PATRIMONI HISTORIC i ARTISTIC


BARCELONA - La Fundació Miró rebrà l'ajut de la World Monuments Fund per al manteniment del seu edifici

noticies de C A T A L U N Y A - — Publicat per josep.m @ 19:15


EVA FONT.. Nova York

La World Monuments Fund, organització sense ànim de lucre amb seu a Nova York i que treballa per ajudar a buscar fons als patrimonis culturals amenaçats d'arreu del món, ha escollit la Fundació Joan Miró com un dels 100 patrimonis en perill del planeta. Ahir al matí, la World Monuments Fund va donar a conèixer la llista que l'organització elabora cada dos anys a partir de les sol·licituds que rep. En total, la Fundació Joan Miró va ser una de les més de 200 sol·licituds –i l'única de l'Estat espanyol– enviades a l'organització. La fundació va ser nominada juntament amb edificis singulars com l'església de la Nativitat de Betlem o les escultures budistes de Bamian, a l'Afganistan, destruïdes pels talibans el 2001, per un comitè format per nou representants d'organitzacions internacionals com la Unesco i del món acadèmic.

Ara, un cop escollida entre els 100 llocs del món més amenaçats, la World Monuments Fund treballarà per aconseguir els recursos per a la fundació. Segons l'organització americana, fins ara s'ha aconseguit que el 75% dels edificis o llocs històrics que han tingut el suport de l'entitat hagin obtingut els recursos que demanaven.

La directora de la Fundació Miró, Rosa Maria Malet, que ahir era a Venècia per assistir a la Biennal, va dir que «el formigó de l'edifici podria tenir problemes perquè les petites escletxes que s'han format amb el temps han permès que s'hi filtrés aigua, cosa que pot perjudicar l'anima de ferro que hi ha a l'interior»

Tot i això, Malet va voler treure dramatisme al to catastrofista utilitzat per la World Monuments Fund a l'hora de presentar l'obra de l'arquitecte Josep Maria Sert com un edifici que podria caure a trossos.

 

http://www.vilaweb.cat/www/elpunt/noticia?p_idcmp=2431179


TORTOSA - Surten a la llum restes de les ciutats medieval i andalusina i d'un cementiri romà de Tortosa

noticies de C A T A L U N Y A - — Publicat per josep.m @ 19:13


EL PUNT.
Tortosa
Una intervenció arqueològica al carrer de Sant Domènec de Tortosa, situat al nucli històric de la ciutat, ha posat al descobert diversos murs d'època medieval i andalusina, que mostren com era l'urbanisme antic de la zona. Per sota d'aquestes estructures, s'ha descobert un enterrament romà, que indica que aquest indret es trobava fora del recinte emmurallat de la ciutat romana. La intervenció arqueològica s'ha fet a petició de la Comissió de Patrimoni Cultural de les Terres de l'Ebre arran de la urbanització del carrer Sant Domènec. Segons van informar ahir els serveis territorials de Cultura a les Terres de l'Ebre, l'execució del projecte d'urbanització, per part de l'Ajuntament de Tortosa, del carrer de Sant Domènec va fer que la Comissió de Patrimoni considerés necessària una intervenció arqueològica preventiva a la zona. L'objectiu era determinar la possible afectació dels nivells arqueològics durant aquestes obres. Les estructures s'han descobert a la plaça que tanca el carrer, davant els Reials Col·legis, i de l'església de Sant Domènec. A més dels murs d'època medieval i andalusina, també s'ha trobat una claveguera de cronologia andalusina, que mostra com era l'urbanisme d'aquesta zona de la ciutat abans de la construcció del complex format pels Reials Col·legis, i el monestir i l'església de Sant Domènec, al segle XVI. Per sota s'ha descobert un enterrament romà, cosa que demostra l'ús com a necròpolis d'aquesta part de la ciutat durant l'època romana, i que també indica, segons detalla el Departament de Cultura, que ens trobem en un indret fora del recinte emmurallat de la ciutat romana.

 



TARRACO - El conjunt arqueològic de Tarraco és la tercera meravella de Catalunya

noticies de T A R R A C O - — Publicat per josep.m @ 18:46

 


Foto: JUDIT FERNÁNDEZ

 

 

El celler cooperatiu de Gandesa és la setena


N.B..
Tarragona
El conjunt arqueològic de Tarraco ha estat escollit per votació popular la tercera meravella de Catalunya, en la iniciativa promoguda per l'organització Capital de la Cultura Catalana i l'emissora Catalunya Ràdio. La primera meravella és el temple expiatori de la Sagrada Família de Barcelona, mentre que el celler cooperatiu de Gandesa és la setena.


