Transport Públic al Camp de Tarragona... Somiant un millor transport públic...

8 Abr 2007

Aquesta Setmana Santa vaig utilitzar l'eina del Mapes Tinet per a situar un hotel de la cadena d'hotels NH, que la web de la cadena hotelera tenia mal situat en un mapa de Berlín, a uns 2 quilòmetres de la seva ubicació real. D'un altre hotel a Berlin no us podré parlar, però d'aquest si, doncs és l'únic hotel de la capital alemanya on he passat dues nits...

Utilitzar el Mapes Tinet em va fer recordar els temps en que vaig començar a estudiar la carrera d'informàtica a la capital catalana, on em vaig traslladar a viure per motius d'estudis. I a Barcelona t'adones de la gran importància que té la movilitat de les persones, i en especial un ús eficient i pràctic del transport públic, per dinamitzar una ciutat i el seu territori.

Quan vaig arribar a Barcelona ni hi havia tarifes integrades. La línia 2 de metro no es preveia fer anar de cap de les maneres. I ja no diguem dels tranvies, amb el Tranvia Blau, a l'Avinguda del Tibidabo, ja n'hi havia prou per als curiosos o els nostàlgics... Ja han passat vint anys des d'aquella primera presa de contacte amb el transport públic per anar allà on necessitaves arribar. Acabava de sortir del rovell de l'ou (en el meu cas, la ciutat on he nascut i crescut, Tarragona, on si vius al centre, amb les teves dues cames en tens prou per arribar a tot arreu on necessitava arribar fins aleshores) i de seguida em vaig a haver d'acostumar a utilitzar metros i busos, dels que no em desenganxaria fins uns disset anys després, quan per coses de la vida em vaig instal·lar a Reus a viure-hi, quan em pensava que la meva carrera professional em lligaria a Barcelona fins a la jubilació.

Aquells primers anys d'estada a Barcelona no dedicava tot el meu temps només als meus estudis universitaris. També m'agradava somiar el que volia per a casa meva. S'ha de reconèixer que els que som de Tarragona (ciutat o capital o com li volgueu dir, o sigui, dels fills dels fills dels fill dels... dels que fa vint segles vivien a l'antiga Tarraco), sóm una mica nacionalistes tarragonins. I davant d'aquella immensitat que és i era Barcelona, vaig copçar quelcom molt important si volem un veritable futur per a la nostra ciutat: Tarragona per si sòla no és res davant dels poders fàctics que hi ha a Barcelona, i que si Tarragona vol estar al mapa, no pot menysprear el territori al que pertany: el Camp de Tarragona.

Potser sense ser tan rotund als meus divuit o dinou anys, sí que vaig fer les meves primeres passes en pensar en el Territori: el Camp de Tarragona. I vaig somiar i dibuixar la meva xarxa de línies de metro per al Camp de Tarragona... Una mica somiatruites, però si no es somien truites, no hi ha base per tal de dibuixar quin serà el nostre futur...

Doncs just pocs dies després d'utilitzar el Tinet Mapes per a situar aquell hotel berlinès al mapa correctament, i pensar en que bé m'aniria per redibuixar aquells projectes o somnis de joventut, que ensopego amb un article titulat Et pots fer el teu propi Google Maps, en el bloc de Jesús Ferré, i se'm cau la baba i me'n vaig directe al Google Maps...

I ja estic redibuixant aquell mapa de projecte de metro per al Camp de Tarragona des d'ahir mateix... Ara s'ha transformat en un projecte de "Ferrocarrils de la Generalitat" (per als que hàgiu utilitzat aquesta xarxa de transport ferroviària en mans de la Generalitat de Catalunya, podreu copçar que es tracta d'un format que es trova a mig camí del concepte de metro i del concepte de Rodalies i Regionals Renfe), on, dessitjant que es traspassi la xarxa viària de Regionals Renfe a la Generalitat de Catalunya, aquesta començi a invertir a la demarcació de Tarragona (la segona en volum de població a Catalunya) i que els ciutadans del Camp de Tarragona, així com també els de les Terres de l'Ebre, podem gaudir dels avantatges que ja disposen els habitants de la demarcació de Barcelona (tarifa integrada, metro, rodalies,...), començant amb la mínima inversió (o sigui, aprofitant una xarxa ferroviaria ja existent, amb mínimes modificacions en infraestructures, potser si que en material mòbil, i, sobretot, i primer, aplicant una tarifa integrada que afecti a tots els mitjans de transport públic del Camp de Tarragona), poc a poc avancem en consolidar el Camp de Tarragona com la segona àrea metropolitana de Catalunya, però amb la diferència de que el Camp de Tarragona sigui una àrea metropolitana sostenible, però que també estigui situada al mapa de la xarxa de punts de presa de decisions a nivell europeu.

Aquí us deixo amb la imatge de com va quedar ahir un primer esbós de com sommio i proposo que pot ser una xarxa de "Ferrocarrils Catalans" al Camp de Tarragona. He començat per la linia on hi hauria una major inversió en infraestructures, la línia Cambrils-Estació TAV Camp de Tarragona, on s'aprofiten el traçat actual de la Renfe entre Cambrils i Port Aventura, i entre el Pol·lígon Industrial de Constantí i Perafort, i hi ha l'únic tram nou de vies ferroviaries que en una primera fase s'hauria de construir per a completar aquesta Xarxa Ferroviària al Camp de Tarragona, que des de Port Aventura, passaria per Vilaseca de Solcina, la Canonja, Aeroport de Reus i enllaçaria amb la xarxa ferroviaria existent al Pol·lígon de Constantí.

Un altre dia us comento com avança el projecte (hi ha molta feina per endavant, i segurament, més d'un canvi), i anem desenvolupant noves propostes per a un Transport Públic digne per al Camp de Tarragona. Els que volgueu veure la situació actual de l'evolució del projecte (i copiar idees - respecteu el Copyrigth, sisplau!), podeu anar al següent enllaç: aquest enllaç!!!!. Arreveure!!!

Publicat per vpa ( Territori ) :: Comentaris (4) :: Enllaç permanent :: Retroenllaços (1)
Comparteix:
 • Facebook
 • Meneame
 • Twitter
 • Tafanera
 • Barrapunto
 • Tumblr
 • Fresqui
 • del.icio.us
 • E-mail
 • Google
 • Netvibes
 • digg