New Age andorrà
16 Abr 2007Qui diria que en un estat tan petit com Andorra, on tothom només va a comprar aparells electrònics o fotogràfics, formatges, tabac, llet en pols francesa o mantega holandesa, hi hagi grups i iniciatives musicals dignes a ser tingudes en compte més enllà de les seves fronteres...
Perque Andorra és molt més que el Santuari de Meritxell, GrandValira o Caldea... I des d'Andorra ens arriben diverses propostes musicals a tenir en compte, i que no es poden quedar a casa seva, i han de ser escoltades també més enllà de les seves petites fronteres.
Gràcies al Myspace podem trobar les planes de dos grups andorrans amb sons que recorden o són pròpiament els de la Música New Age.
Albert Bartomeu i Oriol Vilella són els components de la formació andorrana de música purament New Age anomenada Likantropika.
Així, en el Myspace de l'Albert Bartomeu podeu escoltar peces com "Circles", "Dawn verses", "Ligth mountain" i "All of you", així com veure algunes fotografies que ajuden a visualitzar el viatge que la seva música ens fa reviure en la nostra ment a l'escoltar-la. Algunes de les referències o amistats que podem veure al Myspace de l'Albert Bartomeu són les de Kitaro, Mystic Keys, Moya Brennan, Catya Maré, Angelo Badalamenti o L'étagère.
En el cas del Myspace de l'Oriol Vilella podreu escoltar els temes "Sentir els sentits" (dels pocs temes on a més de la instrumentació, també sentim la veu, en aquest cas, del cant d'un nen) i "Oli", així com un treball de publicitat (o més aviat de música de continuïtat) per a Andorra Televisió.
Pel que fa al Myspace de la formació, Likantropika, podreu gaudir de temes com "Orange field on can...", "Aesthetic contradic...", "Introspective knowl...." o "Garden of emptyness". Likantropika també està preparant una web oficial.
Però la música new age andorrana no s'acaba amb Likantropika.
Potser una mica menys academicista, i en realitat endinsans-se en altres estils musicals, tal i com ho comenten al seu Myspace, trobem els Hysteriofunk. A la guitarra podem retrobar-nos amb n'Oriol Vilella, fa un moment comentat, que es reparteix entre Likantropika i Hysteriofunk. Els altres components d'Hysteriofunk són al baix Óscar Llauradó, als teclats, samplers i programacions en Roger Casamajor, i a la bateria en Lluis Cartes, que acaba de treure el seu primer disc com a cantant, "Camina descalç", gràcies a guanyar el Sona 9 (em sembla que del 2006) en l'apartat de cantautor. Recordem que en Lluis Cartes és acompanyat en les seves actuacions per la banda Els Fluxes (a la que, com no, també hi forma part l'Oriol Vilella).
En aquesta base new age (o més ben dit, de música experimental) dels Hysteriofunk, hi trobem la incidència d'estils musicals tan diversos com el rock, el free jazz, el funk, la psicodèlia, la música experimental, la música electrònica, el groove i la música abstracte. Han publicat dos CD's. El primer d'ells, "Random", el van publicar amb el segell andorrà Disconforme l'any 2000, i conté 13 temes que han de ser escoltats en el reproductor amb la funció de reproducció al·leatòria... i en el que es van deixar d'introduir els components del grup (de lletres al llibret ja en podeu buscar, que no n'hi han). El segon CD, "Juanjo", ha estat produït per Marc Parrot, i publicat per la andorrana Disconforme l'any 2005. Podeu sol·licitar els dos discs a travès de la web oficial dels andorrans.
Aquest cop, però, em sembla que en aquest bloc no us podrem afegir cap video d'aquestes dues formacions andorranes, així que visiteu les seves planes al Myspace, i a disfrutar del repertori mentre treballeu amb l'ordinador...