«estat d'abandonament» a què ha estat sotmès el MAC durant anys i insisteixen que cal reactivar-lo. Tot i això, no concreten com i què caldria fer, perquè consideren que aquesta decisió correspon al govern. Al seu torn, el Departament de Cultura i Mitjans de Comunicació defensa que recuperar l'actual seu del MAC seria una operació massa costosa i que el Museu Catalònia solucionaria tots els problemes de cop.

Sanmartí argumenta, a més, que la Generalitat té el mandat del Parlament de transformar en nacional el Museu d'Història de Catalunya, cosa que implicaria cenyir-se «només» a l'àmbit nacional. Així, qüestiona què es faria amb els fons del MAC provinents de diferents punts de l'Estat o els fons d'arreu del món del Museu Etnològic. F. Xavier Hernández, catedràtic de didàctica de les ciències socials de la UB, afegeix que el Museu d'Història de Catalunya és un centre d'interpretació, sense fons propi, i que «voler casar-ho tot és una quimera».

Els catedràtics preveuen una «campanya d'oposició a llarg termini». Paral·lelament, el departament de prehistòria, història antiga i arqueologia de la UB també ha tramès un escrit a la conselleria per manifestar que «la dissolució del MAC» és «una passa enrere en el panorama museístic català» i demana «que s'enceti un procés de diàleg» per discutir la qüestió. «Cap de les grans ciutats europees, incloent-hi la capital de l'Estat espanyol, no ha diluït el seu museu d'arqueologia en altres institucions», apunten, i jutgen «comprensible, però inacceptable» que la desaparició del MAC respongui a motius econòmics.

 

 http://www.vilaweb.cat/www/elpunt/noticia?p_idcmp=2751156



24-2-2008 - Explosicion 'Pompeya y Heculano a la sombre del Vesubio' en el MNAR

A g e n d a - — Publicat per josep.m @ 11:49

La vida y cultura de Pompeya y Herculano, al descubierto, en una muestra en el Museo de Arte Romano de Mérida

foto
Foto: EP
   MÉRIDA, 23 Feb. (EUROPA PRESS) -

   Bajo el título 'Pompeya y Heculano a la sombre del Vesubio', el Museo Nacional de Arte Romano de Mérida acoge una muestra arqueológica que desvela los rasgos que caracterizaban la vida cotidiana en ambas ciudades antes de la erupción del Vesubio, en el año 79, cuyo despertar sepultó ambas poblaciones bajo un manto de lava y ceniza.

   La muestra cuenta con una cuidada selección de piezas procedentes del Museo Arqueológico de Nápoles, entre los que se pueden ver todo tipo de utensilios y enseres empleados en las tareas diarias, así como joyas de plata y oro, esculturas en bronce y mármol, además de pinturas murales de aquella época e incluso la copia en yeso de tres víctimas de la erupción de dicho volcán.

  Además, la exposición se complementa con obras realizadas por artistas en los siglos XVIII y XIX, fecha en la que se realizaron las excavaciones y se sacaron a la luz los tesoros sepultados por la acción del Vesubio.

   En declaraciones a Europa Press Televisión, el conservador del Museo de Arte Romano donde permanecerá la exposición hasta el mes de abril, Rafael Sabio, expuso que gracias a que dichas ciudades "quedaron detenidas en el tiempo", ahora se pueden "mostrar mejor determinados aspectos de la sociedad romana" a través de los restos obtenidos.

   Asimismo, apuntó que los cuadros y las acuarelas, presentes en la exposición, fueron pintados en el siglo XIX y enfocan" aspectos de la cuidad, según iban surgiendo de las cenizas a lo largo de ese siglo".

   PIEZAS DESTACADAS

   Respecto a las piezas más sobresalientes de esta colección, el conservador destacó "la presencia de dos importantes frescos" de la antigüedad, considerados como "muy notables", así como las esculturas originales elaboradas en mármol y en bronce.

   También subrayó un sección cuya temática está dedicada al mundo femenino, donde aparecen vitrinas con bustos de mujer y sus joyas o los monumentos funerarios dedicados a las féminas, que desvelan, según explicó Sabio, "un aspecto diferente de la ciudad, como podía ser el papel de la mujer" por aquel entonces.

   Entre los utensilios se recogen jarras, platos y otros recipientes de vidrio y terracota. De hecho, la muestra alberga una completa colección de cerámica donde sobresale un objeto denominado 'glirario' y que servía para que los romanos almacenaran los lirones que, al parecer, era uno de los manjares de su gastronomía.

   Otro objeto curioso del recorrido es un instrumento musical, denominado Tintinabulo, que incorpora cinco campanas de bronce y se empleaba en las celebraciones religiosas que tenían lugar en Pompeya.

   IMPORTANCIA GASTRONOMÍA

   También resulta sorprendente una estufa de bronce de doble utilidad ya que también se utilizaba para cocinar. Entre las esculturas hay que destacar el 'Niño con Oca' y 'Apolo'.

   Las personas que se encontraban visitando el museo de Mérida señalaron que la muestra les ha resultado "una sorpresa muy agradable" y que la misma es "muy representativa" de lo que se puede ver al visitar la ciudad de Pompeya.

