Si a Montblanc fan la Setmana Medieval... a Gorizia fan el DIES DOMINI

10 Abr 2007

Doncs navegant pel myspace d'un grup de punk metal eslovè, i en concret de la Primorska, la zona eslovena on vaig fer la prestació, m'he assabentat de dues coses més o menys interessants...

La primera és que els VETO , de Nova Gorica (pronuncieu, sisplau, /Nova Goritsa/, que a mi /Nova Gorika/ em fa mal d'oïdes, he he) van actuar aquest dissabte passat 7 d'abril a Ajdovščina, i en concret a la zona de descans que hi ha al costat de la piscifactoria, a pocs metres d'on neix el riu Hubelj, que atravessa la vila per anar a parar al riu Vipava poc després. Es tractava del primer dels dos concerts de presel·lecció de les bandes que actuaran al Njoki Summer Festival (on njoki ho heu de pronunciar com la típica pasta italiana, els gnochi), que es celebrarà el 22 i 23 de juny a l'àrea recreativa de Pale, a Ajdovščina (no confongueu gens ni mica amb el Pale on s'amaguen els assassins del setge de Sarajevo dels anys 1992-1995), o sigui, al costat de la piscifactoria, i ben a prop de la bassa on neix el Hubelj.

Aquí teniu alguna foto dels VETO durant la seva actuació del passat dissabte:

Els vencedors d'aquesta primera presel·lecció no han estat, però, els VETO. S'ha considerat que el millor grup han estat els Noise of silence.

El segon concert de preselecció es farà aquest proper divendres 13 d'abril a Nova Gorica, i segons informa l'Oficina de Turisme d'Ajdovščina, a més dels semifinalistes, hi ha l'actuació d'un grup convidat... Els OBRINT PAS!!!!!! Osia, si sou seguidors dels valencians, ja podeu fer les maletes per anar aquest cap de setmana a Eslovènia (aixó sí, a menys d'un quilòmetre d'Itàlia ;-) ) La nit anterior, 12 d'abril, per cert, els Obrint Pas actuaran a la sala de concerts més emblemàtica de la música undergraund a la capital eslovena, Ljubljana. Es tracta del Orto Bar. Aquí teniu la presentació que fan els de l'Orto sobre els valencians:

12.4. ČETRTEK OBRINT PAS (ŠPA) ska, rock, reggae 8 EUR / 1.917.12 SIT

OBRINT PAS so nastali v Valencii l.1993. Bili so prva glasbena skupina, ki je tradicionalni instrument Valencie-DOLCAINA, združil s skajem, reggaejem in melodičnim

hardcorom , kar je postal znak njihove identitete. Njihova besedila govorijo o njihovi realnosti, vendar v povezavi z problemi, ki tačas zadevajo mladino kjerkoli na svetu,

in to z veliko mero družbene kritičnosti. Od samega začetka Obrint Pas delajo za svojo založbo (45 Revolucions), kasneje pa se združijo z založbo Propaganda Pel Fet! ,ki

sledi isti neodvisni in alternativni filozofiji. Obrint Pas postanejo eden najbolj priljubljenih katalonskih bendov , igrajo po vsej Evropi in na velikih Španskih, baskovskih in

seveda katalonskih festivalih.

Od l. 1997 so Obrint Pas izdali 5 albumov: --1997 La Revolta de l'anima --2000 Obrint Pas--2002 Terra --2004 La Flama --2005 En Moviment! Zadnji En Moviment!

Je bil posnet v živo v Valencii pred 10.000 ljudmi in vključuje različne sorodne katalonske umetnike kot tudi posebne goste kot je Fermin Muguruza

(Kortatu & Negu Gorriak). CD/DVD je bil 7 tednov med Španskih top 20s
ObRINT PAS združujejo različne glasbe: ska, reggae, cumbia, balcanic, melodični hardcore, punk rock, dub, jungle and drum & bass. DJ GABB & DJ CHOLA (Apotheke Crew)

sta zmiksala nekaj pesmi z zadnjega albuma Drum & Bass inačice. SOLIDARNOST IN REVOLUCIJA so tudi leit-motivi tega nenavadnega benda. GLASBA LAHKO SPREMENI SVET!

Tako so OBRINT PAS lani nastopili z MANU CHAO-m za mehiško revolucionarno zapatistično gibanje

Segur que us heu enterat del que diu l'article, he he... Si de cas igual algun dia ho intento traduir (que ara ja fa més d'una hora que hauria d'estar dormint!!!)

Bé, però tot el que he escrit fins ara no té res a veure amb el títol de l'article (excepte que Gorizia és el nom en italià de la ciutat de Gorica, que a causa dels tractats de després de la finalització de la Segona Guerra Mundial va quedar dividida per la fronteran entre la República Italiana i la República Federal de Iugoslàvia - que arran de la independència d'Eslovènia el 1991, s'ha convertit en la ciutat partida per la frontera entre Itàlia i Eslovènia-. Nova Gorica és la nova ciutat que ha crescut a l'altra banda de la frontera, a redòs de Gorizia)... Aquest ha estat un territori on les fronteres han fluctuat durant els segles. Només durant el segle XX, la vila d'Ajdovščina ha estat en quatre estats diferents (l'Imperi Austro-hungar, Itàlia, Iugoslàvia i Eslovènia), i Gorizia, a vint quilòmetres de distància, s'ha trobat en una situació similar... Símbol de la ciutat més eslovena radicada a Itàlia (Trieste seria la gran capital, però allà els eslovens són una important minoria, pero només minoria, la història de Trieste necessitaria enciclopèdies per explicar-la, i no sóc el prou erúdit com per a explicar la història d'aquesta adormida petita metròpoli adriàtica), el Castell de Gorizia acollirà a finals d'aquest mes, el cap de setmana del 28 i 29 d'abril, la cinquena edició del DIES DOMINI, la típica trobada d'artesans, músics, artistes i actors que durant dos dies ens treslladen a l'Edat Mitjana, com passarà per les mateixes dates a Montblanc, o en altres èpoques de l'any amb el Mercat Medieval de Calafell... Un pèl diferent seria la Tarraco Viva.

Per als que volgueu fer-vos una idea de com és el DIES DOMINI, aquí teniu el video que Evelin Bizjak, de Nova Gorica, va preparar sobre com va anar l'edició del 2006 del DIES DOMINI, m'en vaig a dormir, nois i noies, que demà toca treballar!!!!!:

DIES DOMINI famem obsono - trailer

Añadir a Mi perfil | Más vídeos