Bosanska Festa Sretne Nove Godine 2007

31 Des 2006

Bé, si l'altre dia vam fer un especial Nit de Nadal del Bloc del Catarrà, avui fem un especial Cap d'Any, dessitjant-vos un Feliç Any Nou 2007!!!!

I com serà un especial Cap d'Any a la bosniana, doncs us ho dic en bosnià: SRETNA NOVA GODINA 2007!!!!

La veritat és que si l'especial Nit de Nadal del Bloc del Catarrà va ser una petita frikada recordant algunes de les veus de fa temps, avui, com tinc encara menys temps per preparar-ho tot, no em faig responsable de la qualitat de l'Especial de Cap D'Any, que en el Bloc del Catarrà s'anomena BOSANSKA FESTA SRETNE NOVE GODINE 2007!!!

Comencem amb una cantant bosniana corporalment explossiva, Selma Bajrami, i el tema Tako sam mlada ("Així sóc de jove")... Ella és de Tuzla, no pas de Màlaga...:

 

 

 

Continuem amb una de les bandes més populars de Bòsnia i Hercegovina (i que té alguns temes que ens poden arribar a fer pensar en Celtas Cortos, encara que aquest no serà el cas)... Són els Zabranjeno Pusenje amb el tema "Lijepa Alma" ("La bonica Alma")... Recordem que és el nom d'una noia, Alma...

 

 

 

I ara passem al pop comercial, per part del cantant bosnià amb mès "plumero" de Sarajevo, encara que sempre dedica les seves cançons a boniques noies (com a mínim en els videoclips)... Es tracta de Deen, i aqui tenim el seu tema "Sexy chica"...

 

 

 

I ara passem a un dels temes més sentits pel poble bosnià, cantat per una de les veus que formen part de la memòria col·lectiva bosniana. Es tracta del cantant Kemal Monteno, amb el seu tema Sarajevo ljubavi moja ("Sarajevo del meu cor").

 

Cambiem d'estil, i d'una veu suau masculina, passem a una veu potent femenina, com és la d'Elvira Rahic (nascuda a Macedònia, però resident a Sarajevo). En aquest cas ens canta el tema Igracka ("Nina")... Muñeca, bambola,...

 

 

 

 

Passem a un dels grups més alternatius i actuals de la música bosniana, els Dubioza Kolektiv, en aquest cas acompanyats pel raper Frenki... El tema Dosta ("Prou") el trobareu comentat en el Bloc del Catarrà, durant l'estiu passat, i traduït al català, si no m'equivoco (no em feu buscar ara l'article...)

 

I ara passem a un altre dels grans de la música bosniana. Es tracta de Dino Merlin, i d'un dels temes de major èxit en els balcans durant el 2004. Es tracta de "Burek" (nom d'un dels menjars més típics dels Balcans, com podrien ser les hamburgueses als Estats Units, o els frankfurts a Alemanya)...

 

 

Passem a una altra gran veu masculina de Bòsnia. Es tracta de Fazla, que habitualment canta balades a l'igual que Kemal Monteno. Però aquest cop ens aporta un tema un pèl més modern, amb el títol de "Zelena rijeka" ("Riu verd"):

 

 

I ara una de les cantants bosnianes amb temes més contundenment bosnians de la nit. Una barreja de la música folk bosniana i del pop comercial, per part de la cantant de Tuzla Lepa Brena, amb el tema Sve mi dobro ide osim ljubavi ("Tot em va bé excepte l'amor")

 

I per acabar, el tema que ha posat aquest any a Bòsnia i Hercegovina en el mapa de la música europea, com a mínim a Eurovisió. Es tracta del tema Lejla, que va defendre Hari Mata Hari en el Festival d'Eurovisió del 2006, celebrat a Atenes...

 

 

SRETNA NOVA GODINA 2007!!!!


 

Raimon al Palau de la Música Catalana

31 Des 2006

M'han arribat un parell de fotos de l'últim concert del Raimon al Palau de Música Catalana de Barcelona. Sembla ser que no farà més concerts fins l'any 2008. Així doncs, paciència als que vulguin sentir la veu del cantant de Xàtiva. Per a més informació, podeu consultar el següent enllaç: aquí.

