PATRIMONI HISTORIC i ARTISTIC


BARCELO0NA - Apareixen pintures medievals al sostre de l'ajuntament de Barcelona

noticies de C A T A L U N Y A - — Publicat per josep.m @ 18:47
 
Una restauradora en plena feina de rescat de les pintures medievals a l'enteixinat. Foto: AJUNTAMENT DE BARCELONA
 
 
La troballa és excepcional perquè a Catalunya es conserva molt poc gòtic civil

MARIA PALAU.
Barcelona
Un equip de restauradores ha rescatat unes pintures gòtiques ocultes a l'enteixinat de l'antiga sala de les eleccions de l'ajuntament de Barcelona. La policromia original, del segle XV, estava tapada per capes de pintura aplicada a finals del XIX i principi del XX, i ha aparegut per casualitat quan uns historiadors es disposaven a extreure mostres de tots els sostres de l'edifici per fer-ne anàlisis químiques. La troballa és única perquè a Catalunya es conserva poca obra gòtica civil.Ahir, dia de portes obertes a l'ajuntament, els visitants es van meravellar amb el canvi d'imatge de l'enteixinat de la vella sala de les eleccions, situada a la part més oriental del primer pis de l'edifici, al costat del Saló de Cent. Era fàcil notar el canvi pel contrast de les zones on ja s'han rescatat les pintures medievals i les zones que encara no s'han netejat. La restauració, que porta a terme l'empresa Krom, es va iniciar fa un mes i durarà vuit mesos més.

«És com si s'hagués fet de dia», exclamava una de les encuriosides visitants. I tenia molta raó. Gràcies a les mans de cinc restauradores, dirigides per Mercè Marquès, a l'enteixinat han aflorat colors de l'època medieval, colors intensos (predominen els vermells). La nova llum que emergeix del sostre pren formes curioses i sorprenents que cap expert hauria gosat imaginar: a sota de les capes de pintura fosques, marronoses, somortes, tristes, a voltes tenebroses, les restauradores han trobat escenes vitals i divertides, fresques i alegres, que no es repeteixen, com si fossin quadres, protagonitzades per éssers hu mans i animals fantàstics. Animals tan sorprenents com ara micos que toquen la trompeta, «influència orientalista», diu Marquès.

En el context de les exposicions universals dels anys 1888 i 1929, i aprofitant les diverses transformacions que es van fer a l'edifici, a algú no li va acabar d'agradar aquest to desimbolt de l'enteixinat. «Sabíem que el 1929 l'havien repintat. Ara també sabem que hi ha pintura del 1888, perquè hem trobat una firma d'un operari que suposadament va intervenir en el pintat: «Jose, 1888.» Una de les hipòtesis que tenim és que, intencionadament, es va alterar la iconografia original; la volien tapar, dissimular, neutralitzar», argumenta Marquès. Una veritable llàstima perquè en el gòtic civil, a diferència del religiós, «l'artista creava amb una llibertat total». «Només així s'explica la imagi nació desbordant d'aquest enteixinat. Es nota que el pintor s'hi va divertir.»

Per molt que la troballa hagi estat casual (dalt de la bastida, uns historiadors van veure que algunes peces de l'enteixinat es movien), els experts sabien que hi havia un contracte signat per l'artista Jaume Cabrera el 1401. Se sabia, doncs, que Cabrera va fer una intervenció artística a l'edifici, però el més fàcil era suposar que havia desaparegut, per exemple, amb un incendi.

Marquès avisa: el misteri d'aquest enteixinat està resolt, però n'hi pot haver d'altres de propers encara ben ocults. «Segur que hi ha més pintures extraordinàries en d'altres enteixinats de l'ajuntament.»

 

http://www.vilaweb.cat/www/elpunt/noticia?p_idcmp=2737231


PERU - Descubren centro piramidal de la cultura Vicús en centro poblado de Piura

noticies del mon - — Publicat per josep.m @ 12:06
Las Pirámides de Laynes, en Piura. Foto: ANDINA.

 

Piura, feb. 07 (ANDINA).- Un centro piramidal que pertenece a la cultura Vicús fue descubierto en el caserío de Laynes, provincia de Morropón (Piura), por trabajadores del programa Construyendo Perú cuando realizaban labores de limpieza en la zona.

La noticia movilizó a los  arqueólogos del Instituto Nacional de Cultura (INC) de Piura, y tras una visita a la zona se confirmó la existencia de un centro religioso o cementerio de la alta jerarquía de la cultura Vicús.

El complejo arqueológico piramidal ocupa un área aproximada de tres mil 500 metros cuadrados. El descubrimiento incluye seis pirámides truncas, construidas a modo de tejido de adobe sobrepuesto.

Los arqueólogos que visitaron el lugar denominaron a las dos estructuras más grandes Pirámide Mayor 1 y 2, mientras que a las cuatro restantes las llamaron Pirámides Menores.

En la Pirámide Mayor 1 se comprobó alta concentración de vestigios del Horizonte Tardío y fragmentos óseos del cráneo de un ser humano. No se descarta que a una profundidad de 25 metros esté enterrado un personaje importante.

Al lado de la Pirámide Mayor 2 se observa una extensa plataforma donde es probable que se realizaban las ceremonias y tributos a los curacas. La forma de gran nave deja entrever que aquí estarían enterrados destacados personajes de la nobleza.

"Este complejo religioso de la alta jerarquía preínca está rodeado de un cementerio profanado y saqueado por huaqueros, sin embargo el complejo arqueológico está intacto”, señaló César Santos Sánchez, jefe del Área de Arqueología del INC-Piura.

La zona está rodeada de cuatro cerros representativos: Pilán, Vicús, Chanchape y Tongo, formando un cuadrilátero alrededor de la Pirámide Mayor 1 por lo que se especula que era un lugar estratégico y de alto valor administrativo y religioso.

Ante el hallazgo empezaron a pulular los saqueadores o huaqueros que ya han deteriorado las zonas de estudio en busca de piezas valiosas.

La comuna delegada de Laynes, junto con la Municipalidad Distrital de La Matanza, coordinarán con el INC-Piura la colocación de hitos geofísicos que delimiten la zona a proteger.

El hallazgo se produjo el 22 de enero ante el asombro de los trabajadores de Construyendo Perú.


 http://www.andina.com.pe/Espanol/Noticia.aspx?id=51e2b+mq7sg=


(FIN) MMC/VVS/JOT

 

 


Powered by LifeType