PATRIMONI HISTORIC i ARTISTIC


BESALU - Besalú aconsegueix per fi el vell objectiu d'entrar a la Xarxa de Calls de l'Estat - 23.2.08

noticies de C A T A L U N Y A - — Publicat per josep.m @ 21:53



El centre d'interpretació del call s'obrirà la setmana que ve

RAMON ESTÉBAN.
Besalú
Deu anys després d'iniciar els tràmits, finalment el cap de setmana que ve Besalú s'incorporarà oficialment a la Xarxa de Calls de l'Estat, el selecte grup de ciutats de l'Estat que disposen d'un ric patrimoni de cultura jueva. El corresponent acte protocolari es farà durant la mostra Besalú, Ciutat Jueva, en què s'inaugurarà el Centre d'Interpretació del Call.



+ Exterior del nou equipament -encara en obres- ahir al matí. / Foto: R. E.

Formar part d'aquesta xarxa, integrada per quinze ciutats de l'Estat més, com ara Girona i Barcelona, suposa la consolidació de la vila garrotxina com a referent del llegat jueu i, consegüentment, permet a Besalú entrar en els preuats circuïts del turisme –de fort poder adquisitiu– de les comunitats jueves escampades per tot el món. Els tràmits van començar fa una dècada i, si bé ja van donar uns primers fruits, com ara la concessió a Besalú del limitat estatus de ciutat concertada, la plena integració a la Xarxa de Calls de l'Estat no es farà efectiva fins al dia ú de març. «A partir d'ara participem automàticament dels projectes i programes de la xarxa», va explicar ahir l'alcalde, Lluís Guinó.



EQUIPAMENT NOU


L'esdeveniment coincidirà amb l'estrena del Centre d'Interpretació del Call, unes instal·lacions situades a la flamant plaça dels Jueus que tindran la missió d'orientar sobre el llegat d'aquella cultura. A l'equipament, que ahir encara estava en obres, hi haurà una petita exposició sobre el call i un punt d'informació. També s'hi podrà veure un audiovisual sobre el patrimoni arquitectònic del barri jueu, elaborat per l'arqueòleg de la UdG Jordi Sagrera, director de la recerca de què ha estat objecte la Besalú medieval els últims anys. Precisament ahir es va anunciar que en una pròxima campanya es mirarà d'excavar el cementiri jueu, un recinte que està documentat però del qual no s'han trobat mai les restes.



FESTIVAL DE CINEMA


Per segon any consecutiu, dins la mostra s'hi farà el festival de cinema jueu, que ja arriba a la sisena edició. S'hi projectaran catorze pel·lícules, entre documentals i ficció. Al marge de les obres que concursaran, es passaran tres films del realitzador israelià Amos Gitai. Les sessions es faran entre el dia 28 i el dia 2 a cal Tronc, que s'estrena com a seu del festival.
 
http://www.vilaweb.cat/www/elpunt/noticia?p_idcmp=2751407

MONTBLANC - Al descobert dues tombes i ossos a l'església romànica de Santa Maria de Montblanc - 23.2.08

noticies de C A T A L U N Y A - — Publicat per josep.m @ 21:47
Segons Codex, l'estructura del temple, que s'ha excavat fins als fonaments a 3,5 metres, està gairebé intacte

N. ROCA. Montblanc
Les prospeccions arqueològiques que l'empresa Codex ha dut a terme les últimes setmanes a l'església romànica de Santa Maria de Montblanc, trobada fa poc, han posat el descobert dues tombes «en molt mal estat de conservació» i nombroses restes d'ossos que haurien servit com a material per al farciment per la construcció de l'església d'estil gòtic que s'hi va aixecar a sobre. Deixant de banda les restes humanes que s'hi han trobat, l'arqueòloga Immaculada Teixell creu que les restes són importants perquè l'estructura de l'església s'ha mantingut gairebé intacte. Codex ha pogut arriba fins els fonaments del temple, a 3,5 metres de profunditat i ara es preveu que la troballa pugui quedar a la vista per al públic amb una estructura de vidre.



+ La troballa s'ha fet en una de les capelles, a tocar del campanar, i es deixarà a la vista amb una estructura de vidre. Foto: N.R.

«Són dues fosses simples, un forat al terra amb les restes de dos senyors» però «estan en molt mal estat de conservació» a causa de la humitat, explicava l'arqueòloga de Codex, Immaculada Teixell. Les prospeccions arqueològiques que s'han dut a terme els últims quinze dies l'església romànica de Santa Maria de Montblanc, trobada fa poc, també han posat al descobert les restes de «molts ossos». Teixell deia que estan «descontextualitzats» i que el més probable és que en el seu moment haguessin servit com a material per al farciment de l'església gòtica que posteriorment es va construir sobre el que havia estat el primer centre religiós de la vila ducal, i que data del s.XII.

Un equip de quatre persones ha treballat durant nou dies en les excavacions que han aprofundit 3,5 metres fins als fonaments –on s'ha tret pedra esmicolada que va servir de farciment– i que han permès destapar una part de la capçalera de l'església, l'absis i l'arrancament de la nau.

