PATRIMONI HISTORIC i ARTISTIC


El sefardita Abraham Haim inaugura el cicle «Enyorada Tarragona» -05-06-08


Abraham Haim, ahir, al pretori romà de Tarragona. Foto: J.F.

C. FILELLA. Tarragona

+
L'Ajuntament de Tarragona, que fa pocs dies va signar un conveni amb l'Associació de Relacions Culturals Catalunya-Israel (ARCCI) per recuperar el passat jueu de la ciutat, va obrir ahir el cicle Enyorada Tarragona, nom amb el qual s'ha batejat aquest cicle d'activitats que ha de divulgar el món jueu de la ciutat. «Volem que la memòria històrica de la ciutat no quedi només en la romanitat, que sovint no ha deixat que afloressin altres parts de la nostra història», va dir ahir la regidora de Patrimoni, Rosa Rossell, al pretori romà. Precisament en aquest espai es va inaugurar el cicle Enyorada Tarragona amb una conferència d'Abraham Haim, president de la Comissió Cultural del Consell de la Comunitat Sefardita de Jerusalem. Haim va parlar sobre El món sefardita, passat i present. Haim és sefardita, nascut a Jerusalem el 1941. És llicenciat en història de l'Orient Mitjà i en llengua i literatura àrab per la Universitat Hebrea de Jerusalem, i també és doctor en història per la Universitat de Tel-Aviv. Durant cinc anys va ser director general del patrimoni sefardita del Ministeri d'Educació i Cultura d'Israel.
 
 
http://www.vilaweb.cat/www/elpunt/noticia?p_idcmp=2882461


El govern inclou Peratallada i els Clots de Sant Julià en el conjunt d'Ullastret

noticies de C A T A L U N Y A - — Publicat per josep.m @ 18:33

 

 

 
 
Un dels clots de Sant Julià, antiga pedrera dels ibers situada a la confluència de Peratallada, Canapost i Vulpellac. / Foto: J.T.
 
L'Ajuntament assegura que hi ha un «divorci» amb la Generalitat i que es regiran per l'acord de ple

LAURA PORTAL.
Ullastret
El govern de la Generalitat va aprovar ahir en el Consell Executiu que s'ampliés l'entorn de protecció del conjunt del bé cultural d'interès nacional d'Ullastret. Això significa que s'hi inclouran els polèmics Clots de Sant Julià i el terme de Peratallada, segons va explicar ahir el delegat dels serveis territorials de Cultura a Girona, Miquel Sitjar. L'alcalde de Forallac, Josep Sala, va assenyalar que per part del govern hi continuava havent una falta de diàleg que havia comportat un «divorci» entre les administracions i que es regirien per l'acord de ple pel qual no es donen per assabentats i retornarien tots els documents relacionats.


Després de mesos de picabaralles administratives i de govern, ahir la Generalitat va aprovar l'ampliació de l'entorn de protecció d'Ullastret. Aquest entorn es refereix als municipis d'Ullastret, Serra de Daró, Forallac i Fontanilles. Segons Sitjar, l'acord serveix per «afinar la recerca arqueològica i tenir una especial cura cap a les possibles restes que puguin anar apareixent a la zona». El delegat va manifestar, però, que aquesta protecció no significa en cap cas que s'hagin de paralitzar les activitats en aquest entorn, sinó que seran possibles però s'hauran de tenir en compte els estudis previs i els informes preceptius de la comissió de Patrimoni del servei d'Arqueologia, que en cap cas vol dir una limitació important pel que fa a activitats: «Es tracta d'intentar compatibilitzar la vida al segle XXI amb el respecte al patrimoni arqueològic. És a dir, trobar l'equilibri adequat.»

La resposta de l'Ajuntament de Forallac, el més polèmic en aquest afer i al qual pertanyen els termes afectats de Peratallada i el paratge dels Clots de Sant Julià, va ser per part de l'alcalde Josep Sala. Sala va assenyalar que l'Ajuntament s'inhibeix respecte al que faci la Generalitat en aquest sentit. Segons hi va afegir, des de l'Ajuntament es regiran per «l'acord ferm del ple», ja que amb ells «no s'ha parlat mai», i així no es donen per assabentats i retornaran els expedients i tots els documents relacionats. Sala va denunciar «l'estil» amb què han realitzat les accions els serveis territorials de Cultura. «En el cas de Vulpellac, un altre afer que també ens afectava, no hi ha hagut cap problema i hi ha hagut converses que han permès arribar a acords fàcilment, però no ha estat el mateix en el cas de Peratallada i els clots», afirmava Sala. Així mateix va recordar que potser «algun dia els semblarà (al govern) que el patrimoni també pertany a la gent del municipi».


