Què tinguem sort!!!! Aquest dissabte van fer música en català a la tele!!!!

27 Mar 2007

Fa molts anys es podien veure videoclips de grups catalans aprofitant els temps morts de la programació de Televisió Espanyola a Catalunya, de TV3, del Canal 33, etc. Hi havia programes com Plàstic (TVE a Catalunya, posteriorment treslladat a tota la península), Sputnik (Canal 33)... on la presència de la música en català era important, i amb actuacions en directe (o playback, però actuacions al cap i a la fi). Va aparèixer una cadena basada en videoclips musicals (Flaix TV), on sortien força propostes de música en català enmig de videoclips del panorama internacional...

... Poc a poc tot aixó s'ha anat desmuntant. TVE a Catalunya gairebé ha desaparegut del mapa. Televisió de Catalunya ha relegat la música al Canal 33, i en programes cada cop més especialitzats i gens adreçats al gran públic. S'incideix en la música feta a Catalunya, però ara ja són grups que canten en català, castellà o anglès, tots barrejats, i la presència del català en la música a la televisió va mimvant. Flaix TV va vendre el seu senyal a comarques al Grup Godó, si no m'equivoco... I el canal que hi va sortir per sort sembla que comença a prendre forma com a referent de la televisió en català a nivell local, amb 8Tv, encara que, i on és la música en català?

Aquest dissabte passat es va demostrar que la música en català té la seva quota televisiva. Van haver de donar-se un cúmul de circumstàncies per a que la música protagonitzés la nit del dissabte a les llars catalanes, amb una quota de pantalla del 20'3% a Catalunya, a través de la Televisió Pública de Catalunya, TV3. Primer, havia de ser una jornada de descans de la Primera Divisió de la Lliga de Futbol Professional de l'Estat Espanyol, doncs "la roja" jugava un partit de la sel·lecció espanyola en una jornada europea de partits per a l'Eurocopa, on la sel·lecció catalana té vetat de participar-hi.

Així, doncs, TV3 es quedava sense partit de Lliga per omplir la graella de la nit del dissabte ("Oh!!!! Com mantindrem la quota de pantalla?", devien de comentar-se els uns als altres els directius de TV3).

I va caure el mannà del cel... Pel que fos, un segon sentit d'en Lluís Llach (suposo que no té un telèfon vermell que el connecti amb els directius de la Lliga Espanyola de Futbol) li va dir que el seu adèu dels escenaris com a cantant havia de ser un dissabte 24 de març, des del seu poble nadiu, Verges, amb la presència d'uns quants primers espases polítics catalans que havien de sortir a la foto (per cert, a en Montilla se li va veure molt més content l'endemà a Can Zam a la festa de Ràdio Tele Taxi)... Un dissabte 24 de març, sense futbol a TV3!!!!!!

Doncs així ha anat per a que en Lluís Llach protagonitzés la nit de la setmana a la nostra televisió, TV3, i fes que una mitjana gairebé constant durant 4 hores de concert de 526.000 espectadors gaudissin de la música d'en Llach (al cap i a la fi música en català, potser d'un buc insígnia de la música en català, però música del nostre país, al cap i a la fi), amb una punta de 682.000 espectadors en el punt de màxima audiència del concert (dades consultades a l'edició d'avui dimarts 27 de març a El Periodico "de Catalunya").

Què haguès passat si el concert de comiat d'en Lluís Llach hagués coincidit amb un Sevilla-Celta? O amb un València-Athletic? Segur que el concert d'en Llach s'hagués anat directament al 33, i els seguidors d'en Llach que no protestin... Així ens van les coses en el nostre país amb la nostra música. Només unes curioses coincidències han fet que la música en català estiguès present al primer canal de Televisió de Catalunya una nit de dissabte en prime time...

Per acabar, unes imatges de com ens haguessim de contentar els catalans de veure en Lluís Llach en el seu últim concert a Verges aquest 24 de març si no fos perquè el futbol descansava a TV3...

Que tinguem sort!!!!

Publicat per vpa ( Opinió ) :: Comentaris (5) :: Enllaç permanent :: Retroenllaços (0)
Comparteix:
 • Facebook
 • Meneame
 • Twitter
 • Tafanera
 • Barrapunto
 • Tumblr
 • Fresqui
 • del.icio.us
 • E-mail
 • Google
 • Netvibes
 • digg