©Martí E. Berenguer

Foto: ©Martí E. Berenguer

©Martí E. Berenguer

Foto: ©Martí E. Berenguer


 

Catosfera en defensa del català a TVE

27 Des 2006

Mentre aquest dijous passat teniem coneixement d'un petit baló d'oxigen sobre la continuïtat del Circuit Català de TVE, tal com informa Vilaweb, anunciant que el tancament del circuit català de TVE també s'ajorna tres mesos, els blocaires de la catosfera van deixant anar les seves opinions sobre la probable clausura de l'espai televisiu degà en l'ús del català.

En el bloc d'Euterpe podem trobar l'article titulat El futur de TVE i Ràdio 4 a Catalunya, on el blocaire reconeix que la programació del Circuit Català de TVE és millorable, i recorda que no és pas el PP qui ha decidit la clausura del Circuit Català de TVE, sinó el suposat govern amic del PSOE liderat pel no nomenat José Luís Rodríguez Zapatero.

Al bloc Blòquiam! també es fan ressó de la clausura del Circuit Català de TVE i de Ràdio 4, en concret en l'article titulat Un petit indret que s'apaga , on recorda que l'excusa per a la seva desaparició són les raons econòmiques, al mateix temps que dubta que el tancament del Circuit Català de TVE i de Ràdio 4 sigui una eina pràctica per al dèficit econòmic de l'Ens Públic. De pas, recull una editorial d'en Vicent Partal publicada a Vilaweb, titulada com a "Callem. Oi tant que callem!".

A Un país de conya la queixa és que s'ha donat molt poca importància des dels mitjans de comunicació a la "desintegració i fulminació del circuit català de TVE per part del PSOE", en el seu article "Matar mosques a canonades". En aquest article es recorda que durant els 80 el Circuit Català de TVE va arribar a emetre 83 hores mensuals de programació en català, amb cares que poc a poc es farien populars, com les de Joaquim Maria Puyal, la Rosa Maria Sardà, la Trinca, la Júlia Otero, en Jordi González, l'Alfonso Arús, l'Àngel Casas o l'Olga Viza. Reconeix que la fortalesa de TV3 minva les audiències del Circuit Català de TVE, però que malgrat tot es tracta d'un servei públic imprescindible.

El bloc Submarí també hi dedica un article a la situació del Circuit Català de TVE, en un article titulat "I mentrestant, deixen que tanqui el circuit català de TVE", on es titlla el tancament del Circuit Català d'eutanàsia.

Publicat per vpa ( Opinió ) :: Comentaris (0) :: Enllaç permanent :: Retroenllaços (0)
Comparteix:
  • Facebook
  • Meneame
  • Twitter
  • Tafanera
  • Barrapunto
  • Tumblr
  • Fresqui
  • del.icio.us
  • E-mail
  • Google
  • Netvibes
  • digg

 

Especial Nit de Nadal del Bloc del Catarrà

24 Des 2006

Bé, per als que volgueu disfrutar una mica de la música i dels videos musicals, vaig a muntar amb els videos del YouTube una mena de especial Nit de Nadal del Bloc del Catarrà... Així doncs, comença l'Especial Nit de Nadal del Bloc del Catarrà!!!

Aquesta és la primera actuació de la nit. Es tracta del cantant eslovè Omar Naber (de pare sirià, jordà o per allà, ja veieu que el nom d'eslovè poc en tè), que ens canta la peça Ves tvoj svet ("Coneix el teu món"):

Continuem amb un tema de casa nostra, dins de la música actual. Es tracta del grup Whiskyn's, amb la seva peça On... A jugar una mica...

El temps de nadal és un temps en que el cor ha d'estar més tendre de l'habitual, i molt especialment amb els més petits de la casa. Així doncs, ara toca un tema cantant amb tot l'amor cap als més menuts de la família. Des de Macedònia ens arriba Toše Proeski amb la seva cançó "Za ovoj svet" ("Per aquest món"), que en Toše canta gràcies al seu nomenament com a ambaixador d'Unicef al seu país:

Ara ens visita algú que fa temps que no passa per casa nostre (encara que aquí a Reus encara està construint, sembla que no acabi mai el Centre del Pallol!!!)

Bé, ara anem a recular uns quants anys (segles no pas, només uns quants anyets). Ens visiten les Baccara, sí, les Baccara, amb la seva impressionant peça Yes Sir, I can boogie.