L'objectiu de la consulta popular era trobar les set meravelles catalanes, amb la voluntat de divulgar el patrimoni cultural material català d'una manera didàctica, pedagògica, lúdica i, alhora, motivar el coneixement i la visita als llocs seleccionats.

El procés per elegir les set meravelles va començar el mes de març passat amb la selecció de les cent propostes que aspiraven a convertir-se en meravella de Catalunya. Durant els mesos d'abril i maig, es van votar setmanalment, agrupades per àrees geogràfiques, les propostes que aspiraven a convertir-se en meravella i, finalment, una vegada elegides les set meravelles de Catalunya, s'ha votat l'ordre amb el qual es presentaran des d'ara en les campanyes de promoció. Després de 35.514 vots d'arreu del territori (30.267 en l'elecció de les set meravelles i 5.247 en l'elecció de la meravella de les meravelles), les set meravelles de Catalunya són, en primer lloc, el temple expiatori de la Sagrada Família de Barcelona, amb el 41% dels vots emesos en la fase final. En segon lloc s'ha situat el conjunt monumental del turó de la Seu Vella de Lleida (14% dels vots) i, en tercer, el conjunt arqueològic de Tarraco (11%). La quarta meravella de Catalunya és el centre històric de Vic (10%) i la cinquena, la catedral de Girona (9%). El monestir de Sant Miquel de Cuixà (8%) és la sisena meravella i el celler cooperatiu de Gandesa (7%), la setena.

L'elecció de les set meravelles de Catalunya s'ha fet per set àrees geogràfiques diferents «per tal que el patrimoni de tot Catalunya tingués l'oportunitat de ser elegit», explica Xavier Tudela, president de l'organització Capital de la Cultura Catalana. Les 41 comarques de Catalunya i les cinc comarques històriques de la Catalunya Nord tenien cadascuna, com a mínim, una proposta per aspirar a l'elecció. Segons Xavier Tudela, «qualsevol de les cent propostes que aspiraven a convertir-se en meravella de Catalunya podia haver estat elegida, la qual cosa demostra que el nostre país té un patrimoni cultural molt ric que cal cuidar, promocionar i projectar». En els propers dies s'establiran les dates en les quals es lliurarà el diploma corresponent a cadascuna de les 7 meravelles de Catalunya. Posteriorment s'iniciaran campanyes de promoció nacional i internacional d'aquest nou instrument de projecció de la cultura catalana que són des d'ara les 7 meravelles de Catalunya.

L'elecció de les 7 meravelles de Catalunya és una iniciativa impulsada per l'organització Capital de la Cultura Catalana i Catalunya Ràdio, en el marc de les activitats extraordinàries que s'organitzen a les ciutats designades com a capital cultural (Banyoles 2004, Esparreguera 2005, Amposta 2006, Lleida 2007 i Perpinyà 2008).

 

http://www.vilaweb.cat/www/elpunt/noticia?p_idcmp=2431516


07-06-2007 Premio de Investigación Arqueológica "José Ramil Soneira"

A g e n d a - — Publicat per josep.m @ 18:23

Premio bianual onde teñen cabida traballos de investigación arqueolóxica no ámbito da comunidade autonómica de Galicia e áreas limítrofes. O prazo de presentación de orixinais está aberto ate o día 1 de octubre de 2007.

Mes informacio a:

http://www.museovilalba.org/doc%20pdf/bases_premio_invest.pdf


TURQUIA - El cementerio demandado para ser armenio perteneció a los Romanos (*)

noticies del mon - — Publicat per josep.m @ 10:49
Yusuf Halaçoğlu, presidente de la sociedad histórica turca (TTK), ha anunciado que un cementerio en el districto de Nusaybin de Mardin que había sido demandado por los armenios en hecho fecha al período romano.
 
Durante una rueda de prensa Halaçoğlu dijo que él había abrogado a los científicos extranjeros para venir y para asistir con la abertura del cementerio. David gaunt, científico de Suiza, era el único para expresar interés.
 
Gaunt aceptó la oferta a condición de que la investigación se conduzca sin la intervención de la administración turca. Gaunt comenzó estudios con el presidente y la delegación de TTK de abril el 24.
 
Al menos gaunt pronto observada que las fotografías del cementerio que él había visto eran diferentes del cementerio en Nusaybin y decidido así para volver a casa sin tomar ningunas muestras del suelo o del hueso del sepulcro. La lectura de los resultados de las muestras del suelo y del hueso probó en el departamento de ingeniería de la universidad de Ankara, Halaçoğlu que los científicos turcos dichos se habían determinado que los huesos para pertenecer al período romano.
 
24.05.2007Today's Zaman Ankara
 
 

http://www.todayszaman.com/tz-web/detaylar.do?load=detay&link=

112112

 


Powered by LifeType