PATRIMONI HISTORIC i ARTISTIC


EL CATLLAR - El Catllar recupera el castell

noticies de C A T A L U N Y A - — Publicat per josep.m @ 18:04

<b> Vista exterior </b> Una de les façanes del castell del Catllar. Foto:  MONTSE RIERA

Vista exterior Una de les façanes del castell del Catllar.

Foto: MONTSE RIERA

  1. L'ajuntament ha restaurat la fortificació, datada del segle XII, per obrir-la al públic i donar-li un ús cultural
  2. Els treballs de rehabilitació han durat més de set anys
ESTHER CELMA
EL CATLLAR

Els veïns de la població del Catllar van creure durant molts anys en l'existència de passadissos secrets que connectaven el castell feudal del segle XII i l'església. Al fer obres era freqüent trobar túnels i per això es va anar escampant el rumor. L'alcalde, Josep Maria Gavaldà (CiU), explica la realitat: "És el fossat de defensa del castell, que es prolonga fins a les muralles i travessa part del poble". L'ajuntament ha restaurat tota la construcció en un procés de recuperació lent i ardu.
Els seus antics propietaris, una família de la burgesia catalana, es negaven a vendre el castell fins que l'any 2002 el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya en va sentenciar l'expropiació forçosa. La propietat el feia servir com a jardí particular i el va reformar sense cap mena de control. N'és un exemple el fet que van omplir una de les sales principals amb tones de runa per aplanar-la. Ara aquest espai s'ha hagut de netejar i buidar a mà perquè les màquines no hi podien accedir.

Valuosos secrets
El castell ocultava secrets molt valuosos. Les excavacions, sota la direcció de l'arqueòloga Marta Fontanals, de la Universitat Rovira i Virgili, van descobrir un poblat protohistòric datat entre els segles VII i V abans de Crist.
Les muralles feudals se superposen a les iberes, una mostra que havia estat un enclavament defensiu de primer ordre. També s'ha recuperat un altre element singular: el pou del gel, una imponent volta de 12 metres d'altura que emmagatzemava el gel portat des de Montblanc, a més de 40 quilòmetres, per conservar la carn. Un estrany sistema, donada la seva ubicació, i que dóna fe d'una antiga esplendor.
El consistori té previst obrir la fortificació al públic durant el segon trimestre d'aquest any. Per poder rodejar la construcció a peu s'han comprat i s'han enderrocat les cases adjacents. La millora ha permès ressaltar les dues torres de defensa, la muralla i el pont de pedra, del segle XVI. A més a més, han quedat localitzats i documentats habitacions, sitges, graners i cellers, i els visitants podran veure al subsòl les diferents estructures que marquen l'evolució de la fortificació.
Està previst que una de les sales es converteixi en un centre d'interpretació, amb exposicions permanents i temporals. La coberta, amb una superfície de 500 metres quadrats, serà un auditori a l'aire lliure "apte per a actes culturals i socials, com conferències i casaments, amb unes vistes magnífiques", segons Gavaldà.
L'ajuntament ha invertit més de set anys i 630.000 euros "estalviats amb paciència de formiga", comenta Gavaldà, en la transformació d'un castell en decadència en un equipament cultural. L'última subvenció, de 200.000 euros, l'ha concedit no fa gaire el Ministeri de Foment i es dedicarà a polir serrells i al projecte museístic. "Sempre he tingut clar el projecte i l'he defensat, moltes vegades en solitari, perquè estic convençut que un poble que perd la història perd la identitat", assegura l'alcalde.
 
 

http://www.elperiodico.cat/default.asp?idpublicacio_PK=46&idioma=CAT&idnoticia_

PK=480052&idseccio_PK=1051



Cultura destinarà 3,4 milions al patrimoni arquitectònic i arqueològic

noticies de C A T A L U N Y A - — Publicat per josep.m @ 17:26
EL PUNT. Barcelona.
El govern de la Generalitat va aprovar ahir una convocatòria de subvencions de 3.441.000 euros en ajuts per a la restauració del patrimoni arquitectònic i per a intervencions arqueològiques i paleontològiques en el període 2008/09. D'aquests diners, 2.205.000 euros seran en forma d'ajuts per a la restauració d'«immobles de notable valor cultural», i 1.236.000 es destinaran a intervencions arqueològiques i paleontològiques incloses en projectes d'investigació biennals. En el primer cas, les inversions es repartiran així: 1.429.942 euros per a les corporacions locals, 620.046 per a institucions sense finalitat de lucre; 124.009 per a famílies, i 31.002 per a fundacions. En el segon apartat, Cultura preveu destinar 800.000 euros a les universitats públiques; 240.000 als ens locals; 94.400 a les institucions sense finalitat de lucre; 61.600 a les famílies, i 40.000 a fundacions privades.
 