No ens movem massa de la gran època de les Baccara, i anem a escoltar ara un tema molt nostrat, com és el Fes-me mal, Johnny, amb el que tant ens feien entendrir, especialment als homes de la casa, la gran Guillermina Motta:

Ara anem a passar un documental de La Trinca Televisió, on es parla d'una diada pas nadalenca, però molt nacional, que coincideix amb el record, molt més recent però que s'ha menjat tota la graella de la programació informativa mundial, de la Caiguda de les Torres Bessones... La sintonia musical no es pot desmerèixer pas...

I ara tenim una visita molt especial... La Gallina Caponata ha vingut a veure'ns en aquest Especial Nit de Nadal, de la mà de la inigualable Diana Ross (que no és pas l'enviada de Catalunya Ràdio a Nova York... Ai, que em comfonia amb la Diana Negre...)...

I en un any que tothom parla de la desaparició d'una Rocío, jo vull dedicar el meu moment d'homenatge a una altre Gran Rocío, que també ens ha deixat aquest any. La Rocío Durcal se'n va anar algun dia a les Canàries a cantar amb una tuna, i aquí tenim el video que ens ho recorda...

Bé, i per acabar, i dessitjar-nos tots un BON NADAL, la nadala que uneix a gran part de l'elenc més actual de la música catalana. Tots els nostres cantants més coneguts (bé, gran part d'ells) ens dediquen aquest tema tan maco, titulat AQUELLES NITS DE NADAL... A tots, UN BON NADAL!!!!

Publicat per vpa ( Música ) :: Comentaris (0) :: Enllaç permanent :: Retroenllaços (0)
Comparteix:
  • Facebook
  • Meneame
  • Twitter
  • Tafanera
  • Barrapunto
  • Tumblr
  • Fresqui
  • del.icio.us
  • E-mail
  • Google
  • Netvibes
  • digg

 

Programes del Circuit Català de TVE

24 Des 2006

L'Alfonso Arús va començar l'emissió del programa FORÇA BARÇA al Circuit Català de TVE.

En aquest article consta una relació (no exhaustiva) de programes que hem pogut gaudir catalans i catalanes al Circuit Català de Televisió Espanyola, l'espai televisiu pioner en utilitzar el català, i que està a punt de desaparèixer, menyspreant que un 25% de la població que paga impostos a l'Estat Espanyol viu en territoris on l'idioma propi és el català (i que molts anomenen valencià).

Tenim tres mesos de temps afegit per a exigir a l'Estat Espanyol que, mentre se'ns exigeixi als catalans, valencians i illencs pagar els nostres impostos, la televisió que diuen que és de tots, TVE, mantingui la quota actual (que és veritablement de mínims) de presència del català a TVE, i que en el futur incorpori en la proporció que li pertoca a la llengua catalana dins la graella de programació de TVE (en concret del Circuit Català de Televisió Espanyola, i per extensió, també en els territoris del País Valencià i les Illes Balears).

Aquesta nit s'ha emés per últim cop el programa presentat i dirigit per Àngel Cases "Senyores i Senyors". No baixem la guàrdia... Si des de Madrid volen que siguem espanyols, doncs que sàpiguen que aleshores el català és un idioma que es mereix tant de respecte com el castellà per part de les institucions públiques estatals, a la que tots, inclosos catalans, valencians i illencs, contribuïm a finançar amb el pagament dels nostres impostos.

Sisplau, si trobeu a faltar algun programa en català del Circuit Català de TVE en la següent relació, indiqueu el nom, i totes les dades que pogueu aportar, en els comentaris a aquest article, per així poder anar poc a poc ampliant la poca informació que disposem d'una eina bàsica per a la normalització de l'ús del català a Catalunya, com ha estat el Circuit Català de TVE. Jo sóc un d'aquells que va aprendre a apreciar l'idioma català en programes com Terra d'Escudella i el Planeta Imaginari, i segurament sense ells, ara no m'expressaria en l'idioma que és propi del meu pais, Catalunya. I com jo, molts altres. La presència del català en els mass mèdia és impressindible per a defensar la supervivència de la nostra estimada llengua. I l'obra feta en el Circuit Català de TVE, no només en el pla de la llengua, sinó també en el pla de les llibertats, ha estat bàsic per a que Catalunya pugui recuperar part del que durant els últims segles li ha estat manllevat.

