PATRIMONI HISTORIC i ARTISTIC


Una obra divulgativa recollirà en sis volums la història de Tarragona

noticies de T A R R A C O - — Publicat per josep.m @ 20:54

La historiadora i professora de la URV, Montserrat Duch, serà l'autora del treball

La 'Història de Tarragona', projecte editorial de sis volums, contindrà tot el passat conegut de la ciutat, des dels ibers fins a l'actualitat. L'obra serà dirigida per la historiadora i professora de la Universitat Rovira i Virgili Montserrat Duch i hi participaran un total de 14 estudiosos, 3 d'ells geògrafs i la resta historiadors. L'obra cobrirà una mancança important a la ciutat ja que fins ara es comptava amb monogràfics i obres específiques de determinades èpoques però no es tenia una visió de conjunt. Així es prendrà com a base dels estudis d'obres com les de Morera i Llauradó o les de Josep Maria Recasens tot introduint noves metodologies i instruments d'anàlisi.

Els sis volums de la nova obra estaran enllestits en tres anys. 'De la prehistòria a Tàrraco', 'Història medieval', 'el Renaixement i la Il·lustració', 'l'època de les revolucions, les guerres i el reformisme borbònic', 'República, franquisme i democràcia' i 'Cap al segle XXI' són els títols que encapçalaran aquests sis volums de la 'Història de Tarragona', que serà editada per Pagès editors, finançada per l'Ajuntament de Tarragona i la Diputació i amb la direcció científica de la URV i concretament de Montserrat Duch.

La voluntat dels autors de l'obra és la d'oferir una obra 'de referència' que no estigui acotada en el temps i que sigui 'exhaustiva i àmplia'. Es tracta d'un objectiu 'ambiciós', com ha recorregut la directora del projecte, Montserrat Duch, ja que es vol establir un 'diàleg' entre la història universal i la història de la ciutat.

Per a Duch, l'obra serà com un 'pont' més de la ciutat, 'intangible', que sigui un nexe amb el passat per el que podran passar tots els ciutadans i conèixer el significat dels carrers, places i indrets que trepitgen i observen cada dia a la seva ciutat. Per Duch, serà un element més que afavorirà el 'sentiment de pertinença' dels tarragonins.

L'obra pretén ser d''alta divulgació', no ser pesada i amb moltes dades sinó de lectura 'àgil i fàcil' amb informació i interpretació. També contindrà comparacions amb d'altres poblacions per conèixer si determinat procés històric es va viure igual a Tarragona que a un altre lloc.

Duch s'ha mostrat satisfeta per l'anunci formulat aquest dimarts ja que durant molts anys s'ha volgut tirar endavant aquesta obra i 'diverses circumstàncies ho havien obstaculitzat'.
http://www.tinet.cat/portal/sheet-show.do?id=18164

PERU - Arqueòlegs de la URV investiguen les primeres ocupacions al Machu-Picchu

noticies del mon - — Publicat per josep.m @ 11:42


EL PUNT.. Tarragona.
Estudiar els mecanismes biològics, ecològics i socials que van afavorir que grups d'humans s'instal·lessin fa entre 8.000 i 10.000 anys a viure a la vall del Cusco i al santuari Machu-Picchu (Perú) són els aspectes que ja han començat a investigar a la Facultat d'Enginyeria Geològica de la Universitat San Antonio Abad del Cusco (Unsaac) i l'IPHES (Institut de Paleoecologia Humana i Evolució Social), en el marc del projecte Orígens d'aquest institut amb seu a Tarragona. Aquesta col·laboració es remunta al mes de maig, quan Eudald Carbonell i Igor Parra, director i cap de projectes internacionals i de prospectiva de l'IPHES, respectivament, van viatjar a Perú per impulsar diversos convenis. Els investigadors d'ambdós centres tenen com a objectiu principal aprofundir en les relacions que s'estableixen entre els canvis culturals i els canvis climàtics que sempre han acompanyat l'evolució humana. Per aquest motiu, han començat a analitzar, sempre en el marc del projecte Orígens, les diferents escales temporals que es poden detectar mitjançant la tècnica d'anàlisi del carboni 14. Un altre aspecte amb el qual es treballa consisteix a determinar com els cossos de dades indirectes (proxy data) poden contribuir a obtenir resultats que ajudin a entendre com van ser les primeres ocupacions de la vall del Cusco i del Machu-Picchu.
 
 
 
 
 
 http://www.vilaweb.cat/www/elpunt/noticia?p_idcmp=2736020 
 


ALBURQUERQUE - Descubren restos arqueológicos junto al castillo - 19.02.08

noticies de extremadura — Publicat per josep.m @ 11:20
Descubren restos arqueológicos junto al castillo
Operarios en los trabajos de limpieza de los restos encontrados. / FRANCISCO JOSÉ NEGRETE

 

 Varios operarios, bajo la supervisión de dos técnicos en arqueología, trabajan para limpiar y poner al descubierto restos arqueológicos aparecidos en los baluartes del castillo de Luna, donde se construirá la mayor parte de la proyectada hospedería de cuatro estrellas. El hallazgo se ha producido en el lugar conocido como Pico del Diamante.

 

 http://www.hoy.es/20080219/prov-badajoz/descubren-restos-arqueologicos-junto-

20080219.html


Powered by LifeType