PATRIMONI HISTORIC i ARTISTIC


CAMBRILS - Localitzat a les obres de l'A-34 de Cambrils un altre jaciment arqueològic d'època romana

noticies de C A T A L U N Y A - — Publicat per josep.m @ 19:54
S'hi han exhumat vestigis d'extracció d'àrids, sitges d'aliments i pous d'aigua

NATÀLIA BORBONÈS. Cambrils
Barcelona, demà, i Cambrils, el dia 12, seran els llocs on es presentaran els resultats de la intervenció arqueològica que es va realitzar a Cambrils fa gairebé dos anys, amb motiu de les obres de l'autovia entre el municipi i Vila-seca. La intervenció va permetre exhumar una extensa àrea amb vestigis d'extracció d'àrids, emmagatzematge d'aliments i pous d'aigua. El conjunt, datat entre els segles V i VIII d.C., referma la importància de l'actual Cambrils en el conjunt de Tarraco.


+ Imatge de les excavacions que es van dur a terme al nou jaciment. Foto: EL PUNT

Les intervencions arqueològiques es van dur a terme entre els mesos d'abril i octubre del 2006 i les va promoure i sufragar el Ministeri de Foment, amb motiu de les obres de construcció de l'autovia A-34, entre Cambrils i Vila-seca. Les actuacions es van realitzar al tram d'obres proper a l'hotel Mas Gallau, just al nou accés de la carretera a la urbanització de Vilafortuny. Segons va informar ahir l'Ajuntament, l'empresa Àtics SL, sota la direcció de l'arqueòloga Montse Corominas, va excavar un sector de 12.300 metres quadrats, el més gran excavat fins ara a Cambrils, i va posar al descobert un nou jaciment arqueològic d'època romana. D'altra banda, i fins al mes de desembre passat, la mateixa empresa va fer un seguiment arqueològic de tots els moviments de terra duts a terme per part de les empreses encarregades de construir la nova carretera.

Les restes que es van trobar i documentar de l'excavació són 189 estructures que corresponen a sitges d'emmagatzematge d'aliments, nuclis d'extracció d'àrids per a l'elaboració de materials de construcció i pous d'aigua. També es van localitzar alguns enterraments, ja que es van exhumar quatre individus adults de l'interior de tres estructures tipus sitja i un nounat que estava inhumat en una àmfora tardo-romana. La cronologia de les estructures, daten dels segles V a VIII d.C., en la seva gran majoria, tot i que també n'hi ha quatre que correspondrien al segle XVII. Les restes documentades d'època romana correspondrien a una àrea annexa d'un nucli d'hàbitat molt proper, molt probablement corresponent a la fa poc descoberta vil·la de la torre Bargallona, situada a uns 200 metres. Pel que fa a les restes d'època moderna, serien el resultat de la pervivència d'un hàbitat en una zona que s'articulava segons les torres de vigilància que dominaven la via de comunicació entre Tarragona i València.

Els resultats de tots aquestes treballs es donaran a conèixer demà al Palau Marc de Barcelona, seu del Departament de Cultura i Mitjans de Comunicació de la Generalitat, dins el cicle de conferències Tribuna d'arqueologia 2008. La intervenció serà objecte d'una ponència a càrrec dels responsables de l'excavació, amb la posterior publicació científica dels resultats. La mateixa conferència es durà a terme el dia 12 de març al Museu Molí de les Tres Eres. L'Ajuntament ha indicat que amb la descoberta d'aquestes noves restes arqueològiques, es ratifica la importància que el municipi va tenir en el territori de l'Ager tarraconensis.El museo de caceres repasa su historia en una exposicion - 04.03.08

noticies de extremadura — Publicat per josep.m @ 19:06

 

Documentos, dibujos, fotografías, inventarios y diversas piezas forman la exposición En delicada forma , que rinde homenaje a los 75 años del Museo de Cáceres en su sede de la Casa de las Veletas y a todos los estudiosos que desde el siglo XIX contribuyeron a su fomento. Visitas: de 9.00 a 14.30.ESCOCIA - (*) Yacimiento romano descubierto en Doune - 1.3.08

noticies del mon - — Publicat per josep.m @ 12:10
  FOTO.- http://www.scotland247.co.uk/doune-castle2.htm

 

 DOUNE alumnos de la escuela primaria han sido el descubrimiento de los tesoros escondidos de la antigua Roma - justo en medio de sus juegos.

  Un nuevo salón de clases se está construyendo actualmente en Doune y porque el sitio es el hogar de una antigua fortaleza romana, los arqueólogos profesionales han sido llamados en - acaso hay algún artefactos históricos al descubierto.

  "Los niños realmente han disfrutado de esta experiencia y han sido los arqueólogos pidiendo a la gran cantidad de preguntas interesantes".

Los tres arqueólogos de Arqueología Headland han encontrado simples artículos de cerámica y arcilla china "a la colocación de los cimientos de la iglesia romana Fort.

Cada clase se ha dado una vuelta por el sitio de la excavación por los arqueólogos y se les ha ofrecido a fondo la idea de los descubrimientos realizados.

  "Ellos han sido encantados con lo que han encontrado hasta el momento", añadió la Sra McManus.

  Esta no es la primera excavación que tendrá lugar en la escuela primaria de Doune. Hace ocho años la misma excavación se llevó a cabo en preparación para la nueva guardería.

  Las piezas ahora se encuentra de nuevo con los arqueólogos y examinó además con un informe que se ha escrito sobre todos los temas descubiertos en el yacimiento romano.

 

http://icstirlingshire.icnetwork.co.uk/observer/tm_headline=roman-site-unearthed-in-

doune%26method=full%26objectid=20510908%26siteid=92391-name_page.html#

story_continue


Powered by LifeType