Programes Infantils

Terra d'escudella. 1977-1980. La Filomena fou un personatge molt popular. TVE-Catalunya/ Esplugues. Durant aquests anys treballa amb professionals, com: Mercè Vilaret, Joan Bas, Francesc Nel.lo, Sergi Shaaff, Lluís M. Güell, Orestes Lara, Roger Justafré, Àngel Alonso, Xavier Manich i Xesc Barceló.

Quitxalla. 1980-1981. TVE-Catalunya/ Esplugues.

La gresca del Sac de Gemecs.

Tres i no res.

Gresca i xerinola.

La Cucafera. 1981. TVE-Catalunya/ Esplugues.

Poltrona Exprès.

Planeta Imaginari. 1982-1983. TVE-Catalunya/ Sant Cugat.

El nas.

Pinnic. 1992-1994. TVE-Catalunya/ Sant Cugat. Treballa amb professionals, com: Amparo Solís, Miguel Mellado, Juan Antonio Gamero, Ferran Armengol i Fernando G. Tejedor.

Entreteniment

Varietats. 1976.

El Castell dels Tres Dragons.

Doctor Caparrós. Medicina general. 1979

Festa amb Rosa Maria Sardà. 1979

Vídua, però no gaire.

Amor meu.

Mare i fill.

Les guillermines del rei Salomó. 1979

Martí, pare i fill. 1985

El xou de la família Pera.

Terenci a la fresca. 1985

Què vol veure?.

Força Barça.

Sopa de lletres.

3x4. 1988

La palmera.

Som una meravella.

La lluna. 1989

Senyores i senyors.

Dramàtics

Teatre català. 1964

Lletres catalanes. 1975.

Gran teatre. 1980.

Informatius.

Miramar. 1974 (en català a partir del 1975).

L'informatiu.

Actualitat.

Mare Nostrum. 1967.

Giravolt. 1973.

De bat a bat. 1977.

Personatges. 1977.

Vosté pregunta. 1979.

Les nostres coses.

Barcelona RTVE.

Retrat de dona. 1982.

Entre nosaltres.

Crònica.

Crònica 2.

Catalunya a fons.

Set dies.

Revista del dissabte.

Revista del diumenge.

Tribunal popular.

135 Escons.

Catalunya avui.

Gran angular.

Amb ulls de dona.

Els nous catalans.

Geometria variable.

Cultura.

Tot art. 1976.

Català amb nosaltres. 1976.

Memòria popular.

Signes.

Lliçons de català.

Era Lucana.

Glasnost.

Geometria variable.

Oficis que es perden.

Els camins de la calma.

Continuarà...

Música.

Nova gent. 1976.

Temps de cançons. 1976.

Musical Exprés. 1979.

Pleitageinsam.

Plàstic.

Esports.

Miramar esportiu. 1977.

Crònica esportiva. 1980.

La banda.

El Rondo.

Religió.

La missa.

Obres de ficció de caire puntual.

Un somni i mil enganyifes. 1978.

Hamlet. 1979.

Sèries de ficció forànies doblades al català.

Falcon Crest.

Bellesa i poder.

On li fa mal.

La família Robinson.

La petita Polon.

Programes especials.

Mercè Vilaret. Retalls de temps. TVE, 1994.

 (Segueix)

Publicat per vpa ( Opinió ) :: Comentaris (1) :: Enllaç permanent :: Retroenllaços (0)
Comparteix:
  • Facebook
  • Meneame
  • Twitter
  • Tafanera
  • Barrapunto
  • Tumblr
  • Fresqui
  • del.icio.us
  • E-mail
  • Google
  • Netvibes
  • digg

 

Circuit Català de TVE : compàs d'espera

20 Des 2006

Bé, avui toca escoltar la sintonia que sonava abans dels Informatius Migdia i Vespre del Circuit Català de TVE, al principi dels 90, a l'espera de notícies que ens informin que podrem continuar escoltant programació en català en una televisió pública a la que els catalans dediquem una bona part dels nostres impostos.

Publicat per vpa ( Opinió ) :: Comentaris (0) :: Enllaç permanent :: Retroenllaços (0)
Comparteix:
  • Facebook
  • Meneame
  • Twitter
  • Tafanera
  • Barrapunto
  • Tumblr
  • Fresqui
  • del.icio.us
  • E-mail
  • Google
  • Netvibes
  • digg

 

Circuit Català de TVE: programació de qualitat de baix pressupost i en català en vies d'extinció

19 Des 2006

Aquests dies aniré afegint fragments que trobi al Youtube de programes que s'han emés des del Circuit Català de TVE. Si en trobeu més d'aquests vídeos, indiqueu-los per poder anar afegint-los durant aquests dies en aquest bloc.