   La exposición ha sido organizada por el Ministerio de Cultura, la Embajada de Italia y el Museo Nacional de Arte Romano de Mérida en colaboración con Caja Duero. Ha estado en Madrid y de Mérida se trasladará a Valencia.

 

 



CHINA - (*) El alba de la civilización, en la costa oriental --- Ciudad antigua de la cultura Liangzhu - 24.2.08

noticies del mon - — Publicat per josep.m @ 11:44
From: Chinese Archaeology


Entre junio de 2006 y enero de 2007, una orientada hacia el Norte y el Sur antiguo curso del río se encuentran en el altiplano occidental en Putaofan sitio (PTF), Pingyao Zhejiang provenzal cuando el Instituto de Reliquias Culturales y Arqueología excavado en la Liangzhu (LZ) en el sitio complejo Yuhang .  Sobre la base de excavaciones parciales, se descubrió que las altas en la orilla oriental del río curso fue un montón manualmente construido sobre bases de piedra natural áspero, con un espesor de casi 4 metros.

Anteproyecto de inspección han sugerido que esta orientada hacia el Norte y el Sur altas en la aldea PTF podría ser un río artificial construido durante el período LZ.. Su posición paralela al oeste de Mojiaoshan (MJS), sitio que está a 200 metros podría indicar otra posibilidad de que sea el muro occidental de MJS sitio.  Basándose en el mencionado descubrimiento importante en la PTF, una amplia investigación arqueológica se llevó a cabo entre marzo y noviembre de 2007, finalmente se confirma la distribución de las murallas de la ciudad en torno a MJS LZ durante el período.  LZ antigua ciudad de la cultura tiene un Norte-Sur de la longitud axial c.1800每1900 metros, y una anchura Este-Oeste de c.1500每1700 metros, con una superficie total de 2,9 millones de cuadrados metres.The plan de la ciudad es Una ronda esquina rectángulo con una verdadera orientación Norte-Sur. Naturales piedras brutas se establecieron como bases de pared, con otra capa de arcilla de color amarillo puro en la parte superior, con una base c.40每ancho de 60 metros.


La parte mejor conservada de la muralla de la ciudad tiene una altura de los restantes cuatro metros, pero muchas más partes fueron destruidos. A juzgar por los pedazos de cerámica y de la relación entre el estratigráfica de depósito cultural y de la muralla exterior, la TAQ debe ser a más tardar en el período tardío LZ.  Sin embargo, su fecha de construcción seguía siendo incierto basada en las actuales obras arqueológicas.  Este descubrimiento de la LZ ciudad ha cimentado el MJS sitio, la élite Fanshan cementerio, así como de muchos otros sitios dentro de la LZ sitio complejo como una imagen completa.  Que ofrece nuevos materiales para el arreglo y relación espacial a unos 130 sitios de estudio de los complejos.  Este es el primer descubrimiento de la ciudad LZ ruina en la parte baja del río Yangtzé, así como la ciudad más grande complejo de este período descubiertos en China.


  En base a la comprensión actual, el interior de la ciudad es c.300000 metros cuadrados, incluidos los sitios importantes de la fundación MJS gran palacio, de 10 metros de altura de la elite Fanshan cementerio.Yaoshan y Huiguanshan sacrificio altera élite y cementerios, así como de otros sitios también se sentaron las afueras de la ciudad.


  El descubrimiento de la LZ ciudad ha fortalecido la posición dominante de que el MJS regionwas LZ el centro de la cultura. Proporcionó nueva información relativa a la evolución del desarrollo de la sociedad LZ, así como la importancia y significado de la cultura en la LZ de origen chino Civilización, y se convirtió en un verdadero ejemplo de la gran civilización china.

 

 

 http://www.kaogu.cn/en/index.asp



MONTBLANC - Les incògnites de Santa Maria - 24.2.08

noticies de C A T A L U N Y A - — Publicat per josep.m @ 10:49
Iniciaran les excavacions arqueològiques a la plaça de Santa Maria per certificar o desmentir l'existència d'un altre temple
pEr GEMMa CASALÉ |

L'església romànica que s'ha localitzat al subsòl de Santa Maria, a Montblanc, podria ser una de les més grans de la Catalunya Nova. Així ho certifiquen les dades que estan començant a analitzar els arqueòlegs, després que s'hagin donat per acabades les excavacions a l'interior del temple. Però precisament les grans dimensions de l'església també fan pensar ara que probablement no seria l'església més antiga de Montblanc. I s'estudia la certesa de les cròniques de Palau i Dolcet i mossèn Pau Queralt, els quals van situar el temple romànic més antic al costat de la creu de terme, just a la placeta de Santa Maria, però no pas al seu interior, com la localitzada ara.


Així doncs, la important troballa, lluny d'aportar més llum, ha posat damunt de la taula nous interrogants. Tanmateix, no seran vigents durant molt de temps, ja que l'equip de govern de l'Ajuntament de Montblanc vol impulsar la restauració parcial de la plaça de Santa Maria, amb unes obres que poden aportar noves troballes arqueològiques. Si més no, amb aquesta teoria ja comencen a treballar tant els arqueòlegs de Codex com també els tècnics de Recop, que seran els encarregats d'aixecar els còdols de riu que des del 1786 van ser col·locats per donar forma a una plaça molt bonica però que ara es troba en un precari estat de conservació.