NO FARAN DE POLICIA


Sala va negar que l'Ajuntament dubtés de la vàlua del patrimoni, i va afirmar que la seva queixa era per la falta de diàleg: «Nosaltres no farem de policia del govern en una qüestió en què se'ns ha ignorat totalment. Tampoc això vol dir que es malmeti res ni que no es protegeixi, però ens regirem per l'acord de ple.»Sala va assenyalar que existia un «divorci» amb la Generalitat i que enraonant s'haurien entès.

 

http://www.vilaweb.cat/www/elpunt/noticia?p_idcmp=2882321


El Museu d'Història de Barcelona tindrà tres seus articulades

noticies de C A T A L U N Y A - — Publicat per josep.m @ 18:24




El nou director vol impulsar el centre per convertir-lo en un mirall de la ciutat

V. GAILLARD.
Barcelona
El nou director del Museu d'Història de Barcelona, Joan Roca, va presentar ahir el seu pla estratègic per impulsar i donar a conèixer el centre museístic, que s'ha batejat amb l'acrònim Muhba, «perquè es pugui pronunciar». El centre passarà a tenir tres seus: la de plaça del Rei (actual), la del mercat del Born, destinada a mostrar la ciutat moderna, i Oliva Artés, una antiga fàbrica del 22@ que versarà sobre la metròpoli del segle XXI. La producció de coneixement s'organitzarà en tres centres.

 



Les tres seus articulades del Muhba permetran als visitants recórrer tota la història de la ciutat, des dels seus orígens romans fins a la urbs del segle XXI, i presentaran una programació conjunta i complementària. La seu de plaça del Rei, ja «consolidada», mostra el període de «Barcino i l'esplendor urbà de la baixa edat mitjana»; el mercat del Born s'ocuparà del període que va «de la ciutat moderna abans del 1714 a l'auge del XVIII i la capital de Cerdà i les exposicions», i finalment, la nova seu d'Oliva Artés, al 22@, oferirà una panoràmica «dels suburbis fabrils agregats el 1897 a la metròpoli global del XXI». En la seu del Born s'hi està treballant actualment i se'n preveu l'obertura cap a finals del 2009. «Finalment es faran quatre plataformes museístiques, en lloc de les tres previstes inicialment, i ja han començat les obres de rehabilitació de la teulada», explicava ahir Jordi Martí, delegat de Cultura de l'Ajuntament. La seu més endarrerida és la d'Oliva Artés al Poblenou: «Encara no hem fet ni el projecte bàsic de rehabilitació però calculem que podria estar enllestida aquest mandat.»

A la tardor es posaran en marxa tres centres de producció de coneixement lligats al Muhba: el de conservació i restauració, situat a la Zona Franca; el de recerca i debats del museu, que permetrà, segons informa Roca, «tenir grups estables que podran treballar en diversos terrenys» i estarà situat a l'Espai Llibreteria, que constarà d'una biblioteca especialitzada en fons arqueològics i en història de les ciutats i una nova llibreria, La Central, que s'inaugura el 12 de juny; i el centre de documentació històrica i servei d'arqueologia del Muhba s'instal·larà en un edifici annex al Born.

 

 

La inversió per a la rehabilitació dels espais dels Muhba (que inclou, per exemple, la fàbrica Fabra i Coats, que serà la seu del centre d'interpretació del treball, el centre d'inter pretació del call i el refugi 307) és de 10 milions d'euros pel període 2008/11, i la del Born és de 45 milions. El pressupost de funcionament del museu serà de 7,25 milions d'euros.

En la seva voluntat de ser «un mirall de la ciutat» d'abast europeu, el Muhba posarà en marxa la City History Museum Network of Europe per impulsar els contactes amb altres ciutats d'arreu del món. També es proposarà al públic un sistema de visites i itineraris i es renovaran els programes d'educació per a grups d'infantil i primària, amb un nou programa, Apropia't la ciutat, i un casal d'estiu per a infants de Ciutat Vella.

