Amb qui se les haurà de veure Andorra a la Semifinal d'Eurovisió (V)

2 Abr 2007

Anem a veure nous contrincants per als Anonymous a la Semifinal d'Eurovisió, que es celebrarà el proper 10 de maig a la capital finesa, Helsinki.

Comencem per Macedònia (que a causa de problemes diplomàtics amb Grècia, s'ha de fer anomenar com a FYROM, en comptes de simplement Macedònia). Es pot dir que amb gairebé tota seguretat, Macedònia acompanyarà a Sèrbia en el viatge de la Semifinal del dia 10 a la Final del dia 12. I la cantant que representarà la petita república balcània ja té taules eurovisives, doncs va representar el seu país l'any 2002 (el de Rosa amb el seu "Europe's living a celebration") amb el tema "Od nas zavisi" ("De nosaltres depèn"). Anem a veure primer el video de la cançó amb la que Karolina Gočeva representà la República de Macedòna a Tallin l'any 2002 (un tema que em va agradar força, encara que només va assolir 25 punts i una dinovena posició).

Ara Karolina suavitza la contundència d'aquesta cançó up-tempo poc ballable, amb un tema que ens presentarà a la semifinal d'aquest 2007, titulada "Mojot svet" ("El meu món"). Es passa a la balada, on els tocs de pop balcànic es convertiexen en tocs de folk balcànic. Encara que Macedònia tingui com a idioma propi el macedoni, el seu mercat musical (o sigui, els seus cantants) tenen molta millor acceptació en el mercat de les repúbliques ex-iugoslaves de parla serbo-croata que no pas l'altra república ex-iugoslava amb idioma propi, Eslovènia, encara que cal afegir que els cantants macedonis acostumen a llençar els seus temes d'èxit tan en versió macedònia com en versió serbo-croata. Aixó fa que l'intercanvi de vots entre Macedònia i la resta de repúbliques ex-iugoslaves no sigui tan desequilibrada com en el cas d'Eslovènia, que reparteix molts més vots entre els seus veïns que no pas en rep. La tornada d'Austria a Eurovisió després d'un any sabàtic fa que les repúbliques ex-iugoslaves (excepte Eslovènia) incrementin el seu potencial de qualificació a la final. Bé, deixem-nos de rotllos geopolítics, que sempre apareixen durant les votacions del Festival d'Eurovisió, i anem a veure l'actuació de Karolina Gočeva interpretant el tema que portarà enguany a Eurovisió, "Mojot svet".

L'any en que la Gočeva va participar per primer cop a Eurovisió, l'any 2002, el triomf se'l va dur un tema musical ben lleuger, segurament l'últim tema musical senzill que va guanyar el Festival d'Eurovisió, on ara les cançons cada cop són més barroques, incloses les guanyadores. L'any 2002 Letònia es va portar el triomf amb un tema fresc, desenfadat, i amb lleugers aires llatins, de la mà de Marie N, amb el seu "I wanna". Aquest any, els letons ens aporten una formació de cançó italiana (últimament l'italià sona a Eurovisió malgrat que el país transalpí ja fa anys que no hi participa... Esperant el seu retorn?), amb sis intèrprets que ens canten la italianíssima "Questa notte"... Llàstima que l'any passat el romanès Mihai Traistariu, amb el seu "Tornerò" si que ens va fer vibrar... Enguany els letons ens faran passar una estona massa nostàlgica, encara que Romania ens aportarà una altra pinzellada italiana (aigualida entre d'altres idiomes) a la final... Els Bonaparti.lv (quin cognom, ha de ser cors, perquè de francès en té poc, i l'idioma cors i l'italià són gairebé iguals com dues gotes d'aigua) ens oferiran aquesta peça de cançó italiana titulada "Questa notte"...

Doncs si l'any 2002 va guanyar la Maria N amb el tema "I wanna", els que aquest any portaran un tema equiparable a la semifinal del dia 10 seran els noruegs. La ja entrada en la seva segona joventut Guri Schanke ens cantarà el tema "Ven a bailar conmigo", que d'espanyol només té el títol, que es va repetint a la tornada d'una cançó cantada en anglès... La picarona Maria N no la veig prou ben substituida per la que podria ser la seva mare Guri Schanke, però igual la Anne Igatirburu comentarà als de Gestmusic que incorporin aquesta peça en el repertori del fantàstic programa dels dilluns a la nit de la Primera "Mira quien baila"... Vols veure l'actuació de Guri Schanke i el seu "Ven a bailar conmigo"? Ànims, Noruega!!!!...