PATRIMONI HISTORIC i ARTISTIC


Tàrraco Viva fa deu anys - 06.03.08

 

Les jornades de divulgació històrica romana, que tindran lloc del 15 al 25 de maig, esdevenen les més importants d'Europa


CARINA FILELLA.
Tarragona
Van començar com un acte de suport a la candidatura de Tarragona com a patrimoni mundial i ara, deu anys després, ocupen «el primer lloc a Europa» pel que fa a divulgació històrica. Les jornades Tàrraco Viva, que enguany tindran lloc del 15 al 25 de maig, esdevenen actualment «el festival més ampli i professional» de tots els que s'organitzen en l'àmbit europeu, segons van dir ahir Magí Seritjol, coordinador de les jornades, i Rosa Rossell, regidora de Patrimoni. Enguany, en el desè aniversari, s'han programat més de 200 activitats, el 80% de les quals són de producció pròpia. Com a novetats, hi haurà un festival que reconstruirà els sons musicals de l'antiguitat, un taller amb tast de vins romans i una demostració de jocs gladiadors en honor d'Apol·lo.

Atesa la magnitud que han aconseguit les jornades Tàrraco Viva, que divulguen el món romà a través de grups de reconstrucció històrica, l'Ajuntament de Tarragona ha sol·licitat a la Generalitat la seva declaració com a festival d'interès turístic nacional. El govern català, que ja ha confirmat que les jornades compleixen tots els requisits, anunciarà la seva resolució «en tres o quatre mesos», segons la regidora Rosa Rosell, que ahir es mostrava esperançada de poder rebre la distinció, justament enguany, quan les jornades celebren el desè aniversari amb més projecció internacional que mai. Segons els seus organitzadors, el certamen s'ha convertit en el referent europeu en el camp de la divulgació històrica. Per això, Tàrraco Viva es presenta enguany com la fira de grups de divulgació històrica d'època romana, o sigui, s'oficialitza allò que ja ha estat fins ara: «Funcionar com a catàleg de serveis per a altres festivals: es fan contactes entre els programadors, gestors culturals, centres d'interpretació del patrimoni...», segons Magí Seritjol, que afegeix que aquesta fira oferirà un marc per tal que els interessats puguin contactar amb els participants de les jornades.

Enguany, en el desè aniversari, s'han programat aquelles activitats que ja s'han convertit en la «marca» pròpia del festival, com les lluites de gladiadors a l'amfiteatre, les jornades gastronòmiques romanes en diversos restaurants de la ciutat, els tallers i jocs per als escolars i les reconstruccions de diversos aspectes de la vida quotidiana a l'època romana. Però també s'incorporaran algunes novetats:

 


JOCS GLADIADORS EN HONOR DEL DÉU APOL·LO.

El 25 de maig, com a acte de cloenda de les jornades, els grups Nemesis (Tarragona) i Ars Dimicandi (Itàlia) oferiran una demostració de com s'organitzaven, qui pagava i qui lluitava en els jocs a l'amfiteatre. Serà, segons els organitzadors, «la demostració més completa que s'hagi vist mai sobre els jocs de gladiadors del món romà».


MÚSICA DE L'ANTIGUITAT.

A partir d'enguany Tarraco Viva dedicarà un espai especial a reconstruir i sentir els sons de l'antiguitat. Enguany, començarà per la música a l'antiga Roma, amb la participació de diversos conferenciants i de grups musicals d'Itàlia i Alemanya.


TROBADA INTERNACIONAL.

Enguany s'han convidat els responsables dels principals festivals divulgatius del món romà a Europa per debatre el present i el futur d'aquestes manifestacions. Les jornades tindran lloc els dies 22 i 23 de maig.


CINEMA ARQUEOLÒGIC.

En col·laboració amb el Museu Romà d'Oiasso (Irun) i de l'Institut Català d'Arqueologia Clàssica (Tarragona), els dies 23 i 24 es projectaran documentals arqueològics relacionats amb l'antiguitat, la majoria procedents del Festival de Cinema Arqueològic del Bidasoa.

