S'acosten les eleccions municipals i voldria reemprendre un tema que vaig tractar fa uns quants mesos en aquest mateix bloc. La possibilitat de bastir una candidatura unitària forta de les diferents opcions independentistes de la ciutat. Llavors reclamava que la ciutadania reclama un gest en aquest sentit, poder comptar amb una única candidatura d'aquest signe a la ciutat és l'única via de situar un veritable contrapoder a l'actual govern municipal. Crec sincerament que una opció com aquesta treuria uns resultats gens menyspreables. Sé que diverses persones han manifestat als diversos partits aquesta necessitat, però coneixent alguns dels dirigents d'algunes d'aquestes formacions polítiques sóc més aviat escèptic sobre la possibilitat real de poder oferir a la ciutadania una oferta com aquesta. Malgrat aquesta dificultat, jo sóc tossut i segueixo reclamant, a qui correspongui, que treballin per aquesta possibilitat.

Des del meu punt de vista hi ha més punts compartits entre ERC, la CUP, Reagrupament, SI i fins i tot gent d'altres sectors. N'estic convençut. El que em fa ser pessimista és l'eterna disgregació dels que podrien protagonitzar aquesta opció. És que prefereixen ocupar cadascú la seva petita parcel·la abans que ocupar un espai més gran de representació política a l'ajuntament? En aquests moments tenim a l'ajuntament representació d'ERC i de la CUP. Podrien dir-me quines són les grans divergències que hi ha hagut entre aquests dos grups en la legislatura que ara acaba? No hi ha hagut més coincidències que no pas divergències? Si això és així, què impedeix fer un acte de generositat que vagi més enllà de mirar-se el propi melic? Penso que és una cosa que ens haurien de respondre. És possible que Solidaritat Catalana i Reagrupament es vulguin presentar. És legítim. Podrien també explicar-nos què impedeix unificar esforços amb els altres? Podrien pensar tots plegats una mica més en nosaltres i una mica menys en ells?

Haurem après alguna cosa de les passades eleccions nacionals? Penso que el panorama polític vallenc només es pot sotragar amb una opció política com la que proposo. Si no existeix una candidatura com aquesta, m'atreviria a predir els resultats electorals vallencs amb un marge d'error d'un regidor. S'acontentaran CUP i ERC a vigilar-se entre ells a veure qui treu millor resultat, un resultat petit i limitat, és clar, incapaç d'influir en res? O seran capaços de tenir una visió d'altura que preocupi les altres formacions actuals?

Encara hi ha temps. Només falta voluntat. Vull imaginar que algun contacte hi deu haver hagut en aquest sentit, de fet ho vaig demanar en una tertúlia radiofònica no fa massa setmanes. Caurà en el buit aquesta demanda d'una part de la ciutadania vallenca? Temps al temps. No vull perdre l'esperança, però, d'entrada, com que ens coneixem, penso que no serà fàcil. Fins i tot, m'atreviria a dir d'on vindran les dificultats, però me les guardaré, no sigui que algú encara digués que jo sóc qui ha fet fracassar l'intent.