Forns de calç a l’obaga de la Vall – Montblanc

Posted by manelmar on 29 Juliol, 2013 17:56

L’obtenció de calç mitjançant forns omplerts amb pedra calcària i posats a una combustió de 900 a 1.000 graus fou una pràctica habitual a les nostres muntanyes fins als anys seixanta del segle XX.

Els forns de calç es feien allà on trobaven la matèria necessària: pedra calcària i llenya per la combustió.

 

Aixopluc utilitzat pels calciners.

 

L’amic Antoni Pallisé em va mostrar, aquests dies, un forn de calç a l’obaga de la Vall, sota mateix del cingle que dóna als plans de Rojalons. Es tracta d’un forn efímer, d’aquells que eren utilitzats per a fer-ne unes quantes cuites i que després s’abandonaven. Com a curiositat també vàrem trobar, al costat mateix, un aixopluc fet sota unes grans roques caigudes del cingle i que de ben segur fou utilitzat pels calciners, ja que la cuita de la pedra podia durar fins a 8 o 9 dies i, per tant, les persones que en tenien cura necessitaven algun indret per dormir, menjar i fer vida.

 

Pedra calcària preparada per fer una cuita

Restes del forn del costat del sender.

 

Comparteix:
  • Facebook
  • Twitter
  • E-mail
  • Google

Pou artesià i sèquia subterrània a la partida de la Carlania de Barberà de la Conca

Posted by manelmar on 18 Juliol, 2013 12:17

 

La maquinària utilitzada actualment en els treballs agrícoles ha destapat una sèquia o mina subterrània en un tros de terra de la partida de la Carlania o Les Eres, al terme de Barberà de la Conca.

El propietari, en Jordi Izquierdo Gomà, m’ha ensenyat el pou artesià que es troba dins d’unes construccions antigament destinades a un corral de bestiar i a un molí d’oli. Des d’aquest pou, l’aigua, procedent d’un veta subterrània, pujava de nivell quan la pluja era forta fins a un punt on era recollida i conduïda per una canalera feta amb teules. La canalera transcorre per una sèquia soterrada fins a la zona de l’Horta Major situada a la Sèquia del Dilluns.

La sèquia subterrània, coberta amb grans lloses de pedra, està excavada en una zona on el sòl és de tapassot. Dins de la sèquia o mina hi ha la conducció de teules feta a mitja alçada.

 

Comparteix:
  • Facebook
  • Twitter
  • E-mail
  • Google

MAS DELS FRARES – L’Espluga de Francolí

Posted by manelmar on 12 Juliol, 2013 11:26

Al terme municipal de l’Espluga de Francolí hi podem trobar el molí (al costat del riu Francolí) i el mas del Frares, dues construccions que com el seu nom indica deurien ser propietat dels monjos cistercencs de Poblet. Aquestes propietats foren subhastades després de la desamortització dels bens eclesiàstics de l’any 1835. El mas es troba situat a la partida de la font de l’Abella i el seu estat de conservació és força deficient, ja que una part de la paret de la façana  a caigut a terra.Els propietaris del mas dels Frares després de la Guerra Civil Espanyola eren els mateixos que els que posseïen el mas de Dalt de Vimbodí i el mas d’en Xup de l’Espluga, juntament amb altres propietats.

Als padrons municipals de l’Espluga de Francolí, que només es conserven a partir de l’any 1936, no he trobat cap família empadronada en aquest mas. Hi ha però, diferents testimonis que asseguren que es tractava d’un mas habitat. De fet uns oncles meus van habitar aquest mas a finals de la descada dels cinquanta del segle XX.

Comparteix:
  • Facebook
  • Twitter
  • E-mail
  • Google

MAS D’EN JUST – Vilaverd

Posted by manelmar on 09 Juliol, 2013 10:02

El mas d’en Just es troba dins del terme de Vilaverd, a la zona anomenada “Garrigues de Vilaverd”, tocant a l’antic terme de Rojals.Es pot accedir per l’antic camí de Vilaverd a Rojals i també per una pista que baixa de Rojalons.Fou un dels masos importants de la zona i molt conegut pels excursionistes. Actualment es troba en estat ruïnós i en pocs anys ja només quedaran quatre pedres.Als padrons municipals de Vilaverd des de l’any 1889 fins a l’any 1939,sempre hi consta empadronada la mateixa família Dulcet – Buldó. Segurament després de la guerra el mas ja no fou habitat permanentment.

Comparteix:
  • Facebook
  • Twitter
  • E-mail
  • Google

Manel Martínez

manelmar

Sóc un enamorat de la Conca de Barberà, del seu patrimoni arquitectònic, cultural, rural i natural.

Aquest bloc és una finestra sobre la conca vista amb els meus ulls i la meva càmera fotogràfica.

Contacte: manelmar@tinet.cat


Recentment

Arxius

Subscripció