PATRIMONI HISTORIC i ARTISTIC


TARRACO / MERIDA - Tarraco. Novedades Arqueológicas"

noticies de T A R R A C O - — Publicat per josep.m @ 09:31

La Asamblea acoge el Ciclo de Conferencias "Ciudades de la Península Ibérica: Tarraco. Novedades Arqueológicas"
La secretaria Primera de la Mesa de la Asamblea, Emilia Guijarro, inaugura este viernes, a las 10.00 horas, en el salón de actos de la Asamblea, el Ciclo que ha sido organizado por el Instituto de Arqueología de Mérida.

El acto será presentado por el director del Instituto, Pedro Mateos, e intervendrán también la concejala de Urbanismo del ayuntamiento de Mérida, Estrella Gordillo, y el director general de Patrimonio Cultural, Francisco Pérez Urban.

Desde la Asamblea, se ha señalado que el programa recoge: 'Viviendo en un circo romano. Éxitos y fracasos en la gestión del patrimonio arqueológico de Tarragona', por el Dr. Joaquín Ruiz de Arbulo, de la Universidad de Lleida.

Tras esto, le seguirá la ponencia 'El proyecto Planimetría Arqueológica de Tarraco o la arqueología de la arqueología: una necesidad imperiosa', a cargo del Dr. Josep María Macías Solé, del Instituto Catalán de Arqueología Clásica".

Junto con ello, 'La recepción de los modelos urbanos en la arquitectura pública romana: el caso de Tarraco', pronunciada por el doctor Ricardo Mar, de la Universidad Rovira i Virigili.

Y, 'El territorio de Tarraco entre el Imperio y la Tardo-Antigüedad: las villas romanas de Els Munts y Centcelles', por el doctor. Josep Antón Remolá Vallverdú, del Museo Nacional Arqueológico de Tarragona.

 

 http://www.regiondigital.com/modulos/mod_periodico/pub/mostrar_

noticia.php?id=60501



TARREGA - El ayuntamiento de de la localidad leridana de Tàrrega financiará la rehabilitación de una antigua tenería

noticies de C A T A L U N Y A - — Publicat per josep.m @ 09:16

El Molí de la Codina
FOTO.- http://www.telecentre.sbg.cat/node/2060 

 

EFE - viernes, 29 de junio

Tàrrega (Lleida), 29 jun (EFE).- El ayuntamiento de de la localidad leridana de Tàrrega financiará la rehabilitación de una antigua tenería o adobería de pieles de la ciudad del siglo XVI vendiendo los once pisos que construirá encima del yacimiento, en una iniciativa pionera en España para preservar restos históricos.

El concejal de Cultura de la ciudad, Jordi Ramón, ha explicado que los restos del denominado Molí del Codina quedarán integrados enla planta baja de un edificio que se levantará en el solar del yacimiento, un inmueble que tendrá dos plantas destinadas a viviendas.

El conjunto arqueológico será visible desde el exterior mediante unas grandes cristaleras transparentes.

El coste del proyecto se estima en 1,7 millones de euros, si bien esta cifra no se financiará a través de las arcas públicas, sino vendiendo las once viviendas que se construirán en la primera y segunda planta del edificio.

El ayuntamiento confía que la transformación de los restos arqueológicos de la antigua adobería en un lugar de interés cultural y museístico puede autofinanciarse.

El consistorio ya ha adjudicado la redacción del proyecto definitivo a un gabinete de arquitectos especializados y se prevé que esté listo en tres meses.

El yacimiento fue objeto de excavaciones en los años 1997 y 1998, después de ser descubierto accidentalmente durante unas obras y adquirido posteriormente por el Ayuntamiento de Tàrrega. EFE.

ctrg/ja/pll/gcf

 

http://es.noticias.yahoo.com/efe/20070629/ten-t-rrega-financiara-

recuperacion-yaci-1e62297.html



ATAPUERCA - Una dent humana avala que els primers pobladors d’Europa van arribar a Atapuerca fa 1,2 milions d’anys

noticies del mon - — Publicat per josep.m @ 08:26

roda de premsa a Atapuerca

José María Bermúdez, Eudald Carbonell i Juan Luis Arsuaga, durant la roda de premsa de presentació del molar, divendres 29 de juny, a Atapuerca - Crèdit foto: IPHES - Jordi Mestre


La jornada del 27 de juny tot just acabava de començar. Com és habitual, a les 9 del matí els membres de l’Equip d’Investigació d’Atapuerca (EIA) s’incorporaven als seus treballs als diferents jaciments, tal com van fer els destinats a la Sima del Elefante. “Va ser molt ràpid, no feia ni 10 minuts que havia començat a excavar al nivell 9 i de cop i volta veig que em surt una dent. De seguida ho vaig comentar als experts que tenia a prop meu, vam cridar a l’Eudald Carbonell, al José María Bermúdez, i a més investigadors que es trobaven en altres jaciments de la Sierra; entre tots vam poder confirmar que es tractava d’un molar humà, explica la protagonista de la descoberta, Rosa Huguet, investigadora de l’IPHES (Institut Català de Paleoecologia Humana i Evolució Social) i membre de l’Àrea de Prehistòria de la Universitat Rovira i Virgili de Tarragona.