 http://www.vilaweb.cat/www/elpunt/noticia?p_idcmp=2728182 
 


ARGENTINA - Descubren en Puerto Deseado el fuerte español más antiguo de la Patagonia

noticies del mon - — Publicat per josep.m @ 12:01
(Foto: Noticias argentinas)
 
 Hernando de Magallanes denominó el lugar 'Bahía de los Trabajos Forzosos'

 

JUAN IGNACIO IRIGARAY

BUENOS AIRES.- El primer fuerte de la España colonial en la Patagonia, que dataría del siglo XVIII, ha sido descubierto por arqueólogos de la Universidad de Buenos Aires después de dos años de trabajos y excavaciones en campos ubicados a las afueras de la localidad Puerto Deseado, 1.800 kilómetros al sur de Buenos Aires.

La fortificación de piedra, según revelaron los investigadores al semanario argentino 'El Orden', fue construida por hombres de la Real Compañía Marítima de España que navegaron por el atlántico austral explorando esos confines de las américas.

En ese punto geográfico, ubicada al sur del golfo de San Jorge, ya había hecho incursiones en marzo de 1520 Hernando de Magallanes que ingresó a la ría huyendo de un fuerte y persistente temporal de viento, y denominó al lugar 'Bahía de los Trabajos Forzosos' por los laboriosas tareas que le depararon los malos tiempos que debió soportar.

En 1586, un 17 de diciembre, arribó la flotilla comandada por el corsario inglés Thomas Cavendish, integrado por las naves 'Hugh Gallant', 'Content' y 'Desiré', bautizando al puerto con el nombre de ésta última ('Deseo' en castellano), posteriormente quizás por un error de traducción se la llamo 'Deseado'.

Los navegantes de la Real Compañía Maritima de España se afincaron en tierra firme sobre la ría de aguas cristalinas y allí construyeron el fuerte. Pero tras la independencia argentina de España en 1810 abandonaron la zona y en 1884 Buenos Aires mandó a esos parajes un contingente de colonos al mando del capitán italiano Antonio Oneto que fundarían una colonia agrícola ganadera.

Después de más de dos siglos, en 2005, empezaron las excavaciones por parte de un equipo encabezado por el doctor Daniel Schavelzon y acompañado por la conservadora Patricia Frazzi, el arquitecto Guillermo Páez, y la licenciada Mónica Carminatti, que llegaron hasta las cercanías del monumento a la Expedición Colonizadora, a las afueras de Puerto Deseado.

Los arqueólogos encontraron restos de un muro de piedra, lo que les dio indicios de que podría haber otras construcciones bajo tierra. En 2006, integrantes del mismo equipo de investigadores, con la participación de seis estudiantes de arqueología, junto a dos documentalistas, ampliaron sus observaciones al descubrir otro par de muros que presentaban características de construcción y cronológicas totalmente distintas.

Las dos expediciones recolectaron material cultural que fue "lavado, cuantificado, procesado y registrado por medio de fotografía digital, quedando en guarda en el Museo Brozoski" local.

"El sector que fue liberado durante la primera campaña, tanto por su ubicación como por su simple factura, posiblemente corresponda a restos de un corral, mientras que los otros dos pueden ser, uno parte de la muralla que rodeaba a las instalaciones de la Real Compañía Marítima, y el otro un fragmento de un muro de alguno de los edificios que existían en su interior", explicaron los arqueólogos.

El arquitecto Guillermo Páez sostuvo que el hallazgo merece ser divulgado porque "es una de las construcciones más antiguas dentro de las que están apareciendo en la Patagonia", y subrayó que "es la única fortaleza o asentamiento español construido en piedra que se hizo en la región patagónica".

Hoy Puerto Deseado es una apacible localidad de 13.000 habitantes, en cuyos muelles amarra la flota pesquera del caladero en el mar argentino austral y que cuenta como principal atracción turística la fiesta nacional de la pesca del tiburón.

 

http://www.elmundo.es/elmundo/2008/02/01/cultura/1201828749.html

 


Powered by LifeType