Un altre temple romànic

Coincidint amb les tasques de recuperació de la plaça, que començaran passada la Setmana Santa, i on, de moment, únicament es realitzaran en les zones que es troben en un estat de conservació més precari, els tècnics confien en la possibilitat que les obres permetin certificar o rebutjar la possible existència d'un altre temple romànic, però més petit, a la plaça de Santa Maria.


De moment, però, són simples hipòtesis que les excavacions arqueològiques permetran certificar o desmentir, tal com està succeint a Montblanc durant els darrers anys, i precisament fruit de les intervencions arqueològiques que s'hi han dut a terme.

De manera més imminent, però, per al plebà de Montblanc, mossèn Albert Palacín, l'objectiu principal és concloure les obres de restauració i excavació que s'estan executant a l'interior de l'església, ja que el temple es vol reobrir al culte religiós a partir del Diumenge de Rams. És per això que ara l'objectiu és garantir la instal·lació d'un vidre de grans dimensions a través del qual es podrà observar el subsòl i part de l'estructura de l'absis de l'església romànica. La solució tècnica fixada des del Departament de Cultura afegeix nous elements per a la visita turística del temple.


BESALU - Una monografia indaga els orígens de Santa Maria de Besalú - 24.2.08

noticies de C A T A L U N Y A - — Publicat per josep.m @ 10:44
R. ESTÉBAN. Besalú
L'església canonical de Santa Maria de Besalú ha estat objecte d'un exhaustiu treball de recerca, elaborat per la historiadora de l'art Natzaret Gallego (Girona, 1981) i editat pels Amics de Besalú i el seu Comtat. L'estudi, adreçat a un lector iniciat, se centra en els orígens del temple (del segle X al XII) i sobretot en els aspectes arquitectònics. Atès el desconeixement general sobre els temples de l'època episcopal besaluenca, aquesta publicació suposa un avenç notable en la historiografia local. Gallego explica que la seva recerca es va dirigir, d'una banda, a la revisió del material ja publicat i al buidatge de documentació inèdita provinent de diversos arxius i, de l'altra, a l'anàlisi dels estudis arqueològics que s'han fet al recinte. Per l'autora de Santa Maria de Besalú. Arquitectura, poder i reforma en aquells primers anys la canònica va estar molt lligada als moviments espirituals de caire reformista que van arribar al comtat provinents de l'altre costat dels Pirineus. La publicació inclou una selecció de documents, així com una sèrie d'il·lustracions dels elements arquitectònics de més interès.
 
 
http://www.vilaweb.cat/www/elpunt/noticia?p_idcmp=2752358

UNESCO amplía el Patrimonio de la Humanidad - 2.3.08

noticies del mon - — Publicat per josep.m @ 09:53


La Organización de la ONU para la educación, la cultura y la ciencia, la UNESCO, ha decidido facilitar la posibilidad de entrar en su lista de Patrimonio Intangible y Oral de la Humanidad. La UNESCO indicó que ya no habrá un límite en el número de candiaturas provenientes de un mismo país.

El procedimiento de selección limitaba a un nominado por país cada dos años. A partir del año 2008 el límite se ha eliminado. Países con un rico legado cultural, como China, India y la República Popular Democrática de Corea, podrán presentar varias nominaciones de una sola vez. China presentó su lista preliminar de candidatos que incluye a docenas de varios campos.

China es el país que posee la mayor cantidad de piezas en la Lista de Patrimonio Intangible y Oral de la Humanidad." La lista incluye la ópera Kunqu, el instrumento de cuerdas Guqin, el Muqam de la Región Autónoma Uygur de Xinjiang y la Canción Larga de Mongolia Interior. Todas ellas son parte de la lista de la UNESCO desde el año 2001.

 

http://spanish.china.org.cn/culture/txt/2008-02/03/content_9644036.htm

13-03-2008 - Conferències Cicerone, Museu d'Arqueologia de Catalunya,

A g e n d a - — Publicat per josep.m @ 08:58
Dijous, 13 de març
Déus i gegants a la Mallorca talaiòtica
a càrrec de Carlos Garrido

Dijous, 10 d'abril
Joies i tresors. La persistència de la bellesa
a càrrec de Ramon Puig Cuyàs

Dijous, 15 de maig
Oci i plaer a Pompeia
a càrrec d'Antonio Poveda


27-2-2008 Cicle Cinc grans figures de l'antiguitat grecollatina. Girona

A g e n d a - — Publicat per josep.m @ 08:57

Tipus d'Activitat: Cicle de conferències
Itinerant: No

Amb l'ajut dels millors especialistes, aquest cicle de pensament i cultura clàssics té com a objectiu comprendre la problemàtica a la qual es van haver d'enfrontar algunes d'aquestes figures i analitzar les seves aportacions.



Powered by LifeType