Dent d'1,2 milions d'anys trobada a Atapuerca

Premolar d'una espècie anterior a l'Homo antecessor descoberta el 27 de juny a la Sima del Elefante a Atapuerca - Crèdit foto: Jordi Mestre - IPHES

“Aquesta troballa esdevinguda a TE9 és molt important perquè és la prova definitiva de la presència humana a la Sierra d’Atapuerca fa, almenys, 1,2 milions d’anys”, assegura Eudald Carbonell, director de l’IPHES i codirector del Projecte Atapuerca. Carbonell explica: “en anys anteriors havíem trobat indústria lítica que avalava aquesta antiguitat, i si hi ha instruments de pedra, hem de pensar que hi ha hagut homínids que els han fabricat, però mai no havíem descobert restes humanes en aquest jaciment”.

Rosa Hugguet amb el premolar

Rosa Huguet, investigadora de l'IPHES - URV responsable de la troballa, amb el premolar protagonista a la Sima del Elefante - Crèdit foto: Jordi Mestre

En el mateix sentit, Rosa Huguet, que tot just fa unes setmanes va llegir la seva tesi doctoral a la URV basada en les ocupacions humanes a Atapuerca i Orce, assenyala: “a la tesi ja defensava presència d’homínids a Atapuerca fa 1,2 milions d’anys, però m’havia fonamentat en les marques de tall que havia observat en restes de fauna, que haurien estat consumides per aquests homínids, i en la indústria lítica apareguda. El fet que ara hagi sortit aquest molar és una prova directa que avala l’ocupació humana a la Sima del Elefante en aquell període”.

Aquesta dent és exactament un P4, un premolar inferior molt ben conservat i que s’atribuiria a un adult. Sobre l’espècie d’homínid a la qual podria pertànyer, Carbonell ha apuntat: “no ho sabem encara, però es tractaria en tot cas d’un ancestre de l’Homo antecessor. Seria una espècie anterior a aquesta, per tant, s’avançaria en 400.000 anys l’arribada dels primers pobladors europeus”. Fins el 27 de juny, l’homínid més antic que hauria entrat a Europa era l’Homo antecessor, descobert també a Atapuerca, però en aquest cas a Gran Dolina, amb una antiguitat d’uns 800.000 anys”.

Equip que treballa a la Sima del Elefante

L'equip que aquests dies treballa a la Sima del Elefante amb dos dels codirectors del Projecte Atapuerca, Eudald Carbonell i José María Bermúdez - Crèdit foto: Jordi Mestre - IPHES

Les datacions de les restes arqueològiques sempre és una feina àrdua, que es recolza en diferents tècniques. En aquest cas, Carbonell ha manifestat: “de moment hem emprat les dades bioestratigràfiques del nivell on ha aparegut el molar; la presència del micromamífer Allophaiomys lavocati ens indica una antiguitat de més d’1,2 milions d’anys. Alhora, les primeres proves de paleomagnetisme que hem efectuat ens parlen d’una polaritat inversa”. Hi ha hagut èpoques en que el nord magnètic s’ha orientat cap al sud geogràfic, i al revés; les roques ens informen de l’estat d’aquesta polaritat i, per tant, de l’antiguitat dels fòssils.


Carbonell ha remarcat que “farem més proves de paleomagnetisme perquè pensem que fins i tot podríem anar més enllà dels 1,2 milions d’anys. De moment, però, els jaciments d’Atapuerca refermen la seva importància com un indret clau per a l’estudi de l’evolució humana, perquè tenim restes de les seqüències de diferents espècies d’homínids, d’1.2 milions d’anys, de 800.000 i de 500.000 anys”.

 

http://blocs.tinet.cat/blog/el-bloc-de-les-activitats-de-liphes

SUECIA - Un Mickey Mouse vikingo

noticies del mon - — Publicat per josep.m @ 07:04

 El broche vikingo con la forma de Mickey Mouse

Arqueólogos encuentran un broche de bronce de hace mil años con la forma del famoso personaje de Disney

ELPAIS.com - Madrid - 19/06/2007

En 1928 Walt Disney creó el personaje de animación más famoso de la historia: Mickey Mouse, el ratón Mickey. Fue el origen del Imperio Disney y hoy en día sus redondas orejas circulares sobre su cabeza también circular son uno de los iconos más reconocidos en todo el mundo. Pero hace mil años alguien ya hizo lo mismo, al menos en las formas. Un equipo de arqueólogos ha encontrado al sur de Suecia, en un yacimiento vikingo, un broche del año 900 d.C. que tiene la forma y la cara del famoso ratón animado, según informa el canal Discovery en su página web.

Según declaraciones del arqueólogo Jerry Rosengren, de la Universidad de Lund, a Discovery, a pesar del curioso parecido, el broche representa la cabeza de un león y posiblemente formara parte de los adornos de una mujer.

El objeto, quefue encontrado en un yacimiento arqueológico en Uppåkra, al sur de Suecia, "problemente es de origen francés", ha dicho Rosengren, "y seguramente fue diseñado por alguien que nunca vio un león".

 

 http://www.elpais.com/articulo/sociedad/Mickey/Mouse/vikingo/elpepusoc/

20070619elpepusoc_2/Tes


Powered by LifeType