 

TOTS ELS CAMINS PORTEN A ROMA.

El grup tarragoní Legio I Germanica recrearà com era una statione romana, o sigui, el lloc de canvi de cavalls i de descans, però també de centre de vigilància de camins. L'activitat es farà a l'aqüeducte romà de les Ferreres, els dies 24 i 25.


CULTE A LES INSÍGNIES MILITARS.

Del 23 al 25 de maig, als jardins del Camp de Mart, el grup Projecte Phoenix-Legio VII Gemina (Tarragona) donarà a conèixer el culte religiós a les insígnies militars de les legions romanes.


VIDA QUOTIDIANA EN UN CARRER ROMÀ.

El mateix grup Projecte Phoenix recrearà un tram de carrer romà, on s'explicaran diferents aspectes de la vida quotidiana en una ciutat romana: el culte als déus de les cruïlles, les parets com a suport de propaganda electoral, els negocis de restauració...


MÀGIA, SUPERSTICIÓ I RELIGIÓ A ROMA.

El grup Thaleia oferirà (al circ romà) unes demostracions sobre costums i creences dels antics romans relacionats amb la màgia i la superstició.


EL MÓN DEL VI.

Els dies 23, 24 i 25 de maig s'organitzaran a la Casa Castellarnau un taller amb tast de vins romans, recreats per investigadors de la cultura vinícola romana.


EL CULTE A MITRA.

El grup Nemesis proposa participar dels rituals secrets del culte mistèric a la deessa Mitra, que va tenir un gran predicament entre sectors importants de la societat romana.


EL CULTE ALS ESPERITS.

Els romans consideraven els esperits del morts com a divinitats i, per tant, era recomanable afavorir i acontentar el seu culte amb rituals i records. Això és el que mostrarà el grup Nemesis, els dies 16, 17, 23 i 24 de maig, al fòrum de la colònia.

http://www.vilaweb.cat/www/elpunt/noticia?p_idcmp=2767719

EGIPTO - Arqueólogos españoles descubren una tumba en Luxor - 28.2.08

noticies del mon - — Publicat per josep.m @ 12:07


EL PERIÓDICO
BARCELONA

Una tumba muy bien preservada que contiene la momia de un guerrero de alto rango que vivió durante el reinado de Hatshepsut ha sido hallada en Luxor (Egipto), junto al valle de los Reyes, por el prestigioso equipo de arqueólogos dirigido por el español José Manuel Galán, al frente del Proyecto Djehuty. La cámara data de entre 1550 y 1070 antes de Cristo. Según National Geographic, el hallazgo se produjo la semana pasada durante unas excavaciones de rutina en el antiguo cementerio Dra Abul Naga de Luxor, donde trabaja el equipo de Galán.
La tumba contiene la momia del guerrero depositada en una caja de madera algo afectada por las termitas y decorada con ricas pinturas, y la inscripción con el nombre Iker, que significa el más excelente, en el antiguo idioma jeroglífico. En las pinturas, Iker, de quien se desconoce si fue egipcio, nubio o libanés, presenta ofrendas a la diosa Hathor.

El guerrero, de alto rango a tenor de los objetos hallados --algo poco habitual porque las tumbas suelen ser de miembros de la realeza--, sirvió a la reina Hatshepsut, de la XI dinastía, una época en que los soldados jugaron un importante papel en la sociedad cuando se produjo la reunificación de Egipto tras años de guerra civil y de los que no se tienen muchos vestigios funerarios. Junto a su tumba se hallaron cerámicas y cinco flechas, entre otros objetos, que han servido para datar el monumento funerario. Galán declaró que el hallazgo "ofrecerá una visión muy actualizada sobre un periodo muy poco documentado mediante una tumba intacta, lo que es muy poco común en la XI dinastía".
http://www.elperiodico.com/default.asp?idpublicacio_PK=46&idioma=CAS&idnoticia_
PK=484119&idseccio_PK=1026

Powered by LifeType