El jovent ho té cru per expresar-se i sentir en català

3 Mar 2007

Bé, poques vegades expreso les meves opinions en altres blocs, i seguint el costum de que quan hi deixo una opinió que em sembla interessant de tenir en compte, la còpio i expresso també en el meu propi espai a internet, doncs ho tornem a fer amb aquesta resposta a l'entrada "Com tenim l'idioma?", del bloc de la Brigitte.

Si per a desenvolupar el seu temps d'oci, el jovent es veu obligat a passar-se al castellà, doncs el català ho té una mica cru, doncs "no mola"...

Música comercial... N'hi ha en català? Pel·lícules d'estrena... Quantes en català? Són taquilleres les que es fan en català? Quantes còpies en català i quantes en castellà? Videojocs... N'hi ha en català? Si navego per internet i em poso a xatejar o a escriure en un fòrum... Ho farè en un xat o un fòrum en català? Les sèries de TV que interessen als joves... en quines cadenes de televisió les emeten?

Per ser jove i expresar-se en català en tots els àmbits que interessen a un jove, el jove ho té veritablement complicat, i s'ha de marcar com a objectiu (o sigui, sense prou naturalitat) expresar-se en català, o sigui, se li obliga a posicionar-se gairebè a nivell polític... Un jove que s'expressa en castellà, anglès o francès, s'ha de justificar per expressar-se en el seu idioma? Un que ho fa en català, sembla ser que sí... i així no anem bé...

Publicat per vpa ( Llengua ) :: Comentaris (0) :: Enllaç permanent :: Retroenllaços (0)
Comparteix:
 • Facebook
 • Meneame
 • Twitter
 • Tafanera
 • Barrapunto
 • Tumblr
 • Fresqui
 • del.icio.us
 • E-mail
 • Google
 • Netvibes
 • digg

 

Amb qui se les haurà de veure Andorra a la Semifinal d'Eurovisió (I)

3 Mar 2007

Bé, ara que ja coneixem la cançó que representarà el Principat d'Andorra al Festival d'Eurovisió que es celebrarà els propers dies 10 i 12 de maig a Helsinki, aquest 2007, potser cal començar a saber amb qui haurà de competir "Salvem el món", interpretada pels Anonymous, per assolir una de les deu places dels deu primer classificats de la semifinal del dijous 10 de maig i que permetran participar a la Gran Final del dia 12 de maig.

Aquest any la semifinal comptarà amb més estats participants que mai, i la competència promet ser molt dura. Cada cop hi ha més disparitat de ritmes musicals, cada televisió vol apostar per quelcom diferent a la resta, com aquest any ha fet Andorra Televisió. Sabent que el vot del veïnatge no decideix qui guanya, però si que pot donar-te els punts suficients per a que puguis posicionar-te entre els deu primers classificats de la semifinal, no ens enganyem, Andorra ho continua tenint cru. Andorra, els Anonymous i "Salvem el món" s'han de fer un lloc dins del públic eurovisiu, que no estigui relacionat amb fronteres ni amb conglomerats culturals concrets, sinó amb estils de música que enllacin transversalment amb el públic dels diversos països que visionen i participen a Eurovisió.

Bé, i ara veiem alguns dels primers videoclips disponibles dels països que també participaran a la semifinal d'Eurovisió del 10 de maig, i que seran els veritables maldecaps per a la delegació andorrana per assolir un lloc a la final del dia 12 (els que ja estan classificats per a la final, només donaran maldecaps amb el seu televot, que pot ser molt decisiu, però la cançó ja no serà contrincant, doncs... ja estaran a la final, és clar!)

Des de Bulgària, amb sis cops més nombres de televots que els segons classificats de la final búlgara, aniran a Helsinki Elitsa Todorova & Stoyan Yankulov amb la cançó "Voda" ("Aigua"), una barreja de les conegudes veus búlgares amb la música electrònica... La competència serà dura...

Israel aporta també una cançó diferent, de caire alternatiu, cantada en anglès, francès i hebreu, i que està penjant d'un fil, doncs des de l'EBU creuen que porta un missatge polític. No gens menys, el públic hebreu ha escollit una cançó que parla sobre els bojos que poden prèmer el temut botó vermell en qualsevol moment. Els israelians Teapacks diuen que la cançó es refereix a tot el món, que tothom pot ser víctima de la bomba atòmica, però des de l'EBU es creu que pot ser un missatge contra la política nuclear de la República Islàmica de l'Iran. Aquí va el video del polèmic tema "Push the button"...

Més endavant presentarem més contrincants de la semifinal del dia 10, qualsevol d'ells pot espatllar la festa andorrana d'assolir la primera participació del Principat a la final d'un festival d'Eurovisió.


 

Ja podem gaudir de Salvem el món, la cançó que representarà Andorra a Eurovisió

3 Mar 2007

El passat dijous 1 de març a les 22h Andorra Televisió va començar l'emissió de la gala Som Anonymous, durant la qual, cap al final, es va donar a conèixer la cançó "Salvem el món", amb la que els andorrans Anonymous intentaran assolir que per primer cop el Principat d'Andorra sigui present a la Final del Festival d'Eurovisió, que en l'edició del 2007 es celebrarà a Helsinki el dissabte 12 de maig. Però per a estar a la final, els Anonymous han d'assolir una de les deu primeres places de la semifinal, que es celebrarà el dijous 10 de maig, i on competiran un total de 28 estats per tal d'assolir una de les 10 places que donen passaport per a participar a la gran final eurovisiva del dissabte.

Per als que estigueu neguitossos, o encuriosits, aquí teniu el video de la cançó "Salvem el món", tal i com va sonar a la gala que Andorra Televisió va retransmetre aquest dijous 1 de març des de l'Auditori Claror de Sant Julià de Lòria, i que a Catalunya vam poder seguir el mateix dia 1 de març pel 33, en diferit. A disfrutar amb els Anonymous!!!!!