PATRIMONI HISTORIC i ARTISTIC


Olot homenatja els ciutadans que van protegir el patrimoni durant la Guerra Civil - 07-06-08

noticies de C A T A L U N Y A - — Publicat per josep.m @ 20:05


EL PUNT. Olot.
Històries anònimes, l'exposició que inaugura avui el Museu de la Garrotxa a Can Trincheria (19.30 h), rememora el treball de protecció dels voluntaris civils que van salvar el patrimoni artístic durant l'incendi d'esglésies dels primers mesos de la Guerra Civil. La mostra parteix del testimoni de l'historiador olotí Joaquim Danés, i descriu el destí de les obres que es guardaven a les esglésies del Carme, el Tura i Sant Esteve. També avui, però a la Sala 15 del Museu de la Garrotxa (20 h), s'inaugura Històries, amb els projectes dels alumnes de l'Escola d'Art d'Olot Núria Bartrina, Neus Font, Joan Gol i Manel Puche.
 
 
http://www.vilaweb.cat/www/elpunt/noticia?p_idcmp=2885442 


Geza Alföldy rep avui la Medalla de la Ciutat de Tarragona



EL PUNT . Tarragona.
L'alcalde de Tarragona, Josep Fèlix Ballesteros, lliurarà avui (20.00 h) a l'historiador i hispanista hongarès Geza Alföldy la Medalla de la Ciutat en la categoria d'argent. Alföldy està considerat un dels principals investigadors en el terreny de l'epigrafia clàssica llatina i les estructures i el desenvolupament social romans. Durant 25 anys s'ha dedicat a l'estudi dels vestigis romans de Tarragona.
 
 
 http://www.vilaweb.cat/www/elpunt/noticia?p_idcmp=2885561 


TARRACO - L'última edició de les jornades Tàrraco Viva ha atret més de 44.500 visitants



C. FILELLA.
Tarragona

Les jornades de divulgació històrica romana Tàrraco Viva, que van tenir lloc entre el 15 i el 25 de maig passat, van atreure un total de 44.549 visitants, un 39% més que en l'edició de l'any passat, quan es van comptabilitzar 32.000 assistents als actes programats. La regidora de Patrimoni de Tarragona, Rosa Rossell, va valorar ahir molt positivament aquestes dades, sobretot tenint en compte «l'amenaça de pluja» que va planar sobre les jornades.

Rossell també va fer un bon balanç de la nova pàgina web de Tàrraco Viva, que s'ha posat en marxa enguany i que ha rebut 21.333 visites. A més, s'han fet 7.000 descàrregues del programa d'activitats de les jornades.

Atès l'èxit que han assolit les jornades en les deu edicions organitzades fins ara, l'Ajuntament ha decidit crear una oficina permanent, que ha d'impulsar i divulgar Tàrraco Viva durant tot l'any. Segons va dir ahir Rosa Rossell, aquesta oficina es podria posar en funcionament en quatre mesos.

Però el consistori tarragoní també vol fer un reconeixement als nombrosos grups de reconstrucció històrica de la ciutat que any rere any prenen part activament en el certamen, presentant espectacles de recreació de diversos aspectes de la societat de Tàrraco de fa més de 2.000 anys. Per això, l'Ajuntament ha iniciat els tràmits per concedir la medalla de serveis distingits a tots aquests grups locals.

 

 http://www.vilaweb.cat/www/elpunt/noticia?p_idcmp=2885571



TARRAGONA - El MNAT ret un homenatge pòstum a Xavier Dupré en la presentació dels darrers números de la sèrie «Fòrum»

 


+ Presentació dels números 11 i 12 de la sèrie  «Fòrum». Foto: M.M.

C. FILELLA. Tarragona

 

No estava pensat com un acte d'homenatge pòstum a Xavier Dupré, però la presentació dels dos darrers números de la publicació Fòrum, sobre temes d'història i arqueologia tarragonines, que ahir va organitzar el Museu Nacional Arqueològic de Tarragona, va fer que esdevingués així. De fet, els dos títols que es presentaven tenien com a denominador comú la figura de Dupré, que és l'autor d'una de les obres i coordinador i editor de la segona. Es tracta del títol Ibers i grecs a l'Hospitalet de l'Infant, presentat per Núria Rafel, professora de prehistòria de la Universitat de Lleida, i del volum Colonia iulia urbs triumphalis Tarraco, amb edició a cura del mateix Dupré i textos de Geza Alföldy, Xavier Arquillué, Simon Keay, Eva M. Koppel, Josep Maria Macias, Jaume Massó, Josep Anton Remolà i Francesc Tarrats. L'acte de presentació va ser a càrrec del mateix Geza Alföldy, catedràtic emèrit de la Universitat de Heidelberg, que justament avui rebrà la medalla de la Ciutat de Tarragona de mans de l'Ajuntament.