En aquest cas posarem un tall del programa de TVE-Sant Cugat per a Catalunya Continuarà... Es tracta de les últimes temporades, doncs està presentada per l'escriptora i presentadora Aisha Miró, arrelada a les nostres comarques (en concret amb Vilanova de Prades, poble on va nèixer un dels meus besavis):

Com es pot comprovar, des de Catalunya respectem el pluralisme lingüístic, cosa que no es respecta gens ni mica des del Govern de Madrid... Esperem que els nostres polítics recordin a Madrid que el 25% de la població de l'Estat Espanyol viu en els territoris on l'idioma propi és aquell idioma que uns anomenem català, d'altres valencià, i d'altres noms que se'n poden arribar a donar, però que som una mateixa llengua que es parla de Salses a Guadamar, i de Fraga a l'Alguer.

Publicat per vpa ( Opinió ) :: Comentaris (2) :: Enllaç permanent :: Retroenllaços (0)
Comparteix:
  • Facebook
  • Meneame
  • Twitter
  • Tafanera
  • Barrapunto
  • Tumblr
  • Fresqui
  • del.icio.us
  • E-mail
  • Google
  • Netvibes
  • digg

 

Clam contra el tancament del Circuit Català de TVE

18 Des 2006

Reprodueixo una carta oberta d'Àngel Casas, presentador de televisió que durant molt de temps ha dirigit i presentat programes en format magazine en català, principalment a TVE a Catalunya, però també en el seu dia fins i tot a TV3. Aquesta carta està circulant per internet, i encara que no he pogut comprovar la veracitat, sembla ser que sí que l'ha escrit el mateix Àngel Casas.

A partir del pròxim 1 de gener, Televisió Espanyola a Catalunya es queda sense programació en català. Aquelles 20 hores de desconnexió, arrencades amb esforç i negociacions àrdues -entregades amb garreperia i, sovint, incomprensió, regatejades amb poquíssima sensibilitat, arraconades en horaris impossibles i com qui diu de saldo- a la programació estatal de La 2, desapareixen. D'una revolada. És una ordre. Ja està.

Es dinamita aquella il·lusió antiga que tant havia estimulat professionals i espectadors des de les acaballes del franquisme, aquell racó de normalitat lingüística, aquell trosset de nació -segons refereix el preàmbul de l'Estatut- que, segons sembla, tant trasbalsava el pressupost de TVE. Bé, no exactament; potser un, en la seva decepció personal i col·lectiva, exagera una mica, ho reconec. Queda el cafè per a tothom. Queda aquella mitja hora diària en què la Primera desconnecta al migdia per donar pas a l'"informatiu regional", com passa a tots els centres territorials: Extremadura, Castella i Lleó, Aragó, Comunitat Murciana...

O sigui que, en plena disbauxa de celebracions pel 50 aniversari de la casa coincidents amb la reestructuració de la plantilla i la vertebració del nou Govern català, TVE es treu de sobre l'empipador assumpte de la desconnexió catalana. D'amagatotis. Total, ¿qui se'n queixarà? ¿Qui plorarà per nosaltres quan estiguem morts? Aquí pau i després glòria. I és que a un li queda aquella sensació de pau de cementiri, una vegada rebuda la notícia, després d'uns quants mesos llargs d'informacions contradictòries, de rumors d'anada i tornada, de sí però potser no, de falses expectatives d'un miracle d'última hora.

Perquè, encara que feia mesos que planava la rumorologia sobre el tancament de les emissions en català, del qual ja es va començar a parlar durant l'etapa de govern del PP, la impressió general era que un Govern socialista que exhibeix la teoria de l'Espanya plural i que compta decisivament amb un importantíssim nombre de vots de la ciutadania catalana no podia protagonitzar aquesta ofensa. ¿O és que amb l'acord sobre l'Estatut ja s'han tancat tots els compromisos amb la societat catalana? ¿O és que el Govern d'Espanya no té responsabilitat activa sobre les llengües minoritàries cooficials? ¿O és que aquest Govern no recapta els impostos també dels catalans?

