Erdrag

Un espai personal a la xarxa.

El mapa d'europa

erdrag | 16 Gener, 2007 22:35

Avui us vull parlar d'un d'aquells power-points que rebem per correu electrònic i que sovint son graciosos, tot i que jo els acostumo a esborrar, sovint fins i tot sense mirar-los. Avui (o era ahir?) no vaig esborrar aquest i el vaig obrir (gràcies Laia). Era un joc on calia tirar un dard i encertar una sèrie de ciutats europees sense cap més referència que els límits estatals i els rius. Deixant a banda la puntuació que vaig treure, que no caldria comentar (tot i que vaig aprovar, eh!), voldria comentar un altre detall.

A banda d'algun petit error territorial inapreciable, destaca especialment la divisió del Regne Unit en 4 territoris, com si fossin 4 estats independents diferents: Anglaterra, Escòcia, Gales i Irlanda del nord. No crec que això sigui un error fruit del desconeixement d'algú, sinó que més aviat és un error fruit del coneixement d'una realitat territorial coneguda més enllà de les fronteres del Regne Unit. Per tothom és sabut que allà hi conviuen 4 realitats nacionals diferents, que formen un únic estat. Cadascuna d'aquestes 4 realitats té un nivell d'autonomia diferent respecte a l'estat i això no suposa cap problema. Cadascuna d'aquestes 4 nacions té una selecció oficial diferent i això suposa una gran avantatge pel Regne Unit, ja que té 4 vegades més opcions de classificar-se pels jocs olímpics.

Alemanya, en canvi, també té realitats diferents (lands), fins i tot molt més autònomes que el Regne Unit, però no surten en aquest mapa perquè senzillament són realitats administratives, o regionals, però no pas nacionals, i també perquè n'hi ha moltes i totes tenen una autonomia similar.

L'Estat Espanyol també té nacions diferents (també 4), i diverses realitats regionals i/o administratives que haurien de tenir un alt grau d'autonomia respecte a una d'aquestes 4 realitats nacionals. Però, en canvi, el mapa d'espanya també és mono-color. Perquè? Doncs per dos motius: primer: perquè aquí no ens aclarim nosaltres (referint-me a tots els habitants de l'estat espanyol), i segon: perquè n'hi ha molts amb una autonomia igual als ulls d'europa. I, quan n'hi ha molts d'igual s'entèn com una simple divisió administrativa.
Mentre a Europa no diferenciin Catalunya de Múrcia (amb tots els respectes per Múrcia), malament anem per aconseguir res.

En resum, després d'aquesta parrafada que he posat: que ningú es pensi que estic demanant més autonomia respecte l'estat espanyol. Jo vull la independència de la meva nació: els Països Catalans. Però.. mentrestant, crec que seria un bon objectiu a curt/mig termini que a nivell europeu coneguessin l'estat espanyol com un conjunt de 4 realitats nacionals diferents: Castella+Andalusia+etc. (amb el nom que vulgueu), Euskal Herria, Galiza i els Països Catalans.

La forma d'organització interna ja seria un altre tema, però com a mínim si des d'Europa fos més o menys coneguda aquesta realitat, ja hauriem fet un gran pas cap al reconeixement i la llibertat nacional.

 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by LifeType - Design by BalearWeb