PATRIMONI HISTORIC i ARTISTIC


TOSSA DE MAR - Les excavacions a l'església vella permeten conèixer l'evolució històrica de Tossa

noticies de C A T A L U N Y A - — Publicat per josep.m @ 12:13


Una imatge de les restes de l'església vella de Sant Vicenç tot just fa un any. Foto: MANEL LLADÓ

 

Caixa Catalunya i la UdG editen una monografia

DANI CHICANO.
Girona
Les excavacions arqueològiques realitzades a l'església vella de Sant Vicenç, a Tossa de Mar, que es van acabar l'any passat, permeten explicar l'evolució de la vila des de la seva fundació fins a finals del segle XVIII, que és quan el temple ja no va tenir ús. La Fundació Caixa Catalunya, juntament amb la UdG, ha editat una monografia sobre els treballs.

Els professors Marc Sureda, Lluís Palahí, Sílvia Callavé i Sandra Font són els autors del volum L'església vella de Sant Vicenç, una monografia que permet situar el monument en un context espacial i històric a partir dels treballs d'excavació que es van iniciar l'any 2003, que van tenir una aturada el 2004 per qüestions de seguretat i d'estabilitat de les restes, i que no es van reprendre fins a l'any 2007. Aquella primera campanya, la va finançar l'Ajuntament de Tossa, i en la segona el finançament ha estat de la Fundació Caixa Catalunya, que, a més, ha aportat els recursos necessaris per poder editar la monografia. Lluís Palahí, en l'acte de presentació dels resultats de les excavacions, que es va fer ahir, va donar molta importància al fet que els resultats de les excavacions tinguin una via de difusió, perquè «l'arqueologia, sense difusió, està coixa». Palahí va dir que proliferen les excavacions, però que falten recursos per a la investigació, per tal de poder situar els resultats en el seu context, i per a la difusió, per tal de traslladar-los als ciutadans, perquè puguin copsar la importància d'aquesta feina, de manera que trobin sentit a la feina dels arqueòlegs.

Les excavacions han permès seguir l'evolució no només del monument, sinó també de la mateixa vila, ja que els canvis que s'anaven produint s'hi reflectien en forma d'ampliacions, afegits o canvis de distribució. Així, d'església altmedieval preromànica, d'una sola nau de forma quadrangular i fortificada, el segle X, és objecte d'una reforma en els segles XIV-XV –possiblement la construcció de l'edifici gòtic, amb capçalera poligonal de tres panys i nau única rectangular–, una primera ampliació el 1500, una segona ampliació del 1576 al 1613, i alguna modificació posterior. Les excavacions han permès posar la planta sencera de l'edifici al descobert, tot i que no han aportat indicis que permetin definir datacions precises per establir les fases evolutives de l'edifici, aspecte que s'ha complementat amb aportació documental. El creixement demogràfic i en importància de la població o la bonança econòmica del segle XVI –en què es van dur a terme les transformacions més importants–, tot queda reflectit en l'evolució de l'església, la qual es va anar ampliant amb capelles construïdes per prohoms, fins que al segle XVIII l'església va quedar petita i el cementiri havia perdut espai amb les reformes, de manera que va quedar obsoleta, i se'n va iniciar el procés de destrucció, una vegada construïda la nova església, a la plana. L'església vella va ser objecte d'espoli, promogut fins i tot des de l'Ajuntament (1832-33), que autoritzava l'espoliació dels murs per tal de construir noves defenses en el context de les guerres carlines. Ara bé, també és possible veure aquestes restes en diverses cases de la vila.

L'Ajuntament de Tossa va presentar fa uns anys un projecte per reconstruir l'església i convertir-la en un auditori. Aquest projecte va ser refusat per la Comissió de Patrimoni, i l'actual consistori ja l'ha descartat del tot. De moment, segons el regidor de Cultura de Tossa, Josep Colomer, s'han cobert les restes amb sorra perquè no es malmetin, i no es descarta programar algun concert a l'aire lliure a la zona, però encara no hi ha cap projecte definit.

 

http://www.vilaweb.cat/www/elpunt/noticia?p_idcmp=2891312


ROMA - Un grupo de arqueólogos descubre en Roma una necrópolis para pobres de 2.000 años de antigüedad - 12.06.08

noticies del mon - — Publicat per josep.m @ 11:55

 

Una necrópolis para pobres en Roma

Partes de un collar halladas en la necropólis descubierta

a las afueras de Roma- REUTERS

 

La dura vida del currante en el Imperio Romano


El subsuelo de Roma no sólo guarda los restos de lujosas villas, termas o recintos monumentales del pasado imperial de la capital italiana, sino que también ha preservado en el tiempo huellas de la vida cotidiana de la que en su época fue la ciudad más importante del mundo conocido. Un grupo de arqueólogos ha descubierto una necrópolis intacta de casi 2.000 años de antiguedad que ofrece la rara oportunidad de estudiar como era en la vida de los trabajadores pobres en el Imperio Romano.

El complejo funerario, que data del siglo I y II d.C, en pleno apogeo del Imperio Romano, consta de unas 320 tumbas con restos de esqueletos bien conservados y utensilios, como lámparas y joyas, que acompañaban a los muertos en el más allá. Los arqueólogos han resaltado la importancia que tiene el hallazgo ya que ofrece una rara visión de las creencias y modo de vida de los campesinos y los esclavos, que constituían unos de los sectores más pobres de la sociedad romana.

Malas condiciones

Los restos humanos desenterrados corresponden sobre todo a hombres y muestran señales de los efectos de un duro trabajo realizado en condiciones húmedas, lo que sugiere que tal vez eran empleados en instalaciones portuarias cercanas al lugar donde se ha hallado la necrópolis. En algunas tumbas también se encontraron restos de niños que vestían o tenían collares en sus manos, presumiblemente para protegerse de espíritus malignos.

El descubrimiento del cementerio no ha sido del todo casual. Los arqueólogos que desesterrado esta necrópolis comenzaron a investigar el área, cercana al aeropuerto romano de Fiumucino, hace más de un año, después de que la policía avisara sobre excavaciones ilegales en el lugar que sugerían desde hace años la existencia de una necrópolis enterrada.

 

 

 

http://www.elpais.com/articulo/sociedad/dura/vida/currante/Imperio/

Romano/elpepucul/20080610elpepusoc_1/Tes


Powered by LifeType