"RTVE, que paguem amb els impostos de tots els ciutadans de l'Estat espanyol, ha de ser sensible a la realitat diversa i cultural que hi ha al país", deia el president del Parlament el 13 de març passat, després d'afirmar que "ara cal demostrar la voluntat de pluralitat, i si aquesta Espanya plural existeix o és teoria". El bo d'Ernest Benach afirmava respecte de la possibilitat de tancament que la situació "és incomprensible" i que això "ens fa mal com a país, i s'han de fer tots els esforços necessaris" per resoldre-ho. "Suport incondicional" és el que van dir que va oferir Benach a les emissions en català de Ràdio 4 i Televisió Espanyola.

I molts ens ho vam creure. Com ens vam creure la solidaritat de Joan Ridao, d'ERC, i Joan Boada, d'ICV-EUiA, i la seva insistència que el Govern central ha de garantir les emissions en català dels seus mitjans públics de comunicació a Catalunya i assumir els seus costos davant la proposta nova de crear un Consorci de comunicació integrat pel Govern central, la Generalitat i la Diputació de Barcelona. Fins i tot a alguns se'ns va reviscolar l'esperança quan el president Montilla, en resposta al portaveu de Ciutadans durant el debat d'investidura, li va aconsellar que visités una llibreria per comprendre l'estat del català davant del castellà. Així que Montilla posi la tele i faci una mica de zàping, vaig pensar jo, entendrà per què la desconnexió catalana de La 2 no pot desaparèixer.

S'ha de ser molt desmemoriat o molt ingrat per ignorar el paper que va jugar el centre de Sant Cugat -i en el seu moment el de Miramar- en el restabliment de les llibertats i en la normalització del català. Perquè les llibertats i la normalització d'una llengua maltractada -encara avui- no són únicament patrimoni dels informatius, sinó que s'estén a totes les fórmules de la comunicació audiovisual fetes d'una manera digna. I això, el centre de TVE a Catalunya s'ha passat desenes d'anys fent-ho. Amb els millors professionals que aquest país ha tingut i que a Sant Cugat -o a Miramar- es van iniciar, van perfeccionar la seva carrera i es van fer populars. Professionals que han estat bagatge fonamental en les televisions que després s'han creat.

El centre de Sant Cugat, malgrat les retallades arbitràries en la desconnexió, de l'estretor dels pressupostos actuals i de la resignació atònita amb què han viscut els professionals de la casa les últimes i penúltimes vicissituds, ha mantingut el tipus amb dignitat i no ha regatejat esforços. Ho sé perquè he compartit amb ells aquests últims anys de penitència. I no és just i és totalment i absolutament ingrat que els polítics del país, els col·legues de la comunicació i la societat civil mirin cap a una altra banda mentre la SEPI li administra l'extremunció.

No hi ha res a fer: la programació catalana de Sant Cugat baixa el teló definitivament d'aquí a poques setmanes. Amb el teló abaixat, potser algú es posarà les piles i iniciarà converses per mirar de trobar una possibilitat que faci viable algun dia una solució que amb sort, potser, un any d'aquests... En fi, no era això. Amb la programació viva i cuejant -que aquesta és la força d'un mitjà- s'havia d'haver trobat la fórmula de l'impàs fins a pactar la viabilitat definitiva. Posant-hi il·lusió i ganes. Restituint el que, per història, esforç i servei al país i a la llengua, el centre de Sant Cugat es mereix.

Fatalment, els catalans seguim sent perdedors.


Àngel Casas és periodista i director del programa Senyores i senyors a La 2 (segona cadena de la televisió espanyola)

Publicat per vpa ( Opinió ) :: Comentaris (0) :: Enllaç permanent :: Retroenllaços (0)
Comparteix:
  • Facebook
  • Meneame
  • Twitter
  • Tafanera
  • Barrapunto
  • Tumblr
  • Fresqui
  • del.icio.us
  • E-mail
  • Google
  • Netvibes
  • digg

 

Última emissió del programa Amb Ulls de Dona, presentat per Sílvia Cóppulo

17 Des 2006

Aquest matí de diumenge s'ha emés l'últim programa de "Amb ulls de dona", el programa del circuit català de TVE presentat per Sílvia Cóppulo. En el seu acomiadament, la presentadora ha convidat a les autoritats a fer zàpping en aquell mateix instant entre les televisions que es poden visionar a Catalunya, i que treguessin les conclussions pertinents sobre en quin idioma s'expressaven i quin tipus de programes s'emetien per a Catalunya. Recordem que molts dels convidats en aquest programa, com en la majoria que s'emeten en català a totes les televisions, s'han expressat en espanyol sense cap impediment.