Segons Teixell, la descoberta és important perquè «és estrany» que l'estructura estigui tan ben conservada, i alhora, no recorda que mai s'hagi fet una troballa amb tanta «potència». Ho justificava explicant que l'elevat desnivell de la zona va permetre que la construcció de l'església gòtica no fes malbé la romànica. Les dues pròximes setmanes Codex haurà d'elaborar un informe en què es detallaran les característiques de la troballa. Teixell ja avançava que no creu que les dues tombes que s'han trobat tinguin cap interès especial.

L'Ajuntament té previst deixar al descobert la troballa, amb una estructura de metall i vidre que es començaria a col·locar passat Setmana Santa, ja que primer s'han d'acabar les obres de restauració de les capelles, per poder tornar-les a obrir al culte.

 

http://www.vilaweb.cat/www/elpunt/noticia?p_idcmp=2751566


INDIA - (*) Los arqueólogos desenterrar 2500-año-vieja ciudad en Orissa - 23.2.08

noticies del mon - — Publicat per josep.m @ 11:55

 

HISTORY BEHIND: Sisupalgarh was once a thriving metropolis, with a population of over 25,000.

 

  HISTORIA DE: Sisupalgarh que una vez fue una floreciente metrópolis,

con una población de más de 25000.

 

 

Bhubaneswar: Los arqueólogos han realizado interesantes hallazgos en una antigua ciudad Sisupalgarh en Orissa, que es más de 2500 años de antigüedad.  Ellos creen que es más vieja y más grande que incluso Atenas, en Grecia.

Situado en las afueras de Bhubaneswar, Sisupalgarh una vez fue una floreciente metrópolis, con una población de más de 25000. Eso hace que sea aún más grande que la ciudad más grande de la Grecia clásica, Atenas.

Universidad de California Jefe arqueólogo Dr Monica L Smith dice, "Estas ciudades desde muy temprana hora sobre el tercer o cuarto siglo aC fueron muy densamente pobladas y urbanas en todo el sentido de la palabra."

Aunque Sisupalgarh fue descubierto en 1948, no fue hasta hace tres años que las excavaciones comenzó aquí.

  Un equipo de arqueólogos de Deccan College en Pune, de la Universidad de California y Estudio Arqueológico de la India (ASI) son la dotación de la excavaciones.

"Lo que hemos excavado es una zona muy pequeña del sitio. Each area has given a different perspective and architecture.” Cada área ha dado una perspectiva diferente y la arquitectura. "

  Una gran variedad de cerámica descubierto, muestran la gran calidad de la vida en la ciudad. Las excavaciones revelan la ciudad fue bien planificado con ocho puertas.

  Hubo un gran monumento para las reuniones públicas. Toda la ciudad estaba rodeada de grandes murallas defensivas.

Los arqueólogos creen que es debido a las excelentes aptitudes de arquitectura; los pilares podrían permanecer durante tantos años.

Pero hasta el momento sólo una pequeña parte de la enorme sitio ha sido excavado.

  Los investigadores tienen que depender en gran medida de fondos extranjeros para la excavación como el gobierno todavía no ha intervenido para ayudar.

 

http://www.archaeologynews.org/story.asp?ID=261821&Title=Archaeologists%

20unearth%202500-yr-old%20city%20in%20Orissa

 

 



CACERES - Los trabajos en la calle Ancha de la ciudad de Cáceres se reanuda tras el hallazgo de restos humanos - 22.02.08

noticies de extremadura — Publicat per josep.m @ 11:00


El hallazgo de restos humanos en las obras de la calle Ancha, en la ciudad monumental, no impedirá que puedan completarse en el plazo de 15 o 20 días. Así lo afirmó ayer el concejal de Infraestructuras, Miguel López, que apuntó que los técnicos del ayuntamiento, la Junta y las empresas responsables (gas, electricidad y agua) han decidido continuar los trabajos tras haber quedado suspendidos el pasado martes. De hecho, ayer los operarios pudieron reanudar las tareas para la instalación de nuevas conducciones de estos servicios en el tramo comprendido entre Puerta de Mérida y San Mateo.

López explicó ayer, tras recabar el informe de los técnicos, que los huesos encontrados en la zona podrían pertenecer a antiguos enterramientos realizados en el entorno de las iglesias. "Parece ser que es habitual que en actuaciones de este tipo en la parte antigua aparezcan restos humanos", precisó el edil, que aseguró que arqueólogos de las empresas y de la Junta se han encargado de supervisar los trabajos y fijar medidas para que la obra pueda continuar.

Entre ellas, López citó la necesidad de realizar a mano y sin utilizar maquinaria pesada la apertura de zanjas en el tramo de la calle más cercano a la plaza de San Mateo, donde se han hallado los restos. El edil recordó que las obras no han sido encargadas por el ayuntamiento y que la responsabilidad corresponde a Iberdrola, Canal de Isabel II y Gas Extremadura. También apuntó que cualquier actuación en el casco antiguo obliga a un seguimiento arqueológico, según recoge el Plan Especial.

 

http://www.radiointerior.net/index.php?op=noticia&id=3032

Powered by LifeType