 

http://www.vilaweb.cat/www/elpunt/noticia?p_idcmp=2882456


L'Arqueològic de Tarragona presenta dos volums de la publicació «Forum»



EL PUNT. Tarragona.
El Museu Nacional Arqueològic de Tarragona (MNAT) presentarà demà, a dos quarts de vuit del vespre, els dos últims volums de la publicació Forum, sobre temes d'història i arqueologia tarragonines. L'acte es farà en memòria de Xavier Dupré, autor i editor, respectivament, dels dos llibres. Es tracta del títol Ibers i grecs a l'Hospitalet de l'Infant, que serà presentat per Núria Rafel, professora de prehistòria de la Universitat de Lleida; i del volum Colonia iulia urbs triumphalis Tarraco, amb edició a cura del mateix Dupré i textos de Geza Alföldy, Xavier Arquillué, Simon Keay, Eva M. Koppel, Josep Maria Macias, Jaume Massó, Josep Anton Remolà i Francesc Tarrats. L'acte de presentació anirà a càrrec del mateix Geza Alföldy, catedràtic emèrit de la Universitat de Heidelberg.
 
 
http://www.vilaweb.cat/www/elpunt/noticia?p_idcmp=2880993 


ROSES - El patrimoni de Roses se senyalitza amb un sistema pioner de codis QR - 04.06.08

noticies de C A T A L U N Y A - — Publicat per josep.m @ 12:00

 

 

 L'alcaldessa, Magda Casamitjana, provant el nou sistema.



EL PUNT. Roses

Totes les persones que tinguin un telèfon mòbil amb càmera podran accedir directament a la informació emmagatzemada en els codis QR que l'Ajuntament de Roses vol implantar en tot el patrimoni de la localitat empordanesa, començant per la Ciutadella, on ja s'ha posat en marxa aquest projecte de manera experimental en tres punts: la vila medieval, la muralla sobre els fossats i l'església de Santa Maria. Aquest nou projecte de senyalització del patrimoni en cinc idiomes, pioner a l'Estat, utilitza una tecnologia japonesa que permet l'emmagatzematge de dades que l'usuari pot descodificar apuntant la càmera del seu mòbil al codi. Les empreses de telefonia ja estan implantant lectors de codis QR als seus nous terminals, però els usuaris també es poden descarregar gratuïtament el programa. Més endavant, aquest projecte es complementarà amb la Rosespèdia, una plataforma similar a la Viquipèdia, centrada en Roses i el seu entorn.
 
 
 http://www.vilaweb.cat/www/elpunt/noticia?p_idcmp=2880873


CHINA - Un grupo de arqueólogos encuentran unas tumbas junto a un posible palacio chino de 2.000 años - 04.06.08

noticies del mon - — Publicat per josep.m @ 11:57


El hallazgo se ha producido en un distrito de las afueras de la ciudad de Shanghai


Shanghai.(EFE).- Un grupo de arqueólogos de la Comisión para la Gestión de Reliquias Culturales de Shanghai ha descubierto y desenterrado cinco tumbas de más de 2.200 años de antigüedad en un distrito de las afueras de la ciudad, en lo que piensan que son los aledaños de un palacio de la época, informó hoy la prensa china.

Seguir leyendo noticia

Los especialistas encontraron en las tumbas restos humanos y objetos de jade y cerámica, partes de herramientas de bronce y huesos de animales, anteriores a la época conocida como el Período de los Reinos Combatientes (476-221 a.C.).

Estos son los primeros resultados obtenidos desde que el organismo, junto con arqueólogos de varias universidades locales, reinició meses atrás las excavaciones en la zona arqueológica de Guangfulin, una aldea de Songjiang (suroeste de Shanghai), donde han aparecido restos incluso del Neolítico desde 1958.

Guangfulin probablemente alberga enterrado un palacio rodeado de viviendas con más de 2.000 años de antigüedad, según Song Jian, responsable de la comisión arqueológica, y su equipo espera encontrar allí hallazgos importantes para el estudio de la civilización china de aquella época.

De hecho, los especialistas han excavado ya los restos de varias callejas entre lo que queda de los antiguos edificios, incluida una casa que ya se sabe que se construyó elevada del suelo por pilares de madera para reducir la humedad en su interior.

Los últimos hallazgos importantes que se habían hecho en Guangfulin hasta ahora fueron dos utensilios agrarios de bronce de los tiempos de la dinastía Zhou Oriental (770-221 a. C.), descubiertos hace ocho años.

En la zona también se encontraron los restos de un antiguo sistema de canalización de aguas de la dinastía Han (206 a.C. a 220 d.C.) y un pozo de la dinastía Song (960-1279).

 

http://www.lavanguardia.es/lv24h2007/20080603/53471348297.html 


Powered by LifeType