«L'ànima de les dues publicacions té un nom: el d'una persona que va fer molt per l'arqueologia d'aquesta ciutat, i més que hauria fet, si se l'hagués deixat, per l'arqueologia d'aquest país, va dir el director del MNAT, Francesc Tarraats, amb relació a Dupré,

La publicació Fòrum, editada pel Museu Nacional Arqueològic de Tarragona des de 1986, va néixer com una eina de difusió dels treballs d'investigació sobre temes històrics i arqueològics, íntimament relacionats amb les comarques tarragonines.

 

http://www.vilaweb.cat/www/elpunt/noticia?p_idcmp=2884024


INGLATERRA - (*) Stonehenge fue utilizado como cementerio antes de lo que se creía - 06.06.08

noticies del mon - — Publicat per josep.m @ 12:03

 

A lo largo de las excavaciones también se han descubierto objetos cotidianos utilizados por hombres del Neolítico

 

Stonehenge

Reuters

 

El complejo arqueológico de Stonehenge, en Reino Unido, fue utilizado como cementerio durante más de 500 años, según revela la investigación liderada por el profesor británico Mike Parker Pearson, de la Universidad de Sheffield (Reino Unido).

Sus conclusiones fueron presentadas en Washington por la National Geographic Society.

El estudio sobre la famosa construcción circular de piedra y sus pobladores incluye por primera vez el resultado de los análisis de datación de los restos encontrados mediante radiocarbono. Además, durante las excavaciones también se han descubierto objetos cotidianos utilizados por hombres del Neolítico.

Las nuevas pruebas de radiocarbono revelan que el yacimiento fue usado como cementerio desde el año 3000 a.C. y que continuó así hasta mucho después de la colocación de los enormes bloques de piedra que forman el monumento, datado en torno al 2500 a.C. Hasta ahora, los arqueólogos habían considerado que sólo se habían realizado enterramientos entre el 2700 y el 2600 a.C., antes de la construcción del mismo.

Siempre fue cementerio

Sin embargo, la investigación de Pearson ofrece pruebas concluyentes sobre el significado de este yacimiento y demuestra que fue utilizado como cementerio durante más de 500 años. "Ahora tenemos claro que Stonehenge tuvo un carácter funerario en todas sus etapas -comenta Parker Pearson en un comunicado-. Stonehenge fue utilizado como cementerio desde su construcción hasta su abandono final, alrededor de la mitad del tercer milenio a.C.".

Los restos de cremaciones más antiguos que se han analizado -una pequeña pila de huesos y dientes- pertenecen a unas excavaciones cercanas a Stonehenge conocidas con el nombre de Aubrey Holes y datan del 3030 al 2880 a.C. Además, se han hallado otros restos en zanjas cercanas: los de un hombre adulto que habría sido incinerado y enterrado entre 2930 y 2870 a.C., y los más recientes, procedentes de otra excavación situada al norte de Stonehenge, que corresponden a una mujer de unos 25 años de edad. incinerada y enterrada entre 2570 y 2340 a.C., fecha en la que se estima que se colocaron las primeras grandes piedras del monumento.

Los arqueólogos estiman que hasta 240 personas fueron enterradas en Stonehenge, todas incineradas con anterioridad. Andrew Chamberlain, compañero de Parker Pearson en la Universidad de Sheffield y experto en demografía de la antigüedad, opina que los restos hallados corresponden a una única familia perteneciente a la élite de la época y a sus descendientes, en lo que podría ser una auténtica línea dinástica.

Los resultados de la investigación se detallarán en el documental Las claves de Stonehenge, que se difundirá el próximo domingo en el canal National Geographic. Por su parte, la revista National Geographic publicará en septiembre un reportaje especial sobre el tema.

 

 

http://www.adn.es/cultura/20080529/NWS-2540-Stonehenge-cementerio-durante-anos-fue.html

Powered by LifeType