PATRIMONI HISTORIC i ARTISTIC


EGIPTO - Arqueòlogs egipcis anuncien la troballa més gran des de la de la tomba de Tutankamon

noticies del mon - — Publicat per josep.m @ 18:11
Bust de Hatsepsut. Foto:  ARXIU
Bust de Hatsepsut. Foto: ARXIU

 

Els experts asseguren que han identificat la mòmia de Hatsepsut, la faraona més cèlebre

AGÈNCIES
EL CAIRE

Un equip d'egiptòlegs han assegurat que han identificat amb certesa la mòmia de Hatsepsut(1502-1482 aC), la faraona més cèlebre de l'Antic Egipte, en una humil tomba de la Vall dels Reis que fins ara s'atribuïa a la seva nodrissa.

El secretari general del Consell Suprem d'Antiguitats, Zahi Hawas, ha afirmat que demà oferirà una roda de premsa al Caire en què desvelarà els resultats dels treballs realitzats per un equip de científics, arqueòlegs i professors de les universitats egípcies que demostraran si la mòmia és de la reina o de la seva nodrissa, tal com es creia fins ara.

La conferència de premsa per presentar el que Hawas ha considerat com la troballa més important a la Vall dels Reis des que es va descobrir la tomba del faraó Tutankamon tindrà lloc a la seu del Museu Egipci al Caire, on hi ha la mòmia en l'actualitat. Discovery Channel ha anunciat l'emissió del documental Secrets of Egypt's Lost Queen (Secrets de la reina perduda d'Egipte) pel diumenge 15 de juliol a les nou del vespre.

L'única dona faraona

Hatsepsut, que pertany a la 18a dinastia de l'Imperi Nou, va ser l'única dona que es va proclamar faraona, i que es va dotar de tots els títols masculins en el període faraònic. El temple de Hatsepsut a Dair al-Bahari --on era la mòmia fins l'any passat-- és un dels monuments més visitats pels turistes que viatgen a la ciutat pròxima de Luxor, 720 quilòmetres al sud del Caire.

L'egiptòloga Elizabeth Thomas ha plantejat durant anys la hipòtesi que una de les dues mòmies de dones trobades el 1930 a la Vall dels Reis era la de Hatsepsut, perquè col·locar el braç dret sobre el pit de la dona indica reialesa. El seu cadàver momificat potser va ser amagat en aquesta humil tomba per seguretat després de la seva mort perquè el seu fillastre i successor, Tuthmosis III, va intentar eliminar la seva memòria.

20 anys d'esplendor i segles de silenci


Hatsepsut era filla del faraó Tuthmosis I i esposa de Tuthmosis II, el seu germanastre. Quan el seu germanastre va morir, es va convertir en regent del jove rei Tuthmosis III, fill del seu marit Tuthmosis II i una concubina. Però Hatsepsut no va acceptar aquest paper secundari i aviat es va proclamar faraona. Durant els seus 20 anys de regnat, Egipte va disfrutar d'una era de pau, prosperitat i esplendor. Després de la seva mort, l'única dona faraona va ser menyspreada, les seves imatges i inscripcions mutilades i els seus monuments demolits pel seu gelós successor, Tuthmosis III.

De les obres monumentals construïdes durant el seu regnat, només dos grans temples, el de Karnak i el de Dair al- Bahari, es mantenen. Aquest últim va ser escenari el 1997 d'un dels pitjors atemptats terroristes que va patir Egipte: en l'atac van morir 57 turistes i tres egipcis pels trets d'un grup de sis terroristes.

La mòmia de Hatsepsut mai va ser trobada. Quan Howard Carter va explorar la seva tomba inacabada KV20 el 1920, va trobar dos sarcòfags buits: un era per a Hatsepsut i l'altre per al seu pare, Tuthmosis I.

 

http://www.elperiodico.cat/default.asp?idpublicacio_PK=46&idioma=CAT&idnoticia_

PK=419176&idseccio_PK=1026



PERU - Denuncian daños a un complejo arqueológico de Perú al instalar la empresa mexicana Telmex cables de fibra óptica

noticies del mon - — Publicat per josep.m @ 18:05
http://www.formarse.com.ar/enigmas/LAS%20PIEDRAS%20DE%20ICA.htm 
Las piedras de ICA
 

LIMA, 15 (EP/AP)

El Instituto Nacional de la región peruana de Ica presentó hoy una denuncia por la vía penal ante la Fiscalía por los daños que ha sufrido un importante complejo arqueológico de esa zona, presuntamente por los trabajos de instalación de fibra óptica que realizó la compañía Telmex, de México.