En la nota de premsa sobre l'emissió del programa, on no consta que es tracta de l'última emissió d'aquest (sí que se'n fa ressó en la descripció del programa en el llistat de programes emesos per TVE a Sant Cugat), RTVE recorda que "Amb ulls de dona" ha estat guardonat amb el premi Ómnium Cultural al millor programa de televisió.

Font: elSuplement


 

Nou disc i nova gira del Pep Sala

16 Des 2006

Avui dissabte 16 de desembre del 2006 comença la nova gira del cantant i compositor osonenc Pep Sala (que havia format el més famós duo del pop-rock català, Sau, juntament amb el difunt Carles Sabater), per tal de presentar el seu últim disc, "Un petit moment de dubte".

El primer concert d'aquesta nova gira d'en Pep Sala serà al Teatre Municipal El Jardí de Figueres, i començarà a les 21h. Aquest és el reportatge sobre la preparació d'aquest primer concert que podeu trobar en el Youtube.

El passat 27 de novembre en Pep Sala va treure al mercat el seu últim disc en solitari, titulat "Un petit moment de dubte", sota el segell de Picap. L'osonenc presenta en aquest àlbums temes com "Ironies de la vida", "El dia de la victòria", "Fora de temps" o "Jo no sé ballar", on continua amb el seu estil on es creuen les fonts musicals del pop-rock i el folck.


 

El català a Eurovisió: Ha finalitzat el plaç de presentació de candidats a Andorra Televisió

16 Des 2006

La convocatòria d'Andorra Televisió a compositors i cantants que vulguessin presentar les seves maquetes per tal d'entrar dins el concurs per a la representació de la cadena nacional andorrana al Festival de la cançó d'Eurovisió, que tindrà lloc a Helsinki (Finlàndia) el proper mes de maig del 2007, i que va començar el passat 15 de setembre, acaba de finalitzar aquest divendres 15 de desembre del 2006.

Ara l'equip del Projecte Eurovisió del 2007 haurà d'escollir la cançó i el cantant que representaran el País dels Pirineus a Helsinki. Esperem que no cometin l'error de l'any passat, d'entrar en un cert grau d'endogàmia dins l'equip que hi va treballar que va representar assolir el pitjor resultat dels tres anys consecutius de la participació d'Andorra a Eurovisió, sempre cantant en català, aixó sí.

El crèdit que va assolir Rafael Artesero amb la cançó "La mirada interior", representant d'Andorra a Eurovisió l'any 2005, amb una peça de qualitat i molt especial, representada amb dignitat per la neerlandesa resident a Andorra Marian van de Wall, va quedar eclipsat l'any següent amb la presentació d'un nou tema, un altre cop del mateix Artesero, que ja neixia mort com a cançó per a presentar al Festival d'Eurovisió, a causa del seu caire musical totalment fora de lloc dincs del Festival i també dins de l'actualitat musical i de la sensibilitat musical en llengua catalana. Aquesta endogàmia de l'any 2006 va quedar segellada al compartir Artesero l'autoria de la cançó "Sense tu" amb en Joan Anton Rechi com a lletrista... El mateix seleccionador de la peça que ha d'anar a Eurovisió per representar a Andorra era el lletrista de la cançó seleccionada...

Esperem que aquest 2007 Andorra torni al camí musical del 2004, amb el "Jugarem a Estimar-nos". Si Andorra ha de ser menystinguda pel públic europeu, i el català hi fa cap només per a recordar que nosaltres (els catalans, els valencians, els illencs, els andorrans, els de la Franja de Ponent, els catalans del nord, els algueresos i fins i tot els quatre que queden al Carxe) encara existim i tenim el nostre idioma, i volem que el nostre idioma sigui tractat en igualtat de condicions que la resta d'idiomes europeus que tenen més sort i compten amb un estat que vetlla per ells, com a mínim que la cançó que representi Andorra pugui ser gaudida per aquells que volem fruir de la música també en el nostre idioma. "Jugarem a estimar-nos", malgrat el minso resultat que sempre ha obtingut Andorra a Eurovisió, continua essent una cançó disfrutada als concerts, per la tele, en karaoques... I aixó és el que hem de buscar en el mercat musical catalá, a més de la música per a cercles concrets, també hem de tenir música per al gran públic, i Jofre Bardají ho va assolir amb el Jugarem a Estimar-nos.

