[General ] 15 Febrer, 2009 20:03

La setmana passada celebràvem el dos-cents aniversari del naixement de Charles Darwin. No tinc intenció de fer un apunt sobre Darwin i la seva teoria de l'evolució. Hi ha persones molt més il·lustrades que jo per fer-ho. De fet, aquests dies ja s'està fent. Darwin és successor de Mendel i les seves lleis que vam estudiar en el nostre batxillerat de fa molts anys i que suposo que encara s'estudia. Avui només volia escriure aquestes ratlles perquè Nicolò Machiavelli escrivia l'any 1519 en el Discursi que "només qui s'acomoda al temps, a la llarga serà afortunat". Per a un profà com jo, Darwin estructura això que altres ja havien apuntat en segles precedents. Habilitat, oportunitat, són, segurament, conceptes que han fet evolucionar les espècies. La nostra també. Si aquests conceptes anessin acompanyats de conceptes com justícia, solidaritat, l'evolució seria perfecta del tot. Però, bé, som com som i anem evolucionant com podem o com sabem. 

Entre Darwin i els creacionistes, jo, sens dubte, em col·loco al costat de Darwin. I això no em crea cap tipus de contradicció amb les meves creences religioses. Bon aniversari a tothom pel descobriment!    

[Personal ] 15 Febrer, 2009 13:50

Aquest dissabte és un d'aquells dies en què acostumem a dir que ens falten hores. Al matí vam anar tota la família a la darrera excursió comentada per l'historiador Francesc Murillo per commemorar el dos-cents aniversari de la Batalla de Valls que tingué lloc el 25 de febrer de 1809 durant la Guerra del Francès pels voltants del Pont de Goi. He dit que era la darrera excursió comentada organitzada per l'Institut d'Estudis Vallencs (IEV), però això no és exacte. Era el darrer cap de setmana, però el mateix dia 25 de febrer se'n farà una altra. Va ser una excursió mig motoritzada i mig pedestre. Un grup de prop de cinquanta persones vam sortir de l'estació d'autobusos de Valls per dirigir-nos en cotxe als escenaris de la batalla. Un ampli camp de batalla a l'entorn del riu Francolí. Les explicacions d'en Murillo ens van ajudar a situar els prolegòmens i el desenllaç de la batalla. Una batalla que va fer que la ciutat de Valls resti inscrita a l'Arc de Triomf de París. Amb això ja podeu comprendre que els francesos van obtenir-ne la victòria. (Segueix)