Erdrag

Un espai personal a la xarxa.

TV3 i la construcció nacional

erdrag | 04 Abril, 2007 12:26

Avui vull parlar sobre TV3, com tothom ja ha fet i està fent aquests dies.

TV3 parteix ja, només amb el nom, amb una situació de desavantatge, ja que a tots els països normals del món tenen la televisió pública amb els canals que sigui, començant per l’1 (La primera de TVE, RAI uno, BBC one, etc.). Nosaltres tenim tot el sistema televisiu basat en el nombre 3. Anècdota? Potser...
Els Països Catalans necessiten eines que articulin la nació, eines que fomentin el coneixement de la realitat en clau catalana, eines que valorin el món des de la visió que ens proporciona la nostra llengua i la nostra manera de veure les coses. En resum, els Països Catalans necessiten, entre moltes altres coses, una televisió de qualitat d’àmbit nacional, que trepitgi territori, que parli dels problemes de la gent que hi viu, que sigui propera, que sigui “la nostra”. Aquesta televisió hauria de ser pública i depenent d’un organisme federal dels PPCC, però com que això avui encara no ho tenim, cal que algú faci aquest paper, i qui actualment està més ben posicionat per a fer-ho és la televisió pública depenent del govern de Catalunya, tot i que no vol dir que ho hagi de fer exclusivament TVC.

Pel que fa a la recepció de la senyal al País Valencià, cal recordar que no és pas TV3 (ni el govern de Catalunya) qui hi fa arribar la senyal, sinó una associació cultural sense ànim de lucre formada per ciutadans del PV, per tant, és la societat civil organitzada qui fa arribar aquesta senyal allí, cosa que demostra que existeix una demanda real de la cadena. Qualsevol govern amb un mínim interès pels seus ciutadans hauria d’intentar superar els possibles problemes legals (que no hi són), per a solucionar una demanda social. El govern del País Valencià no és així, però, sinó que ho fa al revés: intenta tallar la senyal, i diu que ho farà precisament el 25 d’abril (sort que només era un tema tècnic), i després diu que potser deixarà arribar la senyal a canvi d’influir en la línia editorial de la cadena (cosa que ni tan sols fa el govern de Catalunya) Aquests senyors coneixen les regles democràtiques? Veient aquestes actuacions i veient la situació de Canal 9, entenem que no pas.
Després es pregunten perquè, amb les mateixes lògiques, ningú demana veure Canal 9 aquí... Doncs, què té Canal 9 de qualitat? De totes formes, crec interessant que tothom pugui veure el que vulgui, i que compari. Que compari, per exemple, la influència del govern de torn a la tele pública de les illes, de Catalunya i del PV, que compari... Que compari la diversitat, la pluralitat de les tres, que compari... etc, etc, etc...
M’encantaria que TV3 tingués competència per ocupar aquest espai nacional dels PPCC, llavors seriem un país normal televisivament parlant.

Finalment, crec que cal fer un toc d’atenció a TV3 perquè no es desviï del camí correcte que ha portat tradicionalment, ja que a vegades sembla que algú intenta desviar-la.

Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by LifeType - Design by BalearWeb