Andorra Televisió ja té els candidats en els cd's i dvd's que li han fet arribar a la seva central. Ara que trii. I la gent s'ho ha treballat i s'hi ha presentat, amb menys o més recursos, i sino, que li preguntin al Toni Lluís Reyes Duran, un manacorí que també ha fet arribar la seva proposta a Andorra Televisió, i fins i tot ha penjat al Youtube aquest video de presentació per a optar a representar Andorra al Festival d'Eurovisió que es celebrarà a Helsinki el proper (ben proper) 2007.


 

Franco parlava anglès!!!!

15 Des 2006

Sí, com a mínim en aquest video penjat al Youtube es pot comprovar que en Paquito podia expressar-se en l'idioma de l'imperi (britànic)...

La pregunta és, hi ha algun lider polític espanyol actual que parli l'anglès amb aquest mateix nivell d'autosuficiència?


 

XVB : Octubre

13 Des 2006

xvb-octubre

Add to My Profile | More Videos

El duo XVB, format per Xavi Vidal i Berni Mora, acaba de gravar el seu últim videoclip, de la peça en espanyol "Octubre", pertanyent al seu quart àlbum com a XVB, titulat "Maquinaria sensible" (Picap, 2005).

 (Segueix)


 

Kiko Veneno : Hace calor

11 Des 2006

El disc "Está muy bien eso del cariño" de Kiko Veneno (BMG Ariola, 1995) és un dels discos que han marcat una època, com a mínim en el meu cas.

No era un tipus de música que escoltès habitualment, però durant els tres mesos i escaig que vaig estar fent la prestació social en el Centre de Refugiats Bosnians d'Ajdovščina (Vipavska Dolina, Primorska, Eslovènia) es va convertir en part del fil musical de la meva vida, on sis voluntaris i objectors compartiem una soba (sí, una habitació per "sobar") en el centre de refugiats, entre l'octubre del 1995 i començaments de febrer del 1996. Com no, l'aportació musical debia de ser del Toni Téllez, que es managloriava de que era el "pinxadiscos" del bar musical de Moià, i que a l'escoltar la famosa cançó "El tiburón" a través d'una emisora italiana, deia que no coneixia la peça de res... Ja en tenia força d'underground, el Toni Karakulo. Peces com "Veneno", "Estaba lloviendo" o "Dime A" formen part, gràcies a aquesta experiència, de la banda sonora de la meva vida... I quan visiono (ara dèu fer anys que no la poso) la cinta de video que recull aquests tres mesos d'experiència intensa, profunda i irrepetible, moltes vegades la música i la veu de Kiko Veneno es fa present a la cinta de tal forma que inunda l'ambient, tal i com l'inundava en aquells precisos moments, i em fa repetir els calfreds i sensacions d'aquells moments, en que la Maria Teresa de la Vega tindria els cabells de punta de veure el grau de nicotina que s'olorava a la soba dels Katalonski Volonteri...

Video va... "Hace calor" (jo em quedo amb les altres tres citades a dalt)...


 

F1rst, el primer àlbum dels barcelonins First Aid Kit

10 Des 2006

Agnès Aran i Carles Querol són els components del duo barceloní first aid kit, que ha editat aquest 30 d'octubre el seu primer àlbum, F1rst, amb 8 temes en anglès, del que ja tenen gravat el seu primer clip, el de la peça "Still on fire", que també podeu escoltar en la seva entrada al myspace. El proper 15 de desembre presentarà F1rst a la sala Apolo (2) de Barcelona.

Tot va començar l'estiu del 2004. Carles jugava amb l'ordinador i altres instruments. L'Agnès passava per allà i va entrar. Des d'aquell dia, i durant un temps, es trobaven els divendres a la tarda per composar cançons. A mitjans del 2005 van començar a gravar vuit cançons amb Pau Vallvé (productor i arrangista). Després d'un any de feina, van enviar les maquetes a diverses cases. El segell Closer es va interessar en el seu treball, i varen firmar un contracte. El resultat d'aquest temps de feina és l'edició, el passat 30 d'octubre, del seu primer àlbum, "F1rst".

Article publicat a elSuplement