El director del Instituto, Alfredo González, dijo a AP que presentó la denuncia ante la fiscalía de Ica, a 265 kilómetros al sureste de Lima, después de constatar los daños que se produjeron en unos 200 metros de un complejo arqueológico en ese lugar en medio de los trabajos que realizaba Telmex.

La empresa mexicana fue contratada por la compañía de telefonía Claro y contaba con los permisos pertinentes del organismo cultural para realizar la obra.

Añadió que él encontró, en medio de los trabajos de instalación de fibra óptica, restos de fardos funerarios de entre 2.500 y 3.000 años de antigüedad, pertenecientes a una cultura del lugar, y que el Instituto pensaba que allí había alrededor de 20 de estos objetos, cilindros de algodón y tela, bajo los cuales se encuentran restos humanos, muchas veces en excelentes condiciones de conservación.

González dijo que había encontrado restos de huesos humanos desperdigados por el desértico lugar, pero que los fardos, o lo que quedaba de ellos, habían desaparecido.

"He pedido a la fiscalía que sancione con todo el rigor de la ley a los responsables, pero quien hizo la obra fue Telmex", indicó en entrevista telefónica.

La denuncia penal tiene que ser analizada por el fiscal, y luego éste deberá presentarla a un juez, junto con una solicitud de sanción, que él crea conveniente, a quien estime responsable del daño.

González dijo que dentro de la demanda se solicitó la devolución de las osamentas, y que la sanción podría ser económica, o de otro tipo de arreglo, como obras para la zona, e incluso una salida extrajudicial.

 

http://www.abastodenoticias.com/noticias_de_prensa.asp?pr=181
 
 


CHINA - Aparecen dos tumbas de la dinastía Ming en unas obras de Shanghai

noticies del mon - — Publicat per josep.m @ 12:41
 
 Foto
 
Un equipo de obreros que preparaba la construcción de un edificio en Shanghai encontró los restos de dos tumbas matrimoniales que datan de la dinastía Ming (1368-1644). Al abrir la primera de ellas, los arqueólogos locales se sorprendieron con un hallazgo atípico: dentro del sarcófago de piedra había otro de madera, dentro del cual, a su vez, había un tercer ataúd de color negro, donde estaban los restos de una pareja.
 
EFE

 

 
 
 
 
 
Sobre ellos, anillos, horquillas para el pelo, cinturones y tallas en madera, así como leones y tortugas de piedra, mientras que en las paredes había inscripciones típicas de los enterramientos de la época Ming.

"Podría ser la tumba de una familia de alto rango de la dinastía Ming", afirmó el especialista Jiang Hanhong, del departamento de arqueología de la Biblioteca del Distrito de Jiading, que dirigió la excavación.

La Comisión Gestora de Reliquias Culturales de Shanghai decidirá ahora si las tumbas tienen un valor histórico especial, mientras la prensa asegura que se buscarán otras tumbas antiguas en la zona, en el mismo distrito que el circuito internacional de Fórmula 1 donde se celebra el Gran Premio de China.

A pocos cientos de kilómetros de allí, en Fengyang (provincia oriental de Anhui), otro equipo de arqueólogos acaba de desenterrar dos esqueletos que datan de la dinastía Qin (221-206 antes de Cristo), según informa hoy el diario "China Daily".

En las últimas décadas se han encontrado en Shanghai y en sus alrededores más de 300 tumbas de la dinastía Ming, varias de las cuales se exhiben en el Museo de Historia Natural de la ciudad.

En diciembre pasado aparecieron cuatro tumbas Ming durante las obras de una terminal de transbordadores, y el mes anterior se hallaron otras tres en la antigua concesión colonial francesa de la ciudad.
 

http://www.levante-emv.com/secciones/noticia.jsp?pNumEjemplar=

3561&pIdSeccion=307&pIdNoticia=309423